Voodoo

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 820 woorden
  • 24 juni 2004
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Wat is Voodoo: Afkomstig van Fon, traditionele taal van waar deze godsdienst vandaan komt. De betekenis is God of geest. Voodoo ziet de ruimte als iets magisch waarin de mens uit magie geboren is en waarin elk mens een tovenaar wordt. Tovenarij is magie met slechte bedoelingen die ontstaan door geestelijke krachten. Voodoo aanhangers zijn niet bezig met de tovenarij. De goede Voodoo aanhangers willen niets met zwarte magie te maken hebben en zijn vooral bezig met witte magie. Voodoo heeft een tempel voor geesten, de Iwa. Die geesten kunnen op verschillende manieren worden aangeroepen. De verschillende geesten heersen allemaal over verschillende gebieden van het leven, zoals liefde en rijkdom en gezondheid. Elke geest heeft zijn eigen identiteit, symbolen, rituele voorwerpen, liederen en dansen. Eeuwenlang is voodoo lastig gevallen met angst, bijgeloof en onwetendheid. Voodoo wordt gekenmerkt door ceremonies, muziek, dans en offers. De gelovigen communiceren door middel van de geesten van hun voorouders. Plechtigheid. De voodoo plechtigheden vormen een aaneenschakeling van gebeurtenissen. De geesten worden opgeroepen door het slaan op de tamtam en de geesten worden dan samen met het roepen van formules overgehaald om neer te dalen langs de paal. Deze geesten bestijgen dan een van de dansers die in trance gaat en die danser verandert dan totaal van persoonlijkheid. Dit heeft wel een aantal voorbereidingen. Op de grond worden symbolen getekend met meel. Hierna vindt het ritueel van offergave plaats, van de bloemen, het fruit en de levende have. Dit haalt de geesten over om een van de dansers te bestijgen. De belangrijkste geesten, zo gelooft men, zijn vooral tevreden als er groot vee wordt geslacht. Zoals een stier of een varken. De geesten die zich dan bevinden in het medium(de persoon die zijn lichaam ter beschikking stelt) geven soms raad en worden geëerd. Deze geesten houden ook van sterke drank en een sigaar.
Voodoo en andere geloven. Een voodoo lid zou wanhopig worden als hij buiten de kerk zou worden gesloten. Of niet in de kerk zou kunnen trouwen of zijn kinderen niet kan laten dopen. Deze handelingen hebben voor hem magische waarden en geven hem respect. Sommige kerkelijke hoogheden hebben moeite gedaan om het Voodoo geloof uit te roeien maar het is ze niet gelukt. Christelijke en Voodoo rituelen zijn niet meer van elkaar te scheiden. Al dit soort rituelen en religies leiden vaak tot angst en afhankelijkheid. Witte magie. Magie is dat mensen de werkelijkheid willen beheersen of beïnvloeden door bepaalde krachten. Het draait in de magie om het krijgen en uitoefenen van paranormale macht. • In de witte magie kunnen we naast de amulet en talisman ook allerlei toverspreuken vinden. Een toverspreuk kan je bijvoorbeeld bij een boerderij leggen om brand af te weren of bij een stal om ziektes te voorkomen. Er was in 1645 in een boerderij ook een ‘vuurzegen’. Op dit briefje stond: ik, satan, beschut dit huis tegen bliksemgevaar’. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat het papier ruim 3 eeuwen oud was en dat het schrift bestond uit een mengsel van mensen en bokkenbloed. Soms bevatten amuletten en talismannen zonder dat de drager het weet, een papiertje waarop staat dat de drager hulp en bescherming krijgt van de satan. • In de witte magie gaat het om magische genezing. Ze spreken dan over belezen of bespreken. Vooral in Duitsland en Zwitserland is deze praktijk heel bekend. Dit kan op afstand gebeuren zonder dat de patiënt het weet. De genezingsmagie kent heel veel gebruiken om iemands ziekte over te dragen op een dier of een boom of een dode zodat de patiënt genezen kan. Veel magische gebruiken stammen uit de middeleeuwen. • Verder hoort tot de witte magie de liefdesmagie. Een vorm waarmee je de geliefde aan je kunt binden. Zo zijn er veel spreuken en recepten om de hartstocht te vergroten of om kinderen te krijgen. Veel magiërs beoefenen witte en zwarte magie. Volgens hen is hun wil goddelijk en almachtig. De goddelijke kracht kun je in goed en kwaad veranderen. Of te wel zwart en wit. De magiërs zijn mensen van actie en willen d.m.v. Verschillende krachten dingen aan mensen duidelijk maken. Mijn mening: Ik heb veel geleerd van het maken van deze presentatie en het werkstuk, omdat ik eigenlijk nog niks afwist van de religie Voodoo. Ik dacht altijd dat het alleen maar het prikken was in een poppetje. Maar het heeft met veel meer te maken. Het heeft veel goden en elke god heeft zijn eigen invloeden en gebied. Sommige dingen in de voodoo religie vind ik logisch en snap ik wel, maar sommige dingen geloof ik niet en die vind ik vreemd en onlogisch.(Zoals bijv. Genezingsmagie.) Nu ik er meer over weet kan ik wel begrijpen dat sommige mensen er in geloven, maar ik zal er nooit in geloven of houvast aan hebben. Het blijft ook interessant omdat het nog nooit wetenschappelijk is aangetoond dat het wel of niet echt bestaat.

REACTIES

B.

B.

we willen graag weten hoe het gebedshuis eruit ziet
alvast bedankt
liefs x ons











12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.