Euthanasie

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 5080 woorden
  • 10 februari 2007
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inhoudsopgave

Activiteitenoverzicht
Voorwoord
Informatie verzamelen
Inleiding
Hoofdstuk 1: geschiedenis euthanasie
Hoofdstuk 2: krantenberichten euthanasie
Hoofdstuk 3: wat houdt euthanasie precies in
Hoofdstuk 4: stichting NVVE
Hoofdstuk 5: wetgeving euthanasie in Nederland
Conclusie
Literatuurlijst
Bijlagen
Logboek

Activiteitenoverzicht

-We gaan informatie opvragen bij de NVVE dit is een instituut die voor Euthanasie zijn.
-En we gaan informatie opzoeken in de bibliotheek.
-We gaan ook informatie zoeken op internet.

Activiteit Geschatte tijd Uiterste datum
Niels Informatie verzamelen.
Presentatie houden 180 minuten 20 november
Jeroen Vragen beantwoorden.
Presentatie houden 180 minuten 20 november
Thomas Informatie bewerken.
Presentatie houden 180 minuten 20 november
Voorwoord

Wij hebben voor euthanasie gekozen omdat er veel over gesproken en geschreven wordt in het nieuws en in de krant en het leek ons wel een interessant onderwerp omdat je toch wel voor een moeilijke keuze komt te staan wanneer iemand in je familie al jaren in coma zou liggen of veel pijn hebben en het eigenlijk het weinig zin zou hebben om diegene in leven te houden. We willen verder het NVVE bedanken voor de informatie die zij ons hebben toegestuurd.

Informatie verzamelen:

Waarschijnlijke sites die we gaan gebruiken.
Bron 1: www. nvve. nl
Deelvragen: 2 en 8
Beoordeling: **
Bron 2: www. wikipedia. nl
Deelvragen:
Beoordeling: *****
Bron 3: www. euthanasie. startpagina. nl
Deelvragen:
Beoordeling: *****
Bron 4: www. postbus51. nl
Deelvragen:
Beoordeling: **

Boeken die we willen gaan gebruiken.
Bron 5: Euthanasie van taboe tot wet
Auteur: Lourens Looijenga
Uitgever: Looijenga
Plaats uitgave: Utrecht
Datum uitgave: 2001
Beoordeling: ***
Bron 6: Euthanasie in het strafrecht
Auteur: W. Nieboer
Uitgever: De Vuurbaak
Plaats uitgave: Barneveld
Datum uitgave: 1986
Beoordeling: ****
Bron 7: Euthanasie: een weldaad
Auteur: R. Fenigsen
Uitgever: Van Loghum Slaterus
Plaats uitgave: Deventer
Datum uitgave: 1987
Beoordeling: **
Inleiding

Euthanasie: Volgens de Staatscommissie Euthanasie houdt Euthanasie in: ‘een opzettelijk levensbeëindigend handelen door een ander dan de betrokkene, op diens verzoek. ’ De definitie van euthanasie zoals wij die kennen, bestaat nog niet zo lang. Pas in 1985 kwam er duidelijkheid over het onderwerp euthanasie. Tot die tijd werd er onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve euthanasie. Bij het eerste geval wordt er een euthanaticum, een stof die intreden van dood veroorzaakt, toegediend waarmee het leven van de patiënt actief wordt beëindigd. Bij passieve euthanasie stopt de arts de behandeling of begint hier zelfs niet eens aan, waardoor de patiënt op natuurlijke wijze komt te overlijden. In de jaren ’70 werd er ook nog onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte euthanasie. Bij de directe vorm heeft de arts duidelijk de bedoeling om de patiënt te laten sterven. De indirecte vorm komt ongeveer overeen met passieve euthanasie.

Hoofdvraag: Wat vind de samenleving van euthanasie?
Deelvragen: Politiek juridische :
1. Hoe zit het met de Nederlandse wetgeving rond euthanasie?
2. In welke landen is euthanasie toegestaan?
3. Waarom bestaat er een euthanasiewet?
4. Mag een minderjarige ook sterven via euthanasie?
5. Wanneer mag euthanasie worden toegepast?
Sociaal economisch
6. Is euthanasie goed voor de economie
Sociaal cultureel
7. Welke rol speelt een arts bij euthanasie?
8. Is euthanasie toegestaan volgens de bijbel?
9. Worden alle aanvragen voor euthanasie uitgevoerd?
10. Wanneer komt een arts tot het besluit euthanasie te plegen?

Doelstelling: Duidelijk maken dat euthanasie eigenlijk geen gewone zelfmoord is maar dat er veel meer voorafgaat.

