Samenstelling van water

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 2e klas vwo | 574 woorden
  • 2 juli 2007
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Verslag
Onderwerp: De samenstelling van verschillende soorten water.
Ik heb proefjes gedaan samen met: Florence, Marise en Nikki. We onderzochten alle 4 een ander soort water. Florence onderzocht Slootwater. Marise onderzocht Kraanwater. Nikki onderzocht het water uit de Brielsemaas. Ik onderzocht het water uit de Bernisse.

Onderzoek 1. Het nitrietgehalte ( NO²): - 5 ml Bernisse water in een cuvette. - Goed afsluiten - 7 druppels nitrit 1 in een cuvette. ( lichtjes schudden) - 10 seconden wachten. - 7 druppels nitrit 2 in een cuvette. ( lichtjes schudden) - 2 tot 5 minuten wachten. - Haal het dekseltje eraf - kijk van boven af in de cuvette en vergelijk de kleur van het water met de kleuren op de kleurschaal.

Resultaat: 0,8 mg/l nitriet zit er in het water uit de Bernisse.

Resultaten van de andere wateren:

Brielsemaas water: 0,3 mg/l
Kraanwater: 0,3 mg/l
Slootwater: 0,3 mg/l

Onderzoek 2. De pH waarde onderzoeken: - 5 ml Bernisse water in een cuvette. - Goed afsluiten - 7 druppels pH in cuvette met Bernisse water. - Goed afsluiten en lichtjes schudden. - kijk van boven af in de cuvette en vergelijk de kleur van het water met de kleuren op de kleurschaal.

Resultaat: 7,5 pH zit er in het water uit de Bernisse.

Resultaten van de andere wateren:

Brielsemaas water: 8 pH
Kraanwater: 8 pH
Slootwater: 7,5 pH

Onderzoek 3 De Ammoniakwaarde onderzoeken: - 5 ml water in een cuvette. - 14 druppels ammoniak 1 loodrecht erin druppelen. - lichtjes schudden. - 7 druppels ammoniak 2 loodrecht erin druppelen. - lichtjes schudden. - 7 druppels ammoniak 3 loodrecht erin druppelen. - lichtjes schudden. - kijk van boven af in de cuvette en vergelijk de kleur van het water met de kleuren op de kleurschaal.

Resultaat: 0,25 mg/l ammoniak in het water uit de Bernisse.

Resultaten van de andere wateren: Brielsemaas water: Kraanwater: Slootwater:

Onderzoek 4 Nitraatgehalte (NO³) onderzoeken: - 5 ml Bernisse water in de cuvette. - 14 druppels nitraat 1 toevoegen in de cuvette. - Goed afsluiten, lichtjes schudden. - 7 druppels nitraat 2 toevoegen in de cuvette. - Goed afsluiten, lichtjes schudden. - 1 keer een doseerlepel met testpoeder toevoegen. - Cuvette 20 seconden lichtjes schudden. - 7 druppels nitraat 3 toevoegen in de cuvette. - Goed afsluiten, lichtjes schudden. - 10 minuten laten staan. - kijk van boven af in de cuvette en vergelijk de kleur van het water met de kleuren op de kleurschaal.

Resultaat: 12,5 mg/l Nitraat

Resultaten andere wateren:

Brielsemaas water: 25 mg/l
Kraanwater: 25 mg/l
Slootwater: 12,5 mg/l

Onderzoek 5 Hoeveel bacteriën zitten er in het water? Je hebt 4 verschillende soorten water: - Water uit de Bernisse. - Water uit de Brielsemaas. - Water uit de sloot - Kraanwater

We gaan onderzoeken in welk water de meeste bacteriën zitten.

- Pak 4 petrieschaaltjes met een voedingsstoflaagje. - Ontsmet een glasstaafje met vuur en houd het staafje in het gewenste water, laat zo een paar druppels in het petrieschaaltje vallen. - Verdeel het water met een ander glasstaafje over het hele oppervlak van het petrieschaaltje. - Niet vergeten: Zet op elk petrieschaaltje welk water erin zit. - Doe wat hier boven staat bij de 4 verschillende wateren. - Zet de 4 petrieschaaltjes met water in de oven. - Haal de 4 petrieschaaltjes met water weer uit de oven en kijk naar de bacteriën op het voedingsstoflaagje. - Je ziet duidelijk verschil. - Daarna hebben we van elk petrieschaaltje met een ander soort water, een tekening gemaakt en hebben we erbij geschreven hoeveel verschillende bacteriën erin zitten per petrieschaaltje/ water. - Het resultaat was dat er in het water uit de Bernisse natuurlijk meer bacteriën zitten dan in kraanwater.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.