Waterkwartier

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 2979 woorden
  • 13 maart 2007
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onze Praktische Opdracht

Wij hebben als maatschappelijk probleem gekozen: De problemen in het Willemskwartier. Wij hebben dit gekozen omdat we het wel een interessant onderwerp vonden en omdat er veel over te vinden was. Nog een reden was de interviews die we gingen houden konden we gemakkelijk bij bewoners houden, zodat we directe antwoorden kregen.

Nijmegen heeft besloten om flink wat geld te besteden aan het Willemskwartier. Ze willen met dit geld “De wijk fysiek en sociaal openmaken”. Het project dat wordt geleid door: De gemeente Nijmegen, Portaal, Plein 11 architectuur stedenbouw, BGSV Bureau voor stedenbouw en BRN adviesbureau. Het project is al in 2004 van start gegaan en zal tot 2015 gaan duren. Al dit geld zal naar het Willemskwartier gaan, bijvoorbeeld de sloop en de nieuwbouw, er komt meer openbaar groen, meer parkeer plaatsen en natuurlijk meer speelplekken voor kinderen.
Het Willemskwartier loopt achter vergeleken met de rest van Nijmegen, weinig openbaar groen, de wijk wordt gesplitst door de spoorwegen en de Willemsweg, rommelige straatjes en pleintjes. Ook willen steeds minder mensen bij de Willemsweg wonen of hun eigen bedrijfje starten. Dit waren allemaal voorbeelden van fysieke problemen, maar er zijn ook sociale problemen zoals relatief lage lonen, hoog werkeloosheidspercentage, hoog percentage VMBO-gangers, geringe deelname aan sport en veel criminaliteit onder de jongeren.
Een oorzaak is dat Het Willemskwartier geïsoleerd is door twee spoorwegen en een drukke weg: “De Willemsweg”. Hierdoor wordt de wijk in twee stukken verdeeld: Het Oostelijk deel en het Westelijke deel. Een andere reden is omdat er vaak een te lange periode tussen sloop en bouw is waardoor mensen denken dat ze worden verwaarloosd en niet serieus genomen worden. Het Willemskwartier heeft nog veel oude huizen vanuit de oorlog. De overheid heeft ervoor gekozen om niets aan deze huizen te doen en hierdoor komt er alleen maar tuig.
De groepen die bij het maatschappelijke vraagstuk zijn betrokken zijn: De gemeente Nijmegen, Portaal, Plein 11 architectuur stedenbouw, BGSV Bureau voor stedenbouw en BRN adviesbureau. Deze groepen hebben een budget gekregen van de Nederlandse overheid en de Europese Unie, dit geld mogen zij uit geven om het Willemskwartier te verbeteren. Zij moeten echter wel melden en de goedkeuring krijgen van de gemeente om een activiteit uit te voeren.
De groepen die dit project leiden proberen zo veel mogelijk naar de bewoners te luisteren. Toen de overheid hier probeerde mee aan de slag te gaan, luisterden zij amper naar de bewoners. De bewoners hebben deze keer dus veel meer te zeggen omdat er goed naar hen geluisterd wordt, bijvoorbeeld hangjongeren krijgen een betere plaats om te “hangen”, want je kunt dit ten slotte niet verbieden. De oudere mensen in de wijk willen geen criminaliteit, oftewel er zal meer politie moeten optreden in de wijk. Ouders met kinderen willen veiligere wegen en meer plaatsen om te spelen.
Informatie over het Willemskwartier:

Het Willemskwartier is een centrale wijk in Nijmegen. Het is een wijk met circa 1.600 woningen en 5.000 inwoners gebouwd in de jaren ’20. De meeste huizen zijn laagbouw (80%). In de jaren ’70 en 80’ zijn veel huizen verbouwd en zijn vervangen door nieuwbouw. Ondanks de verbouwingen komt 60% van de woningen uit de tijd voor de 2de wereldoorlog. De meeste woningen staan simpel in rijtjes met een voor- en achtertuin. Het Willemskwartier wordt gescheiden in twee stukken: Het Oostelijk deel en het Westelijke deel. Dit komt omdat er twee treinsporen en de Willemsweg dwars door het Willemskwartier gaan. Er is weinig openbaar groen en veel rommel op de straten.

