Utopie
Filosofie
V45fi
2 Inhoudsopgave
3 Samenvatting p. 2
4 Inleiding p. 3
5 Inhoudelijke oriëntatie
1.1 Theorie p. 4
1.2 Meest voorkomende utopie p. 7
2.1 Utopie volgens verschillende filosofen p. 8
2.2 Utopieën voor verschillende soorten mensen p. 10
3.1 Utopie en onafhankelijkheid p. 13
3.2 Utopie werkelijkheid p. 15
4.1 Waarden en normen p.16
4.2 Een schets van een dag uit het leven van een persoon in onze utopie p. 17
5 Nederland utopie p. 18
6 Utopia p. 19
7 Films p. 20
6 Methoden p. 22
7 Resultaten p. 23
8 Conclusie p. 25
9 Bijlagen p. 26
10 Bibliografie p. 27
3 Samenvatting
We gaan in deze opdracht onderzoek doen naar het begrip ‘utopie’. We kijken niet alleen naar de letterlijke betekenis maar ook naar de mensen die hierover een boek hebben geschreven. We doen onderzoek naar de verschillende meningen van mensen over het onderwerp utopie. We zoeken naar de meest voorkomende utopie, bekijken of een utopie eigenlijk wel nodig is en of het werkelijkheid kan worden. Hierna stellen we de waarden en normen op die in onze utopie gelden en geven hier voorbeelden van in de vorm van een verhaal. Ook zoomen we in op het heden hier in Nederland. We kijken of het land waarin wij leven een utopie is en of een ander land er meer op lijkt. Na het kijken van een aantal films, documentaires en series geven we een conclusie of het een utopie is of niet en of het vergelijkbaar is met onze eigen utopie.
4 Inleiding
Deze periode mogen we zelf iets verzinnen als test, zolang het onderwerp ‘utopie’ is. Wij hebben gekozen om een soort boekje te maken waarin we verschillende onderwerpen behandelen. Wij hebben gekozen voor acht onderwerpen die we ook nog eens hebben verdeeld in deelonderwerpen. We hebben dus redelijk veel om te doen voor het eind van de periode. We verdelen de taken en laten het elkaar controleren. Misschien heeft de ander nog wat verbeteringen, na overleggen veranderen we dit. We hebben niets speciaals nodig. Wat we nodig hebben zijn de standaard dingen zoals Word, internet, aantekeningen maar vooral onze eigen kennis. Wij gaan ons best doen om dit boekje zo goed mogelijk te maken.
5 Inhoudelijke Oriëntatie
1.1 Theorie
In deze deelopdracht gaan we de letterlijke betekenissen van de belangrijkste begrippen bij dit project opzoeken. Hierdoor krijgen we een beter beeld van wat deze begrippen nou precies betekenissen. Deze betekenissen kunnen we gebruiken bij de rest van ons project. Ook behandelen we een groot deel van de theorie die in de lessen zijn behandeld.
Utopie
- verzonnen en gewenste werkelijkheid
- een volmaakte toestand die niet te bereiken is
- abnormaal toekomstbeeld
- droombeeld
- onbereikbaar ideaal
Dystopie
- samenleving met louter negatieve eigenschappen waarin men beslist niet zou willen leven
- het tegengestelde van de utopie
- antiutopie
Condition Humaine
De CH is de menselijke toestand. De mens verkeert van nature in een bepaalde toestand, namelijk een van existentiële angst voor:
- het lichaam: ons lichaam is krakkemikkig en daarom zijn we kwetsbaar.
- de natuur: de natuur is sterker dan wij mensen.
- de ander: de andere mens is onvoorspelbaar en kan je ook pijn doen.
Op 2 manieren worden er in utopieën oplossingen gezocht voor de angsten van de CH:
- Technische utopie: door middel van technische en wetenschappelijke snufjes oplossingen bieden voor de angst voor het lichaam, de natuur en soms voor de ander.
- Sociale utopieën: door middel van een maatschappelijk plan van aanpak oplossingen bieden voor de angst voor de ander en soms voor het lichaam en de natuur.
Contractfilosofie
Waarop baseren wij de macht van vorsten? Thomas Hobbes, John Locke en J.J. Rousseau zeggen allemaal iets anders maar hebben dezelfde ‘vorm’ voor hun theorie, een sociaal contract. Een sociaal contract is een overeenkomst tussen burgers en machthebber waarin ieders rechten en plichten worden uitgewerkt, het is een niet-bestaand contract.
De drie onderdelen van een sociaal contract:
- Beschrijving van de natuurtoestand. De situatie van een groep mensen als er nog geen regels zijn. (gedachte-experiment)
- Beschrijving van de vereniging. De groep gaat samenwerken.
- Beschrijving van de onderwerping. De groep geeft vrijwillig zijn macht af aan een machthebbende instantie.
Thomas Hobbes (1588-1679)
- Natuurtoestand: De mens is van natuur een wolf voor de ander. Want de natuur gedraagt zich naar bepaalde wetten, zo ook de mens:
- Wet van afkeer voor de dood
- Wet van verlangen naar macht
Dus de mensen zullen ten koste van elkaar hun eigen leven veilig stellen en macht
proberen te vergroten.
- Vereniging: Gelukkig heeft de mens hierna ook nog de eigenschap van redelijkheid en ziet hij in dat verenigen de beste optie is.
- Onderwerping: Ze wijzen als groep vrijwillig een vorst aan. Dat moet een zeer strenge angstaanjagende vorst zijn.
John Locke (1632-1704)
- Natuurtoestand: Alles is van iedereen én in de natuurtoestand zijn natuurrechten. natuurrechten zijn shocking. Dit is omdat rechten een soort gedragsregels zijn tegenover elkaar, regels waren er nog niet. Deze natuurrechten zijn:
Eigendomsrecht (gaat over kunnen overleven)
- Lijfsbehoud (jezelf/leven mogen verdedigen)
- Recht op vruchten van je werk/ dat wat je lichaam produceert
- Als ik loonarbeiders in dienst heb, is wat zij produceren ook van mij
- Verbod op verspilling
Je mag jezelf niet zoveel toe-eigenen dat je daarmee anderen schaadt. Als er
één iemand is met alle rijkdom, dan zullen anderen minder hebben.
