Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Muziek

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 4510 woorden
  • 1 december 2009
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
24 keer beoordeeld

Hoofdstuk 4A: Muziek.

1. Houd bij jezelf een onderzoek over hoe jij met muziek omgaat. Je kunt voor dat onderzoek gebruik maken van de vragen: Luister ik veel naar muziek? Naar welke muziek luister ik? Is er een bepaalde muziek die voor mij echt veel betekent? Is er muziek waar ik niets van moet hebben? Is mijn smaak voor muziek de laatste jaren veranderd? Speel ik zelf op een of andere manier muziek? Vind ik muziek belangrijk?
Ilse: Als ik kijk naar mijn dag, sta ik al op met muziek. Het eerste wat ik doe is mijn tv aanzetten op een muziekzender. Vervolgens luister ik ook een groot deel van de dag naar muziek. Vaak tijdens het fietsen, tijdens de les, als ik achter de computer zit en ook als ik in mijn bed lig. Ik denk dat ik in een week ongeveer gemiddeld 20 uur muziek luister. Als ik nog meer tijd had, dan zou ik absoluut meer naar muziek luisteren.

Ik luister naar vele soorten muziek. Mijn voorkeur gaat naar de Hip Hop en R&B. Maar ik luister ook veel naar Pop, ballads, rock, Nederlandstalig enzovoort. De muziek die ik op een moment luister, ligt compleet aan hoe mijn bui is. Ook is er muziek die ik echt verafschuw, zoals hardcore en metal. Hardcore zit gewoon niks in, geen gevoel, geen betekenis, niks. En metal vind ik gewoon geschreeuw, dat is te hard voor mij.
Mijn muzieksmaak is heel drastisch veranderd een paar jaar geleden. In de 1e klas luisterde ik bijna alleen maar naar Rock. Ik vond Hip Hop en dergelijke maar stomme muziek wat nergens over ging. Maar langzaamaan begon ik toch dat soort nummers te luisteren en merkte ik dat het wel degelijk ergens over gaat. Toen ben ik in de jaren steeds meer van dat soort muziek gaan houden.
Ik speel zelf geen instrument. Maar ik ben wel dol op zingen en ik schrijf zelf ook nummers. Nummers schrijven doe ik niet omdat ik een carriere in de muziek wil maken, maar omdat ik mijn gevoelens van me af kan schrijven en dat tegelijkertijd kan combineren met één van mijn grootste liefdes in mijn leven: muziek.
Muziek is voor mij ongelooflijk belangrijk. Ik kan mijn emoties erin kwijt. Het is een manier van ontspannen en ook een manier om te uitten. Ik zou niet weten hoe een wereld zonder muziek eruit zou moeten zien. En ik zou ook niet weten wat ik zou moeten als er geen muziek meer zou bestaan. Het komt er voor mij op neer dat muziek gewoon bijna van levensbelang is.
Karen:


House Breakbeat Metal Minimal Jazz Rap Nederlandstalig
Techno Jungle Rock Blues R&B Gospel
Trance Dubstep Reggae Hiphop Smartlap
Dance Drum and Bass

2. Je komt allerlei soorten muziek tegen. Noem zoveel mogelijk soorten muziek op en breng al die soorten muziek onder in een schematisch overzicht.

Reggaeton Nederhop

Soort muziek Artiest(en).
Rock Nickelback, Linkin Park, Limp Bizkit.
Metal/Hardrock Iron Maiden, Nirvana
Pop Britney Spears, Mariah Carey
Hip Hop T-Pain, Usher, Nelly, Kanye West
Rap 50 cent, Nas
R&B Cassie, Rihanna, Gwen Stefani

Dance Milk inc. , Alex Gaudino
Trance/electric Tiësto, Daft Punk, Armin van Buren
Nederlandstalig Marco Borsato, Frans Bauer, Trijntje Oosterhuis, Jan Smit, Nick en Simon.
Rock ‘n Roll Elvis Presley.
Klassiek Bach, Beethoven.
Nederhop The Opposites, Brainpower, Partysquad.
(Er zijn natuurlijk veel meer soorten muziek en artiesten, maar het is onmogelijk om die allemaal in een schema te zetten)