Hoofdvraag: Wat zijn de problemen in het Waterkwartier en hoe kunnen die opgelost worden?
Deelvragen:
v Wat zijn de problemen?
v Wie zijn hierbij betrokken?
v Wat zijn de oorzaken van het probleem?
v Hoe gaat men deze problemen oplossen?
Deelvraag 1: Wat zijn de problemen?

Het Willemskwartier heeft zowel fysieke als sociale problemen.
Voorbeelden van fysieke problemen zijn:

- Weinig openbaar groen.
- De straten zijn erg rommelig, daar komt allemaal ongedierte op af.
- Het onderscheidt tussen de openbare gedeeltes en de privé-gedeeltes zijn niet goed aangegeven.
- Ondanks de centrale ligging in de stad, wordt de wijk geïsoleerd. Dit komt omdat er twee spoorwegen en één drukke weg: De Willemsweg, dwars door de wijk lopen. Hierdoor wordt de wijk in twee stukken verdeeld: Het Oostelijk deel en het Westelijke deel.
Voorbeelden van de sociale problemen die daar voorkomen zijn:
- Relatief veel lage inkomens.
- Hoog werkeloosheidspercentage.
- Hoog percentage VMBO-gangers.
- Geringe deelname aan jeugdsport.
- Hoge criminaliteitcijfers onder de jongeren.
Ondanks al de problemen is de saamhorigheid in deze wijk erg groot. Ze hebben dan ook hun eigen bewonersgroepen, welzijnsorganisaties, activiteitencommissies en initiatiefgroepen opgericht. Alsof dit nog niet genoeg was hebben al deze groepen zich samengevoegd tot één groep: “De wijkraad”. Deze wijkraad heeft een eigen site die erg veel bezocht wordt en waar alle informatie op staat over wat er met de wijk gaat gebeuren, warneer het plaatsvindt en op wat voor een manier.
Dit hebben ze gedaan om naar de gemeente één front te richten met allemaal dezelfde ideeën. Deze wijkraad bestaat geheel uit vrijwilligers die fungeert als aanspreekpunt en denkt en praat actief mee over de toekomst van het Willemskwartier. Omdat ze met een groter aantal zijn, zal de gemeente er ook eerder naar luisteren.
Deelvraag 2: Wie zijn hierbij betrokken?

De Gemeente Nijmegen heeft de grootste verantwoordelijkheid, zij zorgen voor al het geld wat er nodig is om de plannen uit te voeren. Ook beslist de Gemeente of een voorstel wordt goedgekeurd of niet. Als het wordt goedgekeurd gaan de andere groepen zich ermee bemoeien, bijvoorbeeld het Plein 11 Architectuur Stedenbouw. Deze groep zorgt ervoor dat er huizen worden gesloopt en er nieuwe worden geplaatst. Er worden ongeveer 400 huizen gesloopt in het Willemskwartier. De nieuwbouw zal gaan bestaan uit eengezinswoningen en appartementen, zowel huur als koop. Ook werkt de groep Portaal mee aan het renoveren van het Willemskwartier, dit doen zij door de mensen te helpen om in hun woonwensen te leven. Zoals meer groen, grotere huizen, grotere tuinen en dat de huizen wat minder dicht op elkaar geplaatst worden. Het goede met van Portaal is dat ze direct met de mensen aan de slag gaan. Portaal komt bij de bewoners langs en gaan kijken wat het probleem is en hoe ze die het best kunnen oplossen. Dit doen ze door de sterke en zwakke punten van de wijk te benoemen en wensen te uiten en naar oplossingen zoeken. Alsof dit nog niet genoeg is helpt ook BGSV (bureau voor stedenbouw) mee, zij zorgen voor de werknemers die kunnen gaan werken samen met Portaal zodat de huizen sneller gesloopt worden en de nieuwe huizen er sneller staan. Het BGSV vindt dat samenwerken een kunst is en besteedt er dan ook erg veel aandacht aan.