Werkwijze: Wij maken deze PO met zijn drieën vooral op school. Maar als we het niet halen zullen we er thuis ook aan gaan werken, we hebben allemaal onze taken om het werkstuk te maken. (zie takenlijst).
Hoofdstuk 1: Geschiedenis Euthanasie

De geschiedenis van de euthanasie is al heel oud, veel ouder dan de huidige discussie doet vermoeden. Euthanasie is al zo oud als de wereld zelf. Het woord euthanasie is afgeleid van het Griekse woord dat goede, gemakkelijke of gelukkige dood betekende.
Euthanasie in de zin van het opzettelijk doden van de medemens kwam al bij nomadenvolken voor. Zij lieten wel ouden van dagen achter of brachten deze om wanneer zij niet meer mee konden. Op de Fidji-Eilanden werden bijv. invalide, zieke en oude mensen met een knots gedood of levend begraven.
Uit de klassieke oudheid is er het voorbeeld van Sparta. Daar werden op het oordeel van de oudsten de zwakke en misvormde kinderen uit de weg geruimd. Dit deden ook de Germanen; zij doodden oude mensen om hun de ellende van het kinds worden te besparen. Ook de oude Pruisen hebben misvormde en blinde kinderen, op ongeluksdagen geborenen en kinderen aan wie zogenaamd “geroepenen” ongeluk hadden voorspeld uit de weg geruimd.
Aan de eensgezindheid onder artsen is in Nederland een einde gekomen, toen in 1971 het Hoofdbestuur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering van de Geneeskunst (KNMG) richtlijnen opstelde voor het uitvoeren van abortus.
In 1516/1517 heeft Thomas Moore zijn bekende “Utopia” geschreven. In dit boek vertelt iemand genaamd Hythlodaeus over een ideale staat die hij op één van zijn reizen was tegengekomen. In deze staat vond euthanasie plaats op basis van vrijwilligheid. Daarnaast wordt getracht om mensen te overreden dat zij, omdat zij toch voor alle beroepsplichten ongeschikt zijn geworden, euthanasie op zich zelf laten plegen.
Deze opvattingen uit Utopia hebben ertoe geleid dat Thomas Moore ( zie bijlage 1) vrijwel algemeen wordt afgeschilderd als een voorstander van euthanasie. Sommigen noemen hem zelfs de vader van de euthanasie.
Het is echter de vraag of deze opvatting juist is. Terecht heeft men erop gewezen dat Thomas Moore naast zijn Utopia ook de Dialoog “Comfort against Tribulation” heeft geschreven, waarin hij de raad geeft om alle geschikte middelen te gebruiken om iemand van zelfmoord af te houden en daardoor te verhinderen dat hij Gods openbaar en duidelijk gebod overtreedt. Het verschil tussen Utopia en de Dialoog is dat de sprekers in Utopia de Tien Geboden niet kenden.
De filosoof John Locke ( zie bijlage 2), bekend om zijn theorie aangaande de mensenrechten, die leefde van 1632 tot 1704, schreef in zijn boek “Two Treatises of Government” de opvatting dat niemand absolute macht heeft over zichzelf om zijn eigen leven te vernietigen.
In 1796 schreef Dr. Christoph Hufeland ( zie bijlage 3 ) zijn boek: “Makrobiotik, oder die Kunst sein Leben zu verlängern”. Hij was in die tijd een zeer bekend arts die ook Goethe en Schiller heeft behandeld. Hij schreef o. a “Wanneer een zieke door ongeneeslijke kwalen wordt gepijnigd, wanneer hij voor zichzelf de dood wenst hoe gemakkelijk kan dan zelfs in de ziel van de betere mens de gedachte opkomen: zou het niet geoorloofd, ja zelfs een plicht zijn om deze ellendige mens iets eerder van zijn last te bevrijden? Hoeveel ook voor zo’n redenering schijnbaar is te zeggen, hoe zeer deze zelfs door de stem van het hart kan worden ondersteund, zo is deze toch verkeerd, en een daarop gebaseerde handelwijze zou in de hoogste graad onjuist en strafbaar zijn. Zij doet het wezen van een arts teniet. Hij moet en mag niets anders doen dan het leven behouden: of het een geluk of een ongeluk is, of het waarde heeft of niet, dat gaat hem niets aan, en matigt hij zich eenmaal aan om deze overwegingen mee in zijn werk op te nemen, dan zijn de gevolgen niet te overzien en wordt de arts de gevaarlijkste mens in de staat.
“Wanneer eenmaal de lijn is overschreden, vindt de arts zich eenmaal gerechtigd om over de noodzaak van een leven te beslissen, dan zijn alleen trapsgewijze uitbreidingen nodig om de waardeloosheid en vervolgens de nodeloosheid van een mensenleven ook op andere gevallen toe te passen. ”
Dit citaat uit het boek van Hufeland is gebruikt door Prof. Dr. Wuermeling (zie bijlage 4) op het rechtspolitieke congres van de CDU/CSU in januari 1986 in de Bondsrepubliek Duitsland. Prof. Wuermeling heeft erop gewezen dat gedurende de langste periode in de geschiedenis van de geneeskunst de behandeling van stervenden geen taak voor de arts was. Zijn taak was genezen. Wanneer er niets meer te genezen was, liet hij de zorg voor de patiënt aan anderen over. Pas in het begin van de 19e eeuw begint de arts zich bezig te houden met ongeneeslijk zieke en stervende patiënten. Wanneer de arts zich dan tot taak stelt om het lijden te verlichten, stelt hij zich ook aan de verzoeking bloot om het lijden van een zieke totaal te bestrijden door beëindiging van het leven.
Vanaf 1870 verschenen er boeken en brochures waarin werd gepleit om euthanasie toe te staan. Uit Engelse en Amerikaanse medische bladen uit deze periode (tot ongeveer 1915) blijkt dat de meeste schrijvers afwijzend tegenover de euthanasiegedachte staan.