3c. Kies 3 tijdschriften uit. Geef van ieder daarvan aan wat er zoal aan de orde komt. Ga na of ieder van die 3 tijdschriften een eigen stijl heeft; zo ja, hoe kun je die stijl het best beschrijven?
Girlz!: Dit is een tijdschrift voor meiden tussen de 11 en 15 jaar. Het is een heel leerzaam tijdschrift. Ze leren allerlei dingen die handig zijn voor wat jongere meiden die aan het begin van hun puberteit staan. Naast allerlei leerzame weetjes en feiten wordt er ook aandacht besteed aan muziek. Ze interviewen regelmatig een bekende zangeres. De stijl van dit tijdschrift is heel vrolijk, maar duidelijk. Geen druk overvol tijdschrift, maar duidelijk en overzichtelijk. Wel is het heel aantrekkelijk voor meiden door een leuke cover en vrolijke kleurtjes.
Glamour: Dit is een tijdschrift gericht op vrouwen die geïnteresseerd zijn in de mode. Dit is een tijdschrift wat bijna alleen maar vol staat met foto’s van beroemdheden en met modeadvertenties. Er zitten weinig artikelen in dit tijdschrift. Wel wordt er commentaar gegeven op beroemdheden met hun kleding. De stijl van dit tijdschrift is “glamourous”. Het is een druk tijdschrift met veel foto’s en modeadvertenties.

Privé: Dit is een roddelblad. Het tijdschrift is gericht op mensen van alle leeftijden. Het tijdschrift wordt wel vooral door vrouwen gelezen, maar het is niet specifiek op deze doelgroep gericht. Het tijdschrift bestaat uit foto’s van beroemdheden, roddels over beroemdheden en interviews met beroemdheden. De stijl van dit tijdschrift is redelijk druk met veel foto’s.

Al deze tijdschriften hebben wel een redelijke verschillende stijl.

4. Een aparte soort muziek is achtergrond muziek.
a) Wat bedoelen we met achtergrondmuziek?
Het woord zegt het al: het is muziek die je op de achtergrond hoort. Dit kan instrumentale muziek zijn, vocale muziek of allebei.
b) Wat voor muziek kun je als achtergrond muziek gebruiken; welke muziek in ieder geval niet?
Achtergrond muziek kan eigenlijk alle soorten muziek zijn. Het ligt er alleen aan waar de muziek als achtergrondmuziek voor dient? Is het bij een programma als ‘Opsporing verzocht’, dan ga je er geen Hip Hop muziek achter zetten, maar een wat serieuzere muziek. Bij een muziekzender als ‘MTV’ hoor je vaak juist hele vrolijke en drukke muziek achter. De muzieksoort Hardcore hoor je eigenlijk nooit als achtergrondmuziek, dit is dan ook niet echt een toevoegende muzieksoort.
c) Waar kom je achtergrondmuziek tegen?
Je komt achtergrondmuziek vaker tegen dan je denkt. Bij reclames, bij televisieprogramma’s, bij voorstellingen, bij winkels, cafés, wachtkamers, bioscopen, bij films, bij bruiloften, bij begrafenissen en zelfs bij toespraken.
d) Waarom zou achtergrondmuziek gebruikt worden?
Achtergrondmuziek wordt vooral gebruikt om een bepaalde sfeer aan iets te geven. Als je kijkt naar reclames zie je vaak dat er een vrolijk achtergrondmuziekje achter wordt gezet. Dit maakt de reclame aantrekkelijk omdat je er vrolijke gevoelens bij krijgt. Ook wordt achtergrondmuziek bij reclames gebruikt om je die reclame te laten onthouden door dat bepaalde muziekje. Van de andere kant kan een achtergrondmuziek bijvoorbeeld een dramaserie als ‘The bold and the beautiful’ er juist een extra dramatische draai aan geven. Of een achtergrondmuziek kan de film spannender maken. Of een bruiloft vrolijker te maken. Achtergrondmuziek wordt dus vooral gebruikt om een bepaalde sfeer aan iets te geven, maar ook om je aandacht te trekken.
e) Kies een locatie uit waar achtergrondmuziek gedraaid wordt. Ga naar die locatie toe, beschrijf die locatie, geef weer welke muziek daar te beluisteren valt. Waarom wordt daar precies die muziek gespeeld?