Als laatste heb je nog het adviesbureau BRN, deze helpen de kleine en nieuwe ondernemers door hen een goed bedrijfsadvies te geven. Ook BRN kijkt naar de sterke en zwakke punten van het “bedrijfje” en probeert daar een oplossing voor te vinden. Het BRN heeft een erg belangrijke taak want het Willemskwartier moet weer gaan leven. Het moet leuker en gezelliger worden, er moeten meer winkels komen, voornamelijk op de Willemsweg waar het vroeger zo leuk was en nu bijna niets meer te beleven valt. Als laatste is er de Brandweer, die gaat kijken naar de veiligheid van de woningen. Meestal komen al deze groepen bij elkaar om een goed te overleggen.
Deelvraag 3: Wat zijn de oorzaken van het probleem?

Één van de oorzaken zijn de faciliteiten die erom heen zijn gebouwd. Het Willemskwartier is omringd door twee drukke spoorwegen waardoor de Wijk geïsoleerd is, alsof dat nog niet genoeg is, is er een heel drukke weg die dwars door de wijk gaat: De Willemsweg. Dit is een drukke weg die direct naar de stad gaat, daardoor is het er vaak erg druk. Een andere oorzaak is dat door de jaren heen de Gemeente heeft beloofd er iets aan te doen. Een paar jaar geleden heeft de Gemeente ook een paar groepen aangesteld om dit probleem te verhelpen door activiteiten te gaan organiseren en zonodig nieuwbouw te plaatsen maar wederom is hier niets van gekomen. In de tijd dat de Gemeente niets heeft gedaan zijn de problemen alleen maar groter geworden en is het nu zo moeilijk om alles op te lossen dat het véél meer geld zal gaan kosten. De laatste oorzaak is wat meer gericht op de huizen zelf, in de oorlog zijn deze huizen nooit verwoest en dus ook nooit vernieuwd. De meeste huizen zijn dus van voor of net na de oorlog, wat betekend dat de huizen erg oud zijn.

Deelvraag 4: Hoe gaat men deze problemen oplossen?

De groepen die bij het maatschappelijke vraagstuk zijn betrokken zijn: De gemeente Nijmegen, Portaal, Plein 11 architectuur stedenbouw, BGSV Bureau voor stedenbouw en BRN adviesbureau. Deze groepen zijn al vanaf 2004 bezig met het verbeteren van het Willemskwartier. Het belangrijkste vinden deze partijen de samenwerking tussen hen, als die er niet was zou het nooit lukken.

Er worden in totaal 400 huizen gesloopt en nieuwbouw voor in de plaats gezet, ongeveer een kwart van alle huizen in het Willemskwartier. Binnen de nieuwbouw is er gekozen om de huizen in 3 klasse te verdelen, zo heb je: 40% goedkoop, 40% middelduur en 20% duur. Voor een deel van de woningen die er blijven staan hebben ze ook wat bedacht, deze worden goed opgeknapt.
West
In het westelijk deel van het Willemskwartier zijn ze begonnen met 2 blokken huizen van 81 woningen te slopen, deze huizen worden vervangen door 46 koopappartementen en 43 eengezinswoningen, waarvan 15 koopwoningen.
De omgeving hier omheen mag natuurlijk niet zo achterblijven, hier wordt met de wijkraad over gepraat. Portaal heeft het openbare groen, parkeerruimte, de routing door de wijk, de tuintjes en speelplekken met de wijkraad besproken. Als deze ideeën willen, worden uitgevoerd, wordt het eerst voorgesteld aan de bewoners.
Oost
In het oostelijk deel van het Willemskwartier houden ze zich vooral bezig met de randzone van het Willemskwartier die grenst aan de spoorkuil. Deze kuil is enkele honderd meter breed en veroorzaakt dus een flinke barrière. Het belangrijkste is dus het verminderen van die barrière. De kuil moet meer worden betrokken bij de huizen die er in de buurt liggen. Er wordt hier één achtlaagse flat en twee vierlaagse flats gebouwd. Ook het stratenpatroon wordt aangepast. Alle noord-zuid gerichte straten komen straks uit op een evenwijdig aan de spoorkuil lopende straat. Ook gaat de spoorkuil dienen als recreatieplaats, bijvoorbeeld in de vorm van een park.
Qua woningen komen er 267 woningen als nieuwbouw, deze huizen behouden het tuindorpkenmerk maar worden ruimer van opzet en diepere achtertuinen.
Voorzieningenhart
In het midden van de wijk komt een voorzieningenhart. Dit hart biedt onderdag aan verschillende voorzieningen zoals basisscholen, de wijkpost en hobby werkplaatsen. Ook worden er buurtclubs geplaatst voor ouderen, jongeren en allochtonen.
Om dit voorzieningenhart te plaatsen moeten er 29 woningen worden gesloopt.
Ondernemerschap
De gemeente wil verbetering en versterking van de kop van de Willemsweg. De gemeente gaat samen met de ondernemers ervoor zorgen dat de Willemsweg weer aantrekkelijker wordt om te winkelen en te ondernemen. Nieuwe ondernemers kunnen voor hulp in diezelfde straat om hulp gaan vragen bij deskundigen. Die deskundige kijkt wat er op dat moment het beste is voor de desbetreffende ondernemer.
Financiering
Het totale plaatje bedraagt ongeveer €100 miljoen. Het meeste van dit geld wordt later weer terug verdient aan de huizen en winkels. Natuurlijk draait de gemeente Nijmegen hier niet alleen voor op en krijgt steun van de regering en de Europese Unie. Ook zorgt dit geld voor wat hulp aan nieuwe ondernemers die hun bedrijfje starten in de Willemsweg.
Onze interviews:

