Evenwichtssysteem

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 1009 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
11 keer beoordeeld

Namen: Oscar, Dylan en Jasper
Klas: 3b
Docent: Mv. V.d O.
Schooljaar: 2005/ 2006

Inhoud
Inleiding blz. 3
Taakverdeling blz. 3
Wat is een evenwichtsstoornis blz. 3
Hoe werkt het evenwichtsorgaan blz. 4
Waar komt een evenwichtsstoornis door blz. 4
Hoe kan je evenwichtsstoornis verhelpen blz. 4
Kun je het evenwichtsorgaan beïnvloeden blz. 5
Discussie blz. 5
Logboeken blz. 5

Bronnen (op flopiedisk)

Inleiding

Het verslag gaat over de mens en evenwichtsstoornissen. De onderzoeksvraag is: wat is een evenwichtsstoornis. Met daarbij nog vier deelvragen: kun je een evenwichtsstoornis verhelpen, waar komt een evenwichtsstoornis door, hoe werkt het evenwichts orgaan en kun je iemands evenwichtsorgaan beïnvloeden.

Taakverdeling

Oscar: Inleiding, Hoe werkt het evenwichtsorgaan, Kun je het evenwichtsorgaan beïnvloeden
Dylan: Voorpagina, Inhoud, Hoe werkt het evenwichtsorgaan,
Jasper: Wat is een evenwichtsstoornis, Hoe kan je evenwichtsstoornis verhelpen, bronnen
Samen: Discussie, Logboeken

Wat is een evenwichtsstoornis

Evenwichtsstoornis is elke stoornis die het evenwichtsapparaat belemmert zijn functie uit te voeren. Er zijn vele oorzaken die tot evenwichtsstoornis kunnen leiden. De stoornis kan ontstaan bij lang herhaalde bewegingen (zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte) en onder invloed van vergiftigingen. Ook aandoeningen zoals griep en middenoorontsteking kunnen tot evenwichtsstoornis leiden, evenals een ongeval aan het hoofd, waardoor het rotsbeen beschadigd is geraakt (in het rotsbeen bevindt zich het evenwichtsorgaan). Bij de ziekte van Menière, bij doorbloedingsstoornissen van een van beide evenwichtsorganen of van de hersenen en bij druk op de evenwichtszenuw kan het evenwichtsgevoel eveneens verstoord zijn. Tot slot kunnen stoornissen in de spieren die evenwichtsherstellende bewegingen moeten uitvoeren tot evenwichtsproblemen leiden. Een eerste symptoom van de stoornis is duizeligheid; bij een sterkere storing zal degene die evenwichtsstoornis heeft zijn rechtopgaande houding helemaal verliezen.

Hoe werkt het evenwichtsorgaan
In het evenwichtsorgaan zitten kanalen die vloeistof bevatten. Wanneer er met het hoofd een beweging wordt gemaakt gaat deze vloeistof bewegen. Die zet weer een aantal hele kleine haarcellen in beweging. De cellen sturen dan zenuwimpulsen naar de hersenen, die dan de aard van de beweging begrijpen en razendsnel reageren.


Waar komt een evenwichtsstoornis door
Er kunnen vier oorzaken zijn voor een evenwichtsstoornis. De ogen nemen een beeld waar, sturen het naar de hersenen en de hersenen zien dat het beeld niet recht is. Het evenwichtsorgaan bij het oor kan beschadigd zijn, omdat het halfronde kanaal tegen het schedelbot aan komt. In de hersenen, dat zich specifiek bezighoud met het bewaren van het evenwicht, kan beschadigd zijn. Ook kan het dat een van de organen geen goede informatie naar de hersenen sturen, waardoor je ook een duizelig gevoel kan krijgen.

