Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Voetbal

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 2318 woorden
  • 9 april 2003
  • 108 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 108 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
De geschiedenis van het voetbal (Dit is van http://www.scholieren.com)

Al eeuwenlang spelen mensen spelletjes die op voetbal lijken. Meer dan 2000 jaar geleden hadden ze in China 'Tsu Chu' en dat betekent 'Schop Bal'. Als doelpalen prikten ze een paar hoge bamboe-stokken in de grond.
Iets later had Griekenland het spel 'pheninda'. Een soort voetbalspel, maar je mocht de bal ook met je handen aanraken.
De Romeinen hadden in die tijd net zo'n spel. Ze noemden het 'hapastum'. Twee teams speelden op een rechthoekig veld. Je moest de bal over de achterlijn van de tegenstander krijgen. Maar ook dit was nog niet het echte voetbal van nu, want de aanvallers mochten de bal alleen maar overgooien. De verdedigers mochten de bal ook trappen. Iets meer dan vierhonderd jaar geleden begon het pas echt op voetbal te lijken: in 1580 maakte de Italiaan Giovanni Bardi een lijst met regels voor het spel 'calcio'. 'Calcio' komt van het woord 'calciare', dat schoppen betekent. Calcio was nog niet helemaal het voetbalspel dat we nu spelen. Toch noemen de Italianen voetbal nog steeds 'calcio'. In Engeland speelden ze vierhonderd jaar geleden ook al voetbal, maar dan zonder veld! Het ging dorp tegen dorp. De bedoeling was om de bal in je eigen dorp te krijgen. De hele omgeving was dus het veld. Bossen, weilanden, riviertjes, alles werd in het spel gebruikt. Mannen, vrouwen en kinderen deden allemaal mee. Het ging er hard aan toe. Het voetbal zoals wij dat kennen, is ongeveer 150 jaar oud. Het ontstond op de kostscholen en universiteiten in Engeland. Daar speelden studenten steeds meer 'football'. Iedere school had zijn eigen regels. Lastig dus als de scholen tegen elkaar speelden. Een groep studenten uit Cambridge begon daarom in 1848 vaste regels op papier te zetten. Die stuurden ze op naar andere scholen. Niet iedereen was het er meteen mee eens, maar vanaf 1877 speelde toch iedereen in Engeland volgens dezelfde regels. Toen was dus het moderne voetbal geboren!


Wat is voetbal eigenlijk?


Bij voetballen moet je de bal in de goal schoppen aan de andere
kant van het veld. Dus bij de tegenstander tegen wie je voetbalt. Je moet zorgen dat de tegenstander de bal niet in de goal schopt aan jouw kant van het veld. En wie dan het meeste heeft gescoord heeft gewonnen.

Wie beoefenen de sport?


Iedereen kan voetbal beoefenen. Mannen spelen meer voetbal dan vrouwen, maar vrouwen kunnen net zo goed zijn als mannen. Mannen spelen meer voetbal dan vrouwen, omdat ze het leuker vinden en een betere conditie hebbenen steviger zijn. Maar dat maakt niet zo veel uit. Maar wil je voetbal op nationaal en/of internationaal niveau spelen, dan moet je specialiteiten hebben. Zoals heel goed kunnen keepen, zoals Van Der Sar. Om een goede keeper te zijn moet je goed kunnen duiken en de bal kunnen pakken en dan goed kunnen vasthouden. De keeper moet ook niet klein zijn, want dan kan hij niet bij de lat en kunnen de spelers zo over hem heen schieten. De keeper moet ook goed kunnen uitschieten, dus hij moet een krachtig schot hebben.
Spelers moeten met elkaar spelen en niet alleen, want als je samenspeelt kan je makkelijker winnen. Soms kan je niet overspelen, omdat er niemand vrij staat. Dan gaan de meeste spelers dribbelen. Je moet als speler goed kunnen dribbelen met de bal aan de voet. Spelers moeten ook goed kunnen schieten anders kun je geen goal maken. Dus die dingen, maar ook andere, heb je nodig om professioneel voetbal te kunnen spelen.

