Ziekenhuisinfecties (MRSA)

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 468 woorden
  • 31 december 2002
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview
* Wat is MRSA? De afkorting MRSA staat voor methicilline resistente Staphylococcus aureus en is een bacterie die zich snel verspreid in ziekenhuizen, en resistent is tegen 80% van alle antibiotica, waardoor het moeilijk te bestrijden is. Mensen die in het buitenland in het ziekenhuis hebben gelegen kunnen het bij zich dragen in de neus- en keelholten, de huid en de bilnaad, zonder er zelf ziek van te worden. Wel kunnen ze het overbrengen op mensen met een lage weerstand. De bacterie kan dan hun wonden besmetten en de genezing vertragen of verhinderen. Onbehandeld kan dat zelfs leiden tot de dood. In Nederland komt MRSA niet zoveel voor, omdat er in ons land veel zuiniger wordt omgesprongen met antibiotica. Maar toch lopen er nog 100.000 mensen in Nederland een ziekenhuisbesmetting op. - Hoe heeft de MRSA- bacterie kunnen ontstaan? Deze bacterie heeft kunnen ontstaan doordat men vroeger voor de bacterie Staphylococcus aureus elke willekeurige antibiotica gebruikte, waardoor de bacterie resistent werd voor antibiotica. Maar als ziekenhuizen nu niet zorgvuldiger met de middelen omspringen, zal het aantal MRSA- gevallen blijven stijgen.
- Hoe wordt gecontroleerd? De desbetreffende patiënt wordt gescreend op MRSA, door kweken te nemen van de binnenzijde van de neusvleugels, keel en bilnaad. De monsters worden genomen dmv een wattenstok, en daarna op de kweek gezet. Dan wordt de kweek gecontroleerd op de aanwezigheid van MSRA- bacteriën. Als je besmet bent met het MRSA- bacterie weet je het waarschijnlijk zelf niet eens, omdat het geen symptomen vertoont. - Welke preventieve maatregelen hebben ziekenhuizen genomen? Door hygiënisch te werk te gaan, kan het aantal MRSA- slachtoffers worden terug gedrongen. Je kan het niet uitroeien, omdat het resistent is tegen 80% van alle antibiotica, en uiteindelijk ook resistent zal worden tegen de overige antibiotica. Ziekenhuizen moeten dus:  Al het personeel moet na een onderzoek de handen wassen  Alleen steriele instrumenten gebruiken  Beddengoed en kleding strijken  Alles regelmatig schoonmaken  Isoleren van patiënten die eerst in een buitenlands ziekenhuis hebben gelegen, en een MRSA- onderzoek verrichten. - Wat doen ze als de MRSA- bacterie toch is binnengedrongen? Als er eenmaal bij een patiënt MRSA is geconstateerd, dan zal deze in een isolatiekamer worden opgenomen. De patiënt zal zich met desinfecterende middelen moeten wassen en gebruik maken van een bepaalde neuszalf en/ of huidzalf. Meestal verdwijnt de bacterie vanzelf, maar als er door MRSA een ontsteking plaatsvindt volgt er een behandeling met antibiotica per infuus. Ook hiermee verdwijnt de bacterie dan in het algemeen. - Wat is het geheime wapen? En hoe lang werkt het nog? Het geheime wapen is Vancomycine. De verwachtingen zijn dat het niet lang meer zal duren totdat MRSA ook tegen deze antibiotica resistent is geworden. Verder wordt het geheime wapen nog niet veel gebruikt vanwege de hoge kosten en aangezien het erg giftig kan zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.