In deze natuurtoestand zijn weinig overtreders maar:
- Vereniging: De weinige overtreders zullen ervoor zorgen dat mensen gaan verenigen.
- Onderwerping: Ook zij stellen een leider aan, in de vorm van volkssoevereiniteit: het volk is eigen baas. Maar deze baas moet de rechten van het volk beschermen dus:
- veiligheid/bescherming
- eigendom
Beschermt de leider het volk en haar eigendom niet, dan mag het volk de leider afzetten.
Jean-Jacques Rousseau (1712-1778)
- Natuurtoestand: Paradijs! De mens leeft als een heerlijk lui dier, er zal dus geen oorlog zijn of gedoe, daar zijn we te lui voor. Positief! Maar als er op een bepaald moment bezit komt, dan start de menselijke ellende:
- ongelijke verdeling van bezit
- wetten die de ongelijkheid nog eens versterken
- dit leidt tot heersers en slaven. De kans dat jij slaaf wordt is helaas heel groot.
Deze stand van zaken noemt Rousseau een pseudocontract.
- Vereniging + onderwerping: Er moet een echt sociaal contract komen, gebaseerd op:
- menselijk zelfbestuur (democratie)
- volonté generale en niet op de volonté de tous.
De volonté generale is ‘het algemeen belang’. De volonté de tous is ‘de wil van iedereen’. Op
iedereens wil kun je geen samenleving baseren. Als de democratie zich baseert op de volonté generale, is er sprake van een zo ideaal mogelijke samenleving. (de natuurtoestand zou nóg idealer zijn, maar dat is een niet haalbaar iets.)
1.2 Meest voorkomende utopie
In deze deelopdracht gaan we verschillende utopieën bekijken. Hieruit willen wij een algemeen beeld krijgen van de meest voorkomende utopie. Elke keer leggen we uit waarom wij denken dat mensen dit in hun utopie verwerken.
Wij denken dat de meest voorkomende utopie eigenlijk best wel simpel is. Namelijk een waarin je veel geld hebt, aangezien eigenlijk heel onze samenleving draait om geld. Je niets (meer) hoeft te doen, (bijna) iedereen werkt het liefst niet hard. Een waarin je alleen maar lol hebt en verder geen problemen hebt, van problemen krijg je stress en dat vind niemand leuk zolang die ‘ongezond’ is en als je lol hebt wordt je gelukkiger. Een samenleving waarin overal vrede is en geen armoede, in je eigen utopie wens je altijd het beste voor jezelf maar je wil dat anderen ook gelukkig zijn en dat kan je grotendeels bereiken met vrede en geen rijkdom. Je veel vrienden hebt, met vrienden kan je lol hebben en dat is wat de meesten willen hebben in het leven. En als laatste een man/vrouw die van je houd en met wie je nooit ruzie hebt, het enige wat veel mensen nog liever hebben dan geld is liefde en met je liefde wil je geen ruzie. De meeste mensen denken niet meteen aan het rechtssysteem van de samenleving omdat dat niet heel veel invloed heeft op hunzelf. Vaak vinden mensen een goed georganiseerde democratie het beste voor de samenleving. Zij willen dan niet zelf de ‘leider’ zijn omdat dat niet in hun utopie past van niets doen een alleen maar lol hebben. Wij denken dat de meeste mensen zo over hun utopie denken.
2.1 Utopieën van filosofen
In deze deelopdracht gaan we verschillende utopieën van verschillende filosofen opzoeken. Hierdoor krijgen we een beeld van wat anderen belangrijk vinden. Hieruit kunnen we verschillende belangrijke aspecten halen waar we rekening mee kunnen houden.
Plato
Plato schreef rond 380 v Chr. het boek Politeía. Het gaat over rechtvaardigheid en de ideale staat. Volgens Plato is in de ideale staat orde en evenwicht. Deze dingen kunnen pas ontstaan wanneer de drie delen van de staat goed samenwerken:
- Deel één van de staat is de laagste klasse, het grootste deel van de bevolking, de arbeiders.
- Deel twee zijn de wachters, zij beschermen de staat. Een soort soldaten, zij worden gekenmerkt door hun dapperheid.
- Deel drie is de leidende klasse, het bestuur. Zij moeten in staat zij de staat ordenen, zij worden gekenmerkt door hun wijsheid.
In de ideale staat heeft iedereen goede zelfbeheersing en leven ze in matigheid. Hierdoor is iedereen tevreden met de rol die ze vervullen in de staat. Iedere taak is om voor het welzijn van anderen te zorgen. De ideale staat is rechtvaardig omdat iedereen de taak krijgt aangewezen waar hij of zij goed in zijn.
Om deze taken te leren is een een goede opvoeding nodig. Volgens Plato is het belangrijkste deel van de opvoeding het bijbrengen van de ‘deugd’, de eerste wijsheid die een kind leert. Alle burgers moeten een gelijke opleiding krijgen. De beste leerlingen worden op basis van begaafdheid eruit gekozen, zij worden opgeleid voor de hogere taken.
Bijzonder aan de opvoeding van Plato is dat jongens en meisjes gelijk zijn. Dit was in zijn tijd niet gebruikelijk. De filosofie van Plato hierachter was dat mannen en vrouwen tot hetzelfde in staat zijn, zolang ze maar dezelfde opvoeding krijgen.
In de ideale staat mogen arbeiders geld en andere luxe bezitten, maar niet te veel. De leden van de twee hogere klassen moeten een sobere levensstijl hebben, zij moeten weten dat hebzucht slecht is. Ze mogen niet zelf kiezen wie hun partner is. Volgens Plato zorgen deze regels ervoor dat er in de staat geen wanorde ontstaat.
Thomas More
Thomas More schreef in 1516 het boek Utopia. In dit boek beschrijft hij een ideale staat. Hij schreef dit boek omdat hij niet tevreden was met Engeland. Utopia bestaat uit twee boeken. In boek één geeft More vooral kritiek op het Engelse leven van die tijd. In het tweede boek laat More zien hoe hij vindt dat het moet zijn, hij schrijft over een denkbeeldig eiland.