Niettemin werden in diverse Amerikaanse Staten zoals Iowa en Ohio wetsontwerpen ingediend voor legalisering van vrijwillige euthanasie.
Deze wetsvoorstellen werden echter verworpen. Zoals in het hoofdstuk over de escalatie in Duitsland wordt uiteengezet stonden de ontwikkelingen in filosofische en medische kringen echter niet stil.
Hoofdstuk 2: Krantenberichten over Euthanasie.

Artikel 1:

Vrouw gearresteerd door euthanasie
Een vrouw is gearresteerd omdat zij haar geheel verlamde 22-jarige zoon heeft geholpen bij een poging tot euthanasie. Ze deed een overdosis slaapmiddel in het infuus van haar zoon.
De man van 22jaar had in 2000 een verkeersongeluk gehad, hij is vrijwel blind en kan niet meer spreken, alleen zijn duim kan hij nog bewegen. Hij heeft toestemming gevraagd euthanasie te laten plegen, door zijn moeder. De president keurde dit af. Vandaar dat de moeder het op toestemming van haar zoon heeft gedaan. Een arts kwam er achter en de moeder zit nu in de gevangenis. Dit is niet in Nederland gebeurd dankzij onze wetgeving, maar dit gebeurde in Frankrijk, ook in andere EU-landen gebeurt dit wel eens.
Bron: Tubantia
Auteur: Marc Laan
Datum : 28 september 2006
Artikel 2:
Aantal meldingen euthanasie stijgt opnieuw
DEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van euthanasie is in Nederland in 2005 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de vijf regionale toetsingscommissies dat donderdag is gepresenteerd.
De commissies toetsen achteraf of een arts zich bij euthanasie aan de voorgeschreven regels heeft gehouden. In 2005 kwamen in totaal 1933 meldingen binnen van euthanasie en hulp bij zelfdoding. In 2004 waren dat er 1886, in 2003 1815. Artsen zijn verplicht gevallen van euthanasie te melden bij de toetsingscommissies.
Bij euthanasie dient de arts het middel toe waardoor de patiënt uiteindelijk sterft. Hulp bij zelfdoding is een andere vorm van vrijwillige levensbeëindiging. De patiënt drinkt, in bijzijn van een arts, zelf een middel waardoor hij of zij komt te overlijden.
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is het goed mogelijk dat artsen euthanasie niet altijd melden bij de regionale toetsingscommissies. Artsen kunnen bijvoorbeeld achteraf verklaren dat een patiënt een natuurlijke dood is gestorven. Onderzoeken geven aan dat veel artsen bang zijn achteraf voor de rechter te worden gedaagd wegens de levensbeëindiging.
Dokters mogen volgens de wet alleen euthanasie toepassen bij patiënten die uitzichtloos en ondraaglijk lijden, en zelf aangeven euthanasie te willen. De arts moet minstens één andere, onafhankelijke collega raadplegen en de levensbeëindiging medisch verantwoord uitvoeren.
De regionale toetsingscommissies constateerden in 2005 in drie gevallen dat artsen niet volgens de zorgvuldigheidseisen hebben gehandeld. De zaken zijn voorgelegd aan het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens een woordvoerster van de toetsingscommissies hoeven de fouten niet te leiden tot strafvervolging. Artsen kunnen bijvoorbeeld administratieve fouten in de procedure hebben gemaakt.
Bron: Telegraaf
Auteur: Fokke Obema
Datum: 18 oktober 2006
Artikel 3:
Bot: Italiaanse uiting euthanasie onacceptabel
BRUSSEL (ANP) - Minister Bot van Buitenlandse Zaken noemt de opmerkingen van de Italiaanse minister voor Relaties met het Parlement Giovanardi (zie bijlage 5) over het Nederlandse euthanasiebeleid ,,onjuist en onacceptabel''. Giovanardi omschreef het Nederlandse beleid als ,,nazipraktijken''.
Bot heeft de Italiaanse staatssecretaris Antonione maandag tijdens overleg in Brussel meegedeeld dat hij de uitspraken niet over zijn kant kan laten gaan. Hij zal er zijn Italiaanse collega Fini donderdag en vrijdag tijdens de Europese top in Brussel ook nog eens over aanspreken. Hij zal daarbij echter geen excuses eisen. Wel is er ook een overleg gepland tussen premier Balkenende en diens Italiaanse collega Berlusconi. Daarvoor is nog geen exacte afspraak gemaakt.
Volgens Bot ,,moet dit soort opmerkingen gewoon niet worden gemaakt''. ,,We moeten ook voorkomen dat dit zo nog eens voordoet. Iedereen in Italië mag zijn eigen opinies hebben, daarvoor is er het recht op vrije meningsuiting, maar dit soort vergelijkingen kan niet. Ik kan ook wel wat zeggen over de situatie in Italië, maar dat doe ik ook niet. ''
Bot heeft Antonione, Italiaans staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, erop gewezen dat in Nederland in 92 procent van de gevallen euthanasie wordt gepleegd op terminale kankerpatiënten ,,die ondraaglijk lijden en na overleg met artsen en familie, uit eigen vrije wil van de patiënt''. ,,In de meeste ziekenhuizen in Europa gebeurt het misschien ook wel dat men genadig is bij ondraaglijk lijden van een patiënt. ''
Bron: Telegraaf
Auteur: Jan v. Steen
Datum: 17 Mei 2006
Hoofdstuk 3: Wat houdt euthanasie precies in:

Euthanasie is: het opzettelijk levensbeëindigend handelen door een ander persoon dan de patiënt zelf. De patiënt heeft hier zelf om gevraagd. Meestal is de patiënt ongeneeslijk ziek en ziet hij het niet meer zitten om te lijden. Euthanasie betekent letterlijk goede dood. Er bestaan twee soorten euthanasie: passieve en actieve euthanasie. Men spreekt van passieve euthanasie wanneer een handeling niet uitgevoerd wordt als hierdoor de patiënt langer in leven blijft. Actieve euthanasie houdt in dat er handelingen worden verricht die het leven van de patiënt beëindigen of verkorten. Dit gebeurt doormiddel van een spuit of dat de machines worden uitgezet.

De meningen over euthanasie zijn heel erg verdeeld. Zelf vind ik dat euthanasie niet goed is maar daarom zeker niet verboden moet worden. Iedereen moet namelijk zelf weten wat hij of zij met zijn leven wil. Als iemand niet verder meer wil leven omdat hij of zij vreselijk lijdt dan kan diegene gewoon euthanasie plegen. Euthanasie hoeft dus niet verboden te worden omdat veel mensen er op tegen zijn. De mensen die er op tegen zijn zullen dan zelf nooit euthanasie plegen maar moeten wel accepteren dat een ander dat wel doet. Ik vind wel dat er strenge regels moeten blijven zoals: -toestemming nodig van de familie van de patiënt – er mag alleen euthanasie gepleegd worden als er vastgesteld is dat de patiënt ongeneselijk is.
Ik vind dat euthanasie niet goed is omdat de dood een gevolg is van de zondeval en dat we dan in ieder geval moeten accepteren dat het onze eigen schuld is dat we lijden en daarna doodgaan. Je hebt zelf dus eigenlijk het recht niet om je leven te beëindigen omdat je ook zelf het recht hebt genomen om te zondigen moet je daar de gevolgen maar van inzien.
Daarnaast vind ik dat je als patiënt een dokter niet de opdracht mag geven jou te vermoorden. Dat kan de dokter een schuldgevoel opleveren. Waarschijnlijk mag een dokter zelf kiezen of hij of zij euthanasie bij iemand wil plegen. Maar het kan steeds gekker worden. Dat bijvoorbeeld als een dokter erop tegen is om euthanasie te plegen hij gedwongen zal worden om het toch te doen omdat het nou eenmaal bij zijn vak hoort. Daarom vind ik dat een dokter het in ieder geval zelf mag beslissen.
Om deze redenen denk ik dat ieder zelf mag weten of hij of zij euthanasie wil plegen. Waarschijnlijk zal het aantal mensen dat euthanasie pleegt alleen maar toenemen de komende jaren maar ik denk niet dat dat te voorkomen is.
Hoofdstuk 4: stichting NVVE

De NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie) is sinds de opzet, februari 1973, een pressiegroep die zich inzet tegen de wetten die euthanasie en zelfdoding verbieden. Ook heeft de organisatie vele andere doelstellingen. Waar zetten ze zich precies voor in, en waar doen ze dat mee?

