Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Frietenpracticum, H4 (Osmose)

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 633 woorden
  • 16 november 2001
  • 186 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
186 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De lengte van aardappelstaafjes in verschillende concentraties NaCl oplossing. Achtergrond Informatie: Osmose is van erg belangrijk voor de waterhuishouding van alle levende organismen. De cellen van zowel planten als dieren en micro-organismen zijn omgeven door een membraan dat semi-permeabele is. De doorlaatbaarheid voor water is veel groter dan voor opgeloste stoffen, waardoor, bij verschil in totale deeltjesconcentratie, watertransport plaatsvindt. En ook de grote anders wordt van de cel. Dit gebeurt ook bij aardappelcellen(plantaardige cellen). Probleemstelling: Hoe verandert de lengte van het staafje aardappel ten opzichte van de concentratie NaCl in het water?
Onderzoekvraag: In welke NaCl-oplossing worden de aardappel staafjes groter? Hypothese: Mijn veronderstelling is dat de staafjes met een sterkere concentratie NaCl-oplossing slapper zijn en ook krimpen. Verwachting: Ik verwacht dat de staafjes met de meeste NaCl oplossing het kleinst zijn. De staafjes in concentratie met het meeste NaCl zullen de oplossing niet opnemen. De lengte zal dan waarschijnlijk ook afnemen, omdat de cellen een kleinere inhoud krijgen door het opnemen van de oplossing, zodat ze minder ruimte in beslag nemen. Bij de reageerbuizen met een lage of geen concentratie NaCl-oplossing nemen de aardappelstaafjes juist wel het gedestilleerd water op. En worden de aardappelstaafjes groter. Als er in een periode van 3 dagen meer als twee aardappelstaafjes kleiner zijn geworden in de concentratie met de meeste NaCl-oplossing is de hypothese bevestigt. Materiaal/Opstelling: 1 maatkolf 100ml
1 reageerbuisrekje
6 reageerbuizen
8 gram zout
1 bekerglas van 250ml
1 pipet van 10ml
1 pipetteerballon
1 grote aardappel
1 mes
1 liniaal
6 etiketten Werkwijze: Ik weeg eerst 8 gram zout af hiervan maak ik 8% NaCl- oplossing. Vervolgens vul ik de maatkolf met 50ml gedestilleerd water en daar doe ik de 8 gram zout bij in en schudden, en vul deze af tot 100ml. Vervolgens doe ik in het bekerglas van 250ml vullen met 150ml gedestilleerd water. Ik nummer nu de reageerbuizen van 1 t/m 6
Ik vul reageerbuis 1t/m5 met 10ml gedestilleerd water uit het bekerglas. Nu pipetteer ik 20ml 8% NaCl- oplossing in reageerbuis 6 en schudt. Pipetteer nu 10ml NaCl- oplossing van reageerbuis 6 naar reageerbuis 5 wordt 4% NaCl- oplossing en schudt dit. Nu 10ml NaCl- oplossing van reageerbuis 5 naar reageerbuis 4 wordt 2% NaCl- oplossing schudt dit ook weer. (Goed pipet doorspoelen) Nu 10 ml van reageerbuis 4 naar reageerbuis 3 is 1% NaCl- oplossing. Nu 10 ml van reageerbuis 3 naar reageerbuis 2 is 0,5% NaCl- oplossing. Reageerbuis 1 zit al 10ml gedestilleerd water. Nu haal ik uit reageerbuis 1, 10ml oplossing om alles gelijk te krijgen. En doe de overige 10ml terug in bekerglas. Nu is er een verdunningsreeks ondergaan. Ik maak nu van een aardappel 6 gelijke staafjes van precies 5 cm lengte en doe deze in reageerbuis 1 t/m 6. Ik zet het reageerbuisrekje weg en heb mijn naam erop gezet en na een dag de lengte van de staafjes nog eens gemeten.
Resultaten: Reageerbuis 1(0%) 2(0,5%) 3(1%) 4(2%) 5(4%) 6(8%) Lengte begin 5cm 5cm 5cm 5cm 5cm 5cm
Na 1 dag 5,4cm 5,3cm 5,2cm 4,6cm 4,7cm 4,8cm
Na 3 dagen 5,5cm 5,3cm 5,1cm 4,6cm 4,8cm 4,7cm
Begin rotten
Na 6 dagen 5,2cm 5,1cm 5cm 4,7cm 4,7cm 4,6cm Conclusie: Mijn Hypothese dat de staafjes met de hoogste concentratie NaCl-oplossing het kleinst zijn is juist. Discussie: Een verklaring voor het feit dat sommige aardappelstaafjes groter worden naarmate de oplossing minder NaCl bevat, is dat de oplossing dan minder deeltjes bevat en dus de osmotische waarde van de oplossing lager is dan in de cel. De cel neemt meer water op om ongeveer hetzelfde niveau te bereiken en zwelt op door wandruk. Hierdoor worden de cellen groter en neemt de lengte en de stevigheid toe. De vacuole is dan heel groot. Dit noem je turgescent. Dat is duidelijk te zien bij buis 1,2 en buis 3. Na buis 3 is duidelijk dat deze aardappelstafjes plasmolyse bezitten want de aardappelstaafjes worden kleiner naarmate je ze langer in de NaCl-oplossing zet. Literatuuropgave: Biologie voor jou Havo A tweede fase/ blz 33 t/m 36. Uitgever: Malmberg den Bosch

ISBN: 90 208 5336 8
Encarta encyclopedie 2000, winkler prins (zoekcritria: osmose)

REACTIES

Y.

Y.

eej is dit bruikbaar wat had je zelf voor beoordeling?!?

21 jaar geleden

J.

J.

hey k vin t een top verslag alleen had ik een vraagje of je toevallig die grafiek even naar mijn mail kan sturen want die staat nie hier bij het verslag!
alvast bedankt!

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.