1. INLEIDING Wij doen ons werkstuk over de moeders op de arbeidsmarkt. Dit leek ons het leukste onderwerp waaruit we konden kiezen. Later zullen we waarschijnlijk ook dit probleem krijgen dus willen we er wel wat van weten.
1.1. Aanleiding en achtergronden Je leest het tegenwoordig regelmatig in kranten en tijdschriften of je komt het tegen op de TV: mannen en vrouwen die beiden werken en samen zorgen voor kinderen en huishouden.Vroeger was het vanzelfsprekend dat de vrouw het huishouden deed en de man ging werken voor de kost. Jonge ouders kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een andere rol- en taakverdeling. Bij die keuze horen onderlinge afspraken, zowel over het werk (wie werkt welke dagen) als over de zorg (wie zorgt wanneer en voor welke dagen hebben ze opvang nodig). Bij die keuze spelen ook overheid en werkgevers een rol, bijvoorbeeld als er gebruik wordt gemaakt kinderopvang- en verlofregelingen of als een of beide partners in deeltijd willen werken. Je ziet ook vaak dat alleen vrouwen deelnemen aan gesprekken over de herverdeling van arbeid. De mannen zijn hierbij duidelijk in de minderheid. Dit komt waarschijnlijk doordat mannen over het algemeen beter werk hebben en ook meer tijd.Ook een mogelijke oorzaak hiervan is dat voor mannen de zorg voor het huishouden nieuw is, en ze weten vaak niet wat ze moeten doen, en hoe ze moeten plannen.
1.2 Stellingen
1. In Nederland is het voor mannen en vrouwen onmogelijk om vrij te kiezen voor het combineren van werk en zorg.
2. Werkgevers hebben er niks aan dat werknemers zorg en werk combineren
3. Misschien moeten vrouwen wel meer veranderen dan mannen wil de herverdeling van arbeid een kans krijgen.
4. Uit onderzoek wordt terecht de conclusie getrokken dat moderne vaders betere opvoeders zijn dan moderne moeders.
Stelling 1:
Hoofdvraag: Is het onmogelijk om vrij te kiezen voor het combineren van wer en zorg in Nederland?
- Wat willen de mannen en vrouwen in Nederland zelf?
- Worden de ouders die dit willen gesteund door de Overheid?
Stelling 2: Hoofdvraag: Hebben werkgevers er niks aan dat werknemers zorg en werk combineren? - Waarom zouden werkgevers hier niets aan hebben? - Zijn de werknemers onder deze omstandigheden meer gestrest op het werk?
Stelling 3: Hoofdvraag: Is het waar dat vrouwen zich meer moeten veranderen dan mannen als ze van taak wisselen? - Hoe ziet de man deze ruil? - Hoe ziet de vrouw deze ruil?
Stelling 4: Hoofdvraag: Word er uit het onderzoek terecht de conclusie getrokken dat vaders betere opvoeders zijn dan moeders? - Waarom zijn vaders de betere opvoeders? - Zou de vader ook de betere opvoeder zijn als moeder en vader van rol wisselen (dus de vader in het huishouden, en de moeder werken) ?
1.3 Werk, zorg en huishouden Het gaat over het combineren van werk, zorg en huishouden. Het is niet altijd duidelijk wat met deze drie termen wordt bedoeld. Een handige definitie komt voort uit het onderscheid tussen betaalde en onbetaalde arbeid van het Sociaal Cultureel Planbureau. Met werk wordt dan meestal de betaalde arbeid bedoeld. Dit kan de vaste baan bij een bedrijf of instelling, een project op freelance basis of het werk als kleine zelfstandige zijn. Daar staat de onbetaalde arbeid tegenover. Voorbeelden van onbetaalde arbeid zijn:
1. Huishoudelijk werk
Hieronder vallen de onbetaalde werkzaamheden binnen en om het huis, zoals maaltijden verzorgen, schoonmaken, wassen, strijken, boodschappen doen, de stoep vegen, de auto wassen en ook het organiseren van het huishouden.