Op het eiland is geen luxe en geen privébezit, dit zorgt voor hebberigheid. Hebberigheid is iets wat More wil tegengaan, omdat mensen dan egoïstisch gaan handelen. Het is ook niet nodig om privébezit te hebben, iedereen werkt samen om de gemeenschap te voorzien van zijn behoeftes. Er is dus ook geen geld nodig. Iedereen kan alles gebruiken zonder ervoor te vragen of te betalen.
Iedereen moet twee jaar op een boerderij werken, waardoor altijd genoeg voedsel is. Wanneer een inwoner van Utopia zijn plicht in het agrarisch systeem heeft vervult krijgt hij/zij een nuttige vaardigheid aangeleerd. Die persoon mag zijn eigen vaardigheid kiezen, dit wordt dan later zij/haar baan. Er is geen klassensysteem waardoor iedereen gelijk wordt behandeld.
Een probleem dat More aanpakt in zijn Utopia is het straffen van misdadigers. Het was gebruikelijk om iedereen de doodstraf te geven. More vond dit onaanvaardbaar. De mensen die hebberig worden en gaan stelen worden slaven.
Volgens More was er ook te veel macht in Engeland. In Utopia is er geen koning, maar een democratisch systeem. Hierdoor kunnen mensen hun eigen mening uiten. Toch is Utopia wel eens in oorlog, met een goede reden. Hiervoor worden soldaten ingehuurd, het leven van een inwoner mag niet worden verspild.
Het doel van de mensen in Utopia is volgens More het hebben van plezier. De inwoners werken precies genoeg om de nodige voorzieningen te kunnen verzekeren, de rest van de tijd gebruiken ze om hun geest te ontwikkelen. Volgens More is het alleen in Utopia echt mogelijk om geluk te ervaren.
Francis Bacon
In 1626 schreef Bacon het boek Het nieuwe Atlantis. Hij heeft dit boek nooit af kunnen maken. Hij deed een poging om nieuwe wetenschappen op een goede manier toe te passen in een staat. Hij vond dat de staat geregeerd moest worden door wetenschappers. De moderne wetenschap zou de mens vooruitgang brengen.
Het boek bestaat uit drie delen, waarvan deel één en twee in verhaalvorm zijn geschreven. Het vertelt het verhaal van een scheepsbemanning die door een schipbreuk wordt getroffen en strandt op een eiland. Dit eiland is bewoond door een christelijk natie. De bemanning wordt vriendelijk en gastvrij onthaald. Hen wordt uitgelegd hoe de ideale maatschappijvorm tot stand was gekomen en hoe deze georganiseerd is. In het derde deel wordt de vooruitgang van de wetenschap beschreven.
Bacon beschrijft de ideale gemeenschap van wetenschapper. Er wordt vooral een groot onderzoeksinstituut beschreven. In ‘caves’ wordt de houdbaarheid van lichamen onderzocht, in ‘towers’ wordt onderzoek naar meterorologische verschijnselen verricht, in ‘gardens’ en ‘pools’ vinden experimenten met planten en vissen plaats, in ‘perspective houses’ met licht en in ‘sound-houses’ met geluid.
De wetenschappers zijn in het boek fellows, er worden verschillende functies onderscheiden:
- Merchants: verzamelen boeken en instrumenten
- Pioneers: ontwerpen nieuwe experimenten
- Compilers: geven de resultaten van experimenten weer in tabellen
- Benefactors: denken na over praktische toepassingen van de resultaten
- Inoculaters: voeren de experimenten uit
- Interpreters: interpreteren de resultaten in de vorm van "aforismen"
Bacon beschreef een groot aantal uitvindingen die pas in de 20e eeuw ontstonden.
Het doel van al deze wetenschap was om de natuur beter te leren kennen. Als we de natuur kenden, en konden beheersen, zou dat gaan leiden tot meer welvaart. Dit leidt weer tot een gelukkigere bevolking.
Bij Bacon speelt religie, voornamelijk het christendom, een grote rol.
2.2 Utopieën voor verschillende soorten mensen
In deze deelopdracht gaan we verschillende soorten utopieën voor verschillende soorten mensen bekijken. Hierdoor leren we hoe verschillende mensen een ander idee hebben van wat een utopie is. Waar we mensen in verdelen zijn leeftijden, geloven en geslacht.
Elk mens op de wereld is een individu die een eigen kijk heeft op de wereld hoe die nu is en hoe die zou moeten zijn. Je kunt mensen onderscheiden door heel veel verschillende aspecten. Omdat het er zo veel zijn gaan we ze niet allemaal behandelen. Wij hebben gekozen om te kijken hoe de utopie eruit ziet van verschillende leeftijden, geloven en geslachten. Deze gaan we steeds apart behandelen.
Leeftijd
± 8 jaar: Een kind van ongeveer acht jaar oud weet nog niet veel van de samenleving waarin
hij/zij leeft. Hij/zij hoort allerlei verhalen over prinsessen en prinsen op witte paarden.
Hoe gelukkig die prinsen en prinsessen zijn en wat een goed leven zij hebben.
Daarom willen kinderen van die leeftijd vaak die personen zijn waarover ze zo veel
horen.
± 18 jaar: Jongens en meisjes van 18 jaar hebben geen zin meer in dat kinderachtige gedoe.
Zij willen feesten en lol hebben met hun vrienden, vaak met alcohol. Aangezien ze
18 jaar zijn kunnen ze hun rijbewijs halen en auto rijden. Ze worden zelfstandiger.
± 23 jaar: Een 23-jarige is (bijna) klaar met studeren. Hij/zij heeft zijn/haar diploma gehaald en
wil daarmee een (goed) betaalde baan krijgen. Ze gaan meestal op zichzelf wonen
en hebben dan geld nodig. Aangezien ze veel zelfstandiger zijn willen ze meer
stabiliteit, ze kunnen niet meer altijd hun ouders om hulp vragen en willen dat
bovendien ook niet.
± 35 jaar: Een man of vrouw van 35 jaar is meestal al wel getrouwd en heeft met die persoon
kinderen. Kinderen kosten veel geld daarom is het ook voor hun belangrijk om een
goed betaalde baan te hebben. Zij moeten daarmee ook de boodschappen en het
huis et cetera betalen.
