Deelvraag 1 – Welke onderzoeken worden er gedaan door astronauten?
Er worden door astronauten verschillende onderzoeken gedaan.
Onderzoeken op verschillende gebieden.
Zo was André Kuipers in 2004 ook naar de ruimte gegaan om de missie DELTA uit te voeren.
Waar hij o.a. wetenschappelijke experimenten zou uitvoeren: (met voorbeelden)
- Fysiologische experimenten
Zo wilden onderzoekers van het AMC, weten hoe het zit met het hartritme van een astronaut, dus ging er een astronaut aan de hartbewaking.
Dit wilden ze graag laten doen omdat het hartritme misschien wel anders kon zijn vanwege de gewichtloze omstandigheden.
- Biologische experimenten
Botafbraakproces in de ruimte nader onderzoeken, is de botontkalking op aarde meer dan op in de ruimte of andersom?
Invloed van zwaartekracht op zoogdiercellen: heeft de gewichtloosheid invloed op de ontwikkeling en groei van de zoogdiercellen?
- Microbiologische experimenten
Bacteriën opsporen in het ISS, heeft uitgewezen dat de bacteriën sneller groeien bij gewichtsloosheid en beter bestand zijn tegen antibiotica.
- Natuurkundige experimenten
Energie zuinige lamp testen waarbij een stroom gevoerd wordt door een gasmengsel onder hoge druk
Hierbij zijn een paar ongewenste verschijnselen opgetreden die te maken hebben met zwaartekracht, waarvan ze nog willen vaststellen wat de oorzaak precies is.
- Aardobservatie
Weersomstandigheden.(meteorologisch)
- Technologische experimenten
Apparatuur koelen in de ruimte wordt gedaan door middel van de zogenaamde heatpipes, onderzoekers en bedrijven willen nieuwe heatpipes.
Ze willen ook weten wat de effectiviteit van de heatpipes in de ruimte is, ze denken dat gewichtloosheid invloed heeft op de effectiviteit ze hopen de heatpipes te kunnen afstellen op het koeleffect, aan de hand hiervan kunnen ze misschien energie en geld besparen.
- Educatieve experimenten
De invloed van licht en zwaartekracht op de groeirichting van groente en fruit(wortels o.a.)
Deelvraag 2 - Zijn deze bemande missie beter, leveren die meer informatie op dan onbemande missies?
De bemande ruimtemissies zijn ontstaan uit onbemande missies. De onbemande missies begonnen met het onderzoeken of mensen de ruimte in konden gaan en daar bepaalde onderzoeken te doen. Dit is uiteindelijk gelukt nu voeren de astronauten daar onderzoeken uit.
Ze doen bijvoorbeeld bepaalde metingen die ze op de aarde niet kunnen uitvoeren vanwege zwaartekracht en bepaalde luchtcirculaties. Veel onderzoeken verlopen geautomatiseerd waarbij astronauten dus niet nodig zijn ze kunnen wel aanpassingen maken of onverwachte problemen oplossen.
De bemande ruimtevaart heeft wel ontdekt/aangetoond hoe kwetsbaar de aarde is. Ook doet de bemande ruimtevaart veel belangrijke wetenschappelijke onderzoeken. Het nadeel is wel dat de astronauten niet verder komen dan de maan. Waardoor astronauten alleen onderzoeken op de maan en rond de aarde kunnen uitvoeren. Terwijl onbemande ruimtevaart verder kan komen.
Daardoor heeft de onbemande ruimtevaart meer opgeleverd. De onbemande ruimtevaart bestaat uit twee vormen. Namelijk de technische onbemande ruimtevaart en de communicatieve onbemande ruimtevaart. De technische onbemande ruimtevaart doet wetenschappelijke onderzoeken bv. maankarretjes. Dit doet de bemande ruimtevaart ook. De communicatieve onbemande ruimtevaart zorgt voor bv. communicatie namelijk televisie. Verder levert het informatie op over de aarde, het klimaat, eventuele natuurrampen, verkeer en het zonnestelsel. Deze informatie word gedaan door satellieten. Inmiddels draaien er ongeveer 20.000 satellieten om de aarde. De communicatieve onbemande ruimtevaart heeft gezorgd voor de wetenschappelijke revolutie. Deze communicatieve ruimtevaart doet de bemande ruimtevaart niet, dit is namelijk niet mogelijk.
Het komt er dus op neer dat bemande en onbemande ruimtevaart beide veel opleveren. Maar dat onbemande ruimtevaart belangrijkere dingen doet voor het dagelijks leven en ook nog wetenschappelijk onderzoek. De bemande ruimtevaart doet alleen technische onderzoeken voor bijvoorbeeld de natuur en scheikunde. Oftewel bemande missies leveren over het algemeen minder informatie op. In de toekomst willen sommige mensen dat de bemande ruimtevaart verdwijnt dit is in sommige punten ook beter. Alleen sommige onderzoeken moeten gedaan worden door de mens waardoor de bemande ruimtevaart niet kan verdwijnen.