2. De zorg voor kinderen en andere huisgenoten
Naast de dagelijkse verzorging vallen hieronder ook het spelen met de kinderen, de hulp bij huiswerk, halen en brengen van kinderen naar activiteiten.
3. Doe-het-zelf-werkzaamheden
Naast het onderhoud van huis, tuin en vervoersmiddelen, vallen hieronder ook de verzorging van huisdieren en knutselen of handwerken.
4. Vrijwilligerswerk en informele hulp
Onder vrijwilligerswerk valt het onbetaalde werk buitenshuis dat in georganiseerd verband wordt verricht. Informele hulp is onbetaald werk buitenshuis dat niet in georganiseerd verband wordt verricht.
2. INHOUD VAN DE STELLINGEN De inhoud van de stellingen zijn gebaseerd op de vier stellingen die elk over een bepaald aspect van de combinatie van arbeid en zorg gaan. Hieronder staat een samenvatting van de inhoud in vier delen: arbeid en zorg in de samenleving; zorg en werk, verandering van man-vrouw rollen en samen opvoeden.
2.1 Arbeid en zorg in de samenleving De eerste stelling luidt: In Nederland is het voor mannen en vrouwen onmogelijk om vrij te kiezen voor het combineren van werk en zorg. Het verschilt natuurlijk per individu bij welk gezin het combineren wel lukt, en bij welk gezin niet, maar er komen natuurlijk heel veel problemen bij kijken. Je komt als gezin wel dichter bij elkaar, kinderen zien vaak hun vader alleen in het weekend. En dan gaan ze allemaal leuke dingen doen, terwijl de moeder ze natuurlijk vaak streng moet aanpakken voor de opvoeding. Maar vaak zijn er bij de man veel problemen, omdat ze zich voelen achtergesteld door de succesvolle carrière van de vrouw. Hun stoere image moeten ze opzij zetten. Deze problemen zijn allemaal te overwinnen maar de moeilijkheid van het combineren ligt volgens veel mensen bij de overheid, omdat er vaak moeilijk aan opvang te komen is als de mannen en vrouwen werken. Ook kosten die opvangcentra handen vol geld. Er zijn in Nederland wel een aantal gesubsidieerden kinderopvangcentra’s maar daar staan meestal hele lange wachtlijsten voor, of zijn te ver weg van de woon of werkplaats van de ouders. Je kan vaak ook niet kiezen voor de dagen waarvoor het eigenlijk nodig is, of de tijden zodanig dat de ouders het kind niet kunnen ophalen. Ook krijgen de leiders van zo’n centra ADV-dagen en dan moeten de ouders ook maar voor opvang kunnen zorgen.Natuurlijk zijn verreweg de meeste mannen en vrouwen in Nederland vrij behoudend of traditioneel in hun keuze voor de onderlinge rolverdeling. We kunnen dan niet verwachten dat de maatschappij wel zo verandert dat de combinatie van arbeid en zorg er gemakkelijker op wordt. Maar er zijn natuurlijk ook gezinnen waarbij de vader en de moeder wel moeten werken, omdat er anders te weinig geld binnenkomt. Maar aangezien de crèches en ander soort van opvang zo ontzettend duur zijn, ze er uiteindelijk nog maar heel weinig of geen profijt van hebben. Zulke situaties mogen eigenlijk niet bestaan. Een ander probleem is dat veel werkgevers liever geen parttime werknemers aan willen nemen. Ook is het voor die werknemers moeilijker om carrière te maken. Daar kan de overheid ook enigszins wat aan doen. Ze kunnen natuurlijk ook een wet maken waarin staat dat werkgevers geen werknemers mogen weigeren, om de reden dat ze maar een halve werkweek kunnen werken. Minder kans op promotie maakt het voor de mannen meestal moeilijker, omdat die graag een baan willen met een zo hoog mogelijk aanzien.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden