Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Inleiding

Dit werkstuk gaat over zinloos geweld. Er staat in vermeld wat zinloos geweld is, wie zinloos geweld plegen, waarom mensen zinloos geweld wordt gepleegd enz.Mijn hoofdvraag is:

Wat is zinloos geweld?Deelvragen:

- Wie plegen zinloos geweld?

- Wat is de oorzaak van zinloos geweld?

- Waarom plegen mensen zinloos geweld?

- Hoe kun je zinloos geweld bestrijden?

- Komt zinloos geweld ook in het buitenland voor?Hypothese

Voordat ik met dit verslag begon heb ik mezelf de vraag gesteld “Wat is zinloos geweld?”Daar had ik toen het volgende antwoord op.

Zinloos geweld is geweld dat iemand zomaar doet. Alleen mannen plegen zinloos geweld. Onder geweld verstond ik schoppen slaan en vernielen.BronvermeldingInternet

- www.zinloosgeweld.nl

- www.ikhebeenidee.nl

- www.kappennou.nl

- www.meldgeweld.nlDocumentatie map:

Zinloos geweld (auteur: Harry de Ridder en Angélique Kerkhoffs)Wat is zinloos geweld?

Geweld= Een uiting van macht, kracht

Gebruik of misbruik van het recht van de sterkste

Kracht die met hevigheid wordt uitgeoefend

Zinloos= zonder betekenis of nut

Uiting van macht zonder betekenis of nut. Ofwel:

Zinloos geweld is alle soorten geweld, behalve geweld dat je moet toepassen om jezelf of andere in een (levens)bedreigende situatie/positie te redden/verdedigenHet ministerie van justitie heeft de volgende definitie:

Zinloos geweld is een spontane vorm van fysiek geweld (of dreiging met geweld) waarbij opzettelijk verwonden of doden van iemand centraal staat. Het geweld kenmerkt zich door incidentele aard, en ook door de willekeurige wijze waarop de dader het slachtoffer.

Deze uitleggen zijn dus eigenlijk allemaal hetzelfde maar anders geformuleerd.

Je hebt verschillende vormen zinloos geweld:

1. Lichamelijk geweld (er wordt dwang uitgeoefend met gebruik van het lichaam)

2. Psychisch geweld (er wordt dwang uitgeoefend, zonder lichamelijk middel)

3. Verbaal geweld (stortvloed van woorden)

4. Seksueel geweld (dwang die op seksueel gebied wordt uitgeoefend)

En je hebt ook verschillende manieren waarin geweld zich uit:

- Uitgaansgeweld

- Verkeersgeweld

- Geweld tegen overheidsfunctionarissen en andere mensen in uniform

- Voetbalvandalisme

- Geweld op straatWie plegen zinloos geweld?

Geweld op straat wordt vooral gedaan door mannen. Maar toch is één op de tien daders een vrouw. Als het om een vrouw gaat dan gaat het meestal om een groepje vrouwen, die een ander vrouw in elkaar slaan.

Bijna driekwart van de groep is jonger dan 25 jaar. De meeste van deze daders komen uit de groep van 12 tot en met 17 jaar. Deze geweldsmisdrijven vinden meestal groepsgewijs plaats.

Bij de groep van 25 jaar en ouder is het juist andersom, dan worden de geweldsdelicten meestal alleen gepleegd.

Je kunt daders in drie groepen verdelen:

- Daders die al vaker geweld hebben gebruikt. Zij hebben vaak problemen thuis, op school en zijn werkloos

- Een klein deel van de daders handelt uit racistische motieven. (huidskleur)

- Daders die zich nog nooit gewelddadig hebben opgesteld. Ze komen uit keurige gezinnen, zijn vader en hebben goede baan. Vaak plegen ze geweld na gebruik van alcohol of drugs.Wat is de oorzaak van (zinloos) geweld?

Er is vaak niet één oorzaak aan te wijzen. Er zijn verschillende oorzaken.

Een aantal zijn:

- Gebruik van alcohol, vaak in combinatie met drugs/pillen.

- Gebrek aan goede opvoeding in normen en waarden

- Te veel lawaai

- Toenemende bevolkingsdichtheid.

- Geweld op televisie en computerspelletjes/gameboys.

- De 24-uursmaatschappij.

- De de-socialisering (gebrek aan sociale controle).

- Gevoel van onveiligheid.

- Sociale ongelijkheid.

- Verschillende culturen.

- Gebrek aan communicatie.

- Gebrek aan psychische begeleiding.Waarom plegen mensen geweld?

Een aantal motieven en achtergronden zijn:Incidentele gebeurtenis:

Dit komt het meest voor. Het gebeurt als iemand met een hoop irritaties en/of tegenslagen te maken heeft gehad en dan door vaak iets kleins op tilt slaat. De spreekwoordelijke druppel is dan over de emmer gelopen en de dader is zijn zelfbeheersing volledig kwijtgeraakt. Zulke situaties spelen zie je vaak terug in het verkeer. (Meestal heb je hier te maken met volwassenen.)Voor de ‘kick:’

Meestal jonge mannelijke daders. Vaak onder invloed van alcohol, of ze proberen zich tegenover de rest van de groep waar te maken, gewoon voor de lol (‘kick’). Ze zoeken een ruzie of vechtpartij gewoon op of lokken het uit. Meestal lopen dit soort situaties goed af, maar soms loopt het volledig uit de hand. Zeker als er wapens in het spel zijn, maar ook zonder wapens.

