Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Analyse The Dark Knight

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
 • Praktische opdracht door een scholier
 • 4e klas vwo | 1546 woorden
 • 10 april 2020
 • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

Analyse The Dark Knight

Algemene informatie over de film:

The Dark Knight is een actie/misdaad film met als thema: twee gezichten, de held heeft twee gezichten Wayne en Batman. In de film wordt de vraag gesteld heeft Wayne nog wel de vrijheid om iemand anders dan Batman te zijn.

De film krijgt wereldwijd zeer positieve reacties en wordt gemiddeld met een 9,5 beoordeeld. De film had een opbrengst van meer dan een miljard euro en wordt door velen als de beste superheldenfilm gezien. De film werd voor 61 prijzen genomineerd en won in totaal 81 prijzen. Zo won the Dark Knight twee Oscars, zes people’s choice awards en een golden globe.

De film werd geregisseerd door Christopher Nolan, een Amerikaanse regisseur en scenarioschrijver. Hij heeft naast the Bad Knight ook nog vele andere succesvolle films geregisseerd, zoals Inception, Memento, Batman Begin en the Dark Knight Rises.

 • Batman / Bruce Wayne wordt door Christian Bale gespeeld. Christian Bale is een Britse acteur die maar liefst in 43 films heeft gespeeld.
 • De Joker wordt door Heath Ledger gespeeld: Heath Ledger werd bekroond met een Oscar voor de beste mannelijke bijrol voor zijn rol als de Joker. Hij overleed vlak na de film. Het succes van de film was mede te danken aan de dood van Heath Ledger. Veel mensen waren nieuwsgierig over wat de rol met hem had gedaan.
 • Harvey Dent / Two-Face wordt door Aaron Eckhart gespeeld.
 • Rachel Dawes wordt door Maggie Gyllenhaal gespeeld.
 • Alfred Pennyworth wordt door Michael Caine gespeeld.
 • James Gordon wordt door Gary Oldman gespeeld.
 • Lucius Fox wordt door Morgan Freeman gespeeld.

 1. Beschrijf de openingsscène van de film, Wat is er te zien?
 • De film begint rustig met spannende muziek die je het gevoel geeft van een gebeurtenis die op het punt staat te gebeuren.
 • Het glas breekt er klinkt spannende harde muziek.
 • De handlangers met clownmasker worden geïntroduceerd en de bankoverval wordt voorbereid.
 • De Joker wacht voor de auto en wordt voorgesteld doordat zijn handlangers het over hem hebben.
 • De bank overval begint.
 • De bankdirecteur komt in actie, maar waneer zijn kogels op zijn wordt hij vermoord.
 • Een voor een vermoorden de handlangers elkaar.
 • Wanneer de buit binnen is vermoord de Joker de laatste handlanger en doet zijn masker af. Hij zegt “I believe that what doesn’t kill you, makes you stranger.”.
 • De politie wordt geïntroduceerd.

 

 1. Wat is de functie van een openingsscène?

In de openingsscène wordt de sfeer van de rest van de film bepaald en het genre wordt duidelijk. De twee hoofdpersonen worden voorgesteld. En er wordt duidelijk gemaakt waartoe de Joker instaat is.

 1. Noem en beschrijf zoveel mogelijk camerastandpunten. Noem minimaal vier camera standpunten die gebruikt worden in deze openingsscène. Met welk doel worden deze camerastandpunten ingezet?
 • Over de schouder: De kijker kijkt letterlijk over de schouder mee.
 • Kikvorsperspectief: Het oogpunt bevindt zich onder het voorwerp. Je kijkt als kijker omhoog. De gefilmde lijkt te domineren over de kijker.
 • Vogelperspectief: Het oogpunt bevindt zich boven het voorwerp. Je kijkt als kijker omlaag. De kijker lijkt te domineren over de gefilmde.
 • Normaal perspectief: De camera filmt op ooghoogte van het hetgeen of diegene die gefilmd word.
 • Point of view: De kijker ziet evenveel als de persoon zelf.

In de openingsscène wordt er gebruik gemaakt van normaal perspectief, kikvorsperspectief, vogelperspectief en over de schouder perspectief. Het normaal perspectief zorgt ervoor dat je gefilmde situatie goed kan zien. Het kikvorsperspectief zorgt ervoor dat het gefilmde indruk maakt op de kijker, het gefilmde lijkt te domineren. Het vogelperspectief geeft je duidelijk overzicht van de situatie, omdat de kijker lijkt te domineren over het gefilmde. Het over de schouder perspectief zorgt voor betrokkenheid van de kijker.

 1. Wat is montage? Beschrijf de wijze van monteren in deze openingsscène. Met welk effect wordt deze wijze van monteren ingezet?

Montage is de manier waarop beeldfragment en geluid tot een film worden geordend. De shots volgen elkaar snel op, dit is mogelijk door de manier waarop de beelden aan elkaar zijn geplakt: de cut. Er is sprake van een discontinue montage, de shots worden vanuit verschillende kanten genomen en shots uit verschillende locaties volgen elkaar op. Het effect van deze manier van monteren is dat je direct in de film ziet en het extra spannend wordt.

 1. Op welke wijze spelen de dimensies ‘schoonheid & lelijkheid’ en ‘herkenning & vervreemding’ een rol in deze openingsscène?

