Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Orkanen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Presentatie door een scholier
  • 4e klas vwo | 1129 woorden
  • 11 juni 2011
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
70 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Rond de maanden augustus, september en oktober hoor je vaak in het nieuws over orkanen, vooral rond Amerika. Een van de bekendste orkaan is Katrina. Toen Katrina in 2005 de Verenigde Staten naderde, verwachtte men al dat deze orkaan grote gevolgen zou hebben. Ook wij hebben als een 10 / 11-jarig kind het ‘nieuws’ over Katrina gevolgd. Waar wij toen niet veel van hebben begrepen. Aangezien we nu wat ouder en wijzer zijn, gaan we onze presentatie over orkanen houden. De hoofdvraag die we hebben opgesteld is: Kunnen we een orkaan van tevoren zien aankomen. Wij dachten zelf dat dat wel kan. Aangezien je met de technologie van tegenwoordig alle kanten op kan. Dus er zullen vast wel satellieten zijn die orkanen van tevoren kunnen registreren.


Wat is een orkaan?
Een orkaan is een krachtige storm van windkracht 12 of meer. Één van de belangrijkste kenmerken van een oorkaan is het oog. (Zie afbeelding) Het oog heeft een diameter van ongeveer 30 tot 50 km.


De windsnelheden om het centrum zijn erg groot. De lucht gaat met snelheden van 100 tot 150 km per uur omhoog. Terwijl de windsnelheid en bewolking in het oog juist klein zijn.

Een tropische cycloon heeft rond het oog een hoge en brede wolkenmuur. Deze muur is ontstaan door convectie. Convectie is het verdampen en condenseren van warm zeewater door de zon. Wanneer het zeewater verdampt en opstijgt, worden er wolken gevormd. Uiteindelijk gaat het regenen en daarbij komt energie vrij. Deze energie doet de lucht opstijgen, waardoor de luchtdruk daalt, de nog aanwezige waterdamp afkoelt en condenseert. De dalende luchtdruk veroorzaakt dat vochtige lucht uit de omgeving wordt aangezogen. Convectie is de belangrijkste energiebron van een tropische lagedrukgebied.

Een ander bekend kenmerk is de schade die orkanen aanrichten. De meeste schade wordt veroorzaakt als de cyclonen de kust bereiken. Doordat er grote vloedgolven over land gaan.

Naast de vloedgolven kan landinwaarts neerslag ook een reden zijn voor de overstromingen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig de weersatellieten. Die voor effectieve berichtgeving zorgt, waardoor er van tevoren al tijdige evacuaties kunnen plaatsvinden.


Hoe ontstaat een orkaan?
Een orkaan is eigenlijk een groot gebied van een lage luchtdruk. Luchtdruk is de druk die alle gasmoleculen in de atmosfeer op een oppervlak uitoefenen. Onderling botsen gasmoleculen ook tegen elkaar.

Om dit lage luchtdrukgebied van een orkaan, wervelt een krachtige wind. Er wordt alleen pas over een orkaan gesproken, als deze een windkracht van 12 of meer op de schaal van Beaufort aangeeft.

Een orkaan ontstaat meestal op zee, wanneer het temperatuur van het water ongeveer 26 graden heeft bereikt (of zelfs warmer). Warme lucht zet uit, wordt dan lichter en begint op te stijgen. Zo ontstaat er waterdamp. De waterdamp stijgt op en koelt af tot de temperatuur van de omringende lucht. Er ontstaat een Cumulonimbus wolk, dat is een wolk met een ronde witte vorm.

Wanneer je bij deze Cumulonimbus wolk nog de krachtige wind van het lagedrukgebied meerekent, begint de wolk te draaien, hoe meer wind hoe harder de wolk draait. En zo ontstaat dus een orkaan.



Hoe kun je de orkanen onderverdelen?
Er bestaan vijf soorten orkanen, klasse 1 tot en met klasse 5. Deze worden ingedeeld door middel van een schaal die aangeeft hoe sterk een orkaan is. Dat is de schaal van Saffir-Simpson.