Voorbeelden van spelers die uit Nederland komen en op internationaal niveau spelen, zijn onder andere Kluivert, Davids en Van Nistelrooy.

Met welke materialen en in welke sportaccommodaties?


Je hebt een veld nodig om op te spelen.
Het veld is rechthoekig is bij senioren 100 meter lang en 70 meter breed. Kinderen tot en met groep 6 spelen op een half veld. Dus 70 meter lang en 50 meter breed. Maar er bestaan ook andere afmetingen, maar het veld mag niet korter zijn dan 90 meter en niet langer dan 120 meter. En het veld mag niet breder zijn dan 90 meter of smaller zijn dan 45 meter. Dat heeft de wereld-voetbalbond, de FIFA, beslist. Op de hoeken van het veld staan vlaggen, in totaal 4 dus. Op de korte zijdes van de rechthoek staan de doelen. Rond de goal staat een 16-meter-lijn met daarboven een klein half cirkeltje Daar binnen mag de keeper de bal in de handen pakken en buiten de die lijn niet. In het midden heb je middellijn met in het midden de aftrapstip. Daar omheen ligt een cirkel.

Je hebt een doel/goal nodig om een doelpunt te kunnen scoren.
Boven de goal zit een lat. Die is 7,32 meter lang. De palen zijn 2,44 meter hoog. Maar bij kinderen zijn doelen kleiner. De palen en latten zijn meestal rond en bestaan tegenwoordig uit aluminium. Tussen de palen is er een witte lijn getekend op de grond, de doellijn. Om een geldig doelpunt te krijgen, moet de bal de doellijn helemaal over zijn geweest. Bij kinderen zijn de goals kleiner.

Je hebt een bal nodig om mee te spelen.
De bal is rond, want anders kun je er niet mee trappen en rolt hij niet. Ze spelen met een holle lederen bal met een omtrek van 68-71 centimeter en een gewicht 396 en 453 gram.

Je hebt voetbalschoenen nodig om mee te voetballen
Met voetbalschoenen kun je beter voetballen dan met gewone
schoenen. Er moeten noppen onder zitten, zodat je niet uitglijdt op het gras. Je hebt verschillende merken, zoals Adidas en Nike.

Je hebt scheenbeschermers nodig om je schenen te beschermen.
Je hebt scheenbeschermers nodig, omdat als iemand met voetbalschoenen een sliding tegen je schenen maakt, je heel erg gewond kan raken. Daarom draag je scheenbeschermers, zodat die je schenen beschermen tegen slidingen.

Je hebt een tenue om te zien bij welke club je hoort.
Je hebt een shirt met korte of lange mauwen nodig, een kort broekje en voetbalkousen die net onder je knie blijven. De keeper draagt een ander shirt dan de spelers, zodat je kunt zien wie de keeper is. Spelers van Argon hebben blauwe shirts met witte letters erop, witte broekjes en blauwe sokken met witte letters erop. De keepers van Argon hebben gele shirts met zwarte letters erop, zwarte broekjes en gele sokken met zwarte letters erop.

Je hebt ook nog een scheidsrechter en grensrechters nodig die het spel regelen. De scheidsrechter regelt het hele spel en fluit voor dingen. Grensrechters helpen daarbij.

Hoe is de tijdsbesteding en in welke periodes van het jaar?

Periodes
Voetbal wordt bijna het hele jaar doorgespeeld. Alleen wanneer het niet is, is in de grote vakantie en in de winter heb je nog een winterstop die ongeveer een maand duurt. Er is een winterstop, omdat het in die tijd heel erg koud is en de velden meestal bevroren zijn. Daarom kunnen de spelers niet goed spelen. In de zomer is er geen voetbal, omdat het dan vakantie is en de meeste mensen uit zo’n voetbalteam op vakantie zijn. Maar je kan wel zelf op vakantie of thuis voetballen, maar dat zijn geen echte wedstrijden.

