ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Inleiding:
Windows Live Skydrive is begonnen als Windows Live Folders, het is een dienst van Windows Live om bestanden online op te kunnen slaan. Deze bestanden kunnen ook weer online geopend worden, ook kunnen deze online gedeeld worden met anderen, bijvoorbeeld met vrienden of collega’s. Windows Live Skydrive werkt met een uploadlimiet van 25 GB, met een maximum van 50 MB per bestand.
Een Windows Live ID is noodzakelijk om met Windows Live Skydrive te werken, ook kunnen er bestanden gepubliceerd worden in een weblogbericht in Windows Live Spaces.
Op 1 Augustus werd er in Amerika voor het eerst met Windows Live Skydrive gewerkt, pas een jaar later op 21 Februari 2008 is de Nederlandse versie van Windows Live Skydrive uitgebracht.Handleiding:

Windows Live Skydrive werkt met het Windows Live platform, hier moet u zich registreren, om een Windows Live account aan te maken gaat u naar www.live.com, hier ziet u links; Registreren:
Hier geeft u al uw gegevens op en gaat u akkoord met de gebruikersovereenkomsten, als u ingelogd ben en als alles goed is gelukt komt u op het Live platform terecht. Hier staan allerlei tools en mogelijkheden voor de gebruiker. U ziet linksboven de Windows Live knop, hier gaat u op staan met uw muis, een menu wordt geopend en u kunt kiezen uit; Apparaten, Skydrive, Mobile en Download. U kiest voor skydrive, hier kunt u al uw documenten, foto's en favorieten in opslaan. U beschikt hier over een harddisk van 25GB, mogt u hier toch ruimte te kort komen is er geen paniek, u maakt gewoon een tweede Windows Live account.


Inloggen:
Er zijn een aantal manieren om uw Office bestanden te bekijken of te delen, om een document te openen en te bewerken moet u eerst op het Live platform inloggen en klikt u bovenaan op Office. Hier hebt u uw Office omgeving, met persoonlijke documenten hier heeft u volledig beheer op, en u heeft gedeelde documenten, dit zijn documenten die op accounts staan van andere mensen en deze zijn met u gedeeld. Ook kunt u rechtstreeks naar uw Office Live pagina gaan, daarvoor gaat u naar office.live.com en logt u hier in.

Uploaden:
Met Windows Live Skydrive kunt u heel wat bestanden uploaden, u kunt deze bestanden vanaf iedere computer achterhalen en openen, Office bestanden kunt u zelfs bewerken. Als u deze upload in een gedeelde map kunnen andere gebruikers deze bestanden ook benaderen. Als u de bestanden upload in een privé map bent u de enige die bij deze bestanden kan. Om bestanden te kunnen uploaden gaat u naar Office, en klikt u bovenaan klikt u op Bestanden Toevoegen, dan wordt er aan u gevraagd in welke map u de bestanden wilt plaatsen, de Mijn Documenten map staat hier standaard in, ook kunt u zelf een nieuwe map maken. U opent een map, nu kunt u simpelweg bestanden naar deze map slepen:Documenten Openen:
Online kunt u Office documenten openen vanuit de Skydrive, zelfs zonder Microsoft Office op uw computer is dit mogelijk, u kunt deze bestanden zelfs bewerken. Uiteraard zijn de mogelijkheden dan wel beperkt. Online kunt u documenten openen door naar de map te gaan waar u de bestanden heeft geupload en een van de bestanden te selecteren en te openen, eerst wordt het bestand getoond hoe het eruitziet, als u een van deze bestanden wilt bewerken klikt u bovenaan op: Bewerken in de Browser, hier is het Office pakket ook niet noodzakelijk, het wordt gewoon binnen het Explorer venster geopend, zodra u dit doet krijgt u een melding, u klikt op deze melding en u kiest voor: Geblokkeerde Inhoud Weergeven, nu werkt alles perfect, het document wordt geopend in een vergelijkbare Word omgeving, deze is wel beperkt en bevat minder functie's. Als u eenmaal uw bestanden heeft bewerkt kunt u deze bestanden opslaan door linksboven op het Save teken klikken, nu wordt het document online opgeslagen. Als u het irritant vindt om beperkt te werken, met alle balken in niet full screen zoals in Office Word kunt u kiezen voor de 'Pop Out' knop, een nieuw venster opent zich, u krijgt weer een melding en u kiest weer voor Geblokkeerde Inhoud Weergeven, nu heeft u het bestand in z'n geheel op uw scherm staan. Dit venster kunt u weer wegklikken door simpelweg rechtsboven op het kruisje te klikken.

Bestanden Aanmaken:
U kunt niet alleen documenten online openen maar u kunt ze ook aanmaken. Als u in de Office map zit, ziet u linksboven 'Nieuw' hier kunt u kiezen uit verschillende bestanden, een Word document, een Excel werkmap, een Powerpoint presentatie en een Onenote notitie, als voorbeeld kies ik voor een Word document, als eerst wordt u gevraagd het bestand een naam te geven, wanneer u een naam heeft klikt u op 'Opslaan', dit document wordt nu online aangemaakt en de online Word omgeving wordt nu opgestart, als u klaar bent met het maken van het bestand klikt u rechtsboven op het kruisje onder 'Afmelden' alle bewerkingen en handelingen die gedaan worden, worden al direct opgeslagen en online bewaard, wanneer u het bestand heeft gesloten ziet u het bestand in uw map staan, vanuit hier kunt u het bestand weer opnieuw openen en bewerken.
Let op dat u niet op het rode kruisje drukt wanneer u uw bestand wilt sluiten maar op het kruisje eronder.


