Frietenpracticum (osmose)

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 4e klas havo | 415 woorden
  • 25 mei 2001
  • 110 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
110 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Osmose bij verschillende concentraties NaCl-oplossing.

1) Inleiding We gaan onderzoeken hoe frietjes reageren als ze in verschillende concentraties liggen. Zeer waarschijnlijk zal er osmose, diffusie van water door een semi-permeabel membraan wanneer er een verschil in de concentratie is, optreden. Hoe reageren frietjes, op verschillende concentraties NaCl-oplossing, na twee dagen? Wij denken dat sommige frieten groter en andere kleiner zullen worden.

2) Werkplan Gedurende dit experiment hebben we het volgende gebruikt: - 6 reageerbuisjes Ø 18mm en een reageerbuisrek. - Gedestilleerd water - NaCl- oplossing van 8% - Een pipet van 10 ml - Zes stukjes aardappel met een lengte van 5,3 cm en allemaal stevig - Liniaal Zoals gezegd hebben we 6 reageerbuisjes. In regeerbuis 1 t/m 5 worden gevuld met 10 ml gedestilleerd water. Nummer 6 wordt gevuld met NaCl- oplossing van 8%. Uit buisje nummer 6 wordt 10 ml gepipetteerd en overgebracht in buisje nummer 5. In dit buisje heb je nu een oplossing van 4%. Uit buisje nummer 5 wordt weer 10 ml gepipetteerd en overgebracht in buisje nummer 4. Hier heb je nu een oplossing van 2%. Uit buisje nummer 4 wordt 10 ml gepipetteerd en overgebracht in buisje nummer 3. Dat nu een oplossing heeft van 1%. Uit buisje nummer 3 wordt 10 ml gepipetteerd en overgebracht in buisje nummer 2. In dat buisje is nu een oplossing van ½%. Buisje 1 blijft zoals het is, met gedestilleerd water. Na dat we dit hebben gedaan zetten we de frietjes, ieder 5,3 cm en stevig, in de oplossingen. Hierna worden de frietjes weggezet voor 2 dagen. Twee dagen later, laten we de vloeistof uit de reageerbuisjes lopen en meten we de frietjes op.

3) De resultaten. Er is duidelijk een verschil te zien in lengte van de frietjes. Hier volgt de tabel die dat laat zien. Nummer v.h. buisje Lengte v.h. frietje in cm
1 5,7
2 5,4
3 5,2
4 5,0
5 4,9
6 4,9
Hier volgt de grafiek van dit experiment.

4) De Conclusie Onze verwachtingen zijn uitgekomen. Zoals wij hadden verwacht zijn sommige frieten kleiner en sommige groter geworden. In de friet zelf was er een concentratie van ±0,75%. Dit kun je aflezen in de grafiek. Bij de lengte van 5,3 cm is er een concentratie van 0,75%. Bij een lengte van 5,3cm neemt het frietje geen vocht op en geeft het ook geen vocht af. De stevigheid is bij een lage concentratie veel lager dan als er een hoge concentratie is. Het frietje is dan helemaal slap geworden, dit komt, omdat het veel water heeft opgenomen. Na een bepaalde concentratie verandert de lengte van het frietje niet meer. Al het vocht is er dan waarschijnlijk al uit. Dus hoe hoger de concentratie NaCl is, hoe sneller het vocht uit het frietje verdwijnt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.