± 50 jaar: Volwassenen van 50 jaar wensen het liefst dat ze weer jong waren. Hun kinderen
zijn ondertussen ook al (bijna) volwassen en doen daar dus ook minder mee. Ze
krijgen grijs haar en hebben veel werkdruk en dat geeft hun het gevoel dat ze oud
zijn en willen daarom weer jong zijn, gewoon lekker feesten en wanneer je
problemen hebt gewoon bij je ouders aankloppen.
± 67 jaar: Mensen van 67 jaar gaan met pensioen. Ze kunnen meer aandacht besteden aan
andere dingen in het leven zoals hun kinderen en kleinkinderen. Ze kunnen een
hobby nemen want ze hoeven zich geen druk meer te maken over werk.
± 80 jaar: Bij een persoon van 80 jaar gaat de gezondheid snel achteruit. Ze kunnen zich
steeds moeilijk voortbewegen, zijn sneller ziek en hebben sneller verwondingen.
Niet alleen fysiek gaat het achteruit maar ook mentaal. Hetgeen wat zij daarom het
liefst willen is een goede gezondheid, niet alleen voor hunzelf maar ook voor hun
kinderen en kleinkinderen.
Geloof
Er zijn te veel verschillende geloven om ze allemaal hierin te behandelen. Daarom hebben wij gekozen om de twee grootste/belangrijkste geloven te behandelen, namelijk de islam en het christendom
Natuurlijk kun je niet zeggen dat alle moslims hetzelfde idee hebben over een utopie mbt de islam. Niet alle moslims zien de islam hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld extremisten die de regels van de islam naleven zonder erbij na te denken. Aan de andere kant heb je de ‘normale’ moslim die de regels van de islam wel willen naleven maar zich daarin wel aanpassen aan de maatschappij waarin zij leven. Het grootste verschil tussen extremisten en ‘normale’ moslims (het grootste deel van de moslims) is de manier waarop zij de normen en waarden die in de Koran staan opvatten. Wij denken dat de utopie voor de extremisten er meer uitziet als een wereld waarin iedereen moslim is. Zo zijn er geen rellen meer tussen verschillende geloven. Voor de ‘normale’ moslims ziet de utopie er meer uit als een maatschappij waarin iedereen zijn eigen geloof na kan leven zonder rellen te hebben met de buren. Een maatschappij waarin je normaal kunt omgaan met mensen die een ander geloof hebben. Ook in het christendom zijn verschillen in de mate waarin christenen de normen en waarden van het christendom uiten. Maar dit verschil is minder groot dan in de islam. Wij denken dat het het grootste deel van de christenen hun utopie hetzelfde ziet als het grootste deel van de moslims.
Geslacht
Vooral in de beginjaren is er veel verschil tussen jongens en meisjes. Een beetje standaard gezegd willen jongens draken, ridders en piraten en meisje willen prinsessen, luxe en dieren. De rest van hun het leven willen mannen en vrouwen over het algemeen hetzelfde namelijk een gezin, een goed betaalde baan et cetera. Maar er zijn wel verschillen tussen mannen en vrouwen in hun utopie die aan het oppervlak niet te zien zijn maar als je de diepte meer in gaat ze duidelijk te zien zijn. Een groot verschil zit hem in hoe mannen en vrouwen lol hebben met hun vrienden. Vrouwen vinden het over het algemeen leuk om te gaan shoppen met vriendinnen en daarna lekker uit eten. Terwijl mannen genoegen nemen met een biertje drinken en een voetbalwedstrijd kijken. Ook zit er een groot verschil tussen mannen en vrouwen in sport. Niet zo zeer in van welke sport ze houden maar hoe ze die sport beoefenen. Mannen zijn daarin wat ruiger/harder en vrouwen doen het over het algemeen wat voorzichtiger maar denken ook meer na over wat ze doen ipv gewoon aan te vallen. Maar wij denken dat dat verschil niet alleen in sport is maar in het hele leven. Verder zit er ook een groot verschil in de kledingstijl. Kledingstijl verandert met de jaren mee. In de Middeleeuwen was roze namelijk een kleur voor jongens en blauw voor meisjes terwijl dat nu andersom is. Vrouwen laten over het algemeen meer huid zien in hun kledingstijl. Maar de stijl van nu voor tieners is redelijk stoer en kan gedragen worden door jongens en meisjes. Zo zijn er nog veel meer verschillen maar ook overeenkomsten tussen mannen en vrouwen te bedenken die we niet allemaal gaan behandelen.
3.1 Utopie en onafhankelijheid
We wilden wel eens weten of een utopie nou echt nodig was. We hebben hierover een documentaire bekeken zodat we antwoord konden geven op de vraag hoe wij onze utopie (niet) kunnen bereiken
De meeste mensen zien niet de vooruitgang die we hebben geboekt vanuit vroeger. Ze zien alleen de problemen die nu heersen. In de Middeleeuwen was de utopie een lui lekker land. We zitten nu heel dicht tegen die utopie aan in vergelijking met de Middeleeuwen. Elektronica doet steeds meer werk voor ons waardoor we steeds minder zelf hoeven te doen. We zien de Afrikaanse en Aziatische landen nog steeds als ontwikkelingslanden maar sinds begin 19e eeuw zijn ze zo erg gegroeid en welvarender geworden dat het eigenlijk helemaal geen ontwikkelingslanden zijn maar zij zijn ook ontwikkeld net als de Europese landen en Amerika.
Veel mensen willen in hun utopie onafhankelijk zijn. Want anderen die kunnen je ‘neerhalen’ in meerdere opzichten. Bijvoorbeeld jij bent een Nutella producent. Jij bent afhankelijk van anderen voor het cacao en de olie etc want dit allemaal zelf doen is onmogelijk. Sowieso gaat dat niet lukken door het klimaat in Nederland maar ook kost het bakken met geld als je dat allemaal zelf moet gaan doen. Als het bedrijf waar jij cacao van koopt failliet gaat, gaat het ook een stuk slechter met jou omdat je een ander bedrijf moet vinden die cacao wil verkopen aan jou waardoor je tijdelijk geen Nutella kan maken. Hierom willen mensen onafhankelijk zijn, ze kunnen hun eigen keuzes maken en anderen staan hun niet in de weg.
Ons succes rust op wat onze voorouders al voor ons hebben gedaan. Wij zijn dus sowieso afhankelijk van hen, dat wat hun hebben uitgevonden ook echt klopt zodat wij daarop kunnen voortborduren.
