Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alcohol

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1722 woorden
  • 20 juni 2002
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
119 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
INLEIDING
De aanleiding tot het maken van dit werkstuk is de Praktische opdracht bij maatschappijleer, waarbij we een maatschappelijk probleem gaan onderzoeken. Ik heb het onderwerp alcohol gekozen omdat dit toch een probleem in de maatschappij is. Het valt niet altijd even duidelijk op, maar het is er wel. Ook heb ik dit gekozen omdat dit onderwerp dicht bij mij staat. Ik heb elk weekend te maken met alcohol. Daardoor ga ik door middel van dit onderzoek ook kijken naar de risico’s van alcohol en of het werkelijk zo’n gevaar kan zijn voor jongeren.
Mijn vraagstelling die ik gebruik bij dit werkstuk luid als volgt: Is drank werkelijk een probleem??

Aan het einde van het werkstuk hoop ik hier een antwoord op te hebben gevonden.
Ik hoop dat u het met plezier leest.

1) Wat is alcohol
Alcohol is een vloeibare stof die eruit ziet als water en brandt als spiritus. In het alledaagse spraakgebruik bedoelen we met alcohol meestal gewoon alcoholhoudende drank. Pure alcohol is een onderdeel van die drank. Alcohol heeft ontsmettende, verdovende en ontvettende eigenschappen. Ook heeft de drank een bijtende werking. Dat is goed te merken als je de eerste slok sterke drank doorslikt. Je voelt dan je slokdarm branden.
Als je een glas pure alcohol zou drinken, zou je dood gaan, want alcohol is eigenlijk vergif. Alcohol wordt hierom dus verdund gedronken. Er zijn verschillende soorten alcoholhoudende dranken. Zo heb je bier, wijn, breezers, beerenburg en nog veel meer.
Omdat het vergif is, is het dus ook zo duur. De overheid heeft er accijnzen over heen gedaan. Dit zijn een soort belastingen die het duurder maken.
Alcohol is een genotsmiddel. Door drank kom je wat losser dan anders. Zo kun je makkelijker contact leggen met anderen en durf je ook als eerste de dansvloer op te stappen.
Maar als je te veel op hebt, worden je handen wat losser. Je voelt je snel bedreigd en er kunnen zomaar vechtpartijen ontstaan. Ook denken de meeste dat ze alles nog even goed kunnen. Daarom stappen ze ook zo in de auto om naar huis te rijden. Dit kan niet.
Het werkt ook verdovend. Als je pijn hebt kan het helpen, maar dat merk je pas als je veel gedronken hebt.

2) Het alcohol gebruik onder jongeren
Ik geef eerst de cijfers van een recent onderzoek.

- 57 % van de uitgaande jongeren drinkt meer dan 10 glazen alcohol op een avond.
Dat is meer dan de helft van alle jongeren.
- 33 % van de jongens is regelmatig dronken of aangeschoten
- 14% van de meisjes is regelmatig dronken of aangeschoten.
- Bij studenten is dat percentage nog veel hoger want studenten drinken over het algemeen 60% meer dan hun leeftijdsgenoten.
Dit komt door alle feestjes die zij hebben. Kroegentochten, tuinfeesten en noem maar op.
De overheid vind dit verschrikkelijk. Zij proberen er dan ook van alles aan te doen om dit terug te dringen.
De accijnzen zijn de laatste tijd ook weer verhoogd. De overheid meent dat als de drank duurder word er minder gekocht wordt. Dit is niet waar. Ik werk in een supermarkt en sta daar ook wel in de slijterij en merk dat het wel even snel loopt. De mensen zeuren een keer dat het zo duur is, maar meer niet.
De nieuwe Drank- en horecawet van kracht. Deze wet zegt dat er aan jongeren onder de 16 jaar geen alcohol mag worden verkocht. Gedistilleerde drank (sterke drank) met een alcoholpercentage van 15% of hoger mag pas verkocht worden aan jongeren vanaf 18 jaar.
In de slijterij waar ik werk zijn wij ook heel streng met alcohol. Ik heb al eens ruzie gehad met een klant omdat zijn zoon van 13/14 een fles berenburg niet mee kreeg. Daar kun je dan niets aan doen. Het is nou eenmaal de wet.


3) Wat is het populairste drankje vandaag de dag
Vandaag de dag is de Bacardi Breezer heel erg populair. Vooral onder de jongeren valt dit zeer in de smaak. Het is bacardi rum met smaakje water er door. Het is niet zo hele sterk. Het gaat om zo’n 5.7% Ook heb je een vergelijkende soort van Bacardi Breezer. Dit is 5.4% zoals de naam al zegt, zit daar 5.4% in. Deze drankjes heb je in verschillende smaken. Zo heb je bijvoorbeeld: Tropical, lime, orange, peach, pine-apple en nog andere.
Er is ook een maar bij de breezers. Bacardi Breezer is heel slecht voor de tanden. Het tast de glazuurlaag aan omdat het zo zoet is.
Ook het bier smaakt de meeste nog goed. Dit ook omdat het het goedkoopst is. Een biertje kost zo’n €1.50 maar een Bacardi Breezer komt al snel op €4.50, en de meesten hebben dat er niet voor over.
Bier is ook makkelijk. Iedereen drinkt het wel en het bestelt wel makkelijk.
Ik drink de laatste tijd wel wodka Redbull. Dit is rode wodka waar de energy drink redbull bij in wordt gemixed. Het is wel lekker. Het proeft naar limonade en dat drink je ook wel door. Maar het schijnt niet zo goed te zijn. Door de drank krijg je meer het relax gevoel en door de redbull krijg je de energie. Redbull staat gelijk aan 6 bakjes koffie. Dit werkt heel tegenstrijdig en je kunt er dus ook heel erg beroerd van worden.
De meeste jongeren vinden mixdrankjes het lekkerst. En dat wordt dan ook het meeste verkocht. Hier maakt iedereen graag gebruik van want ze zijn schreiende duur.

