De doodstraf

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 1585 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding

De doodstraf is een omstreden onderwerp. Tussen de landen, maar ook in de landen zelf zijn er verschillende meningen over te vinden. In Nederland is er een grote meerderheid die tegen de doodstraf is, maar zo is de SGP bijvoorbeeld voor de doodstraf. Aangezien de SGP toch een redelijk grote aanhang heeft, kan men hieruit concluderen dat er zelfs in Nederland nog verschillende meningen zijn. Daarom leek het mij wel interessant om hier een werkstuk over te maken.

In mijn werkstuk ga ik opzoek naar het antwoord op de vraag: ‘Moet de doodstraf weer in Nederland worden ingevoerd?’
Ik heb mijn werkstuk verdeeld in twee hoofdstukken.

In het eerste hoofdstuk behandel ik de feiten en heb ik twee deelvragen opgesteld:
· Wat is de geschiedenis van de doodstraf in Nederland?
· Hoe en waar wordt de doodstraf nog uitgevoerd?

In het tweede hoofdstuk behandel ik ethische aspect. Hierbij heb ook twee deelvragen gemaakt:
· Wat zijn de voor- en nadelen van de doodstraf?
· Wat vind ik er zelf van?

Voor mijn werkstuk heb ik veel internetsites bezocht, waarvan ik wel met enige zekerheid kan stellen dat deze ook betrouwbaar zijn. Alleen bij de voor- en nadelen waren de sites natuurlijk erg partijdig.

Voordat ik het werkstuk begin ben ik tegen de doodstraf. De kans dat iemand ten onrechte tot de dood wordt veroordeeld is te groot. Verder is er uit geen onderzoek gebleken dat het afschrikbaar werkt. Ik ben benieuwd of mijn mening veranderd na het maken van dit werkstuk.

Hoofdstuk 1:


Wat is de geschiedenis van de doodstraf in Nederland?

Een samenvatting van de geschiedenis van de doodstraf.
In de vroege Middeleeuwen kende we al de doodstraf. De misdadiger kon toen zijn straf makkelijk ontlopen doordat zijn familie geld betaalde om hem vrij te laten. In de 14de eeuw werd de doodstraf strenger en stond op zware delicten de doodstraf die alleen door een pardon van de koning kon worden vernietigd. In 1809 kwam het eerste wetboek voor strafrecht: 'Het Crimineel Wetboek voor het Koningrijk Holland'. Hierin was de doodstraf gerechtelijk vastgelegd. Later wilden de zuidelijke en noordelijke Nederlanden samen gaan. Zij hadden veel meningsverschillen. Zo ook over de doodstraf. Hierdoor werd de doodstraf laat uit het strafboek verwijderd.

Afschaffing.

Op 31 oktober 1860 werd de laatste doodstraf voltrokken in Maastricht.
In 1870 kwam een nieuwe wet, ontworpen door minister Lilaar, waarin stond dat de doodstraf verboden moest worden. In plaats van de doodstraf konden de rechter levenslang eisen. In 1983 kwam de wet in de grondwet te staan. Tussen 1860 en 1983 ( want militaire konden nog wel de doodstraf krijgen) werd steeds gratie verleend op mensen die de doodstraf ten laste kregen gelegd.

Toch is Johannes, de man die als laatste de doodstraf in Maastricht kreeg, niet de allerlaatste die de doodstraf kreeg. De doodstraf keerde namelijk weer terug naar Nederland. Na de 2de wereld oorlog in 1945 werd de doodstraf namelijk weer ingevoerd voor oorlogsmisdadigers.
Het ging hier wel eerlijker aan toe dan vroeger. Aller eerst werd er een scheiding gemaakt tussen zware en ‘lichte’ zaken. De lichte zaken gingen naar een van de oorlogstribunalen, De zware naar een van de acht Bijzondere Gerechtshoven.
Vooral landverraders en collaborateurs kregen de doodstraf.
In geheime richtlijnenstond dat het niet teveel mensen mocht betreffen en er werden uiteindelijk maar 39 mensen geëxecuteerd. De voornaamste reden om de doodstraf in te voeren was dat anders de mensen ‘het recht in eigen hand’ zou gaan nemen. In 1952 werden twee mannen, de Duitser Wilhelm Artur Albrecht en de Nederlander Andries Pieters, als laatste geëxecuteerd, omdat zij bij de SS hoorden.

