Kranten vergelijken NRC/Telegraaf

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 2296 woorden
  • 27 december 2001
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
94 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De Telegraaf
De Opmaak

Laten we als eerste eens kijken naar de Telegraaf. De Telegraaf heeft zo op het eerste gezicht een wat rommelige opmaak; er staan bijvoorbeeld voorop veel advertenties kriskras door elkaar en ook de tekstvakken zijn vrij rommelig geplaatst en ingedeeld. Ook de inhoud van de tekst, vooral op de voorpagina, varieert sterk; van het nieuws over de aanslagen in Amerika en de Amerikaanse vergeldingsacties op Afghanistan tot het ‘nieuws’ over een afgehakte vinger in een slagerij in Amsterdam. Al met al heeft de Telegraaf dus geen ‘vaste’ en vooral rommelige opmaak iets waar het NRC absoluut geen last van heeft met een bijzonder strakke en vooral eentonige en vaste opmaak. Ook wordt er in de Telegraaf op de voorpagina aandacht besteed aan sport, iets wat je in een zakelijke krant als het NRC zeker niet tegen zal komen. Er wordt trouwens over het geheel gezien verschrikkelijk veel aandacht besteed aan ‘populaire’ onderwerpen als sport en horoscopen terwijl het NRC het presteert ellenlange columns over de gang van de aandeelkoersen te plaatsen, iets wat in de Telegraaf slechts mondjesmaat aandacht krijgt. We kunnen hieruit dus kortweg concluderen dat de Telegraaf er vooral naar neigt een populaire krant te zijn terwijl het NRC echt voor de kwaliteit gaat.

Persoonlijke foto’s Wat ook gelijk opvalt bij de Telegraaf zijn de foto’s. Veel van die foto’s zijn namelijk vrij gewaagd en neigen af en toe zeker naar vermaak. (de zogenaamde ‘harde foto’s) Ook bevat de Telegraaf veel van de zogenaamde ‘jij-foto’s’ (dit type foto’s is wat persoonlijker in tegen stelling tot zogenaamde ‘u-foto’s’ die een vrij zakelijke inhoud hebben. U snapt al, deze vinden we veel in de extreem zakelijke krant NRC Handelsblad.

Nachtarbeiders en dagbezorgers Beide kranten zijn landelijk maar verschillen zich vooral in het feit dat de Telegraaf ’s ochtends wordt bezorgd, zodat de redactie vooral ’s middags en ’s avonds werkt en de krant ’s nachts gedrukt wordt in tegenstelling tot het NRC dat ’s avonds wordt bezorgd met het gevolg dat de redactie gewoon overdag werkt. Dit is vooral te merken in het feit dat de nieuwtjes in de oplagen van dezelfde dag wel eens verschillen. Dan gaat het dus met name om schokkend en vooral onverwacht nieuws zoals de gebeurtenissen van 11 september. Voor de rest heeft dit op zich weinig invloed maar toch het vermelden waard naar wij dachten…

Insider worden Zo als u inmiddels al wel gelezen hebt kunnen we op zich alleen aan het uiterlijk van de twee kranten al een hoop verschillen ontdekken. Maar om toch een echte ‘insider’ te worden moeten we ons toch echt gaan richten op de tekst zelf… Laten we dat dus ook maar eens gaan doen!

Gewaagde stukjes Als je zo een stukje tekst in de Telegraaf aan het lezen bent valt het vooral op dat de schrijver vrij veel en nadrukkelijk zijn eigen mening naar voren brengt en dat zeker niet weinig door vrij gewaagde uitspraken te doen. Men schrijft bijvoorbeeld al ergens over wanneer het betreffende item nog maar een vaag en onbevestigd gerucht is. Deze twee zaken lijken in het NRC wel bijna zonden want daar kom je deze zaken zo goed als niet tegen en op zich is dat niet eens zo heel gek bekeken want wat je ook vaak in de Telegraaf tegenkomt is het herroepen van gedane uitspraken wat voor zo’n krant als de Telegraaf niet zo uit maakt gezien het doorsnee publiek maar voor het NRC zou dit bijna dodelijk kunnen zijn gezien het vooral wetenschappelijk gerichte, en dus zeer kritische, publiek van deze krant.