De NVVE, een onafhankelijke organisatie, is opgezet op 24 Februari 1973, naar aanleiding van de Rechtzaak Postma. Deze rechtzaak betrof het wel of niet legaal hebben gehandeld van een arts die hulp bood bij de levensbeëindiging van de heer Postma, ex-politicus. Deze zaak was er een die het ‘euthanasie’-probleem aan de orde stelde en de aanleiding tot de oprichting van de NVVE gaf.
In het Friese Vinkega werd een vereniging opgezet o. l. v. voorzitter N. Folpmers die de belangen moest behartigen van alle mensen en artsen die met hetzij euthanasie, hetzij hulp bij zelfdoding te maken hadden. Er was een uiterst slechte regeling voor mensen die onuitzichtloos leden en artsen die euthanasie moesten verrichten. Ook dachten de mensen niet al te best bij de gedachte van euthanasie, de bijbel verbiedt het immers.
Inmiddels is de vereniging al tegen de dertig jaar, en zijn er al uiterst grote doelen bereikt. Het ledenbestand telt meer dan 100 000 leden en de NVVE is uitgegroeid tot een grote, gerespecteerde en veel geraadpleegde instelling. Inmiddels verhuisd naar Amsterdam is de vereniging een belangengroep, een organisatie die zich inzet voorde belangen van een bepaalde groep (namelijk betrokkenen bij Euthanasie en overige bijkomstigheden. De doelstellingen, die nu grotendeels bereikt zijn, zijn uitgebreid en bevatten naast een vergroting van de landelijke acceptatie van euthanasie en een betere wetgeving omtrent dit onderwerp, ook het voorlichten in tal van onderwerpen en het afgeven van diverse wilsverklaringen.
De NVVE stelt (stelde) zich nauwkeurig gesommeerd ten doel:
• Vergroting sociale acceptatie van euthanasie en hulp bij zelfdoding d. m. v. voorlichting
• Legalisatie van euthanasie en hulp bij zelfdoding (voorlichting geven en voorstellen wetswijzigingen indienen), daarmee ook toetsbare criteria stellen en duidelijkheid aan iedereen verschaffen
• Afgifte niet-reanimeringsverklaring, euthanasieverklaring en behandelverbod en hulp verschaffen bij het invullen van deze formulieren.
• De leden driemaandelijks op de hoogte houden van alle ontwikkelingen in het themagerichte tijdschrift ‘Relevant’
• Alle ontwikkelingen bijhouden op het gebied van euthanasie en de mogelijkheden daarvan
• Algemene voorlichting geven aan zowel artsen als volk in toespraken, bijeenkomsten, informatiebrochures en overige middelen
• Het opstellen van duidelijke richtlijnen voor handelswijzen van doktoren, ook steun bij het uitvoeren van euthanasie en het helpen bij juridische kwesties.
Door middel van voorlichting e. d. wist de NVVE een hoop gedaan te krijgen in de afgelopen jaren dat zij bestaat. De belangrijkste doelstellingen, namelijk een vergroting van de acceptatie en een legalisering van euthanasie zijn nu verwezenlijkt. Uit recent onderzoek is gebleken dat er een sterk vergrootte acceptatie is. Ruim 85% van de Nederlanders vind dat Euthanasie mogelijk moet zijn, 70% van de Nederlanders vind dat dit daadwerkelijk moet zijn opgenomen in de wet, een groot deel van de bevolking dus. Verder heeft de organisatie drie wetsvoorstellen ingediend bij de fractievoorzitters. In 1998 leidde deze voorstellen tot het gezamenlijk (fractievoorzitters D’66, PvdA en VVD) indienen van wetsvoorstel bij de
Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Op 11 april 2001 behaalde de NVVE
de grootste overwinning van de organisatie sinds haar bestaan: Euthanasie werd gelegaliseerd.
De NVVE is een vereniging, weliswaar erkend door het rijk, maar niet gesubsidieerd. Door geen enkele organisatie overigens. De inkomsten zijn geheel afhankelijk van de leden. Het bestuur bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en nog 4 overige bestuursleden. Allen zijn onbetaald en doen hun werk geheel op vrijwillige basis. Mensen kunnen zich voor een klein maandelijks bedrag lid maken en zo de NVVE steunen, ook al krijgen ze een hoop terug voor dit geld.
Als lid wordt het tijdschrift ‘Relevant’ (opiniërend en voorlichtend themablad) toegestuurd en is er de mogelijkheid tot het aanvragen van de wilsverklaringen en specifieker afgestemde informatie. Het aantal leden zit al enkele tijden boven de 100 000 en blijft groeien.
De huidige voorzitter is D’66-senator. Verder komt de NVVE soms in het nieuws door het werk dat zij doet; Zij is de enige die zich voor een dergelijk onderwerp inzet. Sympathie bij de Regering voor de ideeën is er wel degelijk verwezenlijkt. Uiteraard was na de zojuist ingevoerde legalisatie betreft Euthanasie erg veel te lezen in de kranten over de NVVE. Zij waren immers de grote initiatiefnemers en overwinnaars. Verder zijn er altijd wel uitspraken in o. a. kranten en andere tijdschriften te vinden die woordvoerders / leden doen. Ook hebben politici soms vragen aan de NVVE, die statistieken bijhouden en de meeste informatie bevatten. Er is dus wel degelijk een interactie waar te nemen tussen de regerende orde (media inbegrepen) en de NVVE.
De belangrijkste (gebruikte) vormen van actie die zijn uitgevoerd door de NVVE zijn die van het zorgvuldig inlichten van politici tot volk. Door inzicht wordt immers meer begrepen en de kwesties worden overwogen, een sterk wapen dus. Ook heeft de NVVE secuur opgezette wetsvoorstellen ingediend. Bij elkaar dus redelijk effectieve doelmiddelen.
De NVVE heeft veel steun van de niet-confessionele partijen, o. a. D’66, PvdA, VVD, enz. enige tegenstand van de confessionele partijen zoals CDA. Deze partijen zijn opgebouwd uit het geloof, dat verbied (zelf-)moord te plegen en dus tegen de ideeën van Euthanasie is. Verzet zal er altijd zijn, maar een groot wapen is de voorlichting. Als men inziet dat uitzichtloos lijden gewoon geen leven is, accepteert men al gauw zijn of haar wens om euthanasie het meest draaglijke is.
De NVVE heeft in haar bestuur een politicus zitten, en de overige leden van bestuur zijn ook van een goede opleiding. De mate van professionaliteit ligt tegenwoordig hoog, dat mag ook wel vooreen organisatie met een ledenbestand dat over de 100 000 man telt. De NVVE heeft een (inmiddels iets verouderde) internetsite, die een zeer goede aansluiting bied op waar de NVVE voor staat, allereerst kan men tal van brochures en informatiepakketten aanvragen, de achtergrond van de NVVE opzoeken, nieuwsrubrieken omtrent de doelstellingen en de NVVE bekijken en tal van andere informatie lezen. Verder heeft de NVVE een telefoonnummer voor vragen en dergelijke geopend en zijn er vele brochures gedrukt.
Hoofdstuk 5: Wetgeving euthanasie in Nederland

