Inhoud
Inleiding
Wat het Parthenon eigenlijk is
Over het gebouw zelf
De geschiedenis van het Parthenon.
Over de beelden, het fries e.d.
Restauratie
Reisverslag
Bronnenlijst
Conclusie
Beoordelingsformulier
Inleiding
Ik heb dit werkstuk gemaakt in opdracht van mevrouw Doms. Voordat we naar Griekenland zijn gegaan, hebben Reina en ik informatie gezocht over het Parthenon. Hier hebben we in Griekenland dan ook het een en ander over verteld, aan onze klasgenoten. Later heb ik hier nog een werkstuk over gemaakt, die dieper op het onderwerp ingaat. Ik hoop dat u het leuk vind om te lezen.
Wat het Parthenon eigenlijk is.
De ligging van het Parthenon is midden onderaan de Akropolis, die zich bevindt op de Propyleeën, welke zich dan weer bevindt in Athene. Het Parthenon is een tempel, die zich bevindt op de Akropolis, een versterkte heuvel. Het Parthenon is gebouwd voor de Griekse stadsgodin Athene. Hier kunnen de mensen Athene dus eren. Ook is de tempel gebouwd om twee andere tempels te vervangen. Van de ene tempel was bijna niks over en van de andere was nog niets af toen de Perzische plunderingen bezig waren. Hier over later meer. De tempel was niet echt bedoeld als bidplaats, maar meer als opslagplaats voor beelden en voorwerpen. De mensen deden uit respect alsof de godin daar woonde. Alles moest er dus perfect uit zien. Niemand mocht in de tempel komen, behalve de priesters en priesteressen. Deze onderhielden de tempel. Andere mensen aanbaden de goden buiten en brachten hun offers op het altaar.
Over het gebouw zelf.
Het Parthenon is 69,50 meter lang, en 30,88 meter breed. De hoogte is 13,72 meter. Het tempelterras is 70x31 meter. Deze is omgeven door drie treden van een halve meter hoog. De buitenzuilen zijn 10,43 meter hoog. De binnenzijde is 59x22 meter. In totaal telt het Parthenon 52 zuilen
Het gebouw is rond het principe van de gulden snede opgebouwd. Zoals ook te zien is op het plaatje hiernaast.
De tempel is gemaakt van pentelisch marmer. De buitenzuilen zijn in dorische stijl gebouwd. Het terras is gemaakt van marmer. De zuilen neigen 7cm naar binnen. Wanneer dit niet het geval zou zijn, zou het lijken of de zuilen naar buiten staan. Dus wanneer je ze iets naar binnen laat neigen, lijkt het alsof ze recht staan. Ook is het extra stevig, wanneer je het zo bouwt. Het midden van de lange zijden liggen 11cm hoger dan de rest. Bij de korte zijden is dit 7cm.
Hiernaast zie je een plattegrond van het Parthenon. Je komt eerst in een voorhal. Als je daar doorheen bent, kom je in de cella. Hier staat het beeld van Athena. Daarachter is het maagdenhuis, met de achterhal als laatste.
De geschiedenis van het Parthenon
Waarschijnlijk woonden er al in 8000 voor Christus mensen in Athene. Deze mensen hadden een stad gebouwd op de Acropolis. Dit was veilig, want de stad kon maar van één kant bereikt worden. In de veertiende eeuw voor Christus woonde de Koning die over Attika heerste, op de Acropolis. De resten van de burchtmuren en zijn paleis zijn daar nog steeds te zien. De eerste tempel stond er waarschijnlijk al in de 7e of 6e eeuw voor Christus. Het volgende gebouw, het Hekatompedon genaamd, werd in 590 voor Christus gebouwd ten oosten van het huidige Parthenon. Deze werd vervolgens gesloopt in 480 voor Christus door de Perzen en men begon toen aan de bouw van een nieuwe tempel. Deze werd acht jaar later al weer verwoest. De Perzen hadden namelijk heel de Acropolis verwoest. In 468 voor Christus begonnen ze aan de renovatie van de tempel, die weer stil werd gezet in 450 voor Christus, toen de regeringsleider Kimon in 450 voor Christus stierf. Maar in 447 voor Christus werd onder leiding van Perikles de draad weer opgepakt. De tempel werd gebouwd door Iktonos en Kallikratos en het beeldhouwwerk werd gedaan door Pheidas en zijn leerlingen. Na 19 jaar is het Parthenon af, namelijk in het jaar 438 voor Christus, al was de tempel volgens anderen pas in 432 voor Christus af. Eigenlijk was de tempel gebouwd voor de bloei van het Atheense rijk en de invloed van de politicus Pericles. Later is het een Christelijke kerk geworden. Namelijk in de zesde eeuw na Christus. In 1208 droegen de kruisridders het gebouw op aan het Katholicisme. In 1456 maakten de Ottomanen er een moskee van.. Er was veel kruid in het gebouw opgeslagen. In 1640 ontplofte er een granaat in het Parthenon. Alles was verwoest. In 1830, toen de Grieken onafhankelijk werden, haalde men alle Turkse bouwwerken weg. In 1968 is het gebouw opnieuw gerestaureerd. Tegenwoordig is een toeristische trekpleister.
