Krantenartikelen

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 2359 woorden
  • 29 juli 2008
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 7
54 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
1. Inleiding
Voor economie moesten we in de laatste periode een Praktische Opdracht maken. We moesten krantenartikelen zoeken dat een onderwerp had uit de boekjes: Inkomen en Groei, Consument en Producent en Arbeidsmarkt. Per boekje moesten we 2 krantenartikels uitzoeken.
2. Inhoudsopgave

1. Inleiding
2. Inhoudsopgave
3. De Opdracht
4. Artikel 1 over de Arbeidmarkt
5. Artikel 2 over de Arbeidsmarkt
6. Artikel 3 over Inkomen&Groei
7. Artikel 4 over Inkomen&Groei
8. Artikel 5 over Consument&Producent
9. Artikel 6 over Consument&Producent
10. Artikel 7 over Vergrijzing
11. Artikel 8 over Vergrijzing
12. Bronnenlijst
13. Conclusie
14. Logboek

3. De Opdracht

Wat te doen:
1. Kies uit elke bundel een deelonderwerp.
2. Geef met eigen woorden de bijbehorende theorie weer
3. Zoek bij het onderwerp minstens 2 recente krantenberichten en vermeld datum en bron.
4. Geef een eigen samenvatting van de artikelen
5. Geef je mening over de inhoud van die berichten en leg daarbij een relatie met de theorie.

Kies daarnaast een vrij economische onderwerp.
Motiveer waarom je dat hebt gekozen en doe vervolgens hetzelfde als bij 3 , 4, 5.

Beoordeling vindt plaats op basis van o.a.

• Correcte economische tekst
• Schrijfstijl
• Kwaliteit van de artikelen
• Verzorging werkstuk
• Tijdige inlevering

Arbeidsmarkt

woensdag 5 maart 2008
Terug naar het werk heeft haken en ogen
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1220670/2008/03/05/Arbeidsmarkt-Terug-naar-het-werk-heeft-haken-en-ogen.dhtml
Copyright: Trouw

Samenvatting:
In dit krantenartikel kun je zien dat er veel mensen zijn die jarenlang werken, dus actief zijn op de arbeidsmarkt. Maar als iemand dan een ongeluk krijgt en in de WAO komt is het heel moeilijk om weer deel te gaan nemen aan de arbeidsmarkt. Mensen worden vaak nog voor een groot deel afgewezen waardoor ze niet meer kunnen werken. Dat omdat de arbeidsmarkt vaak krap is, omdat er veel mensen zijn die willen werken. Daardoor gaan mensen eerder zwartwerken. Als mensen een ongeluk krijgen kunnen ze na een tijdje toch deeltijdwerken en ook dat betekend veranderingen op de arbeidsmarkt. Er kunnen meer mensen werken, maar wel minder uur.

Mening:
Wij zijn van mening dat als je kunt werken je ook moet werken. Of je moet echt een goeie reden hebben. Anders kost het de overheid ook te veel geld aan uitkeringen. En we vinden ook dom dat als je zelf wil werken maar de overheid het afkeurt. Want je voelt zelf het beste aan wanneer je weer kan werken. Het is ook gunstig dat mensen in deeltijd gaan werken omdat er dan minder uitkeringen worden uitgekeerd en daardoor zal de economie weer sterker worden.
Theorie:
Dit krantenartikel past natuurlijk goed bij het boekje Arbeidsmarkt. Omdat in dit krantenartikel de mening van Wouter Bos over de arbeidsmarkt aan de orde komt. En ook wordt er in dit artikel weergegeven dat mensen na langdurige ziekte meestal niet terug keren op de arbiedsmarkt.
Betekenis woorden:
Arbeidsmarkt: Het geheel van vraag naar, en aanbod van arbeid, bestaand uit een aantal grote deelmarkten

Economie, woensdag 13 februari 2008
Parttime-vrouw zonder kinderen kan meer werken
Laura van Baars
http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/1248537/2008/02/18/Parttime-vrouw-zonder-kinderen-kan-meer-werken.dhtml
Copyright: Trouw

Samenvatting:
Uit dit artikel blijkt dat moeders met jonge kinderen juist meer zijn gaan werken dan moeders zonder, of met oude kinderen. Er wordt gezegd dat het komt omdat zij lang geen aandacht meer hebben gehad. Slechts een derde van de deeltijdwerkers zijn vrouwen met jonge kinderen. Oudere vrouwen die geen jonge kinderen hebben werkelijk nauwelijks buitenhuis. Uit een onderzoek is ook gebleken dat vrouwen nog best 2,3 uur extra kunnen werken. Als dat zou gebeuren dan gaat de arbeidsparticipatie flink omhoog doordat het om een grote groep mensen gaat. In Nederland werkt 68 procent van de vrouwen, waarvan 21 procent een volledige baan heeft.