Nederlandse wet staat euthanasie nog niet zo lang toe. In november 2000 was er al veel ophef over in de Tweede kamer. Pas sinds april 2001 is volgens de wet toegestaan om euthanasie te plegen, voor die tijd was het nog strafbaar volgens de wet. Voor die tijd kon iemand die euthanasie pleegde daar maximaal 12 jaar de cel voorin gaan, of hij kon een boete krijgen van f 25000,-.
Over de nieuwe euthanasiewet :
Een belangrijke verandering in de wet rond euthanasie is de strafuitsluiting. Deze is gunstig voor patiënt en arts. Als een arts zich aan de regels houdt zoals die in de wet omschreven zijn, is hij niet langer strafbaar. De patiënt kan zelf bepalen in welke situatie hij wil dat er bij hem euthanasie wordt toegepast.
Voor strafuitsluiting is een wilsverklaring nodig die bewijst dat de patiënt in niet meer verder wil leven. Er is een schriftelijke wilsverklaring voor gevallen waarbij de patiënt geen mondeling verzoek kan doen. Wanneer de patiënt zo’n verklaring heeft, moet de arts toch nog overleggen met een andere arts.
In de wet is ook een onafhankelijke regionale toetsingscommissie opgenomen. Deze commissie moet beslissen of de arts volgens de regels heeft gehandeld, of niet. Als de arts goed gehandeld heeft gaat hij vrijuit. Als er twijfel over is wordt er een onderzoek ingesteld. De zaak wordt dan overgedragen aan het Openbaar Ministerie.
De wet heeft ook het recht van minderjarigen op euthanasie en hulp bij zelfdoding vastgelegd. Zo kan je in de leeftijdscategorie van twaalf tot zestien jaar niet zelf beslissen over de euthanasie, maar worden de ouders om toestemming gevraagd. Zestien jaar vormt in het wetsvoorstel ook de grens voor de schriftelijke wilsverklaring, waaraan de arts zich moet houden.

Conclusie

Hoofdvraag: Wat vind de samenleving van euthanasie?