 1. Hoe worden de hoofdpersonages the joker en Batman aan de kijker voorgesteld? Noem minimaal drie karaktertrekken en/ of uiterlijke kenmerken per personage en betrek in je antwoord de dimensies ‘schoonheid & lelijkheid’ en ‘herkenning & vervreemding’.

Batman is professioneel, arrogant en kent geen angst. Batman is geheel in het zwart gekleed, heeft zwarte ogen en zijn kleding is geïnspireerd op een vleermuis. Hij wordt voorgesteld als een echte superheld die alles oudere controle heeft en het alleen wil doen.

De Joker is een echte leider, gek en onvoorspelbaar. Hij heeft groen warrig haar, heeft de zo genaamde eeuwige lach en heeft een wit gesmienkt gezicht. Hij wordt voorgesteld een echte bad Guy die in tot alles in staat is om zijn doel te bereiken met een gek gevoel voor humor.

In de film zijn duidelijke verschillen tussen de joker en Batman te zijn, ze zijn tegenovergesteld. De dimensies schoonheid & lelijkheid en herkenning & vervreemding benadrukken deze verschillen.

 1. Mythische personages als Batman en the Joker bewegen zich door een wereld die zo echt mogelijk lijkt. En omdat het nog steeds een stripverfilming betreft ontstaat ook de spanning van vervreemding. Geef een voorbeeld uit de film waaruit de volgende beschrijving blijkt.

De herkenning in de film is door middel van de locatie waar de film zich afspeelt. De film vindt in een realistische wereld plaats, die lijkt op de wereld waar wij in leven. Maar is aan de andere kant ook niet realistisch door Batman en the Joker, zoiets zou nooit in het echt kunnen voorkomen. Dit zorgt voor vervreemding.

Een goed voorbeeld is de verhoorscène. De scène begint met herkenning door een verhoor van de Joker door Luitenant James Gordon.  Na verloop van tijd gaat de scène over in vervreemding door een gevecht tussen de Joker en Batman.

 1. Bij het verfilmen van het verhaalover de superheldBatman (eigenlijk een stripverhaal) heeft de regisseur juist gekozen voor een (hyper) realistische benadering. Beschrijf op hoe/welke manier in deze foto van de set het realisme benadrukt wordt. Noem minstens 2 verschillende aspecten.

De film is hyperrealistisch doordat er textuur is toegevoegd, zoals de verhoorkamer die er geleefd uitzien met vuile muren en een glanzende tafel of de schmink van de joker die er vervaagd uitziet. Dit is anders dan het stripverhaal, waar er kleurvlakken en strakke lijnen zijn.

 1. Wat wil de regisseur hiermee uitdrukken?

De hyperrealistische verfilming zorgt ervoor men het verhaal eerder gaat geloven en zich beter kan inleven.

 1. BEKIJK HET FRAGMENT EERST EEN KEER (sleutelscène – het verhoor) (observatie) Bekijk nu het camerawerk. Beschrijf de rol van het camerawerk in deze scène ten aanzien van:

– De belichting

– De camerabewegingen-zoombewegingen

– De camerastandpunten

– De 180 graden regel

De belichting verandert tijdens de scène. In het begin van de scene is de belichting erg donker en later in de scene wordt het opeens licht. Er wordt vooral van het over de schouder standpunt gebruik gemaakt. Dit zorgt voor meer spanning en betrokkenheid. Sommige delen zijn in en andere uit focus. In de scène wordt met de 180 graden regel gebroken, er wordt vanuit alle hoeken gefilmd.

 1. Wat hebben de cinematograaf en de regisseur hiermee uit willen drukken?

Doordat ze zich niet aan de gebruikelijke richtlijnen hebben gehouden raakt de kijker het overzicht kwijt. De situatie wordt onvoorspelbaar en spannender.

 1. Superhelden zijn al jaren een grote inspiratiebron voor films, cartoons en boeken. Wat hebben de superhelden gemeen?

Alle superhelden hebben superkrachten.

Superhelden hebben als doel om misdaad te bestrijden en de wereld veilig te maken.

De meeste superhelden leiden een dubbel leven. Ze kennen twee gezichten, in het dagelijks leven zijn ze geen superheld. Zodra hun hulp nodig is transformeren in de superheld.

 1. Schoonheid is een kwaliteit of een beleving (van een persoon, voorbeeld, klank plaats of idee) die de ervaring van genoegen, bevestiging of goedheid veroorzaakt. Dit leidt tot gevoelens van aantrekking. Hoe wordt er in deze film omgegaan met schoonheid (aantrekkelijkheid) en lelijkheid (afstotelijkheid)? Geef een voorbeeld en leg uit.

De schoonheid, aantrekkelijkheid wordt in de film opgeroepen door het personage Batman. Hij laat zijn goedheid zien door het beschermen van de stad. Zijn schoonheid wordt benadrukt door zijn bekwaamheid, professionaliteit, zijn kleding, zijn apparatuur en de achtergrondmuziek. De Batman wordt gezien als de beschermer, wat als aantrekkelijk wordt gezien.

De lelijkheid en afstotelijkheid wordt in de film opgeroepen door het personage de joker. Hij is een echte bad Guy die tot alles in staat is. Zijn lelijkheid wordt benadrukt door zijn eeuwige lach en clowns vermommingen. De afstotelijkheid wordt veroorzaakt door zijn lelijkheid, kille gedrag onvoorspelbare gedrag en zijn misdaden. Dit geeft de kijker het gevoel om zo ver mogelijk bij joker uit de buurt te blijven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.