INHOUDSOPGAVE
* Louis Braille
* Hoe ontstond het puntensysteem?
* Rafigrafie
* Louis Brailles overlijden
* Internationale erkenning
* Braille-schrijfmachine
* Kortschrift in graden
* Een held van Frankrijk
Gebruikte bronnen:
- boek: Louis Braille
geschreven door Beverly Birch
- Internet
Louis Braille
Louis Braille werd op 4 januari 1809 geboren. Hij was de zoon van Simon René Braille en zijn vrouw Monique. Hij was een nieuwsgierig en opgewekt kind.
Toen hij 3 jaar oud was verwondde hij een van zijn ogen aan een scherp voorwerp terwijl hij aan het spelen was in de werkplaats van zijn vader. Ondanks de best mogelijke medische hulp die in die tijd te krijgen was, ging het oog ontsteken en de ontsteking sloeg over op het tweede, toen nog goede oog. De artsen konden de ontsteking niet genezen en Louis Braille werd voor de rest van zijn leven blind.
Zijn ouders, een priester en de leerkrachten van een plaatselijke school in Coupvray hadden wel opgemerkt dat hij een erg slimme jongen was. Ondanks dat hij blind was kreeg hij toch toestemming om in de klas, tussen de “normale”kinderen, te zitten. Op deze manier zou hij toch nog wat bijleren door te luisteren naar de lessen. Ze dachten echter dat hij nooit om zou gaan met zijn klasgenoten, maar al gauw was hij het baasje van de klas.
Toen Louis tien jaar was werd hij naar het Koninklijk Instituut voor Blinden in Parijs gebracht. Daar werd voornamelijk mondeling lesgegeven, hoewel er ook boeken waren. Deze boeken bevatten de gewone letters, die het zwartschrift ook kent (het zwartschrift is het bekende alfabet van 26 letters) maar dan verhoogd t.o.v de ondergrond, zodat ze voelbaar waren. Ook hier bleef Louis goed leren en ontwikkelde een talent voor muziek, vooral piano en orgel. Langzaam kwam het idee van een schrift speciaal voor blinden in zijn hoofd.
Hoe ontstond het puntensysteem?
De Franse legerkapitein Charles Barbier de la Serre was in die tijd op zoek naar een systeem waarmee zijn soldaten in het donker zouden kunnen lezen en schrijven, zonder licht te gebruiken. Hij bedacht een systeem dat bestond uit twee kolommen uit ieder zes punten. Deze punten werden voelbaar gedrukt, iedere combinatie stelde een letter voor. Sommige combinaties stonden voor een samentrekking van letters die veel voor kwamen in de taal, dat leest sneller. Een nadeel van dit nachtschrift is dat het teveel puntjes zijn om met een vinger (in een aanraking) te kunnen voelen. Lezen kost dus veel tijd.
Louis kwam voor het eerst in aanraking met het puntensysteem van Barbier op school. Daar deelde zijn directeur enkele bladzijden uit. Louis was aan de grond genageld, dit was geweldig. Dit was beter dan de boeken met de grote reliëfletters erin van Valentin Hauy, dit was de stichter van de school. Hij had al boeken gemaakt maar die waren enorm groot en dik. Louis leerde dit puntensysteem te lezen, maar na enige tijd ondervond hij meer problemen. De letters waren nog steeds te groot en van de grammatica klopte niets. Zo kwam hij op het idee voor verbetering.
Ondanks dat Barbier niet in was voor verbetering is Braille zelf gaan experimenteren voor vereenvoudiging van het puntensysteem van Barbier.
Hij moest en zou iets vinden dat precies werkte, gemakkelijk om mee om te gaan, dat alles kon doen dat een normale lees en schrijftaal kon, met alle soepelheid van het alfabet van de zienden. Zo begon de dertienjarige Louis aan zijn zoektocht. Elk vrij uur is hij er mee bezig., hij werkte steeds maar door.
Eerst en vooral moest hij het aantal punten verminderen, zodat elk symbool onmiddellijk door 1 vingertop kon worden gevoeld. Elke samenstelling van punten die door elkaar gehaald kon worden met een andere samenstelling die moest worden verwijderd: elke samenstelling moest verschillen van de ander.
Hij was nabij de oplossing, hij was daar zeker van.
