Praktische opdracht maatschappelijk probleem

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 2053 woorden
  • 17 februari 2014
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Maatschappelijk probleem:

Geweld in het amateurvoetbal

Sinds een aantal jaar neemt het geweld in het amateurvoetbal toe. De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zorgt voor buitengewoon veel aandacht voor de excessieve geweldplegingen die gebeuren in, voornamelijk, het amateurvoetbal. En terecht. Het is een groot probleem dat niet één, twee, drie, op de lossen valt en het zal bovendien daadkrachtige clubbestuurders vereisen om te zorgen dat schuldigen dit geen tweede keer kunnen doen. Zelf ben ik ook voetballer, ik fluit en speel wedstrijden, en heb ook al meerdere keren te maken met geweld of bedreigingen, met name als scheidsrechter. Het wordt normaal en dat is het grootste probleem. Mensen zien de ernst er niet van in en de drempel wordt lager, met als gevolg een hoger aantal geweldsdelicten in het voetbal.

Het geweld treft meerdere groepen: ruim 3000 voetbalclubs, d.w.z. ruim 1,2 miljoen voetballers, scheidsrechters, maar ook familieleden, omstanders. Politiek Nederland ziet dit ook als ernstig maatschappelijk probleem; niet alleen vanwege het geweld op de velden, maar ook omdat het geweld nog een achterliggende factor heeft, die zich ontwikkelt op het thuisfront, op straat of op school. Voor de politiek en de KNVB is het niet makkelijk om tot een gemeenschappelijke, goede oplossing te komen.        De KNVB geeft aan veel moeite te hebben met de agressie in de sport, maar geeft ook aan dat het geweld zich niet alleen concentreert op het voetbal. Anderzijds is de politiek verantwoordelijk voor strengere straffen in geval van daadwerkelijke wetsovertredingen, en zijn zij diegenen die verantwoordelijk zijn voor alles buiten het voetbal, zoals probleemwijken en –jongeren. Ook staan tuchtrecht bij de KNVB en het strafrecht van de Nederlandse staat los van elkaar, waarbij de KNVB is om te straffen maar het strafrecht van de Nederlandse staat er voor pleit om iemand na een geweldsdelict weer de maatschappij in te begeleiden, in plaats van keiharde, jarenlange straffen. Uiteindelijk moeten KNVB en politiek er samen voor gaan zorgen dat het geweld verdwijnt. Samenwerken is essentieel om ervoor te zorgen dat straf- en tuchtrecht elkaar niet in de weg gaan lopen.

Actoren

Het probleem wat ik in mijn verslag aan de kaak stel is het geweld in het amateurvoetbal. Voetballers, scheidsrechters, KNVB en politiek moeten dit samen op gaan lossen. Waarden en de hieraan gekoppelde normen die hierbij horen zijn bijvoorbeeld:

  1. Plezier
    1. Samen winnen, samen verliezen
    2. Prestatie gaat niet ten koste van plezier
  2. Respect      
    1. Iedereen gelijk in en buiten het veld
    2. Ouders bemoeien zich niet met speltechnische zaken
    3. Normaal omgaan met andermans eigendom (accommodatie en materiaal)
    4. Het onthouden van racistische uitlatingen en gedrag
    5. Het niet accepteren van scheldwoorden tijdens wedstrijden en trainingen
    6. Het geen commentaar hebben op de scheidsrechter/leiding
  1. Eerlijkheid
    1. Eigen fouten toegeven (bal uit, bal achter, overtreding)
    2. Keuzes aan de spelers toelichten
    3. Duidelijk en helder communiceren
    4. Positief gedrag benoemen en belonen
    5. Ongewenst gedrag ontmoedigen en corrigeren
  2. Betrokkenheid
    1. Bestuur en begeleiders nemen klachten serieus en zoeken actief naar oplossingen
    2. Ongewenst gedrag corrigeren
    3. Mensen die ongewenst gedrag vertonen aanspreken
  3. Sportiviteit
    1. Volgens de regels spelen
    2. Achteraf bedanken
    3. Geen commentaar op de leiding
    4. Geen vertoon van agressief gedrag, en het ook niet accepteren van elkaar
    5. Geen racistische/grensoverschrijdende opmerkingen maken of dulden van elkaar
    6. Elkaar op positieve wijze ondersteunen
    7. Iedereen doet aan het spel mee
    8. Niet provoceren

Elke groep heeft een ander belang, op één belang na: een leuke, gezellige, normale, sportieve pot voetbal spelen. De voetballers in deze willen een emotionele wedstrijd kunnen spelen, terwijl de KNVB vooral op sportief en geweldloos inzet. De politiek wil gewoon geen geweld. Er zijn weinig machtsmiddelen op het tucht- en strafrecht na. De KNVB zal de regels aanscherpen en de politiek zich ermee bemoeien, waardoor het spel nog strenger wordt.

Politieke besluitvorming

De overheid is vooral in het profvoetbal aan het proberen de regels aan te scherpen, omdat de profs een voorbeeldfunctie hebben. Ook probeert men ervoor te zorgen dat de KNVB de regels nog strenger maakt in het amateurvoetbal, bijvoorbeeld nu met de gele kaart die tien minuten straftijd betekent. Maar, zolang er geen wetten worden overtreden, kan de politie niets doen. Als één speler een andere speler uitscheldt, wordt er geen wet overtreden. Zodra het fysiek wordt: dan kan er aangifte worden gedaan en kan de dader gepakt worden.

                De politieke partijen zijn van mening dat voetballers en/of toeschouwers die geweldsdelicten begaan, nog harder aangepakt moeten worden en dat minister Ivo Opstelten daarbij moet helpen. Sowieso staat de politiek boven de KNVB, maar ze kan niet alles beslissen. [bijlage 2]

Oorzaken en gevolgen

‘’Gewelddadigheid zit evolutionair in ons, net als empathie. Als mens hebben we beide vermogens, wat eruit komt is afhankelijk van onze opvoeding en omgeving. We hebben allemaal een talent voor geweld, sommigen leren zich te beheersen, anderen niet. Jongeren die zo uit hun dak gaan, hebben nooit geleerd om zich te gedragen in de publieke ruimte. Dat is een breder maatschappelijk probleem. Wij hebben een samenleving laten ontstaan waarin zulke jongeren denken dat ze kunnen doen en laten wat ze willen, dat ze kunnen doen wat hun impulsen hen ingeven. Ook sportverenigingen zijn onpersoonlijk geworden. Voor sommige jongeren lijken ze een soort niemandsland, waar ze zelf de dienst uitmaken - al dan niet onder invloed van drank en drugs." [bijlage 3] Aldus Micha de Winter, hoogleraar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken. Oftewel, als opvoeding en achtergrond beter waren geweest, waren er minder geweldsdelicten geweest. De verloedering van de jeugd en opvoeding draagt bij aan de toename van het aantal geweldsexcessen, ook buiten de sport.

                Mensen gaan door het geweld ook verder van elkaar af staan, en sommigen leggen de schuld zelfs neer bij de Turken en Marokkanen, zeggen dat het een allochtonenprobleem is. Nu valt niet te ontkennen dat het aantal incidenten bij clubs met een hoger percentage aan buitenlanders hoger ligt, maar dan vergeten we toch een significante groep Nederlanders die ook voor veel geweld zorgt. In ieder geval legt men de schuld bij allochtonen, wat ervoor zorgt dat men ze gaat ontwijken of van te voren al dingen zegt of doet, die provocerend werken en daardoor weer geweld veroorzaakt, waardoor men weer verder van elkaar af gaat staan etc., als in een vicieuze cirkel. [bijlage 1]

                De media maken het er niet makkelijker op: zij plaatsen (onbewust?) allochtonen in een negatief daglicht, maar ook voetballers in het algemeen komen er niet genadig vanaf. Geweldsdelicten worden extra uitgelicht, terwijl ze voor de dood van grensrechter Nieuwenhuizen in december van 2012 veel minder gefocust waren op dat soort incidenten. De focus komt te liggen op de negatieve dingen en ook dit roept een negatieve spiraal op.