Telegraaf kiest niet En nu we toch bezig zijn met het lezen van de teksten kunnen we gelijk wel eventjes kijken naar de zogenaamde politieke kleur van de Telegraaf. En dat is in dit geval vrij makkelijk te ontdekken want de krant geeft dit zelf al aan in een, voor de verandering vaststaande en altijd voorkomende, titelbalk. Hier staat: ‘Het Dagblad Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangengemeenschap, uitsluitend in dienst van ’s lands belang.’ Hier kan je dus duidelijk aan zien dat de telegraaf een onpartijdige krant is en/of wil zijn. Dus zal ze zich zeker niet naar een bepaalde groep/kant toe willen trekken. Kortom de Telegraaf is een oppervlakkige krant die eigenlijk voor alle lagen van de bevolking is bedoeld.

Boekwerk wordt vogelvlucht En zo kunnen we natuurlijk nog pagina’s vol schrijven over het reilen en zeilen van de inhoud van de Telegraaf maar omdat we ook het NRC Handelsblad, hoewel al wel aangehaald, wat uitgebreider tegen het licht willen plaatsen hebben we besloten u nog het één en ander in vogelvlucht te vermelden om vervolgens snel over te gaan naar het NRC.

De Telegraaf is en heeft:

- Veel, vooral op amusement gerichte, advertenties. - Gaat voor het vermaak, niet voor de kwaliteit; strips, sportbijlage, TV gids, etc. - Vooral nieuwsgierig makende koppen (voor uitgebreide uitleg over ‘koppen’ zie hieronder) zoals: ‘Bush vraagt geduld’ Dit roept vragen op als ‘waarvoor’ en ‘waarom’. - Oogt aantrekkelijker door gebruik van veel kleuren maar zit (te) rommelig in elkaar. - Massa krant. (vooral ‘koetjes en kalfjes’ verhalen) Voor iedereen te vragen. Geen gebruik van ‘jargon’. - Subjectief en oppervlakkig met veel foto’s.

- Strips hebben geen politieke lading. In tegenstelling tot veel andere kranten. Ze zijn gewoon puur voor het vermaak aanwezig.

De rubrieken van de Telegraaf. De Telegraaf heeft verschillende rubrieken. We nemen als voorbeeld even de krant van zaterdag, omdat die het meest uitgebreid is. De Telegraaf heeft op zaterdag de volgende rubrieken:

- Het interview: een rubriek waar een interview wordt gehouden met een bekende Nederlander of met iemand die om speciale redenen in het nieuws geweest is. - Vrouw: een speciaal artikel voor de vrouwen. Dat is goed te zien aan de onderwerpen. De onderwerpen zijn over het algemeen: vrouwen met een speciale baan, kinderen, mannen, kleding, liefde, seks enz. - Overmorgen: een serieuze rubriek over onderwijs, gezondheid, wetenschap, samenleving en technologie. In deze rubriek worden de nieuwste ontwikkelingen gevolgd en kan men ook vragen stellen, die worden beantwoord door iemmand van de universiteit in Leiden. - Over geld: in deze rubriek komt niet het financiële nieuws naar voren maar gaat het meer over de uitgaven. Er staan kleine onderzoekjes in hoe duur een bepaald product in verschillende winkels kost. Verder staan er nog tips om je voordeel mee te doen. - Hitscore: hier in staat elke week de nieuwe top 100 van Nederland, popnieuws, de top 40 van radio 538, de top 10 van Engeland en de VS. Verder staat er ook nog een boeken top 10. - De vaarkrant: allerlei tips voor de mensen die varen, nieuwe snufjes en informatie over boten, wateren, snelheden enz. een echte rubriek voor de ‘schippers’ dus. - De reiskrant: dit is de rubriek voor de echte reizigers. Er staan allerlei vakantiebestemming, reisinformatie en reistips in. - Privé: een roddelachtig verhaal, geschreven door Henk van der Meijden over een gebeurtenis waar veel mensen van op de hoogte zijn. Soms staat er ook nog een klein interview tussen met een persoon die er bij betrokken was. De geloofwaardigheid van dit artikel is niet zo groot. - Telesport: een uitgebreid sportjournaal van de laatste dagen en diverse sportprogramma’s die nog komen. - De financiële Telegraaf: een bijlage met financiële nieuws. Verschillende koersen en beursnieuws. - TV Weekend bijlage: een bijlage met al het TV nieuws voor het komende weekend. Bij de films staat nog een kort verslag. Verder staat er ook nog wat nieuws in over acteurs, een rubriek van Daphne Dekkers.

Uiteindelijke conclusie:

Dit wil je ook lezen:

De Telegraaf is geschreven voor de massa en staat dus in het teken van hun (vrij algemene) wensen: veel vermaak en weinig vakliteratuur. Hierbij blijft ze vrij oppervlakkig en heeft veelal subjectieve ladingen.

Het NRC
Leestips
Als tweede behandelen, vrij logisch, het NRC Handelsblad. En wees niet bang, er komt niet weer zo’n uitgebreid en saai verhaal vol vaktermen want die hebben we toch zo’n beetje allemaal gehad. Dus neem nog een bakje koffie en een hand borrelnoten, slaak een zucht, leun achterover en lees verder…

Invloeden van de kille zakenwereld Het NRC, heeft zoals al gezegd, (er zal wel meer herhaald worden gok ik zo) een vaste en veel strakkere opmaak. Alles is ingedeeld in vaststaande ‘blokken’ en ook de advertenties staan keurig in de daarvoor gereserveerde vakjes. Het kleurgebruik is, geheel in stijl, vrij eentonig en combineert goed. Kortom een opmaak die de strakke zakenwereld symboliseert en echt van het type waar de zakenwereld vol mee zit; saai, degelijk en strak. (het lijkt Radio 1 wel) Natuurlijk krijgen we dan, eveneens geheel in stijl, veel te maken met de afstandelijke ‘u-foto’s’. En ach, aangezien het een krant gericht op de leden van de kille zakenwereld staat de hele krant ook vol met op bronnen gebaseerde feiten. Meningen komen eigenlijk alleen op de voorgrond in columns (een mening van een ‘deskundige’ over een zogenaamd ‘hot item’) die de krant trouwens wel opvallend veel bevat, naar ons inzien toch als een klein afwisseling tegenover al het financiele en zakelijke gebrabbel, hoewel de column eigenlijk ook alleen maar over dit soort zaken gaan.

Rekenmachine verplicht Zoals het een zakelijke krant betaamd besteed men geen half kantje, zoals in de Telegraaf, aan de aandelenkoersen maar worden er op een normale werkdag maar liefst drie pagina’s alleen al aan de beurs zelf besteed. Dan hebben we het dus over de cijfers en alle enge grafiekjes daarom heen en praten we dus nog lang niet over al het geklets er omheen.

Geladen grappen Nu is het toch wel een beetje overdreven om te suggereren dat er alleen maar over aandelen gepraat wordt in het NRC want dat is ook niet helemaal waar. Zo bevat de krant toch wel wat ontspanning zoals stripjes (deze hebben in tegenstelling tot de Telegraaf wel een politieke lading) en het een en ander uit de sportwereld. Maar dit alles zeker niet zo uitgebreid als in de Telegraaf. Wat ook vrij uniek is dat het NRC ingezonden stukken behandeld. Dit wijst volgens ons sterk op het kritische en wetenschappelijke in de gemiddelde lezer van het NRC.