Toen Braille de code van twaalf naar zes punten terugbracht was het wel mogelijk om met een vinger de gehele letter te voelen. Zo kun je dus sneller en gemakkelijker lezen. De puntjes hebben voor het gemak een nummer gekregen. De puntjes in de eerste kolom heten 1,2 en 3 en die in de tweede kolom 4,5 en 6. Dus in het braille alfabet bestaat bijvoorbeeld de letter p uit de punten 1,2,3 en 4.
Hoeveel puntenmogelijkheden zijn er mogelijk met zes punten die dik of plat kunnen zijn?
Antwoord: Er zijn zes punten, die kunnen dik of plat zijn. Er zijn dus per punt twee mogelijkheden. Er zijn dus in totaal à 2 = 64 mogelijkheden. Maar alle zes plat kan niet, want dan heb je geen letter. Zo word het dus 64-1=63 mogelijkheden. Hierin zijn alle letters, cijfers en tekens verwerkt.
De leraren en de leerlingen waren er helemaal weg van. De leerlingen leerden dit nieuwe schrift snel leren. Ze ondervonden geen van de moeilijkheden die de punten van Barbier hadden veroorzaakt. Voor het eerst konden ze aantekeningen maken, hun geliefde passage of zelfs hele boeken overschrijven. Alle dingen die eerst buiten bereik waren. Voor blinden was een nieuw tijdperk aangebroken.
Door aanmoediging ging Louis voor het perfectioneren van zijn puntensysteem, hij zette zijn experimenten voort. Hij blonk wel nog steeds uit in zijn studies, ook bij handvaardigheid.
In 1826, hij was toen 17, gaf hij les in algebra, spraakkunst en aardrijkskunde, Louis had zijn roeping gevonden; deze blinde student werd snel een uitmuntende leraar. Louis beleefde altijd nog veel plezier aan de muziek. Hij studeerde orgel en zou later organist worden in verschillende kerken van de stad. Zo uitte hij zijn godsdienst in de muziek.
In 1827 er een grammatica herschreven in zijn puntenalfabet. Twee jaar later volgde er ook nog een grammaticale tekst.
In 1828 breidde Braille zijn systeem uit tot het schrijven van muziek. In dit jaar werd hij officieel leraar, hij was toen 19. Hij was gelukkig. Hij werd geheel in beslag genomen door zijn lessen en vrienden. Hij bereidde zijn lessen met behulp van zijn alfabet en schreef een rekenboek. Ook werkte hij verder aan zijn studie over het schrijven van muziek.
In 1829 volgde de publicatie van de eerste uitgave van zijn boek ‘Methode voor het schrijven van woorden, muziek en gezongen liederen door middel van punten, voor het gebruik door blinden en voor hen samengesteld’.Dit boek was de officiële geboorte van het originele braillealfabet. Maar het zou nog jarenlang duren voor dat het braille schrift officieel werd aangenomen, zelfs in Brailles eigen instituut. Braille zegt wel in zijn boek: ‘we moeten toegeven dat kapitein Barbier ons op het idee heeft gebracht’.
In de jaren 30 van de 19e eeuw, bleek dat Louis de eerste symptomen had van tuberculose. Hij ging minder lesgeven omdat dat moest, maar in plaats daarvan ging hij verder met zijn onderzoek.
In 1836 voegde hij de letter ‘w’ toe aan zijn alfabet, op verzoek van een engelse leerling van de school (de letter ‘w’ komt in het Frans niet voor). Een jaar later kwam de vernieuwde versie van zijn boek uit. Hij bleef het nog altijd zijn ‘kleine systeem van schrijven door middel van punten’ noemen. Toen wist hij nog niet dat zijn ‘kleine systeem’later braille zou gaan heten, en hij dus wereldwijd bekend werd.
Rafigrafie
Louis raakte geïnteresseerd in de vraag hoe blinden en zienden naar elkaar konden schrijven. Zijn alfabet kon daarvoor niet dienen, want dan moest de ziende persoon eerst braille leren. Een blinde moest kunnen schrijven op een manier die voor een ziende herkenbaar was, in het normale alfabet van de ziende, en in staat zijn de letters nauwkeurig te vormen.