Mening:
Wij vinden het eigenlijk heel apart dat moeders met jonge kinderen juist meer werken dan moeders met oudere kinderen. Je zou juist denken dat vrouwen met oudere kinderen alle tijd voor zich zelf hebben om te werken. Wij vinden het op zich wel weinig dat maar 21 procent van de vrouwen werkt, omdat een heel groot deel van de vrouwen oudere kinderen heeft en dus tijd genoeg heeft om te werken.

Theorie:
Dit artikel heeft ook met de arbeidsmarkt te maken, omdat er in de eerste alinea al wordt gezegd. Dat men hoopt dat er meer vrouwen participatie op de arbeidsmarkt komt. Ook wordt er gezegd dat vrouwen wel wat extra kunnen werken om de participatie op de krappe arbeidsmarkt te helpen.

Betekenis woorden:
Krappe Arbeidsmarkt: de vraag naar arbeid is groter dan het aanbod van arbeid

Inkomen&Groei

Economie, woensdag 16 januari 2008

Koopkracht daalt voor vrijwel elk huishouden
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1634808/2008/01/16/Koopkracht-daalt-voor-vrijwel-elk-huishouden.dhtml
Trouw Economie, dinsdag 27 mei 2008

Samenvatting
Iedereen gaat er in de koopkracht op achteruit ondanks het stijgen van de lonen en uitkeringen. Gemiddeld gaat de koopkracht met 13 euro per maand achteruit. Doordat de prijzen van de boodschappen en benzine steeds hoger worden hebben mensen minder te besteden. Het kabinet verwachte een koopkrachtdaling van 0.25 procent maar het Nibud denk dat het zelfs 1 procent kan worden. De koopkrachtdaling is een grote zorg voor de vakbonden. Economen vrezen dat de vakbonden hogere looneisen zullen stellen. De politieke partijen VVD, GroenLinks en SP dringen aan op koopkrachtreparatie.

Mening:
We hopen niet dat de koopkracht steeds meer achteruit gaat, want dan komen er veel problemen omdat mensen te weinig te besteden hebben. En als de vakbonden dan ook nog hogere looneisen gaan stellen. Wat in dit geval in het nadeel van de werknemer is. Dan wordt er nog minder verdiend, waardoor er nog minder geld valt te besteden. Wij denken ook dat de kosten voor benzine en de boodschappen in de toekomst nog meer zullen stijgen, wat dus erg nadelig is voor de consument

Theorie:
Dit past bij Inkomen en Groei, omdat in dit artikel sprake is van hogere looneisen wat dus heeft te maken met het inkomen, in dit geval zal het inkomen wel is omlaag kunnen gaan. Ook wordt er dit artikel weergegeven dat er een economische groei wordt ondermijnt.

Betekenis woorden:
Koopkracht: hoeveelheid goederen en diensten dat gekocht kan worden met een bepaald inkomen
Nibud: Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, doet onderzoeken en geeft informatie over inkomsten en uitgaven van huishoudens.

’Nivellering kost te veel geld’
Jan Kleinnijenhuis
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1233643/2008/05/27/Hoogleraar-Schaf-minimumloon-af.dhtml
Copyright: Trouw

Samenvatting:
De manier waarop de overheid inkomsten verdeelt kan veel gemakkelijker. Nu kost iedere euro die de overheid extra wil verdelen de samenleving 50 eurocent. Terwijl veel maatregelen niet makkelijk rechtvaardig zijn. De overheid kan om verschillende redenen de welvaartverschillen tussen mensen verkleinen. Economen kunnen alleen aangeven wat de kosten zijn voor de gelijke verdeling. Jacobs vind dat de overheid de verdeling van de premies en belastingen op nieuw moet worden gedaan, Subsidies moeten efficiënt worden gebruikt en de overheid moet ingrijpen op de marktprijzen. Het hoger onderwijs moet volgens Jacobs ook minder worden gesubsidieerd. Volgens Jacobs is de wetenschap nog onvoldoende verder om de veranderingen aan te pakken.