Hoe en waar wordt de doodstraf nog uitgevoerd?

Waar wordt de doodstraf nog uitgevoerd?

Landen kun je vier categorieën zetten:
· Landen waar de doodstraf is afgeschaft.
· Landen waar de doodstraf is afgeschaft voor de ‘gewone’ misdaden.
(bijv. wel voor oorlogsmisdadigers.)
· Landen waar de doodstraf niet afgeschaft is, maar ook niet meer uitgevoerd wordt.
· Landen waar de doodstraf niet afgeschaft is en waar hij ook wordt uitgevoerd.

Ik wil me alleen toespitsen op landen waar de doodstraf niet afgeschaft is en waar hij ook wordt uitgevoerd. Het meest bekend is de V.S. In sommige staten van de V.S. wordt de doodstraf nog uitgevoerd. Vooral in Texas en Florida is het aantal geëxecuteerden groot.
In China wordt ook nog de doodstraf uitgevoerd. In Azië en Afrika zijn er nog veel landen die de doodstraf uitvoeren. Wat opvalt is dat vooral de westerse wereld minder de doodstraf toepast dan de onderontwikkelde landen. Zo is in Nieuw-Zeeland en Australië bijna geen doodstraf meer. Maar dit geld weer niet voor Amerika. Want in Noord-Amerika wordt de doodstraf stukken meer uitgevoerd dan in Zuid-Amerika.

Hoe wordt de doodstraf nog uitgevoerd?

· Ophanging: door middel van een stop wordt de verdachte opgehangen. Het kan voorkomen dat de verdachte vaker moet opgehangen worden, omdat het de eerste keer mislukt.
· Onthoofding: dit wordt nog in Islamitische landen toegepast. De beul hakt met de bijl je hoofd eraf.
· Fusillering: hierbij wordt de verdachte geblinddoekt en doodgeschoten door een vuurpeloton. Dit wordt vaak gebruikt bij oorlogsmisdadigers. Saddam Hoessein heeft zo in Irak de strop gekregen, maar hij vindt dat hij het vuurpeloton heeft verdiend. Fusillering wordt ook gebruikt in China en in sommige staten van de V.S.
· Elektrocutie: oftewel de elektrische stoel. Dit is de meest voorkomende middel dat in de V.S. wordt gebruikt om iemand te executeren. Op dat moment vonden men dit de meest humanitaire manier die er is in de V.S.
· Steniging: hierbij wordt de verdachte tot zijn middel ingegraven en daarna onder stenen gegooid, totdat de verdachte doodgaat. Deze vorm wordt eveneens in Islamitische landen gebruikt als bestraffing van prostitutie en seksuele vergrijpen.
· Vergassing: dit is vooral gebruikt in de 2de wereld oorlog om de Joden te doden. Sommige staten van de V.S. gebruiken deze nog methode nog. De gevangen wordt opgesloten in een kleine cabine en vervolgens wordt er een giftige stof naar binnen gelaten.
· Dodelijk injectie: Dit is het nieuwste middel op iemand te executeren. Men word op een brancard vastgebonden en krijgt een spuit is zijn aderen. De vloeistoffen zorgen voor een hartstilstand. Momenteel wordt deze methode als het humanitairs gezien. 33 van de 38 staten in Amerika.

Hoofdstuk 2:

Wat zijn de voor - en nadelen van de doodstraf?

