Erik De Vlieger

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1733 woorden
  • 3 februari 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5
4 keer beoordeeld

Inleiding
Wat stelde Erik’s imperium voor ?


Onderzoeksvraag

De onderzoeksvraag van deze praktische opdracht is : Wat stelde Erik’s imperium voor ??Met deze onderzoeksvraag wil ik onderzoeken wat het imperium van Erik de vlieger voor stelde, na aanleiding van de val zijn imperium en zijn mogelijke contacten met de onderwereld. Zo heeft laatst kroegbaas Leon van der Helm tegen de politie verteld dat hij afgeperst werd door Willem holleeder in opdracht van Erik de vlieger.
Deelvragen
Mijn eerste deelvraag is : Hoe werd Erik de vlieger zo groot ?
Mijn tweede deelvraag is : Waardoor kwam zijn imperium ten val ?

Door de eerste twee deelvragen te onderzoeken kwam ik al snel op informatie op de derde deelvraag. Erik’s imperium
Hoe werd Erik’s jongensdroom werkelijkheid ?

Naaimachines


Na de middelbare school begon Erik in vaders bedrijf IMCA (internationale Machinehandel voor de Confectie-Industrie Amsterdam) te werken, hij was directeur in de UK van 1979 tot 1981 het bedrijf repareerde naaimachines al snel blijkt dat Erik een gehaaide zakenman is, begin jaren 80 nam hij het bedrijf samen met zijn broer Frans over ze besluiten zelf naaimachines te fabriceren wat niet goed uitpakt daarom besluiten ze IMCA te verkopen aan een concurrent. Later kopen ze het weer terug en Erik blijft hier aandelen in hebben.
De handel gaat door en Erik begint geprivatiseerde metaalfabriekjes over te nemen in oost Europa die werken met niet kapitalistische methoden, die hij laten voor veel geld door verkocht.
Maar dit word Erik te saai. Hij wil groter worden breder en alles meer. Broer Frans gaat verder met de naaimachines, terwijl Erik, Net dertig jaar oud zich stort op het kapitaal in de vastgoedmarkt. Erik groeit snel en breidt zijn bezit super snel uit, En mag zichzelf al snel een van de grootste projectontwikkelaar noemen van Nederland.
IMCA Holding B.V waar de naaimachine fabrieken onder vallen (4 andere B.V’s) gerund door broer Frans waar Erik nog aandelen in heeft/had. Heeft vestigingen in o.a Amerika, Frankrijk, Roemenië.

Vastgoed


Dus begint De vlieger in de vastgoed, in 1991 word het bedrijf IMCA Vastgoed geboren. IMCA Vastgoed is onderdeel van de IMCA Group, IMCA Vastgoed is feitelijk gestart als beleggingsmaatschappij in het vastgoed, en is hier in razend snel gegroeid.
Zo maakte het bedrijf in 1999 naam als belangrijkste partner in een groep investeerders die voor 217 miljoen euro drie van de vier torens aankocht van het World Fashion Center, het confectie-groothandelscentrum in Amsterdam-West.
En opende IMCA Vastgoed het zestien verdiepingen telende Teleport Tower bij station Slotendijk.
Ook is hij bezig met de bouw van een tweede toren in het stations gebied Slotendijk, de Millennium Tower, het toekomstige hoofdkantoor van Elsevier. Overigens is het kantoor van De vlieger gevestigd op de zestiende verdieping van de Teleport Tower.
In 2002 raakt De vlieger in discussie met enkele krakers, die uit hun huizen gezet moesten worden. Erik pakt dit vriendelijk aan en gaat tot verbazing van de krakers met ze praten. Een week later word Erik bekogelt met 60 geklutst eieren door 2 krakers die zeiden dat Erik misleidende verhalen vertelde tegen de krakers. Als soort van wraak heeft hij een bakfiets van de krakers gestolen.
Rond 2002 wordt hij ook gezien als op vier na grootste vastgoed eigenaar in Nederland.
Enige resultaten/Projecten

• Verbouwing Conservatorium Amsterdam
• Renoveren van Babylon Den Haag (56.000 m2)
• Bouw Stadion voetbalclub Haarlem
• Ongeveer 80,6 miljoen omzet in 2002
• Onder IMCA Vastgoed vallen 62 BV’s en Dochters
Teleport towers