Tijdsbesteding
De tijdsbesteding is verschillend per team. Amateurploegen spelen meestal wedstrijden op zaterdag en professionele ploegen spelen meestal op zondag. Maar dat is niet altijd zo. Het gebeurt ook op vrijdag- en zaterdagavond. Trainen gebeurt bij gewone teams meestal 1 keer in de week en bij selecties meestal 2 keer in de week. Het trainen gebeurt meestal ‘s avonds, omdat dan iedereen meestal kan.

Met welke kosten?

Als je bij een vereniging gaat voetballen dan kost dat ongeveer 200 tot 300 euro per jaar. Als je professional wordt dan krijg je meestal betaald.

In welke vormen en met welke motieven?


Vormen
Voetbal is eigenlijk een wedstrijdsport, want voetbal vind ik het leukst als ik wedstrijden mag spelen. Voetbal wordt over de hele wereld in topsport, maar om dat te doen moet je specialiteiten hebben en goed zijn. Je kan voetbal ook als recreatiesport doen, bijv. op doel schieten met je vriend/vader.


Motieven
- -Samen sporten met anderen
- Sporten onder deskundige leiding
- Bereikbaarheid (dicht bij huis)
- Sporten bij een sportvereniging
- Sporten op vaste tijden
- Meerdere keren in de week sporten
- Doen van een vaste sport over meerdere jaren
- Een mooie outfit / kleding
- Kwalitatief goed en mooi sportmateriaal
- Spelen van wedstrijden
- Trainen voor bepaalde sport(en)
- Goed willen zijn in een sport
- Topprestatie leveren
- Tot het uiterste gaan
- Gezelligheid / sociaal contact
- Winnen niet belangrijk
- Recreatie / ontspanning
- Gezond / fit zijn
- Krijgen van uithoudingsvermogen


Maatschappelijke en ethische aspecten

Doping
Doping is natuurlijk ook bij deze sport aanwezig, alleen het komt bij voetbal niet zo vaak voor. Dat komt omdat de voetbalspelers weten dat als ze doping gebruiken voor een lange tijd geen voetbal meer kunnen spelen. En de kans dat je gepakt wordt is heel groot, dat komt omdat elke speler minimaal 1 keer per jaar wordt gecontroleerd of ze doping gebruiken. De sporters die doping gebruiken in het voetbal gebruiken meestal nandrolon. Edgar Davids en Frank de Boer zijn om deze reden geschorst alleen er was iets vreemds aan de hand het gehalte van nandrolon was te laag om enig sportief effect te hebben. Dus het is niet met 100% zekerheid te zeggen dat ze nandrolon hebben geslikt. Dus je kan nooit zeker weten of ze het bewust hebben geslikt of het gewoon binnen hebben gekregen.

Vandalisme
Vandalisme komt in elke sport voor, maar in voetbal meer dan in andere sporten. Fans van een club, zoals fans van Ajax, plegen vooral vandalisme. Ze doen dat, omdat hun club heeft verloren en daar niet tegen kunnen. Soms vechten ze dan tegen de fans van de club van wie hen club heeft verloren. Maar ze kunnen ook gewoon dingen kapot maken, zoals auto’s en ruiten ingooien van winkels. Daardoor krijgen ze vaak mot met de politie en dan komen er rellen. En dat van die rellen hoor je meestal op de radio en tv. Meestal hoor je dan dat er gewonden zijn gevallen en dat er gevangenen zijn. Dus het is gewoon zinloos dat vandalisme. En als het zo erg is, kan een club een boete krijgen en soms mag de club de eerste volgende wedstrijd(en) geen fans in het stadion, waar ze moeten spelen, ontvangen.