Argumenten voor de doodstraf:
· Het werkt afschrikwekkend.
· Als je de doodstraf op moord zet, denkt iemand wel 2 keer na voordat hij iemand vermoordt
· De doodstraf is bij heel ernstige misdaden als moord de enige vergelding.
· Het voorkomt wraak, mensen zullen minder geneigd zijn het recht in eigen hand te nemen.
· Je voorkomt herhaling. Je voorkomt dat iemand nog een misdrijf gaat.
· Het werkt afschrikwekkend
· Tenslotte heeft de doodstraf ook financiële voordelen. Een executie kost ongeveer $ 350,-. Maar een gevangenisstraf voor een zware delinquent kost ongeveer 2 ton per jaar. Bij 20 jaar komt dit dus al neer op 4 miljoen. Dat geld is wel beter te besteden.
· Uit geloofsovertuigingen. Zo is de SGP voor de doodstraf met als uitgangspunt de bijbel.

Argumenten tegen de doodstraf:
· Met de doodstraf straf je ook onschuldige mensen, zoals de familie van de dader
· De kans dat iemand de doodstraf krijgt voor iets wat hij niet heeft gedaan is groot.
· Het is onmenselijk. Ten eerste moet je vaak jarenlang wachten voordat de doodstraf wordt voltrokken. In Amerika zijn er mensen die al meer dan 20 jaar in de dodencel zitten..Ten tweede is de voltrekking geen pijnloze gebeurtenis.
· Je mag iemand niet vermoorde maar waarom worden moordenaars dan wel vermoord? Een Engels gezegde luidt: Waarom zou je mensen vermoorden om te laten zien dat het vermoorden van mensen fout is?
· Het werkt niet afschrikwekkend.
· De doodstraf is discriminerend. Uitonderzoeken is gebleken dat een zwarte man in Amerika 4 keer zoveel kans heeft om de doodstraf te krijgen dan een blanke. Daarbij is het o dat een goede advocaat de doodstraf kan omzetten tot levenslang, dat betekend dus dat arme mensen minder kans hebben op levenslang.
· Het moet geen vergelding zijn, je straft iemand om te laten zien dat het fout is wat je hebt gedaan
· Je mag iemand niet doden om herhaling te voorkomen. Je mag iemand niet straffen voor iets wat hij nog niet heeft gedaan.

Mijn eigen mening:

Ik ben zelf nog steeds tegen de doodstraf. Ik vind de kans dat iemand onschuldig de doodstraf krijgt te groot. Als ik naar onderontwikkelde landen kijk, zoals in Afrika, is de doodstraf nog oneerlijker dan in Amerika. Vreemdgaan is in sommige landen al reden voor de doodstraf. Terwijl in de westerse wereld 1 op de 5 huwelijken mislukt. Ik vind daarbij ook dat de mensenrechten in het geding wordt gesteld. Vrouwen en zwarte mensen worden achtergesteld. De doodstraf is onherroepelijk.
Ik vind de doodstraf een corrupte vertoning, die mensen allen het gevoel wil geven dat zo alle slechteriken worden verwijderd uit de samenleving.

Antwoord op de hoofdvraag: ‘Moet de doodstraf weer in Nederland worden ingevoerd?’

Persoonlijk vind ik van niet. Zoals ik al zei in mijn eigen mening, vind ik het maar corrupte bedoeling. Toch is uit onderzoeken gebleken van NIPO dat maar 52% tegen de doodstraf is van de Nederlandse bevolking. Vaak zijn mensen tegen de doodstraf, maar vinden dat mensen als Dutroux wel de doodstraf verdienen. Maar je kunt de doodstraf niet voor de één gebruiken en een andere moordenaar levenslang geven.
Er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven. Daarbij is het zo dat de Europese Unie tegen de doodstraf is, als wij de doodstraf weer invoeren is de kans de wij uit de EU worden gegooid groot.

Daarom is mijn antwoord ook: De doodstraf moet niet weer worden ingevoerd!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.