Hoe kan je evenwichtsstoornis verhelpen
Als je evenwichtsstoornis hebt dan is het moeilijk om het te genezen. Veel doktoren schrijven medicijnen voor aan patiënten met evenwichtsstoornis, maar dat geeft geen 100% zekerheid dat het verholpen wordt. Veel patiënten zeggen ook dat dit niet werkt. Vele mensen zoeken naar een goede manier om het te verhelpen, want als je elke dag evenwichtsstoornissen hebt is dat niet fijn leven. Tegenwoordig gaan veel mensen naar een acupunctuur behandeling om hun evenwichtsstoornissen te verhelpen. Veel mensen zeggen dat het helpt en dat ze veel minder last hebben, maar ze zeggen wel dat het nooit helemaal over gaat. De geleerde medicijnkundige moeten dus nog even verder zoeken om de evenwichtsstoornis volledig te genezen.

Kun je het evenwichtsorgaan beïnvloeden
Voor astronauten zijn speciale centrifuges gemaakt die heel hard gaan draaien om gewichtsloosheid te simuleren. Omdat het evenwichtsorgaan is ingesteld op aardse zwaartekracht kan het, het lichaam heel moeilijk bijsturen. Het is dan ook moeilijk om te onderscheiden wat onder en boven is. Na enige tijd is het evenwichtsorgaan weer normaal en gewend aan de omstandigheden. Tijdens de overgang kan wel ruimteziekte optreden, dan voel je je misselijk en gedesoriënteerd.


Discussie
Jasper: jullie moeten volgende keer wel jullie tekstjes goed hebben nagekeken. En de door Dylan gemaakte broodjes waren ook lekker.
Oscar: bij het kiezen van de deelonderwerpen, moeten we volgende keer niet meer zo moeilijk doen. Ik vond de samenwerking goed verlopen.
Dylan: we moeten ons allemaal beter kunnen concentreren, maar het was wel gezellig.

Logboeken

Logboek van Dylan

Wat heb ik voor het PO Wanneer heb ik dat en met wie heb ik dat gedaan? Hoe is, wat is gedaan, het verlopen? Wat kan of moet er anders. Wat heb ik hiervan geleerd?
Mediatheek, informatie gezocht 15 mei, alleen Beter me best doen voor goede zoekresultaten
Mediatheek, informatie gezocht en een deel van het stukje geschreven. 17 mei, alleen Geen andere dingen doen, zoals vrij surfen op het net
Poster gemaakt in het lokaal 22 mei, met Oscar en Jasper Door de regen is de poster nat geworden, dus met moet helemaal over

Verslag gemaakt 28 mei, met Oscar en Jasper. De samenwerking was subliem, iedereen werkte hard, en we waren snel klaar met het verslag

Logboek van Oscar

Wat heb ik voor het PO Wanneer heb ik dat en met wie heb ik dat gedaan? Hoe is, wat is gedaan heb, verlopen? Wat kan of moet er anders. Wat heb ik hiervan geleerd?
Informatie gezocht in de mediatheek 15 mei, alleen Het is goed verlopen ik heb voldoende informatie gevonden
Meer informatie gezocht en een stukje getypt 17 mei, alleen Jasper en Dylan wouden allebei een ander stukje typen dus er moest geschoven worden. Ik heb in die les niet veel afgekregen omdat ik me veel liet afleiden
Poster gemaakt in het lokaal 22 mei, met Jasper en Dylan Door de regen was de poster nat geworden en moesten we hem opnieuw gaan maken
Verslag gemaakt 28 mei, met Jasper en Dylan. Het verliep snel en we hebben veel afgekregen

Logboek van Jasper

Wat heb ik voor het PO Wanneer heb ik dat en met wie heb ik dat gedaan? Hoe is, wat is gedaan heb, verlopen? Wat kan of moet er anders. Wat heb ik hiervan geleerd?
Mediatheek, informatie gezocht 15 mei, alleen Beter concentreren op zoeken

Mediatheek, stukje geschreven en informatie gezocht 17 mei, alleen Stukje schrijven ging goed, info zoeken kwam ik niet goed mee gang
Thuis , informatie gezocht 20 mei, alleen Niet veel gevonden, ik vind dat er weinig te vinden valt
Op, we zijn begonnen aan de poster 22 mei, met Dylan en Oscar We hebben de titel gemaakt, maar die is door de regen kapot gegaan
Thuis, stukje geschreven 26 mei, alleen Ging redelijk
Verslag gemaakt 28 mei, met Dylan en Oscar. Het ging super-goed

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.