Scheepvaart

Erik de vlieger begon later in de jaren 90 ook in de scheepvaart dit onderdeel van Erik imperium viel ook onder de IMCA Group. Zo kocht hij het noodlijdende scheepswerf Shipdock, de voormalige ADM werf, twee metaal-bewerkingsbedrijven en een kraanbouwbedrijf.
De stille liefde van de vlieger voor de scheepvaart komt naar boven, \"Ik koester een liefde voor water en industrie\" aldus de vlieger zelf.
De vlieger combineert de scheepvaart ook met zijn vastgoed ontwikkelingen Zo verhuisde hij het complete kranen-bouwbedrijf Figee, dat IMCA overgenomen had. Van Haarlem naar het ADM-terrein van Shipdock(Amsterdam). Waar toen kranen werden gebouwd staan nu kantoren. Voor de rest valt er niet veel te vinden over de scheepvaart activiteiten van de vlieger.

Enige resultaten

• IMCA Maritime B.V : Nautisch Beleggingsfonds (13 BV’s)
• Omzet 2001 : 10,7 miljoen
• Bedrijven als : Amsterdam Ship Repair? Niron Staal? Figee Crane Services ? Shipdock

Media

Erik de vlieger begon op te vallen met zijn media activiteiten, eind 2002 met zijn. Hij pleegde toen namelijk een mislukte poging om het Parool over te nemen. \"Erik de Vlieger was één van de vier overnamekandidaten voor Het Parool”, Erik die na een conflict met de leiding van het krantenconcern PCM besloot een eigen weg te gaan\". Later begon hij zijn eigen krant de The Amsterdam Times, een Engelstalige krant voor buitenlanders in Amsterdam zoals zakenlui en mensen op ambassades.

De vlieger is zeer actief geweest met zijn IMCA Media Group zo vielen/vallen de volgende bedrijven, bladen, omroepen, en radio zenders onder IMCA :
• Soundgarden Online Store : Online CD winkel
• Wild FM : Radio zender
• Kranten : The Hague Times, The Amsterdam Times, RoWe Media
• Weekmedia : Uitgever diverse stadsbladen in Amsterdam
• NTG : Nederlandse Tijdschriften Groep o.a OOR BV, Samsonic BV, Squeeze, Jazz
• PCM : Personal Computer Magazine Computer blad
• Colourful radio : Multiculturele Radio zender ( kreeg nooit FM Frequentie )

In 2004 maakte het bedrijf nog ongeveer 38 Miljoen euro omzet.
Luchtvaart

De luchtvaart bedrijven van De vlieger waren verdeeld in de Exel Aviation Group (EAG), het bedrijf werd opgericht in 2001 door De vlieger en zakenpartner Niek Sandman. Al snel na de oprichting was het bedrijf er eentje van formaat, en mag het zichzelf een van Nederlands grootste luchtvaartmaatschappij noemen. In 2004 zijn ze zelfs even de op één na grootste van Nederland. Dit kwam doordat ze het bedrijf Dutchbird over hadden genomen maar waar de vlieger zijn handen even later van af trok, omdat directeur Harm Prins verdacht werd voor witwas activiteiten. Dat EAG geen klein bedrijf was is nu wel duidelijk hier onder nog even op een rijtje welke bedrijven die door EAG overgenomen zijn :

De 2 grootste van EAG :


• Holland Exel - Holland Exel voormalig Air Holland toen dit bijna failliet ging nam De Vlieger het over.
• Air Exel - Voormalige KLM-tak voor regionale vluchten

Enkele andere die door EAG overgenomen zijn :

• Belgium Exel - Voert vluchten uit in België voor grote touroperators naar landen als Brazilië, Cuba, Jamaica, Mexico en Sri lanka
• Alsace Exel - Vliegt van Straatsburg naar Schiphol en terug en van Straatsburg naar Milaan/Malpensa
• Bonair Exel - Voeren onregelmatige vluchten uit naar Aruba en Bonaire
• Curaçao Exel - Voeren onregelmatige vluchten uit naar Curaçao
• Dutch Carribean Exel - Verzorgt intercontinentale vliegverbindingen tussen Amsterdam en Bonaire (slechts 2 vluchten per week)
• Loird Exel - Verzorgt vluchten vanaf ST. Etienne naar Nantes en Parijs Orly
• Dynemic Exel - Verhuurt privé vliegtuigen aan groepen van 6 tot 17 personen
• Exel Capital - Gaat over de transacties over de aan- en verkoop en financiering van vliegtuigen
• Exel Technics - Het onderhoudsbedrijf van de Exel Aviation Group.

