Legitimeren van harddrugs

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 589 woorden
  • 28 oktober 2003
  • 96 keer beoordeeld
Cijfer 6
96 keer beoordeeld

Harddrugs legaliseren

Je hebt twee soorten drugs. De softdrugs en de harddrugs. De softdrugs kan je legaal in “coffeeshops” halen. De soorten drugs die onder de softdrugs vallen zijn: Wiet, Paddo’s en Hasj. Er zijn daarvan ook weer verschillende ondersoorten. Onder de groep harddrugs verstaan we soorten drugs zoals Heroïne, Cocaïne, XTC, LSD en Speed. Deze soorten drugs zijn nog NIET in coffeeshops te koop, maar men discussieert erover om het wel legaal te maken. En dan zou het ook in de coffeeshops te koop zijn.

Er zitten pluspunten aan het legaliseren:

Het eerste grote voordeel is de bescherming van de volksgezondheid. Zolang drugs illegaal zijn, kan de overheid geen goed toezicht houden op de kwaliteit van de middelen. Vanuit deze gedachte heeft de bevolking dus een groot voordeel bij het legaliseren van harddrugs. Er zullen minder mensen overlijden aan een overdosis drugs. Op een legale markt, die aan strikte overheidsregels is gebonden is, kunnen gebruikers er op vertrouwen dat ze geen slechte middelen gebruiken. Wie kwalitatief slechte drugs probeert te verkopen, zal dan daarvoor wettelijk vervolgd kunnen worden.


Ten tweede zou criminaliteit ervan minder worden. Zowel in de legalisering van harddrugs als in de ideeën om de productie van softdrugs toe te staan, is het een voordeel dat daardoor (waarschijnlijk) veel criminaliteit zal verdwijnen. Verslaafden breken geen auto's open omdat ze het leuk vinden, maar omdat hun legale inkomsten niet voldoende zijn om de straatwaarde van de drugs te kunnen betalen. Wanneer er sprake is van legale verkoop en/of productie zullen de prijzen snel dalen en wordt de drugsverkoop voor criminelen vanzelf minder aantrekkelijk.

Het kost bovendien alleen maar meer geld om drugs te bestrijden zonder dat het iets oplevert.
Er worden jaarlijks miljarden euro’s verspilt aan het bestrijden van drugs. Vooral in Amerika heb je de zo genoemde ‘war of drugs’.

Maar er zijn natuurlijk ook minpunten:

Een nadeel is dat het gebruik waarschijnlijk zal toenemen.
Als op iedere straathoek drugs verkocht zouden mogen worden, zal het aantal gebruikers automatisch sterk toenemen. Vooral jongeren zullen daardoor sneller in de verleiding komen om drugs te gaan gebruiken. Tegenstanders menen dat dit zal leiden tot een stijging van de kosten voor de maatschappij: meer jongeren zullen hun school niet afmaken en meer mensen zullen hun baan verliezen (of nooit aan het werk komen), waardoor het aantal uitkeringen in Nederland stijgt.


De stap van softdrugs naar harddrugs wordt dan ook kleiner. Wanneer jongeren eenmaal zijn begonnen aan softdrugs, is het nog maar een kleine stap naar harddrugs. In het buitenland speelt dit ook heel erg.

Ook moet men rekening houden met internationale verdragen.
Landen kunnen niet op eigen houtje besluiten om het gebruik of de productie van een of één of meer soorten drugs te legaliseren. Vrijwel alle landen zijn gebonden aan afspraken in internationaal verband over de bestrijding van soft- en harddrugs. Nederland heeft te maken met verdragen van de VN en met wetten en regels die gelden binnen de Europese Unie. Het Nederlandse kabinet verwijst voortdurend naar de toch al gespannen verhouding met andere landen.

Er zijn heel veel verschillende meningen over. Ik zelf ben voor het legaliseren van bepaalde soorten harddrugs. Pillen zoals XTC moeten gelegaliseerd worden omdat daar heel veel mee gedeald wordt. En er wordt over het algemeen veel mee gerotzooid. Er zou wel campagne moeten worden gevoerd tegen drugs en er moet al op jongere leeftijd informatie worden gegeven over de risico’s. Hierbij kun je het beste junks inschakelen omdat kinderen dan zien wat drugs met je doet.

REACTIES

N.

N.

Goed gedaan jongeman!

20 jaar geleden

P.

P.

legatimeren?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.