Franse mode

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Presentatie door een scholier
  • 3e klas havo | 898 woorden
  • 1 juni 2012
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Modestad Parijs.

Parijs is dé wereldhoofdstad van de mode. Dat komt niet alleen door de modeshows met de nieuwste mode, maar ook omdat er veel verschillende wijken zijn waar je alles kunt vinden wat je zoekt. Elk voorjaar komen er mensen vanuit de hele wereld naar Parijs om de ontwerpen te zien van Franse ontwerpers. Bekende namen die vooral in Parijs worden geshowd zijn bijvoorbeeld: Chanel, Karl Lagerfeld, Dior, Lacroix en Jean-Paul Gaultier. Vroeger was mode niet belangrijk, het maakte niet uit wat men droeg, zoals in de middeleeuwen. Later werd het wat belangrijker, het bepaalde je stand. Bijvoorbeeld de adel droeg mooie kleding zodat ze verschilden van de ‘gewone’ mensen. Mensen konden van je kleding aflezen tot welke stand je behoord. Na de Franse revolutie was dat voorbij. Daardoor ontstond er echte mode, en verder in de tijd ook merkkleding. De mode kwam toen vooral tot stand in Parijs, doordat het een revolutie van Frankrijk was, en er echte mode ging ontstaan. Dat was het begin van wat nu een wereld modestad is. De mode ontwikkelt zich, en Parijs ging met de tijd mee. Beter gezegd, zij hadden de ontwikkelde mode waardoor andere landen meededen, dus met de tijd mee. Het werk werd nagemaakt van Parijs. Vanaf de 14e eeuw was Parijs een modestad. In de 20e eeuw bleek dat de mode laat zien wat er in de maatschappij gebeurd.

Parijs heeft veel invloed op de rest van de wereld op mode gebied. Mensen uit alle landen en uit alle werelddelen komen erheen om kleren te kopen. En natuurlijk komt ook iedereen af op de vele modeshows met de nieuwste ontwerpen en de aller nieuwste trends te bekijken. Als ze dat allemaal hebben bekeken kopen grote handelaren de ontwerpen en word het dus overal op de wereld verkocht. De meeste ontwerpers willen het liefst in Parijs gaan ontwerpen, omdat daar vaak en veel modeshows zijn en daar het meeste kans op slagen hebben. Parijs heeft dus heel veel invloed op de rest van de wereld op het gebied van mode. In Parijs heb je heel veel merk kleding, van grote tot de iets wat kleinere merken, van merken die heel erg bekend zijn en merken die minder naambekendheid hebben, maar toch groot zijn. Omdat Parijs zo groot is, kent natuurlijk niet iedereen elke ontwerper die er uit komt en ook niet elk merk. “Kleine” merken (die in Nederland groot zouden zijn) zoeken dus daarom hun onderkomen in de rest van Frankrijk. Daar hebben ze kans om meer bekendheid te krijgen en dus wijken al snel veel ontwerpers die het in Parijs niet kunnen maken uit na het overige deel van Frankrijk. In de mode zit dus ook verschil. Eigenlijk kijkt elke ontwerper meestal alles af bij de modeshows in Parijs. Als ze wat gezien hebben, kopen ze het, en hopen ze dat ze er ook succes mee krijgen in de rest van Frankrijk. Zodra ze daar vele successen hebben gehad, verhuizen ze al snel weer terug naar Parijs, wat dan toch wel heel aantrekkelijk is omdat ze daar meer kunnen verdienen, meer bekendheid kunnen krijgen en niet geheel onbelangrijk: de beste modellen zullen hebben.

De mode van de rest van Frankrijk is dus eigenlijk geïnspireerd op de mode die in Parijs wordt geshowd met modeshows. Daarom loopt het in de rest van Frankrijk achter ten opzichte van Parijs. En niet alle ontwerpers die in Parijs werken, willen dat de style die ze gecreëerd hebben wordt overgenomen. Een paar belangrijke verschillen van Parijs en de rest van Frankrijk zijn, dat voor Parijs niks nieuws in het overige gedeelte van het land is. Dat de de mode in de rest van Frankrijk later is ten opzichte van Parijs. Maar door de rest van Frankrijk de modeshows van Parijs afgekeken wordt. En in Parijs is alles te vinden, en in het overige gedeelte van Frankrijk niet.

Ontwerpers.

Jean-Paul Gaultier

Jean-Paul Gaultier is een mode ontwerper. Hij heeft er niet speciaal een opleiding voor gevolgd, maar hij heeft van jongs af aan schetsen naar bekende stylisten gestuurd. Pierre Cardin ontdekte zijn talent en nam hem aan als zijn assistent. In 1976 bracht hij zijn eigen eerste collectie onder zijn eigen naam uit. Hij ontwerpte vooral voor de mannen kilts en rokken.

Christian Lacroix

Christian Lacroix heeft kunst gestudeerd aan de Paul Valery universiteit in Montpellier. Daarna schreef hij zich in om kunstgeschiedenis te studeren. Toen hij afgestudeerd was, werkte hij als schoenenontwerper en ontwierp hij accessoires voor een modehuis. Christian Lacroix heeft een eigen modehuis waarin zijn eigen collectie te zien is.

Modehuizen.

Lacoste

Lacoste is een Frans kledingbedrijf. Het is opgericht door René Lacoste in 1933, een beroemde Franse tennisspeler, en André Gillier. Het bedrijf ontwerpt, produceert en verkoopt kleding, schoenen, parfum en monturen over de hele wereld. Het bedrijf heeft als logo een groene krokodil. Die verwijst naar de bijnaam van René Lacoste, la Crocodile.

Merken.

Louis Vuitton

Louis Vuitton is een Franse luxe mode en lederwaren merk. Het merk is vooral bekend om de tassen en koffers. Het belangrijkste bedrijf van Louis Vuitton staat in Parijs. Louis Vuitton is bekend en belangrijk voor de mode in de wereld.

Cacharel

Cacharel is een Frans merk van kleding, parfum en kledingaccessoires. Het merk werd in 1962 door Jean Bousquet begonnen en twee jaar laten werd een bedrijf onder dezelfde naam opgericht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.