The Last Emperor
Verhaal
In de film “The Last Emperor“ wordt het levensverhaal verteld van de laatste keizer van de Qing-dynastie. Na de dood van keizerin-weduwe Cixi in 1908 werd de driejarige Henri Pu Yi de Zoon des Hemels. Dit betekende dat hij een Chinese keizer was, de vertegenwoordiger van de hemel op aarde. Dit zou hij echter niet voor lang blijven. Op 12 februari 1912 werd door een keizerlijk edict op waardige wijze afstand gedaan van de troon. Pu Yi bleef wel onderdak houden in de Verboden Stad. De mensen in de Verboden Stad stonden niet in verbinding met de buitenwereld.
Pu Yi kon alles doen wat hij wilde, en raakte daarom een verwend kind. Het enige dat hij niet mocht was het verlaten van de Verboden Stad.
Wanneer Pu Yi ongeveer veertien jaar is komt dhr. Johnston de keizer lesgeven. Johnston leert hem engels spreken. Hij was naast het leraar zijn ook een goede vriend van Pu Yi. Johnston merkte op dat Pu Yi een bril nodig had. In de Verboden Stad vond men dit teveel op de Westerse Wereld lijken en daarom stond men het dragen van een bril niet toe. Johnston zou ontslag nemen en een verhaal publiceren als Pu Yi geen bril kreeg. Uiteindelijk werd het dragen van een bril door Pu Yi toch toegestaan.
Pu Yi werd uitgehuwelijkt aan Wan Joeng. Wen Hsiu werd zijn tweede Gemalin.
In 1924 ontmoette Pu Yi voor het eerst de Japanners. De Japanners vertelden hem dat hij beter kon vertrekken omdat er van buitenaf aanvallen werden gepleegd op de Verboden Stad. Pu Yi verlaat de Verboden Stad op zestienjarige leeftijd.
De Guomindang, onder leiding van Tjiang, kwam aan de macht. Het had de communisten verslagen.
In 1934 werd Pu Yi keizer van Mantsjoerije. Dit keizerschap ging snel verloren en Pu Yi zou nooit meer keizer worden.
In 1950 kwam Pu Yi in een heropvoedingskamp in Japan. Hier sneed hij zijn polsen door. De Japanners ondervraagden hem keer na keer maar ze werden er niet veel wijzer van. Pu Yi komt erachter hoe hard het leven is wanneer je geen mensen kunt commanderen en wanneer jezelf wordt gecommandeerd. Pu Yi hoort niks van zijn familie en als hij weer vrij is gaat hij terug naar de Verboden Stad dat inmiddels een toeristische attractie geworden is. Pu Yi stierf in 1967.
Recensie
Het levensverhaal van Pu Yi wordt in de film “The Last Emperor” duidelijk en overzichtelijk weergegeven. Er werd weergegeven hoe Pu Yi zich in de Verboden Stad moest gedragen, wat zijn normen en waarden waren. Hoe het leven van een keizer eigenlijk was.
Mijn mening is positief. Daarnaast wil ik er wel bij zeggen dat je wel geïnteresseerd moet zijn in het leven van Pu Yi of in de geschiedenis van China.
Parallellen
1) Erfopvolging. In het boek staat: “ Dat de meest wijze en deugdzame man de vorst moest worden, pakte in praktijk anders uit. Er ontstond erfopvolging. (…) …maar vanwege het geboorterecht.” In de film werd duidelijk gemaakt dat Pu Yi keizer moest worden omdat familielid keizerin-weduwe Cixi was overleden.
2) Zoon des Hemels (de rechten van dit begrip). In het boek staat: “Als er grote hongersnoden, epidemieën uitbraken, dan was het duidelijk dat het Hemels Mandaat was verloren. Dan had het volk het recht om in opstand te komen, het vorstenhuis ten val te brengen en een nieuwe dynastie aan de macht te helpen.” In oktober 1911 braken er grote opstanden uit in delen van China. Deze opstanden waren mede de oorzaak van dat het keizerrijk ten val kwam (1912).
3) Westerse Ideeën. In het boek staat: “ De conservatieven wilden China ontdoen van alle barbaarse invloeden. (…) Deze opstand liep uit op een verzet tegen en moordpartijen op de westerse missionarissen en uiteindelijk alle buitenlanders”. Hieruit blijkt dat de westerse ideeën niet welkom waren in China. Dit komt terug in de film als Johnston zegt dat Pu Yi een bril nodig heeft. In de Verboden Stad vond men dit teveel op de westerse wereld lijken en stonden daarom het dragen van een bril niet toe.
REACTIES
1 seconde geleden