                Er zijn meerdere oplossingen, waarvan een paar al ingezet:

  1. Betere spelregelkennis door spelers, zodat er geen reden is voor commentaar. [1]
  2. Gele kaart is 10 minuten afkoelen.[2]
  3. Speciaal telefoonnummer voor meldingen.[3]
  4. Langere schorsingen, maar ook verklaring goed gedrag bij rentree.[4]

Toch moeten we ervoor waken niet teveel nieuwe regels op te stellen.             Voetbal moet sport blijven en emoties moeten de ruimte krijgen, anders krijg je een geregisseerde wedstrijd en daar zit ook niemand op te wachten.

Vergelijkingen

In andere landen zal ongetwijfeld ook geweld plaatsvinden in het voetbal, al heb ik daar niet makkelijk iets over kunnen vinden. Het ging vooral over het geweld bij profwedstrijden door hooligans, iets wat ook in Nederland voorkomt maar wat buiten mijn analyse valt.

                Het probleem neemt in ieder geval de laatste jaren excessief toe, met een afname na de dood van Nieuwenhuizen, maar de afname zou ook veroorzaakt kunnen worden door een afname van het daadwerkelijke aantal meldingen, omdat clubs bang zijn voor veel administratief gedoe. Het speelt dus al langer, alleen door onder andere de extreme focus van de media lijkt het met een grotere factor toe te nemen dan in werkelijkheid is. Nederland zou krachten moeten bundelen om samen tot een standpunt en plan van aanpak te komen.

Mening

Na het maken van dit verslag ben ik als scheidsrechter wel tot een iets ander inzicht gekomen dan ik voorheen had. Ik dacht altijd dat het voetbalgeweld zo extreem was doordat mensen gewoon onsportief waren en niet tegen hun verlies konden, maar het blijkt dus ook vanuit huis gewoon anders te gaan. Ik denk niet dat het dé oplossing is om jongeren een spelregeltoets te laten halen of om een 10-minuten regel in te voeren.             Wel moeten de normen en waarden nageleefd worden om erger te voorkomen, misschien door een combinatie van bovengenoemde en verplichte voorlichtingsavonden, alsmede de verplichting om in de junioren minstens 7 wedstrijden in de jeugd te fluiten.

Ik denk, als scheidsrechter en trainer zijnde, dat praktijkervaring als scheidsrechter meer effect heeft dan alleen een toets. Je leert je in te leven en je ervaart de andere kant van het spel. Het werkt ook nog eens twee kanten op: je krijgt praktijkervaring en inlevingsvermogen, maar je spelinzicht wordt ook nog eens beter.

Maar wat misschien nog wel belangrijker is dan dit, is de achterliggende, gemeenschappelijke factor: de thuissituatie en de opvoeding. Geef voorlichting op scholen, betrek ouders bij problemen en voorkom problemen in plaats van ze pas op te lossen als ze al ontstaan zijn. Zoals Cruijff zei: ‘’ Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.’’ En dat moment is nu gekomen.

 
 

Bronnenlijst:

Buijt, Ronald, KNVB durft echte problemen in amateurvoetbal niet te noemen, Volkskrant, 22/12/12 http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3367770/2012/12/22/KNVB-durft-echte-problemen-in-amateurvoetbal-niet-te-benoemen.dhtml

Julen, Jeannine, KNVB: geweld binnen amateurvoetbal is een maatschappelijk probleem, NRC Handelsblad, 4/12/12 http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/04/knvb-we-zijn-allemaal-verantwoordelijk-voor-wat-er-op-veld-gebeurt/

Vries, Marijke de, Geweld is een uiting van een sociaal probleem, Trouw, 6/12/12 http://www.trouw.nl/tr/nl/4508/Sport/article/detail/3359166/2012/12/06/Geweld-is-een-uiting-van-een-sociaal-probleem.dhtml

Zantingh, Peter, KNVB: aantal excessen in het amateurvoetbal daalt, NRC Handelsblad, 13/8/13 http://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/13/knvb-aantal-excessen-in-het-amateurvoetbal-daalt/

KNVB, 28/4/11                                                                                                               http://www.knvb.nl/nieuws/12687/knvb-wil-zwaardere-straffen-bij-geweld-op-voetbalveld

CCV, 30/12/13                                                                                                                    http://www.hetccv.nl/dossiers/voetbal-en-veiligheid/landelijk---excessief-geweld-om-en-op-het-voetbalveld

Politie en Wetenschap, 2013                                                            http://www.politieenwetenschap.nl/pdf/PK62.pdf

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.