4) Verslaving
Alcohol verslaafd ben je als je de hele dag doordrinkt. Je kunt er niet meer zonder. Je kunt dan flink in de problemen raken. Doordat bijvoorbeeld het geld op is en dat je dat dan gaat stelen. Of je gaat de drank stelen.
In nederland zijn er veel verslaafden.
De laatste jaren groeit het aantal alleen maar. Vooral onder de vrouwen stijgt het percentage.
Het percentage vrouwen onder de alcoholcliënten stijgt van 1:5 in 1988 naar 1:4 in 1996. Als dit zo doorgaat, dan zal in 2006 één van de drie alcoholcliënten vrouw zijn. Voor een deel kan deze stijging verklaard worden uit de veranderde drinkgewoonten van vrouwen: meer vrouwen drinken overmatig.
Het aantal mannen dat zich meld bij stichtingen voor hulp daalt. Maar dit is niet relatief vergeleken met de bevolkingsgroei.

Als je verslaafd bent kun je bij verschillende instanties hulp zoeken. Zo heb je de vrijwel bekendste, de AA. Dit staat voor Anonieme Alcoholisten. Het is een gemeenschap waar mannen en vrouwen terecht kunnen om hun ervaring, kracht en hoop met elkaar te delen om zo van hun alcoholisme af te komen. Je moet wel heel sterk in je schoenen kunnen staan. Je moet jezelf opgeven en er zelf helemaal achter staan om er af te willen. Is dit niet het geval, hoef je het eigenlijk niet eens te proberen.

5) Wat voor invloed heeft drank op het lichaam
Als je alcohol drinkt wordt het via je slokdarm, maag en je dunne darm opgenomen in het bloed. Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. De alcohol wordt afgebroken door je lever.
Drank heeft onder andere invloed op de hersenen. Als je te veel drinkt weet je de volgende dag niet meer precies wat je gedaan hebt of je weet het helemaal niet meer. Ook ga je anders praten en lopen. Een black out is wanneer je te veel gedronken hebt en je hersenen slaan niet meer op wat je die avond allemaal gedaan hebt. Dat vergeet je dus. Als dit je regelmatig overkomt kun je te maken krijgen met hersenletsel.
Je lever maakt moet heel hard werken om alle drank er weer uit te werken. Het lichaam beschouwt het als een giftige stof.
De lever doet er 1à 1.5 uur over om een glas pure alcoholhoudende drank af te breken. Heb je bijvoorbeeld 7 glazen drank op dan ben je dus maximaal 10.5 uur bezig om weer helemaal nuchter te worden.
De lever breekt ruim 95% van alle alcohol in je lichaam af. De rest wordt uitgescheiden via je urine, adem (ruiken naar drank) en zweet (stinken naar drank).
Wanneer je in een te korte tijd te veel en te snel drinkt raakt het slijmvlies geïrriteerd. Dat slijmvlies zit in de maag. Je maag wil dan zo snel mogelijk die alcohol (vergif) lozen en dan krimp hij in elkaar. Dat gaat alles eruit.
Je kan de volgende dag een kater hebben. Dit komt door de hoeveelheid drank die je in een korte tijd naar binnen hebt gewerkt en doordat je wat uitgedroogd bent. Dit komt door de drank. Je moet vaak naar de wc en alcohol heeft een vocht weerhoudende werking.
Ook het gebrek aan slaap heeft een rol er in. Je slaapt meestal veel korter en je bent uit je ritme.

Als laatste mis je de frisse lucht. Drinken en roken gaan vaak samen.

Politiek
De politiek speelt nog een belangrijke rol in de drankwereld. Ze hebben laatst de accijnzen weer omhoog gedaan om proberen het alcoholgebruik tegen te gaan. Ook de wet is zeer duidelijk in het drank gebruik. De leeftijden grenzen zijn heel streng en als je het toch verkoopt aan iemand die jonger is kun je een flinke boete krijgen. Ook het rijden onder invloed.

Massamedia
De media speelt ook een belangrijke rol. Er wordt veel reclame voor de drank gemaakt. Vooral toen de Bacardi Breezers op de markt kwamen. Nu nog steeds als er een nieuw smaakje is. Ook houd de reclames je tegen. Je hebt compagnies van SIRE die van de politiek uit gaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn: “ben jij sterker dan drank?”, “Drank maakt meer kapot dan je lief is” , “more drinking, less thinking” en natuurlijk die van 2002 “Bob jij of Bob ik?”

Recht
Zoals ik al eerder zei is de wetgeving heel streng op het alcohol gebied. De straffen liggen dan ook heel hoog. Bij rijden onder invloed kun je ook nog een paar weken de gevangenis in.

Conclusie
Is drank werkelijk een probleem? Dit is de vraagstelling waar ik dit werkstuk mee ben begonnen.
Drank is opzich geen probleem als je weet hoe je er mee om moet gaan. Als je het met mate drinkt en alleen als gezelligheids borreltje is er niets mis mee.
Pas wanneer je te veel drinkt begint het gevaarlijk te worden. Dan kun je gekke dingen gaan doen en hersenletsel krijgen. Je moet dus niet die grens overschrijden. En waar die grens ligt, is bij iedereen anders. Die moet en kun je zelf weten.

REACTIES

C.

C.

Ik vond je werkstuk perfect!!!!!!!!!!!!!!!!!!

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.