Als deze jongeren ouder worden, kan dit gedrag ophouden.Doelgericht geweld

Het zogenaamde criminele circuit. Onderzoekers, politici en beleidsmakers omschrijven deze daders als ‘meelopers en de harde kern’. Je hebt dan te maken met geweld met een doel. Het is van tevoren gepland en men wil er duidelijk iets mee bereiken. Anders dan de meeste daders is er hier geen sprake van emoties. Hier is sprake van berekening. Meestal wordt dit soort geweld ook wel instrumenteel geweld genoemd.Gestoord gedrag

Dan heb je te maken met daders die psychologische en/of psychiatrische problemen hebben. Vaak heb je dan ook te maken met uit de hand gelopen alcohol en drugsgebruik. Deze daders worden bij rechtspraak regelmatig ontoerekeningsvatbaar verklaard.Hoe kun je zinloos geweld bestrijden?

Hieronder staan een aantal voorbeelden hoe je zinloos geweld kan bestrijden:

- Meer en betere voorlichting over het effect dat geweld op televisie en computerspelletjes op een kindergeest kan hebben.

- Ook moet men beter doordrongen zijn wat het effect kan zijn van alcohol al dan niet in combinatie met de pillen of drugs.

- Kinderen moeten van jongs af aan leren delen, voor elkaar opkomen, naar elkaar luisteren, begrip krijgen over het feit dat niet iedereen hetzelfde is, begrip krijgen over de minder leuke dingen in het leven zoals armoede, ziektes, het effect van pesten (zonder ze hierbij angst of een schuldgevoel aan te praten). Een duidelijke taak voor de opvoeders, ouders en onderwijs.

- Psychische begeleiding. Het moet toegankelijker worden, makkelijker verplicht te stellen zijn en goedkoper worden.

- Het is goed als er meer zichtbaar blauw(politie) komt. Nederland moet geen politiestaat worden, want ook dat kan weer agressie opwekken. De straffen zouden verzwaard kunnen worden, maar een verplichte confrontatie met de gevolgen van de daad, verplichte psychische begeleiding en het volgen van cursussen, laat de dader zelf inzien en veranderen.

Er zijn een aantal organisaties die acties die actie houden tegen zinloos geweld.

Een aantal zijn:

- actiecomité kunst tegen geweld

- actiefront tegen zinloos geweld

- stichting tegen zinloos geweld (logo lieveheersbeestje)

- stichting kappen nou (opgericht naar aanleiding van de dood van Joes kloppenburg slachtoffer van zinloos geweld)

- stichting meld geweld

- stichting dag tegen geweld

- stichting This is the limit

en er zijn er nog veel meerKomt zinloos geweld ook in het buitenland voor?

Ja zinloos geweld komt ook in het buitenland voor. Maar daar hebben ze niet de term zinloos geweld. Ze gebruiken daar de term geweld op straat.

In Amerika is dodelijk geweld onder jongeren in sommige wijken en scholen heel gewoon. Ook in de krottenwijken van Zuid Afrika komt veel geweld voor. Dat komt omdat er weinig goede banen en huizen zijn. De jongeren reageren zich af op andere jongeren en dan krijg je geweld.Mening

Ik vind zinloos geweld dus absoluut niks. Het is fout dat je zomaar iemand in elkaar slaat. Ik vind het goed dat er stichtingen bestaan die proberen zinloos geweld te stoppen. Zinloos geweld stoppen zal wel nooit helemaal lukken er blijven altijd denk ik mensen die andere mensen geweld aan doen. Als je zinloos geweld helemaal moet stoppen moet je ook geen alcohol en drugs meer toestaan omdat de meeste daders onder invloed van alcohol of drugs zijn.

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het een heel actueel onderwerp is (dood Pim Fortuyn). Iedere dag gebeurt er wel wat dat met zinloos geweld te maken heeft ( dodelijk en niet dodelijk). Ik wist zelf niet veel van zinloos geweld en na het maken van dit verslag weet ik er meer van. Ook weet ik nu wat je moet doen om zinloos geweld te minderen.Conclusie

Je kan zinloos geweld wel bestrijden maar helemaal stoppen dat zal wel nooit lukken. Als de kinderen van deze tijd goed worden op gevoed met normen en waarde, als er meer agente zichtbaar op straat komen, kampanjes tegen drugs en psychische begeleiding toegankelijker maken dan kan je zinloos geweld bestrijden.

Mensen zullen altijd alcohol of drugs gebruiken en dat leidt tot zinloos geweld.

Zinloos geweld wordt door het merendeel gepleegd door mannen. Maar ook vrouwen plegen zinloos geweld.

Mijn hypothese klopt dus niet helemaal ik dacht dat alleen mannen zinloos geweld pleegde maar vrouwen plegen het dus ook. Verder klopte mijn hypothese wel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

heee bedankt voor je informatie.. het is een goed werkstuk en ik kon het goed gebruiken..!
bedankt!

17 jaar geleden

Y.

Y.

Hoi Hoii. Nou, ik heb heel veel aan jouw verslag gehad, hartstikke bedankt! Dat wou ik gewoon even zeggen.. Hihi. Kusjes van Mij

17 jaar geleden

F.

F.

hallo....

We hadden net je conclusie gekopierd van www.scholieren.com.

Maar we hebben een foutje ondekt....je hebt campagnes fout geschreven.

Door onze oplettend oog hebben wij ons voor een pakslaag behoed..:P

Maar bedankt voor je geweldig mooie conclusie!

doeg

16 jaar geleden