Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Tuinkers zaadjes planten

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • Klas onbekend | 518 woorden
  • 21 november 2004
  • 741 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
741 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding We gaan de invloed van licht op de lengtegroei van tuinkerszaadjes onderzoeken. We kijken of de plantjes in het licht even goed ontkiemen en groeien als in het donker. Probleemstelling Wanneer ontkiemen en groeien plantjes het beste? Hypothese Zaadjes in het licht ontkiemen en groeien beter dan in het donker en schemerdonker. Onderzoeksvraag Wanneer ontkiemen en groeien plantjes het beste, in het donker, licht of in de schemer? Verwachting Als zaadjes in het licht beter groeien dan in het donker en schemerdonker, dan ontkiemen de zaadjes in het donker niet, in het schemerdonker wel, maar groeien ze niet goed en in het licht zullen ze wel ontkiemen en ook goed groeien.
Werkplan We hebben nodig: ~ 3 schaaltjes ~ watten ~ aantal tuinkerszaadjes ~ een plek met licht ~ een plek waar het donker is ~ een plek waar het schemerdonker is ~ water ~ geduld
In elk schaaltje leggen we ongeveer 30 zaadjes die moeten ontkiemen in natte watten. Een schaaltje leggen we in de meterkast, daar is het donker. Een ander schaaltje zetten we achter een stoel, daar is het schemerdonker. En het laatste schaaltje zetten we voor het raam, in de zon. Iedere dag meten we rond 5 uur ’s middags de lengte van de plantjes. Ook geven we ze dan een beetje water. De lengtes schrijven we op een kladpapiertje. Die meetgegevens zetten we later in een tabel en we maken er een grafiek van. De plantjes meten we 10 dagen lang. Resultaten In het donker
Tijd (dagen) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Lengte plantjes (cm) 0 0.5 1.5 2 4 5.5 7 8.5 10 12
In het schemerdonker
Tijd (dagen) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Lengte plantjes (cm) 0 0.4 1 2.5 3.5 5 6.5 7.5 9 9.5
In het licht
Tijd(dagen) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Lengte plantjes (cm) 0 0.3 0.7 1 1.4 1.8 2 2.2 2.7 3
We hebben waargenomen dat de planten in het donker het best groeiden en in het licht het slechtst. Ook hebben we gezien dat de planten in het licht veel groener zijn dan die in het schemerdonker en donker. Conclusie Alles is goed verlopen, de planten hebben genoeg water gehad en ze leven nog steeds. De plantjes zijn overal ontkiemt en in het donker groeien ze zelfs het hardst. Ze groeien het langzaamst achter het raam in de zon. De plantjes in de zon zijn donkergroen geworden. De plantjes in het schemerdonker iets lichter groen en in het donker zijn ze heel lichtgroen. Onze hypothese is dus blijkbaar fout. We hebben verkeerd gedacht over het ontkiemen van zaadjes, want daar is dus blijkbaar geen licht bij nodig. Ook groeien de zaadjes in het licht niet harder, dat kan komen door het felle licht, dat misschien te fel is geweest. Maar we weten niet precies hoe het komt dat de plantjes in het donker beter zijn gegroeid. We zullen een nieuwe hypothese moeten opstellen.
Nieuwe hypothese Plantjes in het donker groeien beter dan in het licht. Deze nieuwe hypothese kan worden onderzocht door de proef nog een keer te doen, dat eigenlijk nogal nutteloos is, want dat hebben we al gedaan en de volgende keer zullen de resultaten niet heel erg anders zijn. Wij denken dus dat je de nieuwe hypothese door deze proef kan bevestigen. Literatuur De enige literatuur die wij hebben gebruikt, is het handboek 4 VWO biologie voor jou. We hebben ook wel wat plaatjes van internet afgehaald

REACTIES

A.

A.

echt je moet een infomatief boek schrijvrn

15 jaar geleden

I.

I.

Jullie hadden de zaadjes op dezelfde plek moeten neerzetten want nu zijn andere factoren niet gelijk. Ook groeien de zaadjes in het donker niet béter; beter is een heel ander woord. Ze groeien alleen langer maar de blaadjes zijn geel ipv groen. En dat komt omdat de plantjes proberen naar het licht toe te groeien als ze bijv. nog in compost zitten.

12 jaar geleden

J.

J.

jeej

11 jaar geleden

J.

J.

halo dus gewoon natte watten in een schaaltje en dan de tuin zaadjes ?

9 jaar geleden

A.

A.

Mooi verslag!

9 jaar geleden

J.

J.

Wow dit klopt niet

9 jaar geleden

M.

M.

beetje slecht

6 jaar geleden

M.

M.

het is kak

5 jaar geleden

I.

I.

heel erg slecht

5 jaar geleden

I.

I.

dit is echt een poepverslag! had er echt niks aan! PS het klopt geeneens

5 jaar geleden

I.

I.

dombo het is trouwens ONTKIEMD!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.