Inleiding
We hebben onderzocht welke invloed licht heeft op de werking van fotosynthese in een bont blad. We hebben dit gedaan door een deel van het blad af te dekken met aluminiumfolie zoals stond aangegeven. Fotosynthese is het proces waarbij planten, onder invloed van zonlicht, water en koolstofdioxide omzetten in glucose (C6H12O6) en zuurstof.
6 CO2+ 6 H2OC6H12O6+6 O2 . Planten nemen het water op uit de bodem met hun wortels. De koolstofdioxide en de zuurstof worden via huidmondjes in het blad met de lucht uitgewisseld. De gevormde glucose wordt omgezet in andere verbindingen zoals cellulose en zetmeel. Deze verbindingen dienen als voedsel voor mens en dier of als brandstof voor de mens. Planten vangen de voor fotosynthese benodigde lichtenergie op met chlorofyl. Deze stof zit in de plant in zogenoemde chloroplasten. Chlorofyl geeft bladeren hun groene kleur. Hoewel alle groene onderdelen van planten chloroplasten bevatten, wordt veruit de meeste energie opgewekt in de bladeren.
Onderzoeksvraag:
Welke invloed heeft licht op de werking van fotosynthese in een bontblad ?
Hypothese
Ik verwacht dat licht een grote invloed heeft op de werking van fotosynthese. Licht is namelijk nodig voor fotosynthese, dit hebben we geleerd in basisstof 3, ook wordt dit uitgelegd in een handig filmpje dat vermeld staat bij mijn bronnen. Zonder (zon)licht zal er geen zetmeelvorming plaats vinden.
Methode
We hebben eerst met zijn alle goed naar het blad gekeken en hier een tekening van gemaakt. Daarna hebben we de taken verdeeld, Marit en ik zijn met het blad naar voren gelopen en hebben het aluminiumfolie verwijderd. Daarna hebben we het blad aan een houten wasknijper gedaan en ongeveer anderhalve minuut in kokend water gedompeld, het verloor zijn stevigheid. Ik heb het er uitgepakt en Marit pakte het blad over met het pincet en heeft het in een reageer buis gedaan. De reageerbuis was al voor ons gevuld met spiritus. We hebben de houtenknijper vast gemaakt aan de reageerbuis. Anouk heeft toen de reageerbuis in het waterbad gehouden en voorzichtig gewacht tot het blad ontkleurd was. Inmiddels had Zoë een petrischaaltje en het pincet gepakt. Zoë haalde voorzichtig het blad uit de reageerbuis en legde het op de petrischaal. Terug aan de tafel hebben we het blad uitgespreid en er joodoplossing over heen gegoten. We hebben toen snel een foto gemaakt van het blad, aangezien er geen tijd meer was om dit zorgvuldig na te tekenen in 3 minuten. Ik neem aan dat Zoë, Marit en Anouk net als ik de tekening thuis hebben afgemaakt.
Materialen
-
Papier, om de tekening op te maken.
-
Potlood, om het blad te tekenen.
-
Liniaal, om de delen van het blad aan te geven etc.
-
Een siernetelplant waarvan de bladeren gedeeltelijk zijn afgedekt met aluminiumfolie en die 24 uur in het licht heeft gestaan
-
Een waterbad met water en een reageerbuisrek
-
Een pincet, om het blad te pakken.
-
Een reageerbuis, om het blad en de spiritus in te doen
-
Spiritus, om het blad te ontkleuren
-
Een petrischaal, om het op blad op te spreiden na dat het ontkleurd is
-
Joodoplossing, om te kijken waar zich zetmeel bevindt.
Resultaten
Zie bijlage.
Conclusie
Mijn hypothese was juist. Op de plaatsen waar het blad was afgedekt heeft geen zetmeelvorming plaats gevonden. Dit konden we zien doordat waar het aluminiumfolie had gezeten niet blauw werd door de joodoplossing. In het deel dat wel licht kreeg heeft dus fotosynthese en zetmeelvorming plaatsgevonden.
Discussie
Zonder licht kan er geen fotosynthese plaatsvinden, en dus ook geen zetmeelvorming. In het afgedekte deel is er dus weinig gebeurd. Wat er verbeterd had kunnen woorden is snelheid, doordat we waarschijnlijk te lang hebben gedaan over de tekening voor het onderzoek hadden we geen tijd meer voor de tekening na het onderzoek. Maar zo erg was dat niet, ieder heeft een foto kunnen maken en het alsnog getekend.
Bronvermelding
-
Biologie voor jou, 5 havo, opdrachtenboek, 2e fase.
- < > , en dan het kopje fotosynthese. Dit had ik nodig voor de inleiding, om kort uit te leggen wat fotosynthese precies is. < > , om nog even een keer uitgelegd te hebben wat fotosynthese is, vond ik een erg handig filmpje ! < > , hier komt de foto op het voorblad vandaan.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
WAAAR IS DE BIJLAGE?????
10 jaar geleden
Antwoorden