Mening:
Wij vinden ook dat de overheid de inkomstenverschillen veel te slecht aanpakt en er veel te moeilijk over doet. Wij zijn het ook bijna volledig met de mening van Jacobs eens omdat hij ook vind dat de overheid veel te makkelijk denk over de inkomsten verschillen tussen de mensen. Ook vind Jacobs dat er een manier moet worden gevonden om dit op te lossen en daar zijn wij het dus volledig mee eens.

Theorie:
Dit artikel gaat over een lagere economische groei, doordat mensen minder gaan werken en meer gaan sparen. Ook komt in dit artikel voor dat het onderwijs minder gesubsidieerd moet worden. Als het gericht is op herverdeling van het inkomen.

Betekenis woorden:

Subsidies: Bijdrage van de overheid om iets in het belang van de economie uit te voeren.
Vennootschapsbelasting: Veel voorkomende belasting die over het inkomen wordt geheven door de staat.

Consument & Producent

zaterdag 5 april 2008
Met een tang de dop te lijf
Maartje Smeets
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1238547/2008/04/05/Met-een-tang-de-dop-te-lijf.dhtml
Copyright: Trouw, Smeets, Maartje

Samenvatting:
Het gaat er in dit stuk om dat de producent zich probeert aan te passen aan de consument. Veel mensen klagen over de moeite die ze moeten doen om een verpakking te openen. Er wordt een top5 gegeven van lastige verpakkingen. En tips hoe je het best zo,n lastige verpakking open kan maken. Het probleem word serieus genomen bij de overheid. Het blijkt moeilijk te zijn om een verpakking te ontwerpen die iedereen begrijpt aangezien de verpakking op veel verschillende manieren word aangepakt. De producent moet de verpakking zo maken dat alle consumenten het gemakkelijk kunnen openen, maar het moet ook stevig zijn en zorgen dat de inhoud niet over de datum raakt.

Mening:
Wij vinden alle 2 ook wel dat sommige verpakkingen echt achterlijk moeilijk zijn om te openen. Wat ook bij het voorbeeld staat van verpakkingen van bijvoorbeeld memory cards. Dat komt bij ons ook heel bekend voor. Maar het probleem is dat het ook heel veel geld kost om de verpakking te moeten aanpassen aan de consument en om dan ook nog rekening met het milieu te houden. Dus wij denken dat de verpakking in mate moet worden aangepast, dus niet omdat de consument een groene verpakking wil dat het dan ook meteen allemaal groen wordt. Maar het moet wel voor iedereen makkelijk te openen zijn.

Theorie:
Dit heeft te maken met het boekjes Producent en Consument, omdat je in dit artikel de producent en consument voorkomen in een voorbeeld. Het geeft aan dat de producent alles netjes moet onderhouden en verpakken, en in dit artikel wordt vergegeven dat de consument erg veeleisend is.

Betekenis woorden:
Producent: Persoon die producten en diensten levert
Consument: Personen die goederen en diensten kopen

donderdag 27 maart 2008
Emotie dicteert de voedselsector
Jeroen den Blijker
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1622080/2008/03/27/Emotie-dicteert-de-voedselsector.dhtml
Copyright: Trouw

Samenvatting:
In dit krantenartikel gaat het er vooral om dat er mensen zijn die klagen hoe een product tot stand komt. Een voorbeeld is met zogenaamde varkensflats. Het leek een doorbraak te zijn alleen veel mensen waren er tegen. De emoties begonnen een rol te spelen. Een ander voorbeeld is dat consumenten liever weidemelk van koeien hebben. Maar het is makkelijker voor een boer om bij te houden of een koe genoeg mineralen krijgt in een stal, dan in een wei. Maar toch laat men de koeien in de wei staan aangezien de consument dat dus wil. Dit laat dus wel zien hoeveel macht de consument op de producent heeft. Als conclusie word er gezegd dat de consument zelf het best kan zorgen dat er minder van die gruwelverhalen zijn als ze zelf minder vlees gaan eten.