Antwoord Hoofdvraag: In november 1998 werd in opdracht van de NVVE door de EUR onderzocht hoe Nederlanders staan tegenover euthanasie en hulp bij zelfdoding. Een grote meerderheid, 92 %, was voor het recht op euthanasie en hulp bij zelfdoding, waaronder 82 % van de CDA stemmers, en 96 % rooms-katholieken. Slechts 8 % van de bevolking was volledig tegen dit recht.
De mensen vonden dat de volgende patiënten recht hebben op euthanasie of hulp bij zelfdoding:
• Mensen die ondraaglijk lijden aan een ongeneeslijke lichamelijke ziekte waaraan zij binnen afzienbare tijd zullen overlijden (88%)
• Mensen die lijden aan een ongeneeslijke lichamelijke ziekte waarmee zij nog jaren kunnen leven (75%)
• Mensen die langdurig en ondraaglijk psychisch lijden (70%)
• Hoogbejaarde mensen (67%)
De meeste tegenstanders zijn te vinden onder de Nederlandse Hervormden, Gereformeerden en andere kerkelijke gezindten. Hun politieke voorkeur zit ook meestal bij de Klein-christelijke partijen (91%)
Bijna de hele bevolking (87%) wil dat er een verandering in de strafwet van euthanasie komt.
De voorstanders vinden wel dat de behandelend arts zich moet houden aan de huidige procedures.
Standpunt: Wij keuren euthanasie goed, omdat we na dit werkstuk de voordelen en nadelen goed met elkaar hebben vergeleken. Hier komen een aantal argumenten die voor ons de doorslag hebben gegeven.
- ieder mens heeft recht op een waardige dood.
- als mensen te veel pijn lijden en graag dood willen zijn moet dat kunnen.
- als mensen bijvoorbeeld kanker hebben en weten dat ze toch al dood gaan.
- als ze in coma zijn en de artsen zeggen dat hij/zij er niet meer uitkomt, dan heeft het ook geen zin om meer te leven, want dan lig je daar toch alleen maar.
- als je niks kan doen en verzorgd moet worden als kasplantje, heb je niks meer aan zo'n persoon en bezorg je mensen een bepaalde last.
- je moet zelf weten wat je met je eigen leven doet, er wordt al veel te veel over jou leven beslist.
Deelvragen: Politiek juridische :
1. Hoe zit het met de Nederlandse wetgeving rond euthanasie?
2. In welke landen is euthanasie toegestaan?
3. Waarom bestaat er een euthanasiewet?
4. Mag een minderjarige ook sterven via euthanasie?
5. Wanneer mag euthanasie worden toegepast?
Sociaal economisch
6. Is euthanasie goed voor de economie
Sociaal cultureel
7. Welke rol speelt een arts bij euthanasie?
8. Is euthanasie toegestaan volgens de bijbel?
9. Worden alle aanvragen voor euthanasie uitgevoerd?
10. Wanneer komt een arts tot het besluit euthanasie te plegen?
Antwoorden Deelvragen:

1. Hoe zit het met de Nederlandse wetgeving rond euthanasie?
Een persoon kan met behulp van een euthanasieverklaring aangeven dat hij of zij onder bepaalde omstandigheden zijn leven door middel van euthanasie beëindigd wil zien. Een euthanasieverklaring is dus een document waarin iemand de wensen over zijn of haar levenseinde vastlegt. Een euthanasieverklaring bestaat uit twee delen. In het eerste deel legt de persoon vast dat hij of zij niet meer verder wil leven wanneer men komt te verkeren in een toestand van ondraaglijk lijden, of in een toestand waarin die persoon nooit terug zal kunnen keren naar een waardige levensstaat. In het tweede deel (zie voorbeeld: aanvullingen) worden situaties genoemd waarin de betrokkene juist wel of niet verder wil leven, bijvoorbeeld in het geval van permanente verlammingen of afhankelijkheid van anderen. De persoon kan aangeven in welke gevallen hij of zij euthanasie wenst. In een euthanasieverklaring legt men dus zijn mening over zijn levenseinde vast.

Bron: Telegraaf
Datum: 17 september 2006
Auteur: Joost de Haas
2. In welke landen is euthanasie toegestaan?
In europa zijn er maar 3 landen waar euthanasie wordt toegestaan: Nederland, België en Zwitserland. In deze 3 landen gelden dezelfde regels. Alleen in België moet er een 3e onafhankelijke arts bij betrokken zijn en in Zwitserland is er een optie dat ook mensen uit en ander land daar euthanasie laten plegen
Bron: NVVE
3. Waarom bestaat er een euthanasiewet?
euthanasie wet is ingevoerd om onder anderen artsen te beschermen tegen het onterecht beschuldigen van dood door opzet. Ook voor de patiënt zelf is het positiever, er is een duidelijkere wetgeving en men begrijpt nu duidelijker wanneer er euthanasie wordt gepleegd en wanneer het strafbaar is en wanneer niet.
Bron: Tubantia
Datum: 22 december 2005
Auteur: Marc Laan
4. Mag een minderjarige ook sterven via euthanasie
In de euthanasiewet is ook een regeling opgenomen voor verzoeken om levensbeëindiging en hulp bij zelfdoding voor minderjarigen. Naar algemeen wordt aangenomen kan ook bij minderjarigen het oordeel des onderscheid aanwezig zijn om tot een verantwoord en weloverwogen verzoek om levensbeëindiging te komen.
Bron: Telegraaf
Datum: 15 Oktober 2006
Auteurt: Ab van den Berg
5. Wanneer mag euthanasie worden toegepast
Het is heel moeilijk om te bepalen wanneer euthanasie toegepast mag worden.
Als het toegepast mag worden dan word dat alleen onder strenge voorwaarden gedaan, anders ben je strafbaar en is het gewoon moord of zelfdoding.
Bron: NVVE
6. Is euthanasie goed voor de economie?
Het is misschien bot gezegd, maar euthanasie is ook goed voor de economie. Wanneer ongeneeslijke mensen euthanasie plegen, komen er terug plaatsen vrij in het ziekenhuis voor mensen die wel nog kunnen genezen worden.
Bron: Telegraaf
Datum: 12 maart 2006
Auteur: Jan Hengstman
7. Welke rol speelt een arts bij euthanasie?
Een arts heeft tegenover zijn patiënt twee verplichtingen; hij moet het lijden van de patiënt verlichten en het leven van de patiënt behouden. De tweede verplichting is in strijd met de wens van een patiënt om te sterven met hulp van de arts. Geen enkele arts is dan ook verplicht om in te gaan op een verzoek om euthanasie.
Bron: NRC handelsblad
Datum: 21 mei 2006
Auteur: Marc Peeperkorn
8. Is euthanasie toegestaan volgens de bijbel?
De gelovige mensen zegen: “het mag niet, in 1 van de 10 geboden uit de bijbel staat: Gij zult niet doden”. De christelijke mensen zijn van mening dat niet wijzelf, maar alleen god over hun leven mag beslissen.
Bron: Telegraaf
Datum: 12 juni 2006
Auteur: Fokke Obbema
9. Worden alle aanvragen voor euthanasie uitgevoerd
Van alle verzoeken die worden ingediend om euthanasie te plegen wordt er maar 20 – 25% uitgevoerd
Bron: NVVE
10. Wanneer komt een art tot besluit euthanasie te plegen?
De arts moet goed opletten of de patiënt het verzoek doet zonder dat diegene
beïnvloed is door anderen. Ook moet de patiënt weten hoe zijn ziekte zal verlopen. Het
verzoek om levensbeëindiging van de patiënt moet door hem ondertekend zijn.
Bron: NVVE
Literatuurlijst