Kledingwinkel ‘Men at work’. Het ziet er hip uit, leuke opstelling qua kledingrekken. Er hangen spijkerbroeken, er hangen tassen aan het plafond. De kleedkamers zijn modern en strak, veel spiegels. Er wordt drukke muziek gespeeld. Een beetje van alles: dance, Hip Hop, trance. De muziek is modern en van deze tijd. Je hebt in de winkel bijna zin om te gaan dansen. Er hangt een beetje een discosfeer. Deze muziek wordt in deze winkel gespeeld omdat de winkel jongeren wilt trekken. Jongeren houden van deze muziek. Wanneer jongeren de sfeer in een winkel leuk vinden, dan blijven ze terugkomen naar deze winkel. Het doel van deze achtergrondmuziek is dus: Jongeren trekken.

5. a) Zoek informatie over muziekuitvoeringen en muziekevenementen die in de komende periode plaatsvinden in de grootste stad bij jou in de buurt.
01-07-08: “Jay-Z & Support act” Locatie: In Ahoy Rotterdam.
12-06-08: “We love education” met The Partysquad, The Opposites, Mamba en anderen. Locatie: Rijnplein Alphen a/d Rijn.
12-06-08: “Egelantier Live 2008” met Jan Smit, Wolter Kroes, Lesley Williams en de Troubadours. Locatie: De Egelantier in Hazerswoude-dorp.
b) Wat voor soorten muziek worden in de komende periode uitgevoerd?
Een Rap/Hip Hop concert van Jay-Z. Een Nederhopconcert (Nederlandstalige Hip Hop) op het Rijnplein in Alphen a/d Rijn. Een Nederlandstalig festival in Hazerswoude-dorp.
c) Op welke locaties gebeurt dat allemaal?
Dit gebeurt in: Ahoy in Rotterdam, op het Rijnplein in het centrum van Alphen a/d Rijn. En in een discotheek in Hazerswoude-dorp.
d) Zou jij zelf voor de komende periode in grote lijnen hetzelfde programma hebben opgesteld? Of had jij een andere keuze gemaakt?
Ilse: Het concert van Jay-Z is net zoals allemaal verschillende concerten op een vaste datum gepland, en als je er geen wilt gaan, dan moet je dat zelf dus plannen en er kaarten voor kopen. Daar zou ik niets aan veranderen. Alleen “We love education” lijkt me een heel erg leuk festival, waar ik dan ook graag naartoe wil gaan. Alleen wat jammer ervan is dat het op een donderdag is. Donderdag mag ik niet uit, en ik samen met vele anderen. Daarom zou het handiger zijn geweest als zoiets in het weekend zou zijn of in de vakantie.
Ditzelfde geldt voor het festival in Egelantier. Ook dit is op donderdag, en het is dus gewoon midden in een werkweek. Ik kan en mag daar niet heen, omdat ik de volgende dag gewoon weer naar school toe zou moeten. Ook dit festival zou ik dus in het weekend of in de vakantie doen.