Als je naar de samenleving van de hele wereld gaat kijken is afhankelijkheid essentieel voor welvaart. Een willekeurig land in Afrika kan wel onafhankelijk zijn maar niemand heeft er ooit van gehoord en er komt enorme armoede voor. Nederland is een heel welvarend land. Dat komt doordat wij samenwerken met andere landen en zo onze kost verdienen, wij zijn dus afhankelijk van anderen en dat is wat ons welvarend maakt.
Er zijn verschillende projecten geweest waarin mensen het onafhankelijk moesten redden. Voorbeelden zijn ‘Utopia’ en ‘De wereld van Beau’. In ‘De wereld van Beau’ ging Beau op een onbewoond eiland leven en moest hij zelf proberen te overleven zonder hulp van anderen. Hij was hier helemaal alleen en dat had zowel fysiek als mentaal een groot effect op hem. Hij voelde zich niet lekker omdat er weinig eten was en amper drinkwater. Ook was hij erg emotioneel. Of Thomas Thwaites die een onafhankelijkheidsproject doet door te kijken of hij een simpel broodrooster zelf kan maken. Toen hij het simpelste broodrooster dat hij kon vinden bleek die uiteindelijk toch niet zo simpel. Via verschillende wegen is hij aan materiaal gekomen voor zijn broodrooster. Uiteindelijk had hij er een gemaakt die er totaal niet uitzag en wel vijf seconden lang heeft gewerkt. Hij bewijst dus eigenlijk dat het onmogelijk is om in een wereld te leven waarin je zowel onafhankelijk als welvarend bent.
Veel mensen denken wel dat ze onafhankelijk zijn maar als je dieper gaat kijken zijn ze altijd wel verbonden met iets of iemand die voor hun iets heeft gedaan waardoor zij dit nu kunnen doen. Sommige personen leven van eten uit vuilnisbakken en zeggen dan dat dat hun onafhankelijk maakt. Ze zoeken zelf hun eten, anderen hoeven dat niet voor hun te doen. Maar als anderen dit voedsel niet in de prullenbak zou gooien had jij geen eten gehad. Je bent dan dus afhankelijk van anderen dat ze iets eetbaars in de prullenbak gooien.
Een goed idee om de armoede te bestrijden in de wereld is het basisinkomen. Iedereen, of je nou werkt of niet, krijgt een bepaald bedrag. Hiermee is ook geëxperimenteerd in verschillende landen, o.a. Canada. Daar wordt in een dorp met ongeveer 1000 gezinnen dit systeem ingevoerd. De resultaten zijn dat verschillende dingen zijn verbeterd, oa gezondheid, educatie en werkgelegenheid. Al de resultaten zijn positief dus waarom wordt dit systeem nou niet over de hele wereld ingevoerd? Dat komt doordat mensen bang zijn dat mensen de foute keuzes zullen maken en dat het systeem dus faalt ook al is het gebleken dat dit waarschijnlijk niet gaat gebeuren. Wij denken dat systeem een goed idee is en het resultaat is dat je dicht bij de utopie komt. Natuurlijk niet helemaal want je wil altijd wat je niet kan hebben.
3.2 Utopie werkelijkheid?
Wij zullen gaan kijken of een utopie al werkelijkheid is. En of er überhaupt wel een utopie kan ontstaan in onze samenleving. We geven een soort heden- en toekomstbeeld waarin uitgelegd wordt of het er wel of niet is en waarom.
Utopie in de huidige samenleving
De meest voor de hand liggende utopie in een samenleving zou zijn dat niemand meer hoeft te werken, iedereen genoeg geld heeft etc. Naar onze mening is deze utopie in de huidige samenleving niet te bereiken. Een utopie is iets wat per mening verschilt, de één wil dat de hele wereld gelovig is en de ander juist niet. Doordat iedereen iets anders wil kan niet met iedereen rekening gehouden worden. Hierdoor is niet iedereen tevreden en is er dus geen utopie aanwezig. Zelfs al zou je eindelijk een utopie bereikt hebben zullen de meningen weer veranderen. De mensen zullen nooit absoluut tevreden zijn en kunnen het niet eens worden.
Utopie in de toekomst
In de toekomst zou alles kunnen veranderen. Het zou zo kunnen zijn dat geloven, zoals het christendom en de islam, de wereld uit zijn door de toename van de wetenschap. In de toekomst zullen al veel meningsverschillen en problemen die leiden tot meningsverschillen verdwenen zijn. Dit betekend niet dat alle ongelijkheid en oneerlijkheid te wereld uit is. Er is altijd iemand die op een ander jaloers is omdat diegene meer heeft of iets heeft wat de ander ook graag zou willen. Hierdoor zijn mensen nog steeds niet helemaal tevreden, en dit zullen ze ook nooit worden. Een utopie is dus, ook in de toekomst, niet te bereiken. Het streven ernaar is wel altijd positief.
Utopie voor jezelf
Wanneer je zelf een eigen utopie wilt bereiken hoef je niet rekening te houden met de meningen van andere mensen. Dit betekent dat alles een stuk makkelijker te bereiken is. Er is alleen één probleem, je eigen mening en wil verandert ook steeds. Je eigen utopie zou dus steeds moeten kunnen veranderen. Een eigen utopie is volgens ons dus wel te bereiken maar niet permanent. Op een gegeven moment zul je een keuze maken die wel permanent is en die je op een gegeven moment zou willen veranderen, wat niet meer gaat. Voor jezelf gaat het dus om een tijdelijke utopie.
4.1 Waarden en normen
Door het opstellen van onze eigen waarden en normen kunnen we hier later, bij het ontwerpen van onze eigen utopie, rekening mee houden. We hebben zo opgesomd wat we willen. Zo gaat het maken van je eigen utopie een stuk makkelijker. We kunnen zien of tijdens het maken van deze opdracht onze meningen zijn veranderd of niet in tegenstelling tot de waarden en normen die we van tevoren hadden opgesteld.
- Vrijheid. De mensen in onze utopie moeten vrij zijn. Er mag geen dictator zijn die alles bepaalt, maar de inwoners bepalen door hun meningen te geven. De meeste stemmen gelden.
