Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Kookpunt water

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas vwo | 280 woorden
  • 12 april 2003
  • 168 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
168 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
We willen graag weten wat het kookpunt van water is. Dit is dan ook het doel van de proef. We zijn als volgt te werk gegaan: .- We hebben als eerst een driepoot met gaasje neergezet met daarop een bekerglaasje dat gevuld was met water. - Toen hebben er een thermometer in gedaan. - Daarna hebben we de brander aangestoken. - Daarna hebben we 5 minuten lang, elke halve minuut de tijd gemeten. Resultaten van dit proefje zijn als volgt: Tijd in min Temp. in Celsius
0 22

0.5 30
1 41
1.5 54
2 68.5
2.5 85
3 95
3.5 96.5
4 97.6
4.5 97.6
5 97.6
Het horlogeglas besloeg nadat het boven het kokende water werd gehouden. Er ontstonden na korte tijd druppels op het glas. Ik zag dat er bubbels kwamen en er kwam een damp vanaf. De binnenkant van het glas besloeg en er zat steeds minder water in het bekerglaasje. Conclusie uit dit proefje is dat water kookt bij 97.6 graden Celsius. Ik denk dat er een foutje in zit en dat het aan de thermometer, omdat we hebben geleerd dat water kookt bij 100 graden Celsius. Vraag: Hoe kun je zien dat het water kookt? -Er komen bubbels. Vraag: Wat zie je gebeuren? -het horlogeglas beslaat. -er komen druppels op. Vraag: Wat is er met de hoeveelheid water in het bekerglas gebeurd? -is aanzienlijk minder geworden
Het kookpunt van water is ongeveer 98 graden Celsius. Vraag: Welke fase heeft kraanwater? -vloeibaar

Vraag: Welke fase heeft het water op het horlogeglas? -ook vloeibaar
Vraag: Welke fase heeft het water tussen bekerglas en horlogeglas in? -gas
Vraag: Welke fase-overgang vond plaats toen je het horlogeglas boven het bekerglas hield? -condensatie
Vraag: Leg uit hoe het kan dat het bekerglas in het begin meer water bevatte dan erna? -er is veel water verdampt

REACTIES

J.

J.

Een kleine en misschien leuke toevoeging;

het kookpunt van water variƫert onder andere met de luchtdruk; in een snelkookpan kookt water bijvoorbeeld met een temperatuur van ongeveer 120 graden Celcius zodat het eten snelller gaar wordt.

Ook de zuiverheid van water heeft invloed op de temperatuur waarop het bevriest, verdampt of gaat koken. Daarom strooien we zout in de winter; het zout zorgt ervoor dat water bij een lagere temperatuur bevriest en dus blijft het fietspad langer ijsvrij zodat je even snel naar school kan fietsen hehe !

Groetjes Jos

16 jaar geleden

L.

L.

Bedankt hoor ik had een probleem want ik had geen zin maar dankzij jou werkstuk ben ik zo klaar!~

20 jaar geleden

H.

H.

Water kookt bij 99,97 graden (;

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.