Over de beelden, het fries e.d.
In het midden van de tempel, de cella, stond een enorm standbeeld van Pallas Athene, van goud en ivoor gemaakt door Pheidias. Het beeld staat er nu niet meer. Waarschijnlijk is het gestolen.
In de gang tussen de buitenzuilen en de muren bevindt zich op 12 meter hoogte het cellafries van Pheidas. Deze is één meter hoog en 157 meter lang. Dit stuk was niet verdeeld in triglyphen en metopen. Het was dus een erg moeilijke opdracht om hier iets op te maken. Uiteindelijk is er gekozen voor de Panathenaïen, tenminste dat is wat veel mensen denken dat het voor moet stellen. Daarom gaan wij jullie iets vertellen over de Panathenaïen. Dit feest wordt elk jaar, midden in de zomer, ten ere van Athene gehouden. Om de vier jaar wordt dit feest heel uitgebreid gevierd, de grote Panathenaeën. Dit feest duurde drie dagen en iedereen was er bij betrokken. Het begon midden in de nacht met een fakkeltocht naar het altaar van Athene. Het offervuur werd aangestoken en meisjes en jongens dansten rondom de tempel. De volgende dag bij zonsopgang vond de belangrijkste gebeurtenis plaats. Er was een geweldige optocht naar de Acropolis, waarbij de godin een nieuwe, van geel en blauwe wol gemaakte peplos ontving. Dit was een soort van kleed. Deze peplos was in 9 maanden gemaakt door speciaal uitgekozen meisjes. Op de peplos was een afbeelding van een gevecht van Athene tegen een gigant. De peplos werd meegenomen in de toch als zeil van het schip. De tocht werd begeleid door musici. Als eerste werd de peplos om het oude houten beeld van Athene geslagen. Daarna werden de offerdieren geslacht. Alleen de dijbeenderen werden verbrand en de rest van het vlees was voor het volk, wat een echt feestmaal was. Ook werden er allerlei sportwedstrijden gehouden, zoals hardlopen, worstelen, boksen, speerwerpen, maar ook wedstrijden wie het beste muziek kon spelen, of gedichten kon voordragen. De winnaar kreeg een amfoor gevuld met olie van de heilige olijfboom.
Hieronder zie je de tympanen van het Parthenon. Ook dit vind ik erg knap bedacht. Het is natuurlijk moeilijk om iets te bedenken, wat er in die hoek zou kunnen. Uiteindelijk hebben ze ook daar iets op bedacht. Er is, zoals u zelf ook kan zien, een mens en een dier in geplaatst. Ik heb nergens kunnen vinden wie dit voor moeten stellen.
De gordel van de koningin der Amazonen (westelijke zijde)
De Amazonen was een volk dat leefde in Pontos. Het was een volk van vrouwen die enkel mannenwerk verrichtten. Dingen die zij zoal deden waren oorlog voeren, rijden en jagen.
Hun Koningin, Hippolyte, droeg een gouden gordel met edelstenen die zij als geschenk had gekregen van de oorlogsgod Ares.
Eurystheus wilde deze gordel graag hebben voor zijn dochter, en dus droeg hij Herakles op om deze gordel te bemachtigen. Herakles wist echter niet dat hij deze klus niet alleen aan kon, de vrouwen waren allemaal zeer sterk en moedig. Herakles deed een oproep aan de Grieken waarin hij om hulp vroeg. Meteen kwamen er veel vrijwilligers om hem te helpen, en samen stapten ze op een schip naar het verre Pontos.
Aldaar bleek het een oneerlijke strijd, de Amazonen waren allemaal te paard, terwijl de Grieken dat niet hadden, zij waren te voet. Dankzij de goddelijke krachten van Herakles leek hij de strijd toch te gaan winnen, de Amazonen vluchtten, en de koningin gaf toe. Ze stond haar van edelstenen gemaakte gordel af, zodat Herakles deze mee kon nemen, en Eurystheus deze kon schenken aan zijn dochter.
De centauren (zuidelijke zijde)
Centauren zijn wezens met menselijk bovenlichamen en van onderen zijn ze paard.
Op het bruiloftsfeest van Peirithoös en de Thessalische prinses Hippodameia, waren vele mensen. Het was een groot vreugdefeest. Alle Thessalische vorsten waren uitgenodigd, de Lapithen als verwanten van de schone bruid en ook de wilde Centauren waren aanwezig. Het was erg gezellig, maar toen de stemming op het hoogtepunt was, wilde de wildste Centauren de bruid van Peirithoös afpakken. Peirithoös en de verwanten van de bruid stortten zich op de rustverstoorder en Theseus was alle mensen voor om zijn vriend te helpen. Er ontstond een woeste strijd. Ze verdreven samen de Centauren. Hierdoor ontstond een eeuwige vriendschap.
Trojaanse oorlog (noordelijke zijde)
Om te beginnen ga ik over de aanleiding van de oorlog vertellen. Op het huwelijksfeest van Peleus en Thetis waren alle goden uitgenodigd, behalve de godin van de twist Eris. Zij was woedend en ze had ervoor gezorgd dat er een appel op het feest was, waarop stond: “Voor de mooiste.” Paris, de zoon van M.J.E.C. Priamus en Hecabe werd de scheidsrechter. Hij moest kiezen welke van drie godinnen de mooiste was: Hera, Athene of Aphrodite. Elk van de godinnen probeerde hem vervolgens om te kopen, om tot de mooiste godin gekozen te worden. De godin Aphrodite beloofde hem de mooiste vrouw van de wereld als hij haar zou kiezen, Hera beloofde hem een lang en voorspoedig leven, en Athene beloofde hem alle macht van de wereld. Het aanbod van de mooiste vrouw kon Paris niet weerstaan, en hij koos Aphrodite uit als de mooiste vrouw. Als beloning liet Aphrodite Helena komen uit
Sparta en Paris nam haar mee naar Troje. Helena was de dochter van Leda en getrouwd met Menelaos, de koning van Sparta. Melenaos was woest en trok met Agamemnon naar Troje om zijn vrouw terug te krijgen Doordat Paris voor Aphrodite gekozen had, zou hij haar bijstaan samen met heel Troje. De woedende Hera en Athena zouden juist tegen hun zijn. Zo stonden het pro-Griekse en het pro-trojaanse tegenover elkaar, en ontstond er een groot slachtveld. De Grieken belegerden Troje tien jaar lang. Uiteindelijk deden ze net alsof ze weggingen, maar ze lieten een groot houten paard achter, waarin zich enkele Griekse soldaten bevonden. De Trojanen haalden het paard in triomf de stad in. De volgende nacht verlieten de soldaten het paard en openden zij de poorten van de stad voor het Griekse leger dat stilletjes was teruggekomen. Troje werd in brand gestoken en de meeste Trojanen kwamen om.
Het gevecht tussen de goden en de Giganten (Oostelijke zijde)
De Giganten zijn reuzen, zonen van Gaia. Gaia is de oermoeder van de aarde. Nog maar net waren de Giganten geboren, of zij gingen meteen de strijd aan met de Griekse oppergod Zeus. De Giganten zagen er vreselijk uit, en bezaten allemaal een vreselijke kracht, net zo groot als hun lichaam zelf. De giganten wilden de macht van Zeus overnemen. Dit deden ze door bergen op te stapelen en naar de Olympus te gooien, en ze wierpen er brandende eikenstammen heen, om de goden te verdrijven.
Even leek het erop dat de goden zouden gaan winnen, dus snel ging Gaia, de moeder van de Giganten, op zoek naar genezende kruiden. Maar deze kruiden werden allemaal door Zeus vernietigd. Zeus vroeg zijn zoon Herakles, die goed kon vechten, om hulp.
Als eerste schoot hij de gevaarlijkste Gigant dood. De Giganten waren onsterfelijk op hun eigen grond, en daarom hielpen alle Goden mee om de Giganten naar andere eilanden te slepen, zoals Kos en Sicilië. Op deze manier werden uiteindelijk alle Giganten verslagen, en kon Zeus zijn macht blijven behouden.
Restauratie
Over of het Parthenon wel of niet gerestaureerd moest worden, is lang gediscussieerd. Voorstanders vonden dat het wel moest, als eer voor hun voorouders en omdat het een trekpleister is. Tegenstanders vonden dat het niet moest gebeuren, omdat de authenticiteit van het gebouw zo niet behouden werd en omdat het heel veel geld zou gaan kosten. Uiteindelijk is besloten, dat het gebouw toch gerestaureerd moest worden. In 1814 werd er werk gemaakt van de restauratie van het Parthenon. Dit werd gedaan onder leiding van L. von Klenze. Tussen 1885 en 1890 is veel werk verzet tijdens grootscheepse opgravingen op de Akropolos waarbij bijzondere stukken zijn die nu in het museum staan. In 1922 richtte men de Noordelijke zuilengalerij weer op. In 1986 zijn het fronton van de oostelijke gevel en het kroonwerk uit elkaar gehaald en vervolgens netjes terug gezet. Op dit moment is men bezig met nieuwe aanvullingen aan de tempel te brengen die de samenhang moet verbeteren. Deze aanvullingen worden slechts tien procent van heel de tempel. De vernieuwde stukken hebben een andere kleur. Zo kun je duidelijk zien, wat uit de oudheid is en wat niet. Midden in de tempel staan alle instrumenten die nodig zijn bij de restauratie. Ondertussen zijn er 150 elementen gedemonteerd, behandeld door specialisten en teruggezet.
Reisverslag
Ik vond het een supermooie, leuke, maar ook interessante reis. Van alles wat op mij indruk heeft gemaakt heb ik een foto in dit verslag gezet. Ik zal over elke foto iets vertellen.
Ik begin maar met datgene wat ik het allermooiste vond. Dat is dit kanaal.
Wat erg veel indruk op mij heeft gemaakt, kun je hier rechts op de foto zien.
Ook vond ik de natuur erg mooi. Hier links op de foto, hadden we een super grote paardebloem gevonden.
Ook het landschap was er mooi, zoals je hiernaast kunt zien. Vooral het water is mooi helder.
Hiernaast hadden we met zijn allen op een terras gezeten. Hierboven zitten we met zijn allen Jammer alleen dat we 4 euro gezellig te eten. Meestal vond ik moesten betalen voor één cola. Het Griekse eten wel lekker, alleen Ik vind de Nederlandse Griek wel veel lekkerder.
Het was een geslaagde reis!
Bronnenlijst
Ik ben helaas vergeten de namen van de boeken op te schrijven. Ik ga deze zo spoedig mogelijk opzoeken en alsnog in dit werkstuk zetten. Ik heb wel alle belangrijke sites terug gevonden, al heb ik minder gebruik gemaakt van de sites dan van de boeken.
http://nl.wikipedia.org/
http://www.angelfire.com/sk/akropolis/
http://academic.reed.edu/humanities/110Tech/Parthenon.html
Conclusie
Het Parthenon is dus een tempel, die gebouwd is ten ere van Pallas Athene, dat gezien werd als haar huis. In 438 voor Christus was het gebouw af. Het is in de loop der jaren van alles geweest; een tempel, een christelijke kerk, een moskee en nog steeds is het in gebruik, namelijk als toeristische trekpleister. De tempel wordt goed bijgehouden. Ook nu zijn ze bezig de tempel te renoveren, ondanks vele tegenstanders. Op de tempel zijn mooie afbeeldingen te zien uit verschillende mythes, onder andere van; De gordel van de koning der amazonen, de centauren, de Trojaanse oorlog, het gevecht tussen de goden en de giganten. Ik heb de tempel natuurlijk zelf mogen bewonderen in Griekenland en ik vind het een erg mooi gebouw. Vooral het fries is erg indrukwekkend.
REACTIES
1 seconde geleden