Karen:
e) Zou jij graag naar een van die uitvoeringen of evenementen toegaan die de komende periode plaatsvinden? Doe je dat ook?
Ilse: Ik zou heel graag naar alle drie de evenementen gaan. Helaas zijn de kaarten van het concert van Jay-Z te duur. En de andere 2 evenementen, waar ik graag heen zou gaan, zijn midden in een normale week, op donderdag. Ik zou het niet mogen van mijn ouders, maar het lijkt mij ook niet verstandig, aangezien ik de volgende dag gewoon weer naar school moet. Dus ik zou graag naar de evenementen willen gaan, maar ik ga niet.
Karen:

6. a) Maak een overzicht van de bedoelingen van muziek.
Bedoeling
Genieten Vaak wordt muziek gemaakt en luisteren we ernaar om te genieten. Lekker ergens zitten en naar mooie muziek luisteren. Hier is muziek helemaal op zichzelf gericht. Muziek heeft geen andere bedoeling dan zichzelf. Waarom is er muziek? Muziek is er omdat muziek mooi is. En dat is op zich genoeg.
Ontspannen Muziek is er ook om je te ontspannen. Als ik moe ben, als ik even bij moet komen, dan kan muziek mij daarbij helpen. Een half uurtje muziek luisteren kan je weer een totaal ander mens maken. Deze bedoeling sluit aan bij de eerste. Juist omdat je zo van muziek kunt genieten, kun je er ook rustig van worden.
Boodschap Muziek kan dienen om een boodschap te vertellen. Vaak gaat dat door middel van teksten: teksten die willen vertellen hoe we met het milieu omgaan, met rijkdom en armoede, nationalistische teksten (volksliederen), teksten in de vorm van gebeden, reclameteksten die op muziek zijn gezet. In bepaalde gevallen begrijpen we de boodschap alleen door een deuntje te horen. De reclame werkt daar vaak mee, bijvoorbeeld in het geval van het deuntje van Randstand Uitzendbureau.
Gevoelens Muziek is ook een uitstekend middel om gevoelens op te roepen. Vraag maar aan 2 geliefden, die naar het nummer luisteren, dat ze hoorden toen ze elkaar voor het eerst zagen. Muziek kan ervoor zorgen dat ik me warm voel, dat ik me energiek ga voelen, dat ik verdrietig word, dat ik in een romantische bui terecht kom. Deze bedoeling van muziek werkt vaak samen met andere manieren om ons te uiten. Dansmuziek is zo’n combinatie van klank en beweging. Ze versterken elkaar en vormen zo een uitstekend middel om gevoelens op te wekken. Zolang er mensen leven, gebruiken ze dans en muziek om hun diepste gevoelens naar buiten te laten komen.

Sociale bedoeling Muziek kan een sociale bedoeling hebben. Muziek brengt mensen bij elkaar. Een feest zonder muziek kunnen we ons niet voorstellen. Een disco nodigt mensen uit bij elkaar te komen om samen te dansen. Muziekuitvoeringen en –evenementen zetten hun deuren open om mensen met elkaar van muziek te laten genieten. Denk ook aan volks- en clubliederen tijdens sportmanifestaties.
Uiten (zelf bedacht) Muziek is ook een manier om je gevoelens te uiten. Deze bedoeling gaat samen met de bedoeling: gevoelens. Je kunt als manier van uiten je ervaringen en gevoelens zelf op papier zetten. Het is praktisch hetzelfde als een dagboek, alleen dan bedenk je er een beat achter en maak je er een nummer van.
Ook kun je met muziek je geloof uiten. Denk maar aan kerkkoren en kerkliederen.
Herinneren (zelf bedacht) Muziek kan je ook aan bepaalde momenten laten herinneren. Bijvoorbeeld aan je eerste echte liefde. Of aan die prachtige zomer waar je zo veel lol hebt gehad. Of aan die prachtige bruiloft. Maar muziek kan je ook herinneren aan bijvoorbeeld een begrafenis. Maar muziek kan je ook aan bepaalde tijden laten herinneren doordat je een bepaalde tijd veel naar dat nummer luisterde.