Deelvraag 3: Wat zijn de drie belangrijkste oorzaken dat er zoveel ongelukken gebeuren met bemande raketten?
In totaal zijn er 18 dodelijke slachtoffers gevallen door ongelukken in de bemande ruimtevaart. Veel doden en ongelukken zijn veroorzaakt door technische fouten. In 1967 kwam er een Russische astronaut om, omdat zijn parachute niet open ging. Hij moest de parachute open laten gaan om zijn capsule af te remmen. Toen dat niet lukte sloeg hij te pletter op de aarde. Een andere ramp is die met de Space Shuttle Challenger, daarbij kwamen 7 mensen omdat er hete gassen bij de brandstoftank kon komen. Een andere grote ramp is die van de Space Shuttle Colombia, daarbij kwamen 6 Amerikanen en 1 Israëliër om, omdat het hitteschild beschadigd was en daardoor viel de Spaceshuttle uiteen.
De meeste ongelukken gebeuren bij de terugkeer naar de aarde. Sommige dingen zijn in de ruimte stuk gegaan, en die zijn nodig voor de terugkeer. De grootste oorzaak van de ongelukken zijn technische fouten. Veel van die ongelukken gebeuren omdat er bijvoorbeeld een schroefje mist of een andere klein technisch dingetje mis is. Dat is ook niet zo raar omdat er soms wel miljoenen onderdelen nodig zijn voor bepaalde Space Shuttles.
Een andere oorzaak is het afbreken van stukken van de raket. Zo was bij de Space Shuttle Colombia het hitteschild beschadigd door een brokstuk, een stuk isolatieschuim van de brandstoftank. Toen ze de atmosfeer weer ingingen werd de Space Shuttle zo warm dat die uit elkaar viel.
Een andere oorzaak zijn de falende astronauten. Doordat ze bijvoorbeeld een bevel niet goed uitvoeren of een handeling vergeten uit te voeren gaan er dingen mis die dodelijk kunnen aflopen. Bij de Skylab 4 volgden de astronauten de bevelen niet goed op, en daarom mogen ze nu nooit meer deelnemen aan ruimteprojecten.
De meest voorkomende oorzaken zijn dus:
Technische fouten, Afbreken stukken raket, Menselijke fouten.
Deelvraag 4 - Waarom zijn de kosten van de lanceringen zo hoog geworden?
De kosten van de lanceringen zijn heel hoog. Veel wetenschappers proberen allemaal manieren te bedenken om de kosten een stuk te verminderen. Maar er is nog geen goede oplossing gevonden waarmee iedereen het eens is. Bij de Space Shuttle leverden de inspanningen wel een goed resultaat op, maar bij het verlagen van de kosten van de lancering werd het doel en de verwachting niet bereikt. De laatste jaren zijn de kosten van de lanceringen juist gestegen. Dat kwam door:
- Onbenutte mogelijkheden
- Hoge arbeidskosten
- Verdere hoge kosten door stijgende materiaalprijzen
- Ontwikkeling nieuwe lanceringsmethoden
Vooral de ontwikkeling van nieuwe lanceringsmethoden kost veel geld. Omdat er naar andere manieren wordt gezocht om de raketten te lanceren wordt dat bij de prijs van de lanceringen ingerekend. Hierdoor gaan de prijzen snel omhoog. Als oplossing geven sommige onderzoekers hiervoor om bijvoorbeeld in de teams te snijden. Nu zijn het vooral grote teams met veel mensen. Maar niemand durft dit in de praktijk uit te voeren omdat de kwaliteit van de lanceringen dan achteruit kan gaan, en dat is weer slecht voor de veiligheid van de astronauten. Een andere oplossing is het meer laat opstijgen van raketten op één lanceringsplaats. Daardoor worden de kosten meer over de lanceringen verdeeld, wat ook weer kosten bespaart. Er is alleen nog geen echte, grote kostenbesparende methode ontdekt. Het zijn meer kleine bezuinigingen die de kosten iets kunnen drukken.
Deelvraag 5 – Waarom lanceert de NASA steeds minder bemande raketten?
Nou, dat komt doordat eerder 2 ernstige ongelukken zijn gebeurd, met 2 shuttle lanceringen.
De Challenger 1986 en de Columbia in 2003 waarbij 14 doden vielen,
Bij de Challenger kwamen 7 astronauten om.
Oorzaak: de ontploffing werd veroorzaakt door hete gassen die vrijkwamen door een defecte rubberen ring van de stuwraket waardoor een minuut en dertien seconden na de start de spaceshuttle Challenger ontplofte.
Datum: 28 januari 1986
Bij de Columbia kwamen ook 7 astronauten om.
Oorzaak: andere oorzaak is het afbreken van stukken van de raket. Zo was bij de Space
Shuttle Colombia het hitteschild beschadigd door een brokstuk, een stuk isolatieschuim van
de brandstoftank. Toen ze de atmosfeer weer ingingen werd de Space Shuttle zo warm dat
die uit elkaar viel.
Datum: 16 januari 2003
Vanaf dien houden de NASA – medewerkers bij lanceringen vanuit Cape Carnaval hun adem in