Overigens zijn er Cijfers bekend over EAG. Wel staat vast dat deze sterk gegroeid is door overnames.

Wat brak het af?


Incidunt quis, vulputate sit amet, placerat vitae, mass amet, placerat vitae, massa..
De val van erik’s imperium
11 Januari 2005

Erik de vlieger maakt bekend dat hij stopt met ondernemen. Hij stapt uit zijn bedrijven IMCA en Exel en zijn media groep wil hij verzelfstandigen. Wel blijft hij grootaandeelhouder en adviseur bij Exel
De verklaring van de Vlieger : \"Ik ben het plezier in het ondernemen kwijtgeraakt, Ik zal niet verhullen dat wat er de afgelopen maanden is gebeurd, een zware wissel heeft getrokken op mijn persoonlijke geluk en op dat van mijn gezin. Mijn kinderen werden er op school over aangesproken\"
24 Januari 2004
Erik de vlieger word opgepakt door de politie. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij afpersing, hij wordt hierover drie dagen gehoord. Het onderzoek gaat over eventuele afpersingspraktijken rondom een café op het Leidseplein in Amsterdam in dat pand zou De vlieger samen met de vermoorde vastgoed makelaar Willem Endstra en topcrimineel Willem holleeder hebben geïnvesteerd maar omdat de onderneming bergafwaarts ging hebben ze geprobeerd hun geld terug te krijgen, maar niet op een nette manier. Althans dat dacht de politie want er zijn nooit bewijzen geweest en Erik de vlieger is vandaag de dag nog steeds op vrije voeten.

Na 24 Januari 2004

Op 27 Januari 2005 nam woordvoerder Dig Istha ontslag en lieten een boel zakenpartners zich afschrikken en liepen veel van zijn ondernemingen verlies. Erik de vlieger was woedend op het de Justitie want uiteindelijk bleek hij niet strafbaar te zijn maar is wel zijn hele imperium ingestort 2 weken na zijn bezoek in detentie had hij nog maar 45 ondernemingen en daarvoor 106. Later werd ook Exel failliet verklaar verkocht hij IMCA Vastgoed aan een investeringsmaatschappij waar hij zelf ook aandelen in had. En bleef er weinig van het imperium over hij heeft vandaag de dag slechts een paar aandelen in ex ondernemingen van hem. Zijn media activiteiten zitten tegenwoordig in de ARGOMedia Groep dit bestaat uit de voormalige IMCA Media Group.
Begin 2006 was De Vlieger weer in het nieuws dit keer ging het weer om afpersing hij zou kroeg baas Léon van der helm af hebben laten persen door topcrimineel Willem Holleeder. Ook in deze zaak zijn nog geen bewijzen, maar wordt Erik vaak in verband gebracht met deze topcrimineel.

Besluit

Ik ben erachter gekomen hoe Erik De Vlieger zijn imperium opbouwde
• Vanuit zijn vader’s bedrijf die hij verkocht?• Door bijna failliete bedrijven over te nemen en daarin te investeren
Ik ben erachter gekomen wat voor strategie Erik De Vlieger aanhield
• Voordat hij een bedrijf in een nieuwe sector begon doet Erik eerst goed onderzoek naar de markt
• Hij probeerde door middel van veel bekendheid zich vrij te maken van de onderwereld
Ik ben erachter gekomen hoe het O.M zijn carrière stop zetten
En ik heb veel informatie over de bedrijven en sectoren van Erik De Vlieger gekregen

Ik ben erachter gekomen hoe zijn imperium ten val kwam :
• Eerst zij hij zelf te stoppen maar dit was niet de hoofdzaak voor de val
• De politie pakte hem op hierdoor was zijn reputatie kapot en vertrouwden weinig hem nog

Bronvermelding
website’s :
www.imca.net
www.nos.nl
www.vara.nl
www.nl.wikipedia.org
www.hetparool.nl
www.detelegraaf.nl

link naar het dossier van Erik de vlieger :
http://static.telegraaf.nl/pdf/devlieger/devlieger.html

T.V uitzendingen (van www.uitzendinggemist.nl)
Hans polak - Erik’s Imperium
NOS Journaal van o.a 24 januari 2005

Tijdschriften
FEM Business Januari 2006 (Uit het dossier van Erik De vlieger)

Ik heb nog meer bronnen gebruikt sommige zijn onduidelijk en sommigen kan ik niet meer terug vinden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.