b)Zie jij naast deze vijf bedoelingen nog andere bedoelingen van muziek? Welke?
Het is al beschreven in het schema. Namelijk de bedoeling: uiten. Dit uiten heeft natuurlijk met de andere bedoeling: gevoelens te maken. Maar het miste toch een beetje bij die bedoeling. Er wordt bij die bedoeling namelijk alleen gekeken naar het luisteren van muziek, en niet naar het maken ervan.
c)Breng een ordening in de bedoelingen van muziek aan. Gebruik de 5 bedoelingen van hierboven en de bedoelingen die je eventueel zelf hebt gevonden. Zet bij die ordening de bedoeling die jijzelf het belangrijkst vindt bovenaan. De bedoeling die voor jou op de tweede plaats komt, daaronder, enzovoort. Probeer zo duidelijk mogelijk aan te geven waarom jij voor deze ordening kiest.
Ilse: 1) Gevoelens
2) Uiten
3) Genieten
4) Ontspannen
5) Herinneren
6) Boodschap
7) Sociale
Ik vind het eigenlijk heel moeilijk om een ordening in deze bedoelingen te maken. Ik vind namelijk dat deze bedoelingen in verband met elkaar staan, omdat muziek een samenwerking van al deze bedoelingen is. Maar als ik dan toch een ordening moet maken vind ik gevoelens het belangrijkste, dat is waar muziek volgens mij om gaat. Het uiten van die gevoelens speelt ook een belangrijke rol. Muziek is een uiting van je gevoelens. Dan heb je genieten en ontspannen. Deze 2 delen eigenlijk de 3e plaats. Ik vind dat dat namelijk ook met elkaar te maken heeft. Als ik ontspan, dan geniet ik. Wanneer ik geniet, ontspan ik.
Dan vind ik vervolgens herinneren ook erg belangrijk. Muziek kan je iets moois laten herinneren, bijvoorbeeld die prachtige zomervakantie. Maar aan de andere kant kan muziek je ook aan een bruiloft of aan een begrafenis herinneren.

Dan heb je de boodschap, deze spreekt vind ik eigenlijk al voor zich. In bijna alle muziek zit er wel een boodschap. Maar het is voor mij niet het belangrijkste. Ik luister namelijk ook heel vaak naar nummers die geen boodschap hebben, maar waar ik wel mijn gevoel in kwijt kan, en wel van kan genieten en ontspannen.
Dan vind ik als minst belangrijk de sociale bedoeling. Ik kan me geen feest voorstellen zonder muziek. Maar toch vind ik het niet het belangrijkste van muziek. Want ook zonder muziek kan het heel erg gezellig zijn.
Karen:

7. Zoek bij ieder van de bedoelingen van muziek (de vijf van hierboven en de bedoelingen die je eventueel zelf nog gevonden hebt) een voorbeeld van muziek, dat voor jou echt bij die bedoeling hoort. Dat voorbeeld kan alles zijn op het terrein van muziek, een levenslied, chanson, volksmuziek, easy listening music.
Ilse: Gevoelens en uiten: Kelly Clarkson: Because Of You.
Genieten: The Underground Project: Summerjam 2005.
Ontspannen: Henk Westbroek: Zelfs je naam is mooi.
Herinneren: Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis: Ik kan je niet laten gaan.
Boodschap: Black Eyed Peas: Where is the Love?
Sociale: Usher: Yeah.
Bij gevoelens en uiten heb ik gekozen voor Kelly Clarkson met haar nummer ‘Because of You’. Ik heb gekozen voor dit nummer omdat je eraan kunt merken dat zij haar gevoelens en ervaringen uit in dat nummer. Het nummer gaat over hoe zij de scheiding van haar ouders heeft ervaren en hoe ze daar nu nog steeds de effecten van merkt.
Bij genieten heb ik gekozen voor het nummer ‘Summerjam’ van The Underground Project. Dit is een heerlijk nummer wat me een zomers gevoel geeft en me enorm vrolijk maakt. Ik kan echt genieten door dat nummer.