Wat zijn de problemen in het Willemkwartier?
- Ja, laat ik maar beginnen bij mijn kinderen, er is hier nauwelijks plek om ze te laten spelen.

Ten tweede is het veel te dichtbevolkt, te druk op elkaar.
- Oude huizen, te weinig voorzieningen, veel vuil en ook wel probleemjongeren.
- De plek licht tussen twee spoorwegen wat mega veel herrie veroorzaakt. Er zijn teveel probleemjongeren en te weinig groen
- De huizen staan veel te dicht op elkaar, sommige vallen bijna uit elkaar. En er wordt niets aan gedaan. Ook is de criminaliteit hier groot en er is natuurlijk veel te weinig groen
Wie hebben er mee te maken?
- Eigenlijk kan ik hier niemand de schuld over geven. De gemeente heeft er natuurlijk wel mee te maken.
- De gemeente en straatjongeren.
- Tja, ik denk toch dat het aan de gemeente licht omdat die hadden beloofd er wat aan te doen, dat was ongeveer 10 jaar geleden
- Ik denk dat als iedereen dat goed wist, dat er allang een oplossing zou zijn gevonden
3. Hoe kunnen de problemen worden verholpen?
- Nauw, ten eerste moet er meer groen en zeker wat meer kinderspeelplaatsen en dan neemt het probleem van de dichtbevolking vanzelf wel af.
- De gemeente moet hier de oude huizen slopen, en nieuwe bouwen.
Er mag ook wel strenger worden gecontroleerd op probleemjongeren
- Ik denk dat de enige oplossing de gemeente is, hun hebben het geld, wij niet!
- Als er eenmaal geld beschikbaar is dan zou de gemeente de wijk eens een flinke opknapbeurt kunnen geven
4. De gemeente is bezig met plannen over deze wijk. Gelooft u er in dat het nog wat wordt?
- Ehm….ja, moeilijke vraag. Ja, ik hoop het natuurlijk wel, en ik heb er ook wel een beetje het vertrouwen in.
- Hahahah….De gemeente heeft ons wel eerder dingen beloofd, en dat kwamen ze niet na. Ik geloof er niet echt in.
- Ik weet het niet meer….de gemeente heeft zo lang niets gedaan dat ik er niet echt meer vertrouwen in heb. Het zou overigens prachtig zijn als er wel eens wat zou gebeuren..haha..
- Ik weet vrijwel zeker dat zodra er geld is er mensen aan de slag gaan en er verbetering in komt, dus ja het vertrouwen is er bij mij nog wel..
5. Wat gaat u doen als de beloofde plannen niet zijn nagekomen door de Gemeente?
- Dan ga ik waarschijnlijk in een andere wijk in Nijmegen wonen. Op zoek naar een plek met meer groen, meer speelplekken, minder overlast van auto’s en treinen.
- Dan is de kans groot dat ik naar een andere stad ga verhuizen.
- Dat zien we dan wel weer..eerst maar is kijken met wat voor een plannen de gemeente komt
- Dan ga ik zelf kijken of ik een handje toe kan steken..
Beantwoording Hoofdvraag: Wat zijn de problemen in het Waterkwartier en hoe kunnen die opgelost worden?

