Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Practicum Waterpest in KNO3&Water

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 362 woorden
  • 3 februari 2009
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
57 keer beoordeeld

Cellen in een blaadje waterpest.

Zit er een verschil tussen een blaadje waterpest in een kaliumnitraat oplossing of in water?

Hypothese:

Ik denk dat het blaadje waterpest in het water gewoon zal vollopen. Het zal nooit uit elkaar spatten, omdat de druk van buitenaf erop daarvoor te groot is. Op een gegeven moment kan er dus niet meer in. Dit komt doordat het selectief permeabele celmembraan het water gewoon doorlaat, alsof het celmembraan er niet is.
Bij de kaliumnitraat oplossing zou de cel volledig leeglopen. De cel wordt heel klein, maar gaat niet stuk omdat het celmembraan stevig is. Dit komt doordat de concentratie buiten de cel hoger is dan in de cel zelf.


Het materiaal:

Bij dit experiment had je het volgende nodig:
- Een plek om je experiment uit te voeren
- Blaadjes waterpest
- Een microscoop
- Preparaat glaasjes
- Afdekglaasjes
- Pincet
- Labjas
- Water
- 10% KNO3 oplossing
- Het blad met de opdrachten

De werkwijze:

Je pakt de microscoop, doet een labjas aan en gaat beginnen met het preparaat. Pak 2 preparaat glaasjes en controleer of ze goed schoon zijn. Zo nee, maak ze schoon. Kom er niet te veel met je vingers aan. Je pakt een blaadje waterpest met een pincet en legt die vervolgens op het preparaat met water. Leg een afdek glaasje hier voorzichtig bovenop. Herhaal dit voor het preparaat met het kaliumnitraat in plaats van water. Leg 1 van de 2 preparaten onder de microscoop, kijk er goed naar, en teken een (eventueel een aantal) cel(len) na. Let goed op de inhoud van de cellen: de celkern, het celmembraan, de vacuole, als je die kunt vinden, en etc. Doe dit ook voor het andere preparaat. Let eventueel op de verschillen tussen de twee preparaten. Verklaar de eventuele verschillen.

De resultaten zijn:

In het eerste preparaat, waarbij het waterpestblaadje in water ligt, ziet alles er gewoon uit, geen extra grote of kleine cellen, de cellen zijn niet stuk, maar zijn gewoon goed gevuld met water, zoals in mijn hypothese te lezen was. In het kaliumnitraat zien de waterpest cellen er heel klein uit; Het water is er uit. Ook dit is in mijn hypothese te lezen.


Hieruit valt te concluderen dat:
Mijn hypothese correct was.

REACTIES

S.

S.

de cel zal nooit uit elkaar ''spatten'' omdat een plantaardige cel een celwand heeft! Niet omdat de druk van buitenaf te groot is...

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.