Bij ontspannen heb ik gekozen voor het nummer ‘Zelfs je naam is mooi’ van Henk Westbroek. Het is een mooi rustig nummer. Ik kan helemaal rustig worden van dit nummer. Het heeft een rustig tempo en een mooie kalmerende melodie.
Bij herinneren heb ik gekozen voor het nummer ‘Ik kan je niet laten gaan’ van Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis. Dit nummer heb ik een hele lange tijd geluisterd naar het overlijden van mijn vader. Dus daar laat dat nummer mij aan herinneren.
Bij boodschap heb ik gekozen voor het nummer ‘Where is the love?’ van de Black Eyed Peas. In dit nummer laten ze duidelijk horen dat ze vinden dat er teveel gehaat wordt in deze wereld en dat iedereen wat liefdevoller met elkaar om moet gaan.
Bij sociale bedoeling heb ik gekozen voor het nummer ‘Yeah’ van Usher. Dit is een nummer dat je vaak hoort in een discotheek. Wanneer ik dit nummer hoor krijg ik meteen zin om te dansen.
Karen:

8. Je beschikt nu over de volgende gegevens: bedoelingen van muziek en bedoelingen van levensbeschouwing. Met behulp van die gegevens beargumenteer je of je het wel of niet eens bent met de uitspraak ‘Muziek blijkt ook een uitstekend middel te zijn om levensbeschouwing te uiten’. Vergelijk de inleiding van hoofdstuk 4a.
Ilse: Ik ben het helemaal met de uitspraak eens. We hebben al eerder ‘uiten’ bij de bedoelingen gezet. Als je kijkt vanuit het opzicht van de luisteraar, kun je je gevoelens uiten in die muziek. Muziek kan inwerken op je gedachten en gevoelens. Als je kijkt vanuit het opzicht van de schrijver/zanger(es) van een nummer, is muziek al helemaal een manier van je levensbeschouwing uiten. Je kunt dan echt je gevoelens opschrijven en er een nummer van maken.
Als ik het vergelijk met de inleiding van dit hoofdstuk, ben ik het dus eens met stap 1: ‘Muziek neemt een belangrijke plaats in ons leven in. Dat komt omdat mensen zich in allerlei opzichten in muziek kunnen uitleven. Precies daarom is muziek ook zo’n goed middel om levensbeschouwing te uiten’. Ook ben ik het eens met stap 2 en 3. Er is muziek die opvallend levensbeschouwend is, maar er is ook muziek die niet per definitie meteen levensbeschouwend genoemd kan worden. Maar ook deze muziek kan voor mensen een bijdrage leven aan hun levensbeschouwing. Mensen kunnen bijvoorbeeld namelijk ook een bepaald gevoel krijgen bij muziek die niet echt iets levensbeschouwend bevat.
Karen:


