Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Slingerproef

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 2e klas vwo | 488 woorden
  • 17 juli 2001
  • 459 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
459 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Als je het boek 'Natuurkunde voor jou' hebt, moet je deze slingerproef doen Inleiding: Een slinger is een touw met een voorwerp eraan, meestal een gewichtje. Als je in je eigen omgeving kijkt, zie je altijd wel een slinger. Denk maar aan een staande klok, of een schommel. Ik zal in dit verslag drie proeven beschrijven. Ik neem nu even als voorbeeld een schommel. Als je een grote duw geeft aan de schommel, waardoor de uitwijking groter wordt, gaat de schommel dan sneller of langzamer? En maakt het verschil of jij of je moeder op de schommel zit, als de ballast dus zwaarder wordt? En als je de schommel over de balk gooit, die er meestal boven zit, en dus het touw korter maakt, ga je dan sneller? Op al deze vragen zal ik een antwoord krijgen met deze proef. Onderzoeksvragen: De 1e onderzoeksvraag is: als je de uitwijking groter maakt, gaat de slinger dan sneller of langzamer? De 2e onderzoeksvraag is: als er meer gewichtjes aan hangen, gaat de slinger dan sneller of langzamer? De 3e onderzoeksvraag is: als je het touw langer of korter maakt, gaat de slinger dan sneller of langzamer?
Manier van werken: Op de titelpagina is de slinger getekend. Daarin staat wat ik bedoel met uitwijking, gewichtjes en lengte. De slingertijd is de tijd die de slinger erover doet om 1 keer heen en weer te gaan. We hebben met de stopwatch steeds 10 slingertijden gemeten omdat je dan eerlijker kunt vergelijken; als je namelijk een fout maakt, wordt hij als je 10 slingertijden meet door 10 gedeeld, waardoor de fout veel kleiner is. Om eerlijk te vergelijken, zorg ik dat alle omstandigheden hetzelfde zijn. Dus bij het meten van de uitwijking hangen er evenveel gewichtjes aan de slinger en is het touw even lang. Bij het meten van de gewichtjes is de uitwijking hetzelfde en het touw even lang. Bij het meten van de lengte is de uitwijking hetzelfde en er hangen evenveel gewichtjes aan. Resultaten: Ik heb de resultaten van proef 1 verwerkt in een tabel: Uitwijking (cm) 10 slingertijden (s) 1 slingertijd (s) 5 19,485 1,9485
10 19,8 1,98
15 20,1 2,01
Ik teken er geen diagram bij omdat dat niet zoveel zal verduidelijken. Proef 2: Ik heb de resultaten van proef 2 verwerkt in een tabel: Gewichtjes (20 gram) 10 slingertijden 1 slingertijd
1 11,75 1,175
2 11,8 1,18
3 11,83 1,183
Ik teken er geen diagram bij omdat dat niet zoveel zal verduidelijken. Proef 3: Ik heb de resultaten van proef 3 verwerkt in een tabel: Lengte (m) 10 slingertijden 1 slingertijd
0,2 7,81 0,781

0,4 12,34 1,234
0,8 17,7 1,77
1,0 20,07 2,007
1,2 21,01 2,101
Ik zal er een diagram bijtekenen omdat er een duidelijk verschil is dat ik goed met een diagram kan laten zien. Conclusies: Het antwoord op proef 1: als de uitwijking groter wordt, duurt de slingertijd langer en gaat de slinger dus langzamer. Het antwoord op proef 2: als er meer gewichtjes aan het touw hangen en de ballast dus zwaarder wordt, duurt de slingertijd iets langer en gaat de slinger dus iets langzamer. Het antwoord op proef 3: als het touw langer wordt, duurt de slingertijd langer en gaat de slinger dus langzamer.

REACTIES

C.

C.

Klasse werkstuk ik heb er veel uit kunnen halen!

Heel erg bedankt!

22 jaar geleden

M.

M.

heej!

bedankt coor je info heb er veel aan gehad heb je toevallig ook een site met een plaatje ervan? ik moet naamalijk vrijdag verslag inleveren en kan geen plaatje vinden!!!

groetjes!

19 jaar geleden

M.

M.

Heej Annelies
Goedso..:D
hahah ik heb je proefgebruikt..!!
gaa zoo door.
Kusj

19 jaar geleden

S.

S.

nou MandY, nobody cares!

8 jaar geleden

R.

R.

echt heel erg bedankt voor de info!!

13 jaar geleden

A.

A.

De conclusies kloppen niet (helemaal). Tenminste als je weet dat de slingerformule niet afhankelijk is van de massa en de amplitude. Bij de eerste twee proeven zie je dat de slingertijden ong. gelijk zijn. Bij het laatste proef zie duidelijk een verschil. Ik lees dat het in 2001 is gestuurd, dus het is al best wel oud, maar wel belangrijk is dat er vrijwel altijd onnauwkeurigheden zijn.

13 jaar geleden

T.

T.

de conclusie klopt echt voor geen meter....

12 jaar geleden

B.

B.

hey lieverdd, ik heb je proefwerkj gebruikt, hoop niet dat je het erg vind. Zie je op school

xoxo Sjoerd
btw als ik een slecht cijfer haal, dan zet ik het je betaald!!

8 jaar geleden

N.

N.

ER STAAT GEEN HYPOTHESE BIJ!!!!

8 jaar geleden

L.

L.

Dit werk is zwaar top. ben er echt blij mee!

6 jaar geleden

T.

T.

Waar da fuck is je hypothese

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.