De eerste klasse van de schaal van Saffir-Simpson is de lichtste. Een zwakke orkaan, tussen de 118 en 152 km per uur. Hij richt dan ook niet zoveel schade aan.

De tweede klasse valt ook nog mee, dat is een matige storm. Deze zit tussen de 153 en 176 km per uur en richt dakschade plus schade aan bomen en gewassen aan.

Bij de derde klasse wordt het al erger. Dan zijn er windsnelheden van 177 tot 208 kilometer per uur. Hierbij worden gebouwen vernield en overal is grote schade.

Een orkaan van klasse 4 is zeer krachtig. Hierbij zijn er windsnelheden van 209 tot 248 kilometer per uur en wordt er veel schade aangericht. De daken waaien van de huizen af, er is veel waterschade en grote schade aan gebouwen.

De laatste klasse is de sterkste en gevaarlijkste orkaan. Tijdens zo’n storm waait de wind met meer dan 248 kilometer per uur. Zodat alles wat licht gebouwd is compleet verwoest wordt. Ook ontstaan er vaak grote overstromingen.


In welke gebieden komen orkanen het meeste voor?
Orkanen hebben om goed te ontstaan een watertemperatuur van minimaal 26 graden Celsius nodig. Ze ontstaan vaak net ten noorden en ten zuiden van de evenaar, bij de keerkringen. Dit zijn de heetste gebieden op aarde en dus is het water er ook heel warm. Vooral in de maanden augustus, september en oktober komen er veel orkanen voor.

In Nederland kunnen geen orkanen voor komen. Ons zeewater is namelijk nooit warmer dan 26 graden Celsius. Wel ontstaan er hele kleine orkaantjes in Nederland. Maar de laatste keer dat dat gebeurde was in 1944.

Orkanen hebben in veel gebieden andere namen:

 In het Caribische gebied heten ze hurricanes.
 Bij de Indische oceaan heten ze cyclonen.
 In het oosten van Azië heten ze tyfoons.
 In Australië heten ze Willy-willies
 Maar de officiële naam is een tropische wervelstorm


Naamgeving
Zelf hebben wij nooit echt begrepen hoe het dit nou precies in elkaar zit. Maar nu snappen we het helemaal. Elke tropische cycloon krijgt een vooraf bepaalde naam.

Dat kun je zien op deze lijst. Het begint met de letter a t/m de letter w. En dan om en om meisje jongen meisje. De namen worden elke 6 jaar opnieuw gebruikt. Maar de namen van de grote verwoestende orkanen worden uit de lijst verwijderd en vervangen door een nieuwe.

Een voorbeeld: De orkaan Katrina vond plaats in 2005. Wanneer je daar 6 jaar bij opteld kom je uit bij 2011. Maar aangezien het een verwoestende orkaan was, hebben ze haar vervangen door Katia.

Elk jaar beginnen ze weer opnieuw met tellen. De kans is dan ook erg klein dat er 22 orkanen plaatsvinden. En is de kans nog kleiner dat in 2013 een orkaan Wendy heet.



Conclusie
Nu we van alles over een orkaan hebben verteld, geven we antwoord op onze hoofdvraag.

Dat was: Kunnen we een orkaan van te voren zien aankomen?

Orkanen worden voorspeld door middel van een satelliet. Het is belangrijk dat deze satelliet constant in beweging rond de aarde blijft. Zo houdt hij de aarde nauwlettend in de gaten.

Door de beelden die de satelliet maakt is te zien of er een orkaan aan komt. Ook is te zien hoe zware stormen zich ontwikkelen, dus hoe ie komt en hoe krachtig hij zal zijn.

Ook observeren en meten speciale vliegtuigen en weerballonnen de omstandigheden van de atmosfeer. Al bij een eerste teken van een tropische storm worden de gegevens in de computer ingevoerd. Deze gegevens zijn natuurlijk van groot belang. Als ze zeker zijn, worden deze gegevens door gestuurd naar een speciale organisatie. En daar wordt het nieuws verteld aan de rest van de wereld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.