9. Werk in groepjes van 2 of 3 personen aan de volgende opdracht:
a) Zoek bij ieder van de 6 voorbeelden van levensbeschouwelijke muziek een stuk muziek dat echt bij dat voorbeeld hoort. Ga eerst na waar je die stukken muziek het best kunt vinden.
- Aboriginals: Van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, weten we dat ze de goden van de natuur vereren. Voor hun levensonderhoud zij ze helemaal afhankelijk van wat de natuur hen geeft; planten, insecten, en kleine dieren die de droge streken hen bieden hebben. Wanneer zij dan goed voedsel hebben gevonden, bidden zij in de vorm van gezangen tot hun goden om hen te bedanken voor wat zij hebben gegeven.
Hun gezangen kennen vaak een eindeloze herhaling van dezelfde klanken. Een eindeloze herhaling om hun verbondenheid en dank met degenen die hun dit voedsel hebben geschonken, uit te drukken.
Het is niet mogelijk om een muziekstuk te vinden wat hier op lijkt. Maar hun gezang zal waarschijnlijk door de eindeloze herhaling van klanken ongeveer zo klinken: “Hum pa ba, Hum pa ba, Hum pa ba, Aililililili, Hum pa ba, Hum pa ba, Hum pa ba, Aililililili …. Etc etc.
- EO-jongerendag: in 1997 zijn 30000 jongeren bijeen in het stadion Galgenwaard in Utrecht. Niet om een voetbalwedstrijd van F.C. Utrecht bij te wonen, maar om deel te nemen aan de EO-jongerendag. Een student zegt dat hij hier vooral komt voor de muziek. De helft van de bezoekers vindt dat absoluut het belangrijkste onderdeel. Er wordt veel gezongen en voorzichtig geswingd.
De muziekstijlen variëren van Gospel tot relipop. De inhoud is steeds hetzelfde. De Amerikaanse gospelzangeres Cindy Morgan is zo’n zangeres die op die EO-jongerendag optrad. Haar boodschap luidt: ‘Ik wil overbrengen dat Jezus Christus onze Verlosser is.’
Voorbeelden van nummers van haar zijn: Make Us One, Take My Life, I Will Be Free, Praise The King etc. Make us one is een nummer wat heel mooi en rustig is. Het nummer wordt steeds krachtiger. Het nummer geeft je een heel vrij en vredig gevoel. Het is een prachtig nummer.
-Christelijke kerken: in christelijke kerken vinden wekelijks vieringen plaats. Bijna altijd wordt in die vieringen gezongen. Meestal met instrumentale bedgeleiding. Er worden psalmen gezongen, nieuwe liederen, gezangen die al jaren bestaan, meerstemmige liederen. In al die gezangen wordt God dank gebracht, wordt aan God om steun gevraagd, wordt het geloof in God uitgedrukt: kortom in al die gezangen leggen mensen hun diepste verlangens en gevoelens neer. Zingen schijnt daarvoor meer geschikt te zijn dan het uitspreken van de teksten. Augustinus zei het eeuwen geleden al: ‘Zingen is dubbel bidden’. En in onze tijd zegt Nicolaus Harnoncourt, dirigent van oude muziek, het zo: “God heeft ons muziek gegeven om Hem, die Zelf niet door het rationele te bereiken is, te ontmoeten. Muziek is tevens de manier waarop God tot ons komt.”
Een voorbeeld van deze muziek is bijvoorbeeld: ‘Halleluja’, ‘O happy day’, ‘Joyfull, Joyfull’ en ‘Ain’t no mountain High Enough’.

-Negro-spirituals: De negers die zich in Amerika in slavernij bevonden, hebben hun verzet tegen hun behandeling uitgedrukt in negro-spirituals. Het waren hun liederen om hun verlangen naar vrijheid te bezingen. Ze richtten zich daarin tot God met hun smeekbeden om hun lot aan te zien en hun te bevrijden van de slavernij. Ze zingen over de joden die destijds door de farao van Egypte tot slaven waren gemaakt en die voor hem zware bouwwerken moesten uitvoeren. ‘God’ zo zongen zijn in hun spirituals, ‘zoals Gij Mozes en zijn volk hebt bevrijd uit de handen van farao, bevrijd ons op dezelfde manier uit de handen van onze meesters.’
Het is voor ons niet zo goed duidelijk wat voor muziek we ons hierbij moeten voorstellen.
-‘New Age: In iedere grote stad vind je ze: new age winkels. De winkels die horen bij de levensvisie van ‘De Nieuwe Tijd’. De levensvisie die ervan uitgaat dat er een nieuwe, betere tijd zal aanbreken. Bij dat geloof in een betere tijd hoort het besef dat alles deel uitmaakt van een groter geheel. Ook ieder mens hoort daarbij en iedereen moet ernaar streven zoveel mogelijk tot zelfontplooiing te komen. Daardoor kunnen mensen ontdekken dat ze bij die grotere eenheid horen, dat ze allemaal een goddelijke kern hebben. Inmiddels is er een heel eigen new age muziek ontstaan. Muziek over meditatie, zelfontspanning, gregoriaanse muziek, reiki, tai chi, mantra’s, klankschalen, innerlijke rust. Een rij die met de dag lijkt te groeien. Blijkbaar is er volop behoefte aan.
Voorbeelden van meditatieve muziek: Enya- Carribean Blue
Yanni- Almost A Whisper
Hypnosis- Sounds Of Nature

