Dichtheid
Inleiding
Wat is dichtheid eigenlijk? Dichtheid geeft aan hoeveel massa( kilogram, gram etc.) van een materiaal in een bepaald volume(cm³, m³ etc.)zit. Dichtheid wordt aangeduid met de Griekse letter ñ (uitgesproken als rho). De formule om dichtheid uit te rekenen is massa/volume = dichtheid (m/V = ñ). Massa en volume zijn recht evenredig. Dat betekent dat als je de massa bijvoorbeeld 10 keer zo groot maakt dat het volume ook 10 keer zo groot wordt. Dichtheid is een belangrijke eigenschap van een stof. Dichtheid wordt o.a gebruikt om er achter te komen welke stof het onderzochte materiaal is.
Proef A
Onderzoeksvraag
Is er een verband tussen de massa van een stof en het volume?
Werkwijze
Benodigdheden:
- 3 blokjes van hetzelfde materiaal
- een maatcilinder
- een geodriehoek
- een weegschaal
- een rekenmachine
Hoe ben ik te werk gegaan?
Eerst nam ik een blokje en gaf dit een nummer, zodat je het verschil in blokjes weet. Daarna berekende ik de massa, door het blokje op de weegschaal te zetten. Achter het volume van de stof kwam ik door de onderdompelingsmethode te gebruiken (Je kunt ook een geodriehoek gebruiken om het volume na te rekenen). De onderdompelingsmethode houdt in dat je een maatcilinder neemt en deze vult met water (bijvoorbeeld 60 ml). Hierna laat je er een blokje in zakken. De stijging van het water is dan het volume (wel eerst de ml naar cm³ omrekenen). Dan bereken je de dichtheid door de massa door het volume te delen. Dit herhaal je bij de andere 2 blokjes.
Opstelling proef:
Ik heb om eerlijk te vergelijken het materiaal van de blokjes hetzelfde gehouden. En alleen massa en volume verandert. Zodat welk type materiaal het is geen invloed heeft op de conclusie.
Resultaten
massa (g) volume water volume blokje (cm^3) massa/volume
zonder blokje (ml) (g/cm^3)
blokje 1 64,98 60 4 16,245
blokje 2 100,65 60 6,2 16,234
blokje 3 63,68 60 3,9 16,328
Conclusie
Hieruit trek ik de conclusie dat er een verband is tussen de massa van een stof en het volume ervan. Dit heb ik o.a afgeleid van de recht evenredigheid in de grafiek.
Gemaakte fouten:
Ik heb een fout gemaakt in het berekenen van het volume. Want aan de blokjes die werden gebruikt zaten haakjes. En die haakjes heb ik ook onder water laten zakken. Dit heb ik alleen niet bij allen gedaan maar alleen bij 2 van de 3 blokjes.
Proef B
Onderzoeksvraag
Van welk materiaal zijn deze voorwerpen?
Werkwijze
Benodigdheden:
- 3 blokjes van een verschillend materiaal
- een maatcilinder
- een geodriehoek
- een weegschaal
- een rekenmachine
- tabel 1.4 uit je hoofdboek
Hoe ben ik te werk gegaan?
Ik heb eerst alle blokjes een nummer gegeven, zodat ik ze uit elkaar kon houden. Daarna heb ik het eerste blokje gewogen en zo de massa berekend. Het volume heb ik berekend met de onderdompelingsmethode (zie voor de beschrijving hiervan de werkwijze van proef A). Je kunt ook het volume berekenen door het met een geodriehoek te meten en uit te rekenen. Toen ik de massa en het volume van het blokje wist had ik met behulp van een rekenmachine de dichtheid van het blokje berekend. Dit heb ik bij de andere twee blokjes herhaald. Toen heb ik in de tabel gekeken om van elk blokje erachter te komen van welk materiaal het is.
Om eerlijk de proef te doen heb ik de getallen achter de komma pas aan het eind van de proef afgerond. Zodat het geen invloed zou hebben op de uitkomst.
Opstelling proef:
Resultaten
massa (g) volume voorwerp berekend massa/volume
met geodriehoek (cm^3) (g/cm^3)
blokje 1 31,96 10,469 6,392
blokje 2 93,11 11,02 15,518
blokje 3 136,77 12 22,795
Conclusie
Hieruit trek ik de conclusie dat
Blokje 1 van staal is
Blokje 2 van lood is
Blokje 3 van platina is
Deze conclusie heb ik getrokken aan de hand van tabel 1.4 uit het hoofdboek en aan de door mij gemeten waarden.
Gemaakte fouten:
Ik heb bij het berekenen van het volume van de blokjes, met behulp van de onderdompelingsmethode, niet precies genoeg gekeken (en geschat). Hierdoor klopte het volume niet (steeds 6). Dit klopte niet want je kon met het blote oog zien dat de blokjes niet allemaal hetzelfde volume hadden. Daarom heb ik het volume nog een keer berekend met een geodriehoek. Dit keer klopte het volume van de blokjes wel. Ik heb de gemaakte fout na afloop uit de tabel gehaald (inclusief de andere kolom voor de onderdompelingsmethode). Om verwarring te voorkomen.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
Vraag: wanneer kun je een balletje het verste slaan: bij helder of bij vochtig weer
14 jaar geleden
Antwoorden