Inleiding
Achtergrondinformatie: Osmose speelt een belangrijke rol bij de stevigheid van planten. Wij hebben dit onderzocht met een practicumopdracht, waarbij we aardappels met en zonder NaCL-oplossing gebruiken.
Probleemstelling: Wat gebeurt er met de lengte en stevigheid van aardappel in verschillende NaCl-oplossingen?
Hypothese: Bij een hoge concentratie zout is de stevigheid van een aardappelstaafje minder dan bij een lage concentratie. En de lengte wordt kleiner naarmate de zoutoplossing groter wordt.
Verwachting: Als bij een hogere concentratie de stevigheid van aardappels minder wordt, en de lengte kleiner, dan zijn de aardappels bij een hoge concentratie (NaCl-oplossing) minder stevig en lang.
Werkplan
Benodigdheden:
- 6 reageerbuizen (diameter 18 mm) en een reageerbuisrek
- etiketten
- bekerglaasje met gedestilleerd water
- bekerglaasje met NaCl-oplossing van 8%
- pipet van 10 mm
- rechte frietjes zonder schil (aardappelstaafjes)
- een mes en liniaal
Werkwijze: We hebben de buizen genummerd van 1 t/m 6. Daarna hebben we buis 6 gevuld met 10 ml NaCl-oplossing van 8 %. Met behulp van pipetteren hebben we in buis 5, een oplossing van 4 % gedaan. (10 ml) In buis 4 een oplossing van 2%. In buis 3 een oplossing van 1%. In buis 2 een oplossing van 0,5%. En in buis 1een hoeveelheid van 10 ml gedestilleerd water. In elke buis 10 ml. In elke buis hebben we een frietje van 5 cm gezet. De buizen kwamen daarna in een reageerbuisrekje te staan, en die werd in de koelkast gezet. Twee dagen erna, haalden wij het rekje eruit, en hebben we de aardappelstaafjes onderzocht op stevigheid- en lengte- (verschil)
Tekening proefopstelling: /
Resultaten
Tabel:
Buizen Stevig- en breekbaarheid Lengte in cm
1 hard, wortelachtig, goed breekbaar 5,4 (+ 0,4)
2 iets minder hard, steeds goed breekbaar 5,2 (+ 0,2)
3 flexibel, breekt minder makkelijk 4,8 (- 0,2)
4 moeilijk breekbaar, elastisch 4,7 (- 0,3)
5 elastisch, maar breekt makkelijker 4,7 (- 0,3)
6 steviger, niet dubbel te vouwen zonder breken 4,6 (- 0,3)
-De beginlengte van de aardappelstaafjes is 5 cm.
Diagram: /
Conclusie
Hypothese: Bij een hoge concentratie zout is de stevigheid van een aardappelstaafje minder dan bij een lage concentratie. En de lengte wordt kleiner naarmate de zoutoplossing groter wordt.
-Over de stevigheid hebben wij een foute hypothese gegeven, maar de hypothese over de lengte is wel juist.
De stevigheid van de aardappelstaafjes veranderde niet regelmatig. Bij een hogere concentratie werd hij slapper, maar bij de hoogste concentratie werd hij juist weer steviger. De lengte werd steeds kleiner naarmate de zoutoplossing groter werd, maar op een begeven moment nam hij een constante lengte aan. We hadden niet verwacht dat bij de buizen 1 en 2 de aardappelstaafjes langer zouden worden dan 5 cm, maar dit is wel logisch, omdat de concentratie buiten de cellen kleiner is dan in de cellen, waardoor de aardappelcellen water aantrekken en opzwellen. Water gaat altijd naar een hogere concentratie, totdat beide allebei ongeveer gelijk zijn.
Discussie
Wij dachten dat de lengte steeds kleiner zou worden, maar op een begeven moment is de concentratie in de cel gelijk aan die buiten de cel.
Bij ons onderzoek is er niks misgegaan, beter kan de precisie van de metingen.
Als vervolgonderzoek kunnen we precies uit gaan zoeken bij welke concentratie de lengte constant blijft. En we kunnen preciesere procenten gebruiken voor de concentraties, bijvoorbeeld 4,6 %.
Literatuurlijst
-http://www.aardappelwereld.nl/nl/aardappelziekte/welcome.html
schrijver: Gerard Smits en Ben Waas
Titel: Biologie voor jou VWO B1.
Jaartal: 1998, tweede druk.
REACTIES
1 seconde geleden
H.
H.
leuk
8 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
een discussie is bedoeld om je eigen onderzoek onderuit te halen, want het ideale onderzoek bestaat niet. In een discussie moet je op zoek gaan naar wat er mis is gegaan en welke omstandigheden niet ideaal waren. jullie discussie is meer een conclusie of een hypothese.
8 jaar geleden
Antwoorden