Take a guess… Zoals beloofd willen we, inmiddels bijna tot slot, nog het één en ander zeggen over krantenkoppen: Er bestaan eigenlijk drie soorten koppen:

- Nieuwskop: Vat kort samen waar het artikel over gaat. - Eppetizer: Maakt de lezer nieuwsgierig. - Cittaatkop Citeert een belangrijke uitspraak m.b.t. het artikel.

Waarschijnlijk is het niet zo moeilijk raden maar we vermelden het toch maar even: in het NRC wordt vooral van ‘nieuwskoppen’ gebruik gemaakt en in de Telegraaf vindt men de ‘eppetizer’ wel grappig want deze zie je daar veel in terug terwijl de ‘citaatkop’ door beiden wel wordt gebruikt.

Vogelvluchten Eigenlijk is al datgene wat vermeld moet worden volgens ons wel gezegd maar ook de details en de kleine dingetjes willen wij u natuurlijk niet onthouden. Dus als laatst nog het één en ander in het kort voor u.

Het NRC is en heeft:

- Zeer zakelijk. Men behandeld onder andere de rente niveaus, de staatsleningen van Nederland, nieuws over onze grondstoffen, de euro en valutakoersen. - Soberder ingericht en in haar artikelen wat terughoudend. - Serieus. - Alle gebeurtenissen worden met de betrekking op de gevolgen voor de economie behandeld. - Grapjes en cartoons hebben veelal een politieke lading. - Maar toch ook het NRC heeft TV nieuws!

De rubrieken van het NRC. Aan de rubrieken is ook duidelijk te zien dat het NRC een hele andere krant is dan de Telegraaf. Van het NRC hebben we ook de zaterdag krant gepakt en alle rubrieken op een rijtje gezet. Het verschil valt dadelijk op. Het NRC heeft namelijk de volgende rubrieken: - Opinie: een rubriek waarin de lezers van de krant centraal staan. Er kunnen meningen en brieven ingezonden worden. Er staat een stukje van Bas Heijne. De rest van de bladzijde vult men met onderwerpen als religie en de overheid. - Kunst: hierin staat een overzicht van opvallende kunstuitingen die de afgelopen week in NRC zijn besproken van musical, film en literatuur. Er staat een levensbeschrijving van een bekende persoon in de kunstwereld die onlangs is overleden. En er wordt een nieuwe cd besproken. - Sport:er stat vooral veel sprotnieuws in. Bijna geen uitslagen of sprotprogramma’s voor de komende weken (in tegenstelling tot de Telegraaf!) - Economie: Nieuws over de wereldeconomie en gevolgen van ontslagen enz. - Beurs: veel beurskoersen zijn er te zien in deze rubriek, verder ook nog beursnieuws - Zaterdags bijvoegsel: deze keer een artikel over Milosevic. De rubriek op zich is het best te vergelijken met Privé van de Telegraaf. De zakelijke privé om het zo maar eens te zeggen. - Wetenschap & Onderwijs:een rubriek die het beste te vergelijken is met de ‘Overmorgen’ van de Telegraaf. Hier worden de artikelen wat inhoud betreft veel beter uitgewerkt als in de Telegraaf. - Radio & Televisie: de tv en radioprogramma’s zijn dus in deze rubriek te vinden. Ook is er een selectie van films en staat er een verslag van een film. - Achterpagina: deze rubriek is echt om lekker relaxed te gaan lezen. Er staat een stukje door iemand geschreven in ‘Nieuws Thuis’, ‘Een reis om de wereld in tachtig hits’ en een stukje over geschiedenis. Een Telegraaf van drie artikelen zou je het wel kunnen noemen.

Conclusie: Het NRC Handelsblad is een zeer zakelijk ingerichte krant en belicht van al het nieuws vooral de economische aspecten. Ze behandelt uitgebreid de aandelenkoersen en alles wat daarom heen staat. Het is ook geen krant voor de doorsnee massa maar richt zich op de serieuze, zakelijke en vaak hoog opgeleidde mens.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.