Online Bewerken van Documenten:

Het online bewerken van bestanden is erg gemakkelijk, als voorbeeld heb ik gekozen voor een Powerpoint presentatie, u kunt deze openen in de map waar u het bestand heeft opgeslagen, u kunt Powerpoint presentatie's online bekijken maar ook bewerken, omdat Powerpoint presentatie's grafisch wat zwaarder zijn kan het laden van het bestand wat langer duren. Onderaan kunt u van dia wisselen, als u het bestand wilt bewerken kiest u bovenaan voor 'Bewerken in Browser', de veranderde tekst wordt direct toegepast. Wanneer u in een vergroot venster wil werken kiest u rechtsboven weer voor 'Pop Out'

Online documenten Offline openen in Microsoft Office 2010:
Het is dus bekend dat u documenten Online kunt bewerken, de mogelijkheden zijn beperkt. Wilt u toch een document bewerken met de volledige mogelijkheden van het Microsoft Office pakket, dan kunt u dit eenvoudig doen op uw Windows Live Skydrive account. Het document wordt dan automatisch gedownload naar uw computer waar u het kan bewerken, wanneer u het nu opslaat wordt het in plaats van op uw computer op het internet opgeslagen. Iedereen die toegang heeft tot het bestand kan vervolgens de wijzigingen zien, let wel op dat het opslaan van het bestand langer duurt dan het opslaan op uw eigen harde schijf. U opent het bestand in Word zelf door op de knop rechtsboven te drukken:
U krijgt een melding dat het bestand inhoud kan bevatten die niet veilig is, de keuze is aan u om alsnog het bestand te openen; dan drukt u op 'Ok' wanneer u het bestand niet wilt openen drukt u op 'Annuleren'. Wanneer u een document online wilt openen vraagt Skydrive om uw Windows Live gegevens, hier logt u dan mee in. Wanneer u uw bestanden heeft aangepast slaat u deze op, wanneer u dit doet gebeurt dit online en niet op uw computer, dit heeft als voordeel dat mensen waarmee u het bestand deelt onmiddelijk de veranderingen online kunnnen zien. Het online opslaan duurt wat langer, vooral als er ook plaatjes in het document zitten, wacht tijdens het opslaan tot de onderste balk van het document verdwenen is, sluit het niet af voordat dit gebeurt is anders heeft u kans dat het document corupt raakt.


Versie's van Documenten:

Alle versie's van documenten die u aanpast en bewerkt worden bijgehouden, zodat wanneer u een document aanpast en het is fout gegaan of u wilt terugvallen naar het oorspronkelijke document, u altijd nog terug kan vallen op het vorige document. Deze geschiedenis kunt u opvragen door naar het bestand te gaan in de Office map, daar ziet u rechts van het bestand 'Meer' staan, een menu wordt geopend en u ziet 'Versiegeschiedenis' dan zal de meest recente versie zich openen en links ziet u alle oudere versie's staan. U drukt op de knop 'Herstellen', het document wordt nu hersteld naar de oorspronkelijke versie, u kunt dus documenten plaatsen, bewerken en openen, maar ook aanmaken.

Het delen van bestanden en mappen:
Met Windows Live Skydrive kunt u ook mappen delen. Je kan die persoon een link sturen om toegang te geven tot een map. Als deze persoon een vriend is op uw Windows Live account krijgt hij de map te zien onder gedeelde mappen. Het beste kunt u deze persoon dus toevoegen als vriend. Maar let goed op met wie u bestanden deelt. Soms kan het handig zijn om een map te delen met daarin een of meerdere bestanden dan die bestanden door te mailen, ook is het handig dat de bestanden automatisch bijgewerkt worden en dus niet opnieuw te hoeven worden verstuurd. U maakt eerst een nieuwe map aan en geeft deze een naam, ook geeft u aan met wie u deze map wilt delen, standaard staat dit op alleen voor u zelf, dus een privé map. Wanneer u vrienden heeft wie geen contactpersonen van u zijn kunt u deze eenvoudig toevoegen in Messenger. Bestanden kunnen op 2 manieren worden gedeeld in Windows Live Skydrive, u kunt personen het recht geven om hem volledige toegang te geven, dan kan hij verwijderen, bewerken en toevoegen, of u kunt hem alleen het recht geven om bestanden te bekijken. Wanneer u dit ingesteld hebt klikt u op volgende. Nu kunt u documenten toevoegen in de gedeelde map en kunnen de personen wie ook in de gedeelde map zitten het bestand openen en eventueel ook bewerken of verwijderen. De personen in de gedeelde map kunnen (als ze het recht hebben) zelf ook bestanden aanmaken, dit kan een Word bestand zijn maar ook een Powerpoint bestand. Wanneer een persoon niet het recht heeft om bestanden te bewerken en te verwijderen kunnen zij alleen de bestanden bekijken.

Vanuit een Programma naar Skydrive:
U kunt bestanden vanuit Word of een ander programma uit het Microsoft Office pakket ook opslaan naar een van uw eigen mappen op Windows Live Skydrive. Het opslaan en zowel het downloaden van een bestand van Windows Live Skydrive duurt lang en u moet hier rekening mee houden. Om geen problemen te krijgen met het bestand mag u dit proces niet onderbreken. Wanneer u een bestand vanuit Word op wilt slaan op het web gaat u als volgt te werk; U klikt in Word op 'Bestand' en u gaat naar Opslaan en Verzenden en u selecteert Opslaan naar Web, dan ziet u een knop 'Aanmelden' hier logt u ook weer in met uw Windows Live gegevens, dan ziet u alle gedeelde mappen en uw privé mappen. U kiest de map waar u het bestand wilt opslaan door er dubbel op te klikken, dan wordt er een venster geopend, hier kunt u het bestand een eigen naam geven en kunt u het opslaan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.