Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Krantenadvertenties

Beoordeling 2.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1436 woorden
  • 30 mei 2001
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 2.8
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Onderzoek krantenadvertenties

Samenvatting In deze praktische opdracht ga ik van drie verschillende kranten de prijzen van de advertenties vergelijken. Zo wil ik erachter komen wat het goedkoopste is bij een bepaalde grootte advertentie.

Ik heb gekozen voor de volgende drie (gratis) kranten:

- De Zakengids. - Het Extra Nieuws. - Woensdagkrant.

De onderzoeksvraag bij deze praktische opdracht is:

- Welke krant kun je het beste kiezen voor een bepaalde persoon met wens?

Bij de bijlagen vind je nog vragen/ informatie als:

- Zijn er aan de advertenties ook nog voorwaarden gebonden, zo ja welke? - Hoe groot is het verspreidingsgebied van de kranten?

Bij dit werkstuk ga ik uit van een aantal klassen. Ik maak mensen met een wens, en daarbij zoek ik de krant, van waarvan ik denk dat hij of zij die het beste kan nemen, om daarin een advertentie te plaatsen.

Inleiding:

De krant is een communicatiemiddel, die elke dag door duizenden mensen worden gelezen. In deze kranten vind je niet alleen nieuwsberichten maar ook advertenties. Advertenties zijn meestal kleine berichtjes waarin goederen of diensten aangeboden worden. Tot advertenties worden ook bijvoorbeeld de familieberichten geteld. In advertenties wordt meestal veel gebruik gemaakt van afkortingen. Ook wordt er de laatste tijd steeds meer aandacht besteed aan de lay-out van een advertentie. Zo is het nu mogelijk om je advertentie 'kleur' te geven. Een kleurrijke advertentie trekt meer mensen aan en ziet er verzorgd uit. Door de uitvinding van nieuwe technieken, wordt het monteren van beeld- en tekstonderdelen van de advertentie gemakkelijker. Na het gebruik van zwart en wit en alle kleuren daartussen is nu de tijd aangebroken van fleurige en mooi uitziende advertenties. Als we een advertentie zien vragen we ons niet af wat dat nou eigenlijk kost. Maar als je dat wel zou doen, welke krant zou dan het beste en goedkoopste zijn? Dat zou ik wel eens willen weten, en dat ga ik dan dus ook onderzoeken in deze praktische opdracht.

Plan van aanpak:

Mijn plan ziet er als volgt uit:

- Informatie zoeken: Hoe? Internet en diverse kranten(eventueel telefoneren) Waar? Bibliotheek, mediatheek en thuis. - Onderzoeksvraag en eventuele deelvragen bedenken. - Opzet van het werkstuk maken: Inleiding, slot, enz? - Informatie verder uitwerken: Informatie uitwerken tot een geheel. - Bronnen en bijlagen op een rijtje zetten: logische volgorde. - Klad van alle onderdelen maken, hierna op de computer typen.

Onderzoek: Mevrouw de Vries

Mevrouw de Vries wil graag een advertentie plaatsen. Ze was bezig met het opruimen van haar zolder en zij kwam een mooie gebruikte kinderwagen tegen. Zelf heeft zij hier niets meer aan, dus wil zij hem graag te koop aanbieden. Zij heeft al gekeken waar zij het beste haar advertentie kan plaatsen, maar zij is er nog niet helemaal uit. Nu vraagt zij haar dus af in welke krant ze het beste een advertentie kan plaatsen. Zij wil voor de kinderwagen F150,- vragen.

Zij denkt dat haar advertentie er zo uit zal gaan zien: TK. Mooie kinderwagen. F 150,- 0345-111111

Je ziet dat de advertentie niet lang is en dat er inclusief spaties ongeveer 39 hokjes nodig zijn. Op de volgende formulieren zie je hoe het er in de verschillende krantjes uitziet:

- Extra Nieuws (1 regel=22vakjes): Kosten zijn: 2 regels, dus F 15,28.

- Zakengids (1 regel= 24 vakjes): Kosten zijn: 2 regels (maar minimaal 3 regels), dus F 16,35.

- Woensdagkrant (1 regel= 19 vakjes): Kosten zijn: 3 regels, dus F19,29.

Conclusie:

Hierboven kun je dus aflezen dat de Extra Nieuws met F15,28 het voordeligste is om daar een advertentie te plaatsen. Je komt precies mooi uit met de letter en leestekens. Bovenaan staat als het ware de informatie over het 'product' en daaronder de informatie over de prijs en het telefoonnummer.

Onderzoek: Meneer Pietersen

Meneer Pietersen denkt erover om een advertentie te plaatsen. Meneer Pietersen is werkloos en hij het erg leuk vinden als hij bij mensen in de tuin kon werken. Hij heeft veel ervaring op dat gebied omdat hij vroeger in de tuinbouw werkte. Hij wil niet te veel werken, hij wil alleen maar wat bijverdienen. Hij denk twee keer per week bij iemand in de tuin te willen gaan werken. Per uur gaat hij F15,- vragen.

Hij denkt dat zijn advertentie er ongeveer als dit uit gaat zien:

Man biedt zich aan voor werk in tuin. F15-, per uur 0345-222222

Voor deze advertentie zijn inclusief spaties ongeveer 63 hokjes nodig. Op de formulieren die ingestuurd moeten worden ziet het er ongeveer zo uit:

- Extra Nieuws (1 regel=22vakjes): Kosten zijn: 4 regels, dus F30,56.

- Zakengids (1 regel= 24 vakjes): Kosten zijn: 3 regels, dus F 16,35.

- Woensdagkrant (1 regel= 19 vakjes): Kosten zijn: 4 regels, dus F 25,72.