Sites

www. nvve. nl
http://www. nd. nl/htm/dossier/medisch/eopinie. htm
http://www. minvws. nl/dossiers/euthanasie/
http://nl. wikipedia. org/wiki/Euthanasie
http://www. nrc. nl/W2/Lab/Profiel/Euthanasie/
http://www. katholieknederland. nl/archief/rkkerk/media/kerkelijke-documentatie/index_euthanasie. html
http://www. postbus51. nl/index. cfm/t/Euthanasie/vid/
http://www. nivel. nl/pdf/
http://www. planet. nl/planet/show/id=75098/contentid
www. tctubantia. nl
www. telegraaf. nl
Boeken
Euthanasie: een weldaad
Euthanasie en zelfdoding in de praktijk
Euthanasie van taboe tot wet
Euthanasie in het strafrecht
Euthanasie wetgeving en de kerken
Bijlagen

Bijlage 1: Thomas Moore
Bron: www. todayinliterature. com/assets/portraits

Bijlage 2: John Locke
Bron: www. artunframed. com/images

Bijlage 3: Christoph Hufeland
Bron: www. charite. de/med_poli/images

Bijlage 4: Wuermeling
Bron: www. muenster. de/stadt/armut
Bijlage 6: logo NVVE
Bijlage 5: Giovanardi Bron: www. nvve. nl
Bron: www. onemoreblog. org/images
Logboek:

Niels Thomas Jeroen
Vr. 10 november Onderwerp uitzoeken Onderwerp uitzoeken Onderwerp uitzoeken
Di. 14 november Voorwoord Omslag en titelblad Activiteiten overzicht
Vr. 17 november Deelvragen Hoofdvraag Werkwijze
Ma. 20 november Deelvragen beantwoorden Hoofdvraag beantwoorden Deelvragen beantwoorden
Wo. 22 november Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3
Vr. 24 november Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5
Ma. 27 november Literatuurlijst Conclusie: standpunt Bijlagen
Di. 28 november Concept verbeteren Concept verbeteren Concept verbeteren

REACTIES

W.

W.

U bent niet verplicht tot euthanasie hoor. U moogt gerust stikken in uw eigen slijm als u dat prefereert. Maar bemoei je niet met hoe ik mijn eigen leven regel. Ik wil best betalen hoor voor de pil van Drion. Alleen het gaat u geen donder aan wanneer ik die inneem.
Helaas, van onze al enigwat beschaafde wetgeving krijg je pas toestemming als je zozeer bent afgetakeld dat je "uitzichtsloos en ondraaglijk lijdt". Je bent namelijk zelf niet een oordeelkundig mens die kan uitmaken wanneer het zijn tijd is. Daar zorgen de godsdienstigen wel voor die alle wetgeving over de persoonlijke levenssfeer traineren, vertragen tegen de tijdgeest in en het liefst blokkeren. Christelijke en straks ook islamitische partijen weten namelijk voor een ander hoe hij moet leven. Mensen die zelf over hun bestaan beslissen zijn volgens hen staatsgevaarlijk want die knagen aan hun macht.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.