8 verschillende drogredenen:
1. ad hominem argument
2. bevestigen van consequens
3. verkeerde tegenstelling (vals dilemma)
4. de stroman
5. de cirkelredenering
6. argumentum ad populum (populistische drogredenen)
7. ad verecundiam
8. onjuiste oorzaak-gevolg relatie
(We nemen als stelling: school is nutteloos.)
1 ad hominem argument:
De Nederlandse naam: de persoonlijke aanval.
Uitleg: je valt je tegenstander persoonlijk aan door bijvoorbeeld te zeggen dat hij of zij er niks van weet, enz.
Voorbeeld: “Wat kan mijn tegenstander als niet-student nou weten of school nutteloos is, als hij zelf niet meer naar school gaat?”
2 bevestigen van consequens:
De Nederlandse naam: bevestigen van het gevolg.
Uitleg: je neemt een voorbeeld, dan maak je daar een oorzaak-gevolg van, wat eigenlijk niet helemaal klopt, maar als oorzaak-gevolg wel zou kloppen.
Voorbeeld: “Als schoonmaakster verdien je, maar je hebt er geen opleiding voor nodig. Dus school is nutteloos.”
3 verkeerde tegenstelling:
De nederlandse naam: vals dilemma
Uitleg: er worden 2 tegengestelde opties verteld. Maar eigenlijk zijn er veel meer.
Voorbeeld: “Wat heb je liever: allemaal hoogopgeleide mensen, die allemaal een microscoop uitvinden, of een putjesschepper, schoonmaakster, iemand die achter de kassa staat en een ober?”
4 de stroman:
De nederlandse naam: vertekenen van argumenten
Uitleg: de tegenpartij noemt een argument en dan verteken je het zo dat het lijkt alsof de tegenpartij heel anders denkt, dan dat hij eigenlijk doet.
Voorbeeld: mijn tegenstander zegt: “school is heel handig, want dan heb je meer hoogopgeleide mensen die bepaalde beroepen kunnen uitvoeren.”
Dan reageer ik daarop met: “mijn tegenstander beweert dus dat putjesscheppers niks waard zijn en geen echt beroep hebben.”
5 de cirkelredenering
De nederlandse naam: identiek aan het standpunt.
Uitleg: het argument dat je gebruikt is zo goed als hetzelfde als het standpunt waar je voor staat. Daardoor lijkt het een goed argument, maar als je er voor de 2e keer naar kijkt, zie je dat het zonder meerdere argumenten helemaal niks voorstelt.
Voorbeeld: “School is nutteloos, want wat heb je nou aan die vakken.”
6 argumentum ad populum:
De Nederlandse naam: populistische drogredenen
Uitleg: de mening van anderen wordt als bewijs gebruikt. Verder wordt er niets als bewijs gebruikt, alleen de mening van anderen.
Voorbeeld: “Iedereen is het er over eens dat school nutteloos is. Dus school is nutteloos.”
7 ad verecundiam:
Nederlandse naam: autoriteitsdrogreden.
Uitleg: je gebruikt een uitspraak van een bekend persoon om te overtuigen dat jij gelijk hebt, want een bekende persoon heeft dat gezegd.
Voorbeeld: Maria van der Hoeve ( minister van Onderwijs) vindt school ook nutteloos en als zij dat zegt dan zal het wel zo zijn: ze is niet voor niets minister van onderwijs.
8 Post hoc ergo propter hoc:
Nederlandse naam: onjuiste oorzaak-gevolg relatie
Uitleg: hierbij ga je er in ieder geval al vanuit dat als er iets gebeurt en daarna gebeurt er nog iets, dat dat wat er als laatste is gebeurd het gevolg is van dat wat er als eerste is gebeurd.
Voorbeeld: de leerlingen gingen spijbelen, omdat ze school nutteloos vinden. Het kan zijn dat de leerlingen vinden dat school wel nut heeft, maar dat ze die dag even iets te doen hadden wat belangrijker was dan school. Het hoeft dus niet per se te zijn dat ze gingen spijbelen omdat ze school nutteloos vinden.
REACTIES
1 seconde geleden