Conclusie:

Hierboven kun je dus aflezen dat de Zakengids met F16,35 het voordeligste is om daar een advertentie te plaatsen. Je moet voor deze advertentie minimaal 3 regels gebruiken en die benut je nu ook.

Onderzoek: Maurice de Groot

Maurice is 18 en heeft zijn rijbewijs. Ook is hij al in het bezit van een auto. Toen Maurice 16 werd kreeg hij een scooter, maar die gebruikt hij nu niet meer omdat hij een auto heeft. Hij zit er dan dus over te denken om zijn scooter te koop aan te bieden. Eerst zou hij wel eens willen weten wat een advertentie plaatsen kost.

Hij wil zijn advertentie er zo uit laten zien:

TK. Apprillia bromscooter blauw/geel bouwjaar 1998. F 3700,- 0345-333333

Inclusief spaties zijn er voor deze advertentie ongeveer 71 hokjes nodig. Zo ziet het eruit op de formulieren:

- Extra Nieuws (1 regel=22vakjes): Kosten zijn: 4 regels, dus F30,56.

- Zakengids (1 regel=24 vakjes): Kosten zijn: 4 regels, dus F 21,80.

- Woensdagkrant (1 regel=19 vakjes): Kosten zijn: 4 regels, dus F 25,72.

Conclusie:

Hierboven kun je dus aflezen dat de Zakengids met F21,80 weer het voordeligste is om daar een advertentie te plaatsen. Vooral door de lage regel prijs en het hoge aantal vakjes blijft de totaal prijs erg laag.

Bijlage: Extra Nieuws

In deze bijlage vind je wat extra informatie over het plaatsen van een advertentie in het Extra Nieuws. De rubriek waar de advertenties worden geplaatst heet Zoekertjes.

- Zijn er aan de advertenties ook nog voorwaarden gebonden, zo ja welke? Het extra nieuws heeft net als bijna alle kranten de voorwaarden waaraan de advertentieplaatser zich aan moet houden. Zij zijn; in elk hokje moet slechts één letter of leesteken, tussen de woorden een hokje vrij laten en aan het einde van elke regel correct afbreken. - Hoe groot is het verspreidingsgebied van de kranten? Als je een advertentie plaatst komt deze in het Extra Nieuws van Tiel, Culemborg, Geldermalsen, Leerdam, Vijfheerenlanden en De Gorcumse Courant. De krant heeft dus een groot spreidingsgebied.

Hieronder vind je een overzicht van de prijzen voor het plaatsen van een Zoekertje:

Aantal Vakjes: 22 (1 regel) 44 (2 regels) 66 (3 regels) 88 (4 regels) 110 (5 regels) Prijs: F 7,64 F 15,28 F 22,92 F 30,56 F 38,20

Bijlage: Zakengids

Hierbij wat extra informatie over de Zakengids met de advertentierubriek 'Gidsjes'. De Zakengids is een kant met een groot aantal kleine advertenties.

- Zijn er aan de advertenties ook nog voorwaarden gebonden, zo ja welke? De kosten zijn F5,54 per regel, minimaal 3 regels. Dus als je iets te koop wilt aanbieden, iets wilt kopen, woningruil, iets verloren, uw huisdier kwijt, kennismaking enzovoort dan plaats u een Gidsje. Wel is het zo dat de rubrieken personeel en onroerend goed alleen bestemd zijn voor particulieren.  Hoe groot is het verspreidingsgebied van de kranten? De Zakengids verschijnt in een oplage van 50.105 exemplaren huis-aan-huis in de gemeenten Tiel, Neerijnen, Geldermalsen, Culemborg, Groot Buren en Echteld en in de plaatsen Ingen, Kesteren, Beneden-Leeuwen, Dreumel en Wamel.

Hieronder vind je een overzicht van de prijzen voor het plaatsen van een Gidsje:

Aantal Vakjes: 24 (1 regel) 48 (2 regels) 70 (3 regels) 92 (4 regels) 114 (5 regels) Prijs: F 5,45 F 10,90 F 16,35 F 21,80 F 27,25

Bijlage: Woensdagkrant

Hierbij wat extra informatie over de Woensdagkrant van BDU. Bij het plaatsen van een advertentie bij BDU kun je uit verschillende regio’s kiezen waar hij geplaatst wordt.

- Zijn er aan de advertenties ook nog voorwaarden gebonden, zo ja welke? Hier is ook sprake van de 'staandaardregels' waar een advertentieplaatser zich aan moet houden, zoals elk leesteken één hokje. De advertentie wordt niet alleen in de krant geplaatst, hij is namelijk ook 7 dagen op de volgende site te zien, www.bdu.nl/rubrieksadv. - Hoe groot is het verspreidingsgebied van de kranten? Bij dit werkstuk nemen we voor de makkelijkheid de regio BDU-Klaverblad. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende regio’s waar je advertentie geplaatst wordt. BDU-Klaverblad is een oplage van 84.545 exemplaren. Hij wordt verspreid in Gorinchem, Hardinxveld, Sliedrecht, Geldermalsen en Culemborg.

Hieronder vind je een overzicht van de prijzen voor het plaatsen van een advertentie in de 'Regelrubriek':

Aantal Vakjes: 19 (1 regel) 38 (2 regels) 57 (3 regels) 76 (4 regels) 95 (5 regels) Prijs: F 6,43 F 12,86 F 19,29 F 25,72 F 32,15

REACTIES

R.

R.

Hoi Madelijn, ik wil even zeggen dat je werkstuk er erg netjes uit ziet. Ik heb er veel aan gehad bij mijn stuk over advertenties. Groetjes Ruud

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.