In 1839 had Louis de oplossing. Hij ontwierp een manier om de vormen van de normale letters van het alfabet, kaarten, geometrische figuren en muziek te gebruiken, maar in de vorm van braille: blinden konden ze voelen en de zienden konden ze onmiddellijk herkennen. Hij noemde deze uitvinding: rafigrafie. Hiermee wordt bedoeld dezelfde letters als het bekende alfabet in puntjes, maar dan verdikt zodat blinden de letters beter kunnen voelen.
De leerlingen waren hier net zo enthousiast over als over het braille. Ze konden nu brieven naar hun ouders sturen en die konden het gewoon lezen. De uitvinding nam een nieuwe wending toe. De fransman Francois-Pierre Fucault, een vriend van Louis, vond een machine uit om rafigrafie snel te laten drukken. Hij bevestigde lood aan hefbomen die zo geslagen werden dat ze letters op papier konden drukken. Eigenlijk een voorloper van de schrijfmachine, en het was uitgevonden door een blinde!
Louis Brailles overlijden.
Louis overleed op 6 januari 1852 op 43-jarige leeftijd. De laatste jaren van zijn leven heeft hij toch nog les gegeven, omdat hij de tuberculose te boven was gekomen. Op het eind voelde hij zijn krachten afnemen. Op dezelfde kalme, methodische en zorgzame manier waarop hij leefde, bracht hij zijn zaken in orde. Bijvoorbeeld dat zijn moeder een regelmatig inkomen zou hebben van zijn spaargeld.
Maar de erkenning voor Louis Braille’s werk moest nog komen. In de volgende dertig jaar werd hij over de hele wereld beroemd als de grootste weldoener van de blinden. Louis had met zijn werk de wereld een meer leefbare plaats gemaakt voor de blinden.
Internationale erkenning.
Twee jaar later in 1854 werd braille formeel aangenomen als het officiële systeem voor blinden in Frankrijk. Daarna begon het zich buiten Frankrijk te verspreiden. Maar dat was een traag proces.
In 1860 werd, in Zwitserland, het eerste boek in braille buiten Frankrijk gedrukt. In de Duits sprekende landen zou het daarentegen nog veertig jaar duren voor het puntsysteem van Louis zou worden aanvaard.
In 1878 stemde men, op een internationale conferentie van Europese landen, met een grote meerderheid voor braille.
Tegen 1929 was een internationaal muziekschrift in braille uitgewerkt.
Braille-schrijfmachine.
De eerste braille boeken waren dik en zwaar. Gemaakt van bladen die aan elkaar waren geplakt waarbij de punten naar buiten staken. Een tekst drukken was daarom een erg traag proces.
Vandaag de dag is het mogelijk de beide kanten van het papier te gebruiken. Een andere belangrijke ontwikkeling kwam toen Frank Hall in de VS de braille-schrijfmachine uitvond. Dat was een machine met zes toetsen (een voor elk punt) die functioneerde door verschillende toetsen gelijktijdig in te drukken zodat men alle punten in 1 letter met een enkele beweging kon maken. Zo ging het schrijven van braille twee keer zo snel.
Braille en computer.
Om boeken in braille om te zetten was nog altijd een ziende nodig die braille kon. In de VS werd in de late jaren ’50 een computergestuurde braille-druk ontwikkeld. Een computerprogramma zette een “normale”tekst om in braille.
Dit betekende grote vooruitgangen.
Tegenwoordig worden deze machines ondersteund door moderne tekstverwerkingssystemen.
Kortschrift in graden.
Voor ervaren braillelezers is er nu een nieuwe methode uitgevonden: het kortschrift in graden. Voor dit schrift wordt gebruik gemaakt van 8 puntjes, en kan toegepast worden in muziekpartituren, wiskunde en teksten. Er zijn nu enkelvoudige combinaties voor hoofdletters, cijfers en stijlmethodes. nu neemt het brailleschrift niet meer ruimte in beslag dan het gewone zwartschrift.
Een held van Frankrijk
Honderd jaar na Louis’dood werd het geschenk van deze dertienjarige jongen, die het puntensysteem ontwierp, formeel erkend als een uitvinding met wereldwijde betekenis, zoals de blinden het allang beschouwden.
Een ding staat vast: Dankzij Louis Braille is het mogelijk geworden voor blinden om zich net als ziende mensen goed op te leiden. We mogen hem dus heel dankbaar zijn.
REACTIES
1 seconde geleden
I.
I.
best handig ook voor groep 7
12 jaar geleden
Antwoorden