Inleiding
Dit werkstuk gaat over het Historisch museum Arnhem. Het museum gaat over de geschiedenis van Arnhem. Het is een museum waar je terecht kan als je wat van de geschiedenis van Arnhem wilt weten. Ik hoop dat jullie dit werkstuk boeiend en leuk vinden. Als er bij een bepaald woord een sterretje (*) bij staat, betekent het dat dit woord voorkomt in de woordenlijst die achteraan in dit werkstuk uitleg geeft.
Veel plezier met lezen en ik hoop dat jullie een stukje wijzer zijn geworden van dit museum!
Inhoud
1. Algemene gegevens
2. Geschiedenis
3. Inhoud van het museum
4. mijn mening over het museum
5. Woordenlijst
1.Algemene gegevens
Het gebouw is al zo oud dat het nu een monument (*) genoemd wordt. Het pand (*) is gebouwd in de 18e eeuw. Toen was het een woning. Deze oude woning bestond uit acht kamers, kelders, een ruime zolder, een washuis, mangelkamer en watervoorzieningen zoals regen en waterpomp. Het huis heeft de vorm van een kubus en bestaat uit rode bakstenen. Toen leefde er vast een erg rijke familie in. Daarover kun je alleen maar mooie dromen, dromen…
Het gebouw is gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw in de stijl Rococo / Lodewijk XV (*). Kunstenaars uit de 17e eeuw wilden meer pracht en praal om indruk te maken in hun bouwstijlen. Barok is plechtig en triomfantelijk woord. Het woord barok (*) is afkomstig van het Portugese woord barocco wat onregelmatig gevormde parel betekend.
In de 18e eeuw wordt alles een beetje mooier. Alle paleizen, gebouwen en kerken zien er feestelijk uit.
Hieronder zie je de voorgevel van het pand. Je kunt erop zien dat het heel mooi gerestaureerd is. Als er niets aan gedaan was dan zag het er waarschijnlijk als een bouwval uit!
een gedeelte van de voorgevel na de restauratie
<afbeeldingen ontbreken>
Beschrijving van het museum
Het museum heeft aan de buitenkant veel ramen en een deur die een groot kozijn heeft. Binnen in het museum. Het is een oud weeshuis (*) geweest wat nu gerestaureerd is.
Oude meubels en plafond
<afbeelding ontbreekt>
2.Geschiedenis
Het allereerste museum in Arnhem ging open in 1809 door de vereniging Prodesse conamur onder de naam Gelders museum. De onderdelen die daar vooral te zien waren zijn oude historische voorwerpen.
Het museum was vroeger een burgerweeshuis (*). De woning werd in 1843 beschikbaar gemaakt als weeshuis. Er konden ongeveer 45 kinderen in het weeshuis. Het museum is beplakt met behang uit de scène van Alexander de Grote, de grote wereldveroveraar.
De weesmeisjes sliepen op de eerste etage, de jongens in het pand ernaast.
Overdag waren de meisjes te vinden in de tuinzaal die toen een naaikamer was. Als ze even pauze hadden konden zij buiten een luchtje scheppen in de stadstuin, met hoge bomen achter het huis, waar ze kleine tuintjes verzorgden.
De weesvader en weesmoeder woonden vooral in de eetkamer aan de achterkant en de secretarisrentmeester had zijn werkplek aan de linkerkant aan de voorzijde van het pand.
In 1920 verhuisde het weeshuis naar de Utrechtsestraat 21 en kwam het pand in handen van een afstammeling.
In de tweede helft van de 20ste eeuw stond het pand jarenlang leeg. Ook werd het een tijd lang gekraakt. Het pand werd daardoor erg verwaarloosd. Totdat in 1991 de Vereniging Hendrick de Keyzer het pand kocht voor het symbolische bedrag (*) van een gulden (de oude munt van 100 cent) van de gemeente Arnhem met de verplichting het pand geheel te restaureren. Na de restauratie in 1994-1995 werd het Historisch Museum Arnhem in het gebouw gevestigd. Het museum werd mooi ingericht en ging in 1996 voor het publiek open.
In het museum is tegenwoordig beeldende kunst en een uitgebreide kunstcollectie te zien van schatten van voor 1900 met onder meer Gelders zilver, drinkglazen, Oosters porselein en Delfts en Arnhems aardewerk. Onder beeldende kunst wordt schilderijen bedoeld
Het museum is nog niet echt bekend in Nederland. Een van de bekende is het ‘openlucht’ museum en het ‘nemo’ museum. De mensen die in het Historisch museum Arnhem geweest zijn, zijn enthousiast.
Het allereerste museum in Arnhem werd in in 1880 werd de collectie onder de naam Museum van Oudheden in de Waag gebracht. De verzameling was inmiddels uitgebreid met gildezilver, vaandels, martelwerktuigen en andere gedenkstukken en schilderijen.
In 1897 werd de gemeente een tweede verzameling rijker. In dat jaar overleed Alexander W.M.C. Ver Huell. Hij liet zijn bezit achter aan de gemeente die het aan het Historisch museum Arnhem gaf. Naast tekeningen en prenten verzamelde hij ook schilderijen, glas en oosterse kunstvoorwerpen. Zijn verzameling topografische kunstwerken vormde de basis voor de Topografische Atlas Gelderland. Ver Huells wens was dat zijn woonhuis als museum voor zijn collectie zou worden ingericht. Het *pand was niet geschikt.
