Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zeepflora

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas vwo | 1523 woorden
  • 13 maart 1999
  • 130 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
130 keer beoordeeld

Inleiding Overal komen talloze micro-organismen en bacteriën voor. Ze zweven in de lucht die we inademen, ze leven in het water, onder de aarde, op elk levenloos voorwerp en alle levende dieren en planten. En mensen vormen op deze regel geen uitzondering; Op de opperhuid zijn tal van micro-organismen te vinden. Het is wel een rare gedachte dat iedereen een ontelbaar aantal piepkleine levende wezentjes met zich meedraagt, maar van al die minuscule organismen is overigens zelden iets te merken; Normaal doen ze geruisloos hun uiterst nuttige werk. De micro-organismen vallen hooguit op wanneer er iets mis gaat. Zo leven er bacteriën op de huid die de groei van andere, ziekteverwekkende soorten tegengaan en dankzij deze nuttige micro-organismen hebben schadelijke soorten minder vat op een gezonde, normale huid. Er is een naam voor alle micro-organismen die door en naast elkaar op de huid leven: Huidflora. Die Huidflora is belangrijk voor onze gezondheid. Als er plotseling grote veranderingen zijn in de samenstelling, is het natuurlijke, onderlinge evenwicht verstoord. Ze bieden dan minder afweer tegen schadelijke invloeden van buitenaf, en het gevolg kan zijn dat allerlei ziekteverwekkende bacteriën gemakkelijker in het lichaam dringen. De Huidflora bestaat gedeeltelijk uit zuren, bv. uit melkzuur. Elk lichaam scheidt - via zweet - zuren af; net als de Huidflora vormen ze een bescherming tegen ziekteverwekkende bacteriën en schimmels. Die zuren zijn dus ook al nuttig voor ons. Ze zijn gemakkelijk weg te halen, ze lossen op in water. Bij elke wasbeurt verdwijnen ze van de huid, samen met een gedeelte van de Huidflora. Na verloop van tijd komt deze beschermende laag terug, en in tussentijd vervult de hoornlaag dezelfde afweerfunctie tegen ziekteverwekkende bacteriën en ander micro-organismen.
Zeep Inmiddels is bewezen dat veelzijdig gebruiken van zeep slecht is voor de huid, omdat deze de huid sterk doet uitdrogen. En wie een droge huid heeft, heeft vaak ook een gevoelige tot overgevoelige huid. Een akelig gevolg van zo'n gevoelige huid is namelijk weerstandsverlies tegen ziekteverwekkende microben. Ook toiletzeep bekomt niet iedereen even goed. De meeste soorten zijn tamelijk alkalisch en kunnen de huid beschadigen of irritaties opwekken. In sommige merken zijn bacteriedodende middelen verwerkt. Die zeep is daardoor in principe extra hygiënisch, maar heeft helaas ook nadelen. Wie zich er niet vaak mee wast, merkt weinig van de hygiënische uitwerking, want die extra schone invloed blijft maar kort bestaan. Bovendien kan de Huidflora door zulke gigantische hoeveelheden kiemdoders worden aangetast. Van nature kan elke Huidflora heel wat ziekteverwekkende micro-organismen tegenhouden, maar intensief gebruik van deze soorten zeep heeft soms het tegendeel tot gevolg. Vraagstelling Wat is de werking van bepaalde cosmeticamiddelen (zeep & desinfecterende zeep) op de Huidflora? Hypothese Desinfecterende zeep is bestemd om alle bacteriën van de huid te verwijderen. Gewone toiletzeep zal ook een bacteriedodende werking hebben, maar niet zo sterk als de dodende werking van desinfecterende zeep. Materiaal & Methode 2 proef personen strijken met hun vinger over een petrischaaltje met een agarbodem, daarna wassen ze hun handen met zeep (toilet- of desinfecterende zeep). Na 2/3 dagen de schaaltjes in de stoof te hebben gehad kan ik dan de werking van de zeep analyseren aan de hand van bacteriën die er nog wel of niet meer zijn. De petrischaaltjes staan 2/3 dagen in een stoof op 37 graden, omdat zo de bacteriën gestimuleerd worden om zich te delen en te groeien.
  • 16 petrischaaltjes met agarbodem (8 schaaltjes p.p.)
  • microscoop
  • stoof (37 graden)
Resultaten (Omdat mijn proef dus niet helemaal is gelopen zoals het zou moeten verlopen, kan ik dit onderdeel van het verslag niet optimaal verwoorden.) Op de petrischaaltjes van zowel voor als na het wassen van de handen met toiletzeep waren er bacteriën en zelfs enkele schimmels te zien. Ik had vooral moeite om de verschillende bacteriën en micro-organismen van elkaar te onderscheiden. Ik kon enkel de microben van elkaar onderscheiden door kleur, maar de schimmels waren makkelijk te herkennen. Er waren over het algemeen 3 soorten microben aanwezig; gele, witte en transparante. De transparante en witte microben kwamen het meeste voor, maar ook de gele microben kwamen in grote getallen voor. De schimmels kwamen enkel voor op de schaaltjes van voor het wassen.
