Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Osmose

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 4e klas havo | 331 woorden
  • 21 september 2003
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
40 keer beoordeeld

Titel Osmose van de rode ui bij verschillende zoutconcentraties. Inleiding Osmose is een nettowaardeverplaatsing van de oplossing met de laagste concentratie naar de oplossing met de hoogste concentratie. Osmose treedt op als twee oplossingen van elkaar zijn gescheiden door een semipermeabel membraan. Als twee oplossingen van elkaar zijn gescheiden door een permeabel membraan heet dit diffusie. Permeabel is doorlatend en semipermeabel is halfdoorlatend. Plasmolyse is het loslaten van de cel van de celwand doordat de osmotische waarde buiten de cel groter word en er vocht uit de cel stroomt waardoor het volume in de cel kleiner wordt terwijl de celwand niet veranderd. Werkplan Benodigde materialen: - rode ui - microscoop en preparaatmateriaal - kaliumnitraatoplossing (KNO3)van 1.5%, 4%, 6% en 10%
Werkwijze: - knak een stukje rode ui en scheur het buitenste vliesje eraf. - leg het vliesje op het voorwerp glas, doe er een druppel KNO3-oplossing bij en dan het dekglaasje erop. - Bekijk het preparaat onder een vergroting van 100x en als je het duidelijk ziet bij een vergroting van 400x - Maak een tekening van een paar cellen - Haal het preparaat van de microscoop en dep de KNO3-oplossing weg met een stukje wc-papier. - Doe nu een druppel KNO3-oplissing van 4% bij het vliesje. - Bekijk het preparaat onder een vergroting van 100x en als je het duidelijk ziet bij een vergroting van 400x. - Maak een tekening van een paar cellen - Ga zo door met de KNO3-oplossing van 6% daarna die van 10%. Resultaten Zie tekeningen. Discussie Bij 4% KNO3-oplossing zagen we 1 of 2 cellen die loslieten van hun celwand, bij 6% KNO3-oplossing zagen we er al meer en bij 10% waren alle cellen geplasmolyseerd. Er is niks fout gegaan, dat kwam denk ik omdat we heel nauwkeurig de KNO3-oplossing hebben verwisseld. Conlcusie Als je de osmotische waarde buiten de cel verhoogd stroomt er vocht uit de cel en wordt het volume van de cel kleiner, maar de celwand veranderd niet, dus laat de cel los van de celwand.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.