- Begrafenis en crematie: de tijd waarin iedereen op precies dezelfde manier werd begraven of gecremeerd, hebben we inmiddels wel achter ons liggen. Begrafenis en crematie worden meer en meer ingevuld volgens de wensen van degene die dood is gegaan en van de verwanten en vrienden van de overledene. Welke vorm ook gekozen wordt, altijd is er muziek. Gezongen, instrumentaal of beide. Steeds vaker hoor je dat de overledene voor haar of zijn dood zelf heeft aangegeven wat er op de begrafenis of crematie voor muziek gespeeld moet worden. Duidelijk is dat we ons op geen enkele manier een begrafenis of crematie zinder muziek kunnen voorstellen. Dat is overigens niet alleen bij ons zo. We kennen uit de hele geschiedenis van de mensheid geen volk dat zijn doden zonder muziek begroef of verbrandde. Bij zo’n belangrijk moment in het leven hoort blijkbaar muziek.
Voorbeelden van muziek: Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis: ‘Ik kan je niet laten gaan’
Marco Borsato: ‘Afscheid nemen bestaat niet’.


b)Luister met elkaar naar de gevonden stukken muziek. Ga na welke bedoelingen van levensbeschouwing in ieder van die stukken naar voren komen. In opdracht 8 van de eerste paragraaf zijn de bedoelingen van levensbeschouwing genoemd.
-Aboriginals: Bij de Aboriginals merk je heel erg dat ze een boodschap willen doorgeven aan God. Ze willen God danken. Ook is dat zingen van hun dus een manier van uiten van hun geloof. Ook zit er wel een beetje een sociale bedoeling in. Ze komen namelijk allemaal samen en doen dan hun gezang.
-EO-Jongerendag: Hierbij merk je dat er meerdere dingen een rol spelen. Ten eerste genieten de studenten van de muziek. En dan ontspannen ze zich ook meteen. Het is ook zeker een sociale bedoeling. Ze komen namelijk allemaal bijeen om samen van de muziek te gaan genieten. De muziek waar ze naar luisteren heeft ook een duidelijk boodschap: ‘Jezus is de verlosser’. Door middel van deze muziek kunnen de studenten hun gevoelens uiten door zich te laten inspireren door deze muziek. Van alle bedoelingen is er dus sprake.

-Christelijke kerken: Hier is heel duidelijk dat de liederen een boodschap bevatten. Namelijk dat God goed is, en dat het goed is om te geloven. Ook zijn dit diepe gevoelens voor mensen die in God geloven. Ook zijn deze kerkelijke liederen een manier van je gevoelens en geloof uiten. Ook dit heeft weer een sociale bedoeling. Mensen komen namelijk bijvoorbeeld op zondagen bijeen.
-Negro-Spirituals: Bij deze liederen willen ze echt duidelijk maken dat ze graag willen dat God hun helpt, dat is hun boodschap aan God. Ook zijn deze liederen een manier van je geloof en tegelijkertijd je gevoelens te uiten. Ook dit bevat weer een sociale bedoeling, namelijk omdat ze gezamenlijk deze liederen zingen.
-New Age: In de muziek die bij dit concept past is de boodschap heel duidelijk: Ga op zoek naar jezelf. Deze muziek is heel erg ontspannend, en je kan er ook heel erg van genieten omdat het je enorm rustig maakt. Je bent helemaal in jezelf gekeerd wanneer je naar deze muziek luistert en je voelt je heerlijk kalm. Deze muziek heeft dus ook effect op je gevoelens.
- Begrafenis en Crematie: Bij de muziek die we hierbij hebben uitgekozen dit overduidelijk een boodschap. Je wordt er verdrietig van als je naar de tekst luistert en tegelijkertijd denkt aan de persoon die je bent verloren. Deze muziek laat je je ook aan de dierbare persoon die je bent verloren herinneren. Ook roept deze muziek heel sterke gevoelens op zodra je naar die muziek luistert. Als je dus die dierbare die je bent verloren erg mist, kun je op zo’n moment dat liedje opzetten, en dan kun je even je verdriet uiten.

REACTIES

M.

M.

metal is wel goed

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.