Om deze hoofdvraag te beantwoorden hebben wij interviews gehouden en natuurlijk D.M.V de deelvragen. Wij zelf hebben er ook wel het vertrouwen in dat het Willemskwartier weer een leuke, gezellige, groene wijk gaat worden. Maar we hebben ook begrip voor de mensen die er niet meer in geloven, dit waren voornamelijk de ouderen in de wijk. De wijk Willemskwartier heeft dus fysieke en sociale problemen. De fysieke problemen zijn: veel te weinig openbaar groen, de straten zijn te rommelig, en daar komt allemaal ongedierte op af, het onderscheidt tussen de openbare gedeeltes en de privé-gedeeltes zijn niet goed aangegeven en als laatste wordt de wijk ondanks haar centrale ligging geïsoleerd. De sociale problemen zijn: relatief veel lage inkomens, een hoog werkeloosheidspercentage, een hoog percentage VMBO-gangers, een geringe deelname aan jeugdsporten en hoge criminaliteitcijfers onder de jongeren.

Dit zijn erg veel problemen om in een keer op te lossen, maar de gemeente wil er eind 2006 mee klaar zijn. D.W.Z dat enorm veel huizen gesloopt moeten worden en nieuwbouw op die plaats moet komen. Dat er een verzinkingenhart moet komen waarbij nieuwe gebouwen moeten worden gebouwd, en nog veel meer. Maar om niet te vergeten helpen hier verschillende groepen aan mee. En bovendien krijgen ze genoeg steun van de overheid en de Europese Unie.
Nawoord

Wij vonden het erg leuk om dit verslag te maken omdat als we dit niet hadden gedaan waren we ons geeneens bewust van de problemen in het Waterkwartier. We vonden het ook erg leuk om de interviews te houden omdat je dan directe antwoorden krijgt en er ook meer vanaf komt te weten. De samenwerking tussen ons ging erg goed, die deed dit en de ander deed dat. Als we met een taak klaar waren, lieten we het aan elkaar zien en controleerden of er cruciale informatie niet bij zat en natuurlijk controle op spelling. Wij hebben er ook voor gekozen om onze Praktische Opdracht op het Internet te zetten, op een site dus. De website url is: www.freewebs.com/ssgnmaatschappij

Ons logboek

Natuurlijk kan een logboek niet ontbreken, daarom:

Datum?
Waar?
Wat?
Wie?
1 feb
Lokaal
Informatie
Informatie over:
Praktische Opdracht
8 feb
Bib.
Onderwerp zoeken
Beiden zoeken in:
kranten
15 feb
Lokaal
Hoofd- en Deelvragen
Beiden nadenken over:
Hoofd- en Deelvragen
22 feb
Computers
Informatie zoeken
Beiden op computers:
juiste informatie opzoeken
23 feb
Willemskwartier
Interviews
De 1ste en 2de samen
De andere twee gesplitst
26 feb
Bij Joris thuis
Hoofd en Deelvragen beantwoorden
Beiden achter de computer om de deelvragen te beantwoorden
Dit deden we allebei apart.
En we hebben elkaars werk
naderhand gecontroleerd
27 feb
Bij Nihad thuis
Conclusie en Logboek maken
Joris schreef de conclusie
Nihad maakte het logboek
2 mrt
School
P.O Ingeleverd
-
Bronnen

De Bronnen die wij hebben gebruikt zijn websites, ook hebben wij wat informatie te danken aan de interviews die we hebben gehouden bij de mensen in het Willemskwartier.

Hieronder alle websites die we hebben gebruikt:

- http://www.kei-centrum.nl/view.cfm?page_id=1897&item_type=project&item_id=85

- http://www.kei-centrum.nl/view.cfm?page_id=2235&item_type=organisatie&item_id=111

- http://www.kei-centrum.nl/view.cfm?page_id=2235&item_type=organisatie&item_id=35

- http://www.plein11.nl/

- http://www.bgsv.nl/index2.php

- http://www.brnadviesbureau.nl/welkom2.htm

- www.willemskwartiernijmegen.nl

- www.nijmegen.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.