- Gerechtigheid. Het rechtensysteem moet zo zijn dat alleen echte criminelen gestraft worden. Er mogen geen fouten gemaakt worden waarbij onschuldige mensen naar de gevangenis gaan. Ook mag na deze straf niet minder naar hen gekeken worden. Iedereen kan een fout begaan, dat is menselijk.
- Welvaart. Iedereen moet even veel geld kunnen verdienen, zodat zij de dingen kunnen doen en kopen die ze leuk vinden en waar zij tevreden van worden.
- Vrijheid van geloofsovertuiging. Iedereen moet zijn eigen geloof kunnen uiten en naleven zonder daarover commentaar te krijgen.
- Veiligheid. De mensen in onze utopie moeten zich veilig kunnen voelen. Er zijn niet tot weinig criminele activiteiten.
- Gelijkheid. Het mag niet uitmaken op wat voor geslacht je valt, iedereen wordt gelijk behandeld. Ook is er gelijkheid tussen huidskleur, geslacht, leeftijd etc.
- Privacy. Mensen moeten zich niet teveel met anderen bemoeien. De inwoners kunnen doen wat ze willen zonder daar te veel op aangekeken te worden.
- Samenwerking. De inwoners van onze utopie moeten kunnen samenwerken. Mensen blijven natuurlijk zelfstandig maar moeten niet totaal onafhankelijk zijn.
- Educatie. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om naar school te gaan. Dit is niet in alle gevallen verplicht maar het moet kunnen.
- Gezondheid. De wetenschap moet ver ontwikkeld zijn zodat mensen langer kunnen leven. En er dus niet al te veel verdriet is maar vooral geluk.
4.2 Schets
Wij hebben onze eisen, waarden en normen gegeven voor een utopie. Veel van deze eisen, waarden en normen zijn gebaseerd op de wereld in het algemeen en hebben ook wel effect op het leven van een persoon maar komen niet per se naar voren in het dagelijks leven. Maar hoe zou het leven van iemand in onze utopie er dan uitzien? Wij gaan een heel normale dag beschrijven van iemand die in onze utopie zou leven. Voor het gemak geven wij deze persoon een naam namelijk Nicole.
Het is een normale doordeweekse dag. Nicole houdt erg van haar baan als filosofie docent. Ze geeft les aan een volle klas. Dit komt doordat iedereen een gelijke kans heeft op educatie. Ze vindt het leuk om de kinderen nieuwe dingen te leren elke dag weer. Nicole vindt het fijn als ze bezig is, niets doen vindt ze maar niks. ‘S ochtends staat ze op om 06:00. Ze heeft 3 kinderen om te verzorgen en dan ook nog eens een man. Ze houdt wel veel van haar kinderen en haar man maar soms zijn ze wel veel werk. Door de ver ontwikkelde wetenschappen zijn degenen waarvan zij houdt gezond. Dan als ze met alles thuis klaar is is het tijd om te vertrekken naar school. Onderweg komt ze een ambulance tegen die op weg is naar een auto-ongeluk. Even later komt ze ook nog een brandweerwagen tegen die op weg is om een bosbrand te blussen. Nu wacht ze nog tot er een politiewagen langs komt want dan heeft ze ze alle drie gezien. Maar die komt ze niet tegen, het is erg veilig in haar dorp, dat komt door het kleine aantal criminele activiteiten. De eerste twee uur geeft ze V4 les. Nicole heeft bedacht om hun een eigen test te laten bedenken, ze mogen alles doen zolang het onderwerp ‘utopie’ is. De leerlingen werken in groepjes maar zijn verder onafhankelijk. Als ze hulp nodig hebben kunnen ze dat natuurlijk altijd vragen aan Nicole, daarbij is samenwerking tussen leerling en docent belangrijk. Terwijl de leerlingen zelfstandig bezig zijn kan Nicole een test maken voor degenen die geen opdracht zelf wilden bedenken maar gewoon een test wilden hebben. Privacy hierbij is belangrijk omdat geen van de leerlingen mag weten welke vragen in de test voorkomen. Als haar werkdag voorbij is gaat ze haar kinderen ophalen bij de kleuterschool. Gelukkig heeft haar man ook een goed betaalde baan waardoor ze genoeg welvaart hebben om voor drie kinderen kleuterschool te betalen. De juffrouw van haar kinderen op de kleuterschool is moslims. Nicole heeft daar geen problemen mee want iedereen mag zijn/haar eigen keuze maken waarin hij/zij gelooft. Als dan een paar uur later haar man thuis komt kunnen ze gaan eten. Na het eten brengt Nicole haar kinderen naar bed. Even later gaat ze zelf ook naar bed. Terwijl ze in bed ligt denkt ze terug aan haar fijne maar drukke dag in deze heerlijke utopie.
5 Nederland utopie?
We willen niet alleen kijken naar wat het kan zijn maar ook naar wat het nu is. Daarom gaan we kijken naar het heden. Doordat veel verschillende gebieden heel anders zijn gaan we het een beetje specificeren. We kijken niet naar het grote plaatje maar zoomen in op Nederland. Hierdoor krijgen we een beter beeld van hoe het nu is en hoe we dit kunnen verbeteren. Daarom komen we ook met een aantal oplossingen waarvan we denken dat ze Nederland dichter bij een utopie brengen.
Nederland nu
Nederland is zeker geen utopie. Niet alleen omdat een utopie niet te bereiken is maar ook omdat het systeem niet perfect is. Ten eerste is alles is Nederland duur vergeleken met andere landen. Ook wordt je niet meer geholpen bij de financiering van je vervolgstudie. Bovendien wordt het cyberpesten in Nederland een steeds groter probleem. Dit zijn een aantal dingen die Nederland een niet-perfect land maken.
Nederland verbeteren
Nederland zal dan ook nooit een utopie worden. Dit betekent niet dat Nederland er niet dichterbij kan komen. Bijvoorbeeld het cyberpesten kan voor een groot deel weggehaald worden. In het programma Internetpesters aangepakt is te zien hoe de politie de klachten van gepesten niet serieus worden genomen. Dit is een voorbeeld van hoe Nederland zich kan verbeteren. Niet alleen op dit gebied kan Nederland zich verbeteren maar ook op andere gebieden zoals politiek en educatie. Wanneer Nederland een aantal dingen gaat ondernemen kan het dicht bij een utopie komen.