Het museum heeft dus veel oude familiebezittingen die lang geleden geleefd hebben.
3.Inhoud van het museum
Dit hoofdstuk gaat over de inhoud van het museum. Wat je er allemaal kunt bekijken en zien.
In het museum zijn oude porseleinenpotten, beeldjes en dus oude familiebezittingen.
Naast kleine collecties zoals tinnen tabaksdozen, koperen kandelaars, klokken, meubels, Duits steengoed en Nederlands en Europees porselein, zijn er in het museum vijf belangrijke kerncollecties aanwezig: zilver, Delfts aardewerk, oosters porselein en glas. De oude Historische spullen komen vooral uit Arnhem, Delft en Duitse zilversmeden (*).
In het museum staat een bijzonder achttiende-eeuws poppenhuis. Het is één van de laatste in een rij van in Nederlandse openbare collecties van grote poppenkabinetten uit de zeventiende en achttiende eeuw. Er zijn in Nederland ongeveer elf van deze pronkpoppenkabinetten bewaard gebleven, waarvan acht in openbaar bezit. Het poppenhuis in Arnhem was ooit het bezit van de kunstenares Lizzy Ansingh (1875-1959). Het belang van dit poppenhuis is dan ook niet zozeer de kostbare inrichting, maar het feit dat het een belangrijke inspiratiebron is geweest voor de voormalige eigenares. Na haar dood werd haar nalatenschap geveild. Sinds 1963 is het poppenhuis in bezit van de gemeente Arnhem.
Lizzy Ansingh komt uit een kunstzinnige familie en had grote aanleg voor tekenen. Omdat ze streng gelovig was waren haar eerste tekeningen ook van engelen en bijbelse voorstellingen. Van 1893-1897 ging zij naar de Rijksacademie (*) van beeldenkunst in Amsterdam. Daar ging zij Griekse en Romeinse beelden nateken.
Na het verlaten van de academie schilderde ze vooral klein portretten met het schilderen. Met het schilderen van poppen kreeg zij naast het schilderen van portretten een grote bekendheid.
Vanaf 1900 schilderde ze een groot aantal schilderijen met poppen als onderwerp.
Poppenhuizen werden vroeger niet voor kinderen gebruikt, maar voor de rijke dames. Zij speelden er graag mee en waren druk bezig om het in te richten. Zo konden zij wegdromen, terwijl de kindermeisjes voor hun kinderen zorgden.
4.Mijn mening over het museum
Ik vind het goed dat er nog monumenten in Nederland zijn, want die gebouwen laten zien hoe de mensen vroeger geleefd hebben. Als je dat niet weet dan moet je maar eens naar zo’n monument gaan.
Het is museum is aardig boeiend, omdat je heel veel te weten komt over de geschiedenis van Arnhem en omstreken. Het museum is erg leerzaam omdat je dan goed een beeld krijgt van de geschiedenis in Arnhem.
Het museum is het wel waard om er naar toe te gaan, want bovendien is het ook nog eens erg leerzaam.
Het museum is eigenlijk meer bedoeld voor onder andere ouders en andere wat oudere mensen en ook wel een beetje voor kinderen maar toch is het meer iets voor ouders omdat zij de voorwerpen in het museum het beste begrijpen en misschien nog iets van vroeger herkennen.
Ik zou niet snel naar dit museum gaan omdat het niet veel spanning heeft, maar het is wel leuk om erover te hebben gelezen en wat meer over te weten nu.
5.Woordenlijst
Monument: Een oud gebouw. Er bestaat ook een monumentenlijst waar alleen die gebouwen op komen die heel oud zijn en die extra geld van de overheid krijgen voor restauratiekosten.
Lodewijk XV: De Lodewijk XV-stijl is een barokstijl genoemd naar de Franse koning die regeerde van 1715 tot 1774, Lodewijk XV. De stijl wordt in Frankrijk de Louis Quinze-stijl genoemd. In Nederland wordt de stijl toegepast in het derde kwartaal van de 18e eeuw, meer precies: de periode ±1740-±1770. De Lodewijk XV-stijl is speels, licht en asymmetrisch en wordt gekenmerkt door uitbundige en krullerige versieringen.
(Burger)weeshuis: Huis waar kinderen terecht kunnen die hun ouders hebben verloren.
Pand: Huis of gebouw.
Symbolisch: Een soort voorbeeld van iets.
Zilversmeden: Mensen die zilver maken.
Vitrine: Een glazen kast waar meestal spullen in zitten die tentoon worden gesteld.
Barok: stijlperiode dat gekenmerkt wordt door gevoelens.
Rijksacademie: Onderwijsinstelling, tegenwoordig met name voor hoger beroepsonderwijs, in België voor hoger artistiek onderwijs. Vroeger met name een genootschap ter beoefening en bevordering van wetenschappen, letteren of kunst. De rijksacademie wordt door het Rijk (de overheid) onderhouden.
REACTIES
1 seconde geleden