Practicum zintuigen: diepteperceptie

Beoordeling 5.7
Foto van B.
  • Proef door B.
  • 3e klas vwo | 446 woorden
  • 8 november 2015
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

Practicum zintuigen: diepteperceptieProbleemstellingKan je diepte beter inschatten, met één oog, of met twéé ogen ?HypotheseIk veronderstel dat je diepte beter kan inschatten me twéé ogen dan met één oog.

ExperimentPlak het A3-papier met de concentrische cirkels op de houten onderlegger. Plaats het geheel op twee meter voor de proefpersoon op de grond. De ander gaat ernaast staan en houdt met gestrekte arm een prepareernaald boven de concentrische cirkels. Zorg ervoor dat de prefpersoon je voeten niet kan zien. De proefpersoon sluit vervolgens het linkeroog. Laat de ander de prepareernaald bewegen, totdat je denkt dat deze precies boven de roos hangt. Op jouw signaal wordt de prepareer naald loodrecht naar beneden losgelaten. Markeer met een gekleurde stift de plaats waar de naald is geland. Herhaal dit vijf maal.Herhaal bovengenoemd experiment door met je linkeroog te kijken. Markeer de punten met een andere kleur. Kijk nu met beide ogen. Doe wederom bovenstaand experiment en maak gebruik van een andere kleur stift. Meet nu de afstanden van de verschillende punten tot de roos op in centimeters. Vergeet de rollen niet om te draaien.Benodigdheden- prepareernaald- houten onderlegger- A- 3 papier met concentrische cirkels- 3 verschillend gekleurde stiften- liniaal- plakband- rolmaat

ResultatenLO = schatting wanneer de prepareernaald boven de roos hangt met linkeroogRO= schatting wanneer de prepareernaald boven de roos hangt met rechteroogBO= schatting wanneer de prepareernaald boven de roos hangt met beide ogenAfstanden zijn gegeven in centimeters.

Ingeschatte afstanden tot de roos door Bram


 

1e poging2e poging3e poging4e poging5e poginggemiddelde aantal cmLO15 cm4cm3,5cm12cm12,5cm9,4cm


 


RO12,5cm16,5cm2,5cm14cm5,5cm10,2cm


 


BO4cm10cm14cm7cm8cm8,6cm


Ingeschatte afstanden tot de roos door Jesper

1e poging2e poging3e poging4e poging5e poginggemiddelde aantal cmLO21cm8cm7cm3cm4cm8,6cm


 


RO5cm6,5cm14cm9cm17cm10,3cm


 


BO7cm2,5cm10,5cm6cm3cm5,8cm


Gemiddelde ingeschatte afstanden tot de roos door Jesper & Bram

BerekeningUitkomst

LO(9,4 + 8,6) : 29cm

RO(10,2 + 10,3 ) : 210,25cm


 

BO(8,6 + 5,8) : 27,2cm
ConclusieJe kunt diepte beter inschatten met allebei je ogen dan met één oog. Dit kan je concluderen uit de gemiddelde ingeschatte afstanden tot de roos, met het LO 9cm en met het RO 10,25. Deze afstanden zijn veel verder van de roos af dan de gemiddelde afstand met beide ogen : 7,2. Hierbij is mijn hypothese juist.
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door B.