Pissebedden

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas vwo | 553 woorden
  • 16 juli 2008
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
42 keer beoordeeld

Practicum: Pissebedden

Wat wil ik onderzoeken?
Ik wil onderzoeken of pissebedden het liefst op de warme delen van het glaasje gaan zitten of het liefst op de koude delen.

Wat veronderstel ik?
Ik veronderstel dat pissebedden het liefst op de koude delen van het glaasje gaan zitten. Dat denk ik, omdat pissebedden meestal op donkere plekken zitten, bijvoorbeeld onder een bloempot in de tuin. Ook zie je pissebedden nooit rondlopen in het licht en bijvoorbeeld de zon, dus ga ik ervan uit dat ze vaak onder de grond zijn waar het kouder is.

Wat heb ik nodig?
Voor dit practicum heb ik nodig: Een glazen schaal met warm water, een glazen schaal met ijsklontjes, een schaal met niets erin en tien pissebedden.


Wat ga ik doen?
Ik zet de schaal met warm water en de schaal met ijsklontjes naast elkaar, daar bovenop zet de lege schaal. Dan wacht ik even totdat ik kan voelen of de schaal aan de ene kant warm en aan de andere kant koud wordt. Daarna zet ik de tien pissebedden precies in het midden van de lege schaal. Ik neem om de halve minuut op hoeveel pissebedden er in het warme deel zitten en hoeveel pissebedden er in het koude deel zitten, dit doe ik tien minuten lang.

Wat neem ik waar?
Ik neem waar dat de pissebedden al snel naar het koude deel toe gaan. Ik zie dat op een gegeven moment bijna alle pissebedden bij het koude deel zitten. Dan komen er een paar minuten waarin ze bijna allemaal weer terug gaan naar het warme deel en dan besluiten ze toch om weer terug te gaan naar het koudere deel. Zie mijn waarnemingen in de tabel op de volgende bladzijde en de grafiek.

Welke conclusie kan ik trekken?
Door dit practicum te doen heb ik ontdekt dat pissebedden het liefst in het koude deel zitten. Als ze naar het warme deel gaan blijven ze daar maar even en komen ze zo weer terug naar het koudere deel.

Tijd (in minuten)    Aantal koud     Aantal warm
0.5                        5                     5

1.0                        7                     3
1.5                        10                   0
2.0                        8                     2
2.5                        9                     1
3.0                        9                     1
3.5                        9                     1
4.0                        9                     1
4.5                        9                     1
5.0                        8                     2
5.5                        6                     4

6.0                        9                     1
6.5                        8                     2
7.0                        1                     9
7.5                        3                     7
8.0                        8                     2
8.5                        9                     1
9.0                        9                     1
9.5                       10                    0
10.0                     10                    0

Discussie?
Ik vind dit proefje niet echt betrouwbaar. Met dit proefje hebben we ontdekt dat pissebedden altijd bij elkaar blijven. Als er een naar het warme deel gaat, dan gaan ze allemaal. Het proefje zou betrouwbaarder zijn geweest als we het maar met een pissebed hadden gedaan en dan vaker dan een keer. Zodat het niet aan de pissebedden kan liggen of ze warm of koud het fijnste vinden.


Ook vind ik het geen betrouwbare proef omdat de pissebedden elkaar meesleuren naar een kant. Ze klimmen allemaal op een hoopje en als de ene naar de andere kant begint te lopen worden er zo drie op zijn rug meegesleept. Daardoor kun je niet zien naar welke kant ze nou echt wilden gaan. Dit kun je ook verbeteren door minder pissebedden te nemen, de proefopstelling groter te maken. Maar je kunt het ook verbeteren door ervoor te zorgen dat de pissebedden niet te dicht bij elkaar in de buurt kunnen komen zodat ze elkaar niet al te veel kunnen beïnvloeden.

De opstelling is op de ene plaats niet veel warmer of kouder dan op de andere plaats. De oplossing daarvoor is misschien om een groter schaaltje te pakken waardoor de ene kant ook echt veel kouder of warmer is dan de andere kant.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.