Mening:
Wij vinden dat de consument best wel mag weten wat er allemaal voor af is gegaan als een product in de winkel ligt. Dan blijft de keuze aan de consument of ze het product alsnog willen kopen of niet. Het is wel zo dat ook dieren een beetje fatsoenlijk behandeld moeten worden. Maar aangezien iedereen wel vlees blijft eten, kun je er niet vanuit gaan dat de koeien perfect behandeld worden. We zijn het met de conclusie eens dat als de consument echt zo nodig wil dat ze hun zin krijgen, ze eerst zelf maar eens moeten stoppen met vlees eten.

Theorie:
Dit artikel geeft weer dat de producent altijd goeie oplossingen heeft voor technische oplossingen. De consument dwing de voedingsindustrie tot oplossingen.

Betekenis woorden:
Voedingindustrie:alle bedrijven die werkzaam zijn tijdens de hele productieketen

Vergrijzing

Economie, woensdag 7 mei 2008
Steeds meer werknemers bereid door te werken tot hun 65ste
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1229613/2008/05/06/Meer-mensen-willen-doorwerken-tot-65e.dhtml
Copyright: Trouw

Samenvatting:
Een op de drie mensen die werken willen tot hun 65ste doorwerken. Twee jaar geleden was dat aantal nog maar een op de vijf. Wel verschilt het per sector. Zo wil maar een kwart van alle werknemers die in de bouw werken tot hun 65 werken. In de landbouw en visserij is 40 procent dat door wil werken tot hun 65ste. Deze resultaten zijn voort gekomen uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2007. Bij jongeren tot 20 jaar wil 44 procent door blijven werken tot hun 65ste. Mensen tussen de 30 en 50 jaar willen het minst graag doorwerken tot hun 65ste. Het kabinet wil dat meer oudere werknemers langer blijven werken door de vergrijzing

Mening:
Wij zijn beide wel van plan om tot ons 65ste door te blijven werken. Wij snappen de reactie van het kabinet natuurlijk want je ziet dat mensen tussen de 30 en 50 het nu al niet zien zitten om tot hun 65ste te werken. Dat de bouw de sector is met de minste aantal mensen dat door wil werken kunnen wij begrijpen, aangezien de bouw erg zwaar werk is en als je rond de 60 bent heb je niet meer zoveel krachten als toen je 20 of 30 was.

Theorie:
Dit is een vrij onderwerp en dit onderwerp komt dus niet uit 1 van de bundels.

Betekenis woorden:
Vergrijzing: verandering in de bevolkingssamenstelling
AOW: Algemene Ouderdomswet

Economie, zaterdag 3 mei 2008
Meer werken dekt vergrijzingskosten niet
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1224644/2008/05/03/Meer-werken-dekt-vergrijzingskosten-niet.dhtml
Copyright: Trouw

Samenvatting:
De Vergrijzing blijft onbetaalbaar. Of er nu meer mensen gaan werken of niet het maakt allemaal niet uit. Zelfs al heeft 80% van de bevolking een baan dan nog kon Nederland de vergrijzing niet bekostigen. De vergrijzing gaat ons tot 2040 ongeveer 2,6 % van het bruto binnenlands product kosten. Het inkomen van de bevolking moet dus jaarlijks met 1,89 procent stijgen om dat te kunnen betalen. Van werknemer tussen 1990 en 2006 groeide de productiviteit met 1.12 procent gemiddeld. De productiviteit wordt bedreigd door de plannen die het kabinet met de arbeidsmarkt heeft. Flexibele arbeidscontracten en versoepeling van ontslagrechten zorgen niet voor ene hogere productiviteit. Werkgever zullen moeten kijken naar de vooruitgang en de scholing van hun werknemers. Landen met een flexibele arbeidsmarkt hebben een grote werkloosheid.

Mening:
Dit artikel geeft aan dat de vergrijzing gewoon niet is te verhelpen. Hoe verder in de toekomst hoe meer de vergrijzing ons gaat kosten. Het idee van de kabinet vinden wij ook helemaal niks, omdat het versoepeling van de arbeidscontracten na ons idee niet zal leiden tot een hogere productiviteit. Wel maakt dit artikel duidelijk dat Nederland juist 1 van de landen is die het er best voor staat.

Theorie:
Dit is dus ook het vrije onderwerp wat wij hebben gekozen en dit onderwerp komt dus niet uit 1 van de bundels.

Betekenis woorden:
Productiviteit: Productie per productiefactor per tijdseenheid
Arbeidsparticipatie: Geeft aan welk deel van de bevolking meedoet aan het arbeidsproces.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.