NSB

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 700 woorden
  • 29 oktober 2006
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
23 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Wat was de leiderschap van de NSB?

Anton Mussert, leider van de NSB
Anton Adriaan Mussert werd geboren op 11 mei 1894.
Mussert leed aan een heftige nierziekte.
Toen hij daardoor in het ziekenhuis belandde ontmoette hij Maria Witlam.
Zij werkte als verpleegster. Mussert en Maria trouwden in de herfst van het jaar 1917. A.A. Mussert was op dat moment 23 jaar.
Maria Witlam was veel ouder dan haar echtgenoot, zij was 41 toen zij trouwde.
Anton wilde dolgraag Marine Officier worden, voor deze functie werd hij afgekeurd.
In 1918 studeerde Mussert af als ingenieur.
Mussert was voor de NSB al erg bezig met politiek, hij was secretaris van het Nationaal Comité van Actie tegen het Verdrag met België.
Mussert wordt de leider van de NSB. Mussert had twee grote voorbeelden in de politiek. Beide waren dictators; Mussolini en Adolf Hitler. De Duitse bezetter moest niets weten van Mussert en zijn partij, toch legde Mussert in december 1941 een eed af aan Adolf Hitler waarin hij trouw zwoor aan de Führer. Daarop werd hij in januari 1942 benoemd tot leider van het Nederlandse volk. Deze titel bracht geen enkele macht met zich mee. Waarschijnlijk kreeg Mussert deze titel alleen omdat de Duitsers hem te vriend wilden houden. Anton geloofde dat de Duitsers het beste met hem en de Nederlanders voor ogen hadden. Hij wilde niet in zien dat het niet zo was.
Na de bevrijding van Nederland werd Mussert gearresteerd. Dat gebeurde op maandag 7 mei 1944 in zijn Secretarie van Staat. De Bijzondere Raad van Cassatie zou het vonnis over Mussert uitspreken. A.A. Mussert probeerde zichzelf te verdedigen: “Mijn grootste fout is geweest, dat ik niet geloofd heb aan de verkeerde buitensporigheden van het Duitse nationaal-socialisme. Het is een fout die veel leed en veel teleurstelling heeft meegebracht.” Het had geen zin, op 12 december 1945 werd door de Bijzondere Raad van Cassatie de doodstraf tegen Mussert uitgesproken. “(…) dat hij, de ogen sluitend voor de verwerpelijkheid van het regime van de bezetter en voor de weerzin daartegen van het Nederlandse volk, eigen gerechtigd een rol heeft willen vervullen welke hem maakte tot een vals, doch voor velen verleidelijk symbool van toenadering en zelfs vriendschap met de vijand, en dat hij al hetgeen hij, zij het ook wellicht zonder laaghartige gezindheid, tegen het Koninkrijk der Nederlanden en het Nederlandse volk heeft misdaan, de doodstraf volkomen rechtvaardigt.”
Op 7 mei 1946 kreeg Mussert om half 7 ’s ochtends de kogel op de Waaldorpersvlakte, waar ook zoveel verzetsstrijders de dood vonden.

Wat was de NSB?

De Nationaal-Socialistische Beweging (NSB), opgericht in 1931, was een autoritaire, anti-parlementaire, extreem-rechtse partij die streefde naar een nationaal-socialistisch bewind.
Verder vond de NSB dat er een Groot-Nederlands rijk moest komen, waartoe ook Vlaanderen zou behoren.
Onder Duitse invloed kreeg de partij een anti-semitisch (anti-joods) karakter

Wat waren de gevolgen van de NSB?

De oprichting van de NSB heeft ook in de Nederlandse wet grote gevolgen gehad.
Tot op de dag van vandaag is het wettelijk niet mogelijk een weerkorps op te richten.
Ook de huidige beveiligingsbedrijven in Nederland moeten zo ingericht zijn, dat zij niet aan te merken zijn als een weerkorps.
De wet op de weerkorpsen, zoals wij die nu kennen, is een reactie geweest op de oprichting van de NSB in 1931.

Hoe is de NSB tot stand gekomen?

Cornelis van Geelkerken en Anton Mussert ontmoetten elkaar in het begin van de jaren dertig. Samen richten zij een nieuwe politieke partij op: de Nationaal Socialistische Beweging. Mussert wordt de leider van de NSB.
Deze partij zou in Nederland de grootste extreemrechtse partij worden.
De partij (die zich uit afkeer van het partijwezen ‘beweging’ noemde) zou op een agressieve manier haar doelen nastreven, waarbij regelmatig gevechten met tegenstanders plaatsvonden. De NSB kende diverse gelieerde organisaties zoals een ordedienst, de WA (Weer Afdeling), een jeugdbeweging en een landbouworganisatie.
Verder had de NSB een eigen krant, ‘Het Nationale Dagblad’, en een eigen weekblad, ‘Volk en Vaderland'.
Kenmerkend waren symbolen (het runeteken) en kleuren (zwart-rood) die door de NSB werden gebruikt, en het dragen van uniformen.
De leden spraken elkaar aan met ‘kameraad’ en begroetten elkaar met de fascistengroet (een gestrekte rechterarm) en met de woorden ‘Hou Zee’.
Jaarlijks werden onder meer in Lunteren partijbijeenkomsten gehouden (landdagen), waarbij de leider zijn volgelingen toesprak.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.