Commercie
Elke club heeft een hoofdsponsor, zoals Ajax ABN Amro heeft. Die sponsors staan dan op het shirt. Je hebt ook andere sponsors. Die betalen minder en staan op de borden langs het veld. De sponsors uit het bedrijfsleven betalen ongeveer in totaal 350 miljoen euro. Zij betalen dat om een club in leven te houden en ze worden ook nog eens gepromoot. Er zijn veel voordelen. Een voorbeeld daarvan is dat de fans van de club het product van dat bedrijf meestal ook gebruikt. Een nadeel is dat het veel geld kost. De clubs komen ook naar voren in commercials, zoals Manchester United in de commercial van Vodafone.

Wat betekent deze sport voor mensen die deze sport beoefenen?

Motieven

- -Samen sporten met anderen
- Sporten onder deskundige leiding
- Bereikbaarheid (dicht bij huis)
- Sporten bij een sportvereniging
- Sporten op vaste tijden
- Meerdere keren in de week sporten
- Doen van een vaste sport over meerdere jaren
- Een mooie outfit / kleding
- Kwalitatief goed en mooi sportmateriaal
- Spelen van wedstrijden
- Trainen voor bepaalde sport(en)
- Goed willen zijn in een sport
- Topprestatie leveren
- Tot het uiterste gaan
- Gezelligheid / sociaal contact
- Winnen niet belangrijk
- Recreatie / ontspanning
- Gezond / fit zijn
- Krijgen van uithoudingsvermogen
De dikgedrukte woorden zijn mij 5 belangrijkste motieven.

Eigen bedrevenheid

Ik vind voetbal heel leuk om te doen. Vooral de wedstrijden, omdat je dan je prestaties kan laten zien en kan winnen. Trainingen zijn wat minder leuk, omdat je ’s avonds meestal al moe bent en geen zin meer hebt. En je hoeft je best niet te doen. Ik vind voetbal leuk, omdat je een goede conditie krijgt en je je prestaties kan laten zien. Ik doe het graag. Vroeger zat ik altijd in teams doe niet zo vaak wonnen, maar dit jaar zit ik in een goed team en vind ik voetbal leuker geworden. Vorig jaar keek ik gewoon uit naar de volgende wedstrijd. Nu is dat wat minder. Ik vind het nu leuke, omdat je je kan vergelijken met even goede spelers en doe je je best om een basisplaats te krijgen. Wat ik de vorige jaren nooit deed. Ik voetbal 3 keer in de week. Alleen vind ik het wel jammer dat we bij Lichamelijke Opvoeding bijna nooit voetballen. Maar je kan niet alles hebben. Ik vind voetbal dus heel leuk.

Verplichting

Je moet altijd komen zij trainen en de wedstrijd, maar je kan niet altijd. Bij wedstrijden kom ik bijna altijd, want wedstrijden zijn leuk. Maar trainingen zijn minder leuk, want je doet er niet zoveel. Je leert er wel wat, maar niet zoveel. Maar eigenlijk moet je dus altijd komen.

Vrijwilligheid

De trainers/coachen doen het allemaal vrijwillig. En dat vind ik wel goed, want ze steken hun eigen vrije tijd in het trainen/coachen van een team.

Georganiseerd

Het is georganiseerd, want je moet op vaste tijden trainen.

In wedstrijdverband?

Ik doe voetbal gewoon alleen in wedstrijdverband. Ik speel wedstrijden en ik train voor wedstrijden. Maar in de vakantie is het recreatief, want ik doe het dan met mijn vader of vrienden en speel niet echt een wedstrijd, maar het is gewoon voor het plezier.

Over het algemeen

Ik speel dus graag voetbalen en vind het dus leuk. Alleen zou ik het leuk vinden als we met LO wat meer zouden voetballen.

Bronnen

Mijn informatie komt van:
http://www.scholieren.com
De plaatjes komen van allerlei verschillende webites. Maar ik weet al die sites niet meer, maar hier is er 1 die ik nog wel wist: http://www.viplanet.nl.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.