Verschil voor & na het wassen met toiletzeep VoorNa Op enkele schaaltjes waren schimmels aanwezig Na het wassen was er nergens meer een schimmel aanwezig Gelijk verdeelde gele & witte microben Het aantal gele microben was in verhouding veel minder dan voor het wassen De transparante microben kwamen in grote getallen voor en was hiermee de grootse groep van micro-organismen Het aantal transparante microben was nog steeds overweldigend, maar in verhou- ding een grotere groep dan de andere Een enkele 'verdwaalde' bacterie Enkel nog de 'vertrouwde' soorten ( Deze waarnemingen heb ik dan ook genomen als een onervaren persoon op dit gebied en zonder gids of ander hulpmiddel, dus de resultaten zijn absoluut niet als 'n gegeven te beschouwen!) Omdat ik problemen had met het analyseren van de vorige gegevens, heb ik de andere helft van het practicum niet uitgevoerd om me zo volledig mogelijk op de verkregen resultaten te kunnen concentreren. Dus de gegevens van voor & na het wassen met desinfecterende zeep kan ik niet in de resultaten verwerken. Conclusie Mijn practicum is dus mislukt!! Maar na het lezen van de achtergrond informatie probeer ik toch een wilde gok te doen: Ik heb het in de inleiding gehad over zuren die zich op de huid bevinden, ik heb een vaag vermoeden dat dit misschien die 'transparante' microben kunnen zijn. Ik weet dit natuurlijk niet zeker, maar ik denk dat het best mogelijk zou kunnen zijn. Omdat ik de 2de helft van het practicum dus niet heb uitgevoerd is het niet mogelijk om een conclusie te geven die terugkoppelt naar mijn vraagstelling en/of hypothese. Discussie Omdat mijn practicum dus is mislukt, zal ik ook maar moeten vertellen waardoor dit waarschijnlijk komt. Ten eerste hebben beide proefpersonen een ander patroon getrokken op de agarbodem, hierdoor kan ik de petrischaaltjes niet eerlijk vergelijken. Dit is zeker niet de hoofdoorzaak van het mislukken van mijn proef, maar het moet er wel bij vermeld worden, omdat vergelijkingen altijd zo eerlijk mogelijk moeten verlopen. De meeste proeven die ook maar iets te maken hebben met bacteriën en micro-organismen verlopen vaak in een steriele omgeving, omdat er natuurlijk ook microben in de lucht zweven. Omdat dit voor mij niet mogelijk was om te doen, is het dan ook zeer waarschijnlijk dat er ook microben uit de omgeving op de agarbodem terecht zijn gekomen en zich in de stoof ontwikkeld hebben tot een hompje en die ik vervolgens geanalyseerd heb als iets wat op de huid heeft gezeten. Niet nauwkeurig dus. Omdat ik meerdere malen die bacteriën
probeerde te analyseren en ze vervolgens weer of in een 'koude' stoof heb gezet (om verdere deling te voorkomen) die niet geheel afgekoeld bleek te zijn en daardoor dus de bacteriën weer zijn gaan delen, of in de koelkast, waarvan ik eigenlijk de gevolgen niet weet op (de deling van) microben. Ik heb zelf absoluut geen verstand van bacteriën, micro-organismen en/of schimmels, dus dat maakte het voor mij verschrikkelijk moeilijk om de gekregen resultaten op welke manier dan ook te analyseren. Het zou handiger geweest zijn als ik een of andere gids bij de hand had gehad, waarmee ik op z'n minst aan de hand van kleur een bepaalde voorstelling had kunnen maken met wat voor 'n microben ik te maken had. En niet te vergeten ben ik ook vergeten na te vragen naar de bijsluiter van de toiletzeep van onze school, deze had ik misschien wel, maar misschien ook niet nodig gehad. Maar het zou kunnen dat ik aan de had van deze bijsluiter de bacteriedodende werking van de zeep kon achterhalen, want geen 2 soorten zepen zijn hetzelfde. En als ik het echt precies had gedaan zoals het practicum het best uitgevoerd had kunnen worden, dan had het zo moeten gaan: In een steriele omgeving de Huidflora opkweken, vervolgens een hompje microben in een steriele vloeistof verder laten delen, zodat je daar een preparaat van kan maken. Vervolgens het preparaat onder de microscoop bekijken, en zo door de 'samenstelling' van de microbe de soort bepalen. En daarna de resultaten vergelijken met de rest van de verkregen antwoorden. En dan pas is de proef geheel nauwkeurig verlopen! Tijdsindeling Week 19 Naar het Kabinet om het materiaal te regelen, proefpersonen zoeken, geheel uitdenken van de proef Week 20 MA; Datum geprikt (15 mei) bij 't Kabinet om de 1ste helft van het practicum uit te voeren. VR; Practicum, 1ste helft van de proef, met toiletzeep. Week 21 Analyseren van de verkregen resultaten aan de hand van wat ik zie, of wat ik denk te zien Week 22 Achtergrond informatie gezocht om de resultaten te verklaren (niet gevonden!) Week 23 Analyseren van de verkregen resultaten aan de hand van een microscoop. Brengt niet veel extra verheldering in mijn denkbeeld! Week 24 Achtergrond informatie gehaald voor de inleiding (+ eventuele verduidelijking) van het verslag en verder het maken het verslag (aan de hand van een mislukte proef...)
Literatuurlijst
  • Praktische Lichaamsverzorging, (het Spectrum) J.Krans
  • The Body Shop, Het Boek: alles over huid, haar en lichaamsverzorging. The Body Shop

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.