Komt een ander land dichterbij een utopie?
Andere landen zullen ook nooit een utopie worden maar er zijn verschillende landen die er wel dichterbij komen. Een voorbeeld is België. België komt dichterbij omdat de prijzen lager zijn en het toch een culturele hoofdstad blijft. Natuurlijk verschillen de meningen over wat het beste land is. De meeste mensen zullen hun eigen land het beste vinden vanwege nationaliteitsgevoel.
6 Utopia
Niet alleen willen wij onze eigen utopie bedenken. We willen ook kijken wat er nu al gedaan wordt om een utopie te bereiken. We doen onderzoek naar het programma Utopia en vergelijken het met onze eigen utopie.
Wat is Utopia?
Utopia is een van oorsprong Nederlands televisieprogramma dat is bedacht en uitontwikkeld door John de Mol. In het programma verblijft een groep van 15 mensen 24/7 op een afgesloten terrein dat is uitgerust met camera's, zodat ze voortdurend door de kijkers kunnen worden gevolgd.
Is Utopia een utopie?
In Utopia kunne de mensen het zo maken dat het op hun utopie gaat lijken. Voor sommigen in het programma kan het tot een utopie lijden maar voor anderen niet. Omdat de meningen zo verschillen kan het voor sommigen zelfs een dystopie worden. Utopia is dus geen utopie maar het doel is om het dat wel te maken.
Lijkt Utopia op onze utopie?
Utopia lijkt op een manier wel een beetje op die van ons. In Utopia hebben mensen vrijheid, ze kunnen hun eigen meningen uitspreken en hun eigen geloof beleven. De mensen in Utopia worden niet gediscrimineerd, iedereen is gelijk, en kunnen goed samenwerken. Dat samenwerken is nodig om de benodigde materialen en voedsel te verkrijgen. In Utopia hebben ze vrij weinig geld en veel ruzie dit zijn een van de dingen die wij niet in onze utopie willen hebben. Dus op sommige gebieden lijkt Utopia wel op onze utopie maar er zijn nog een paar verschillen.
7 Films
Bij het maken van deze opdracht wilden we ook graag de films, die we in de les hebben bekeken, gebruiken. Door het kijken van deze films hebben we een idee gekregen van wat we wel en/of niet wilden. Deze films wilden we ook graag vergelijken met de utopie die wij zelf hebben ontworpen.
Gattaca
De maatschappij in Gattaca draait om DNA profiling. Vanaf je geboorte is er bekend wat je mogelijkheden zijn, of vooral wat niet. De hoofdpersoon Vincent (Hawke) is een ouderwetse liefdesbaby van ouders die dachten dat het wel los zou lopen en niet de optie voor genetische manipulatie gebruikten. Ondanks een schijnbaar goede gezondheid – op een oogafwijking na – is in zijn DNA een ernstige hartkwaal zichtbaar, waardoor zijn wensdroom buiten bereik ligt: een ruimteschip naar Saturnus besturen. Via-via komt hij in contact met Jerome, een rijkeluiszoon wie alles meezat, inclusief goede genen, maar die bij een ongeluk een drawslaesie opliep. Jerome zit in een rolstoel en is verbitterd geraakt. Hij verschaft Vincent zijn identiteit, waardoor hij kan worden toegelaten tot de astronautenopleiding van de Gattaca Corporation, en geeft Vincent lichaamsmaterialen (zoals haar en bloed) en een geluidsopname van zijn hartslag, benodigd om door alle tests heen te komen. Vincent worstelt zich met verbazingwekkend doorzettingsvermogen door het zware trainingsprogramma en houdt zijn dubbelspel vol, terwijl Jerome meer en meer afzakt in zwartgalligheid. Als een paar dagen voor de lancering de missieleider vermoord wordt en men op de plaats des onheils een echte wimper van Vincent vindt, moet Vincent het kat-en-muisspel over zijn identiteit tot het uiterste doorvoeren.
Minority Report
In 2054 is er een speciale eenheid van de politie in Washington D.C., "Pre-Crime" genaamd, die als doel heeft toekomstige moordernaars te arresteren voordat ze deze moord plegen en zonder proces in een permanente slaapstatus worden gebracht. Pre-Crime baseert zich hierbij op de visioenen van drie genetisch gemodificeerde mediums, "precogs" genaamd, die foutloos de toekomst kunnen voorspellen. De precogs drijven hun hele leven in een bad. Zodra ze een visioen krijgen over een moord, geven ze de namen door van toekomstige dader en slachtoffer, de tijd waarop het gebeurt en beelden van de misdaad. De namen worden gegraveerd in twee houten ballen, en de beelden verschijnen op een glazen scherm, waarna ze gemanipuleerd kunnen worden: stopzetten en versnellen, in- en uitzoomen, en bekijken vanuit verschillende hoeken. Als Anderton ontdekt dat de precogs hem hebben aangewezen als een toekomstige moordenaar, die binnen 36 uur een man zal vermoorden die hij zelfs nooit heeft ontmoet, slaat hij op de vlucht voor zijn collega's en probeert hij achter de identiteit te komen van zijn toekomstige slachtoffer en de reden waarom hij is aangewezen als de moordenaar. Uiteindelijk ontvoert hij een van de precogs, Agatha en ontdekt hij dat hij er mogelijk is ingeluisd door mensen binnen zijn eigen team. Ook ontdekt hij het bestaan van het "minority report". De drie precogs zijn het niet altijd met elkaar eens. Het "minority report" is de afwijkende mening van één precog, die door het proces wordt uitgefilterd.
Passen deze films in onze utopie?
Wij denken niet dat deze films in onze utopie passen. Op sommige momenten neigen deze films meer naar een dystopie. Niet alleen is het niet leuk om in de toekomst te kijken maar ook zijn er een aantal waarden en normen waarover gediscussieerd kunnen worden. Namelijk het begrip eerlijkheid bij de film Gattaca. Is het eerlijk dat deze man niet mee mag doen aan het astronautenprogramma vanwege zijn ziekte? Ons antwoord is ja, het is dan misschien niet leuk voor hem dat hij een van de enigen op de wereld is die nog überhaupt een ziekte heeft maar hij heeft het toch. Is het eerlijk van hem om zich voor te doen als een ander om toch de ruimte in de mogen? Nee, het is oneerlijk tegenover andere kandidaten die net zo graag de ruimte in willen en geschikter zijn. Bij Minority Report kan het begrip rechtvaardigheid ter discussie gesteld worden. Is het rechtvaardig tegenover de slachtoffers om deze criminelen op te pakken? Ja zij zouden anders vermoord zijn. Is het rechtvaardig tegenover de daders om opgepakt te worden? Nee, zij zijn nog geen misdaad begaan en hebben dus nog niks fout gedaan. Dus doordat een aantal van onze waarden en normen niet overeenkomen passen deze films niet in onze utopie.
6 Methoden
Toen wij te horen kregen dat we deze creatieve opdracht mochten doen, gingen we eerst bedenken wat we wilden maken. Wilden we een soort kijkdoos of een word-bestand etc. We hebben toen gekozen om een soort verslag te schrijven. We wilden in dit verslag niet alleen onze utopie beschrijven maar ook de dingen die behandeld waren in de les, zoals de films en de theorie, hierin verwerken. We begonnen met het word-bestand door een aantal deelopdrachten op te stellen waarvan wij vonden dat deze belangrijk en interessant waren. Aan het begin van iedere deelopdracht hebben we een soort mini-inleiding geschreven met daarin wat beschreven wordt en het doel. Deze deelopdrachten hebben we tijdens het maken van de opdracht veranderd, samengevoegd of verwijderd. Deze deelopdrachten zijn we één voor één gaan uitwerken. We hebben de meeste keren in de les eraan gewerkt maar ook een paar keer buiten school. We hebben aan de deelopdrachten grotendeels individueel aan gewerkt maar hebben wel elkaars mening erover gevraagd. Nadat we de inhoudelijke oriëntatie hadden afgerond zijn we begonnen aan de rest van het document, namelijk de samenvatting, methoden, conclusie etc. Daarna waren we helemaal klaar met de opdracht, we hebben het nog eens doorgekeken en daarna uitgeprint en ingeleverd.
7 Resultaten
Bij deze resultaten geven wij antwoord op de vragen die wij hebben gesteld in de deelopdrachten. Deze vragen staan meestal in de titel van de opdracht of zijn als apart kopje uitgewerkt.
1.2 Wat is de meest voorkomende utopie?
Een utopie met veel rijkdom, gezondheid, liefde en lol.
2.1 Wat voor utopieën hadden belangrijke filosofen?
Volgens Plato is in de ideale staat orde en evenwicht. Thomas More beschrijft een eiland zonder luxe en privébezit.
Francis Bacon schreef de ideale gemeenschap voor wetenschappers.
2.2 Wat voor utopieën hebben verschillende soorten mensen?
Mensen van verschillende leeftijden denken heel anders over een utopie, een klein meisje wil bijvoorbeeld
een prinses zijn en in een kasteel wonen en een jong volwassen jongen wil het liefst uitgaan en drank
drinken. Ook in geslacht en in geloof zijn verschillen.
3.1 Is een utopie te bereiken met onafhankelijkheid?
Nee, voor o.a. succes en welvaart in het leven ben je afhankelijk van anderen. Welvaart krijg je door zelf iets te
doen waar je veel geld mee verdient maar om dat geld binnen te krijgen heb je anderen nodig.
3.2 Kan een utopie werkelijkheid worden?
Nee, in een samenleving zijn er te veel meningen en gevoelens waarmee rekening gehouden moet
worden. En je eigen utopie is niet te bereiken, niet alleen omdat je steeds iets anders wilt, maar ook
doordat deze niet in een samenleving te verwezenlijken is.
4.1 Wat zijn de waarden en normen van onze utopie?
Een paar van onze waarden en normen zijn: gelijkheid, welvaart en privacy. Dit zijn een beetje de ‘basic’
waarden en normen voor een utopie maar deze hebben we op onze eigen manier uitgewerkt.
5 Is Nederland een utopie?
Nee, er zijn verschillende dingen die Nederland geen utopie maken. Ook is niet iedereen 100% tevreden,
wat wel in een utopie zou moeten zijn.
5 Welk land komt het dichtst bij een utopie?
België, in dit land zijn een aantal grote voordelen in vergelijking met andere landen. In België komen ook
een aantal waarden en normen van ons terug.
6 Is Utopia een utopie?
Nee, omdat er rekening gehouden moet worden met heel veel mensen die daar wonen, met allemaal
verschillende meningen, kan de ideale samenleving niet ontstaan.
6 Lijkt Utopia op onze utopie?
Ja, op sommige vlakken wel. Sommige waarden en normen die wij hebben opgesteld zitten ook verwerkt in
Utopia.
7 Passen de films in onze utopie?
Nee, ze lijken niet genoeg op onze utopie. Sommige waarden en normen zijn hetzelfde maar er zijn ook
momenten waarop het, voor ons, meer op een dystopie lijkt.
8 Conclusie
We hebben bij het maken van deze opdracht geen specifieke vraag bedacht waar we, na onderzoek, antwoord op konden geven. Wij hebben onderzoek gedaan naar ‘utopie’ en hebben hierdoor antwoord kunnen geven op verschillende vragen, zoals in resultaten is aangegeven. Wij hoopten vooral iets over dit onderwerp te leren. Naar aanleiding van ons onderzoek zijn wij tot de conclusie gekomen dat een utopie voor iedereen anders is, niet te bereiken is en afhangt van de tijd waarin je leeft, de periode in je leven, je geslacht en je geloof etc. Een utopie voor ons is vrij normaal, hierin wordt rekening gehouden met iedereen en is iedereen tevreden.
9 Bijlagen
Geen bijlagen zijn gebruikt en/of gemaakt.
10 Bibliografie
5 Inhoudelijke oriëntatie
1.1 http://www.encyclo.nl/begrip/dystopie
http://www.encyclo.nl/begrip/UTOPIE
2.1 http://www.scholieren.com/werkstuk/74540
3.1 http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/de-noodzaak-van-een-utopie.html
4.1 http://www.kritischehouding.nl/2009/12/overzicht-positieve-waarden.html
6 https://nl.wikipedia.org/wiki/Utopia_(televisieprogramma)
7 https://nl.wikipedia.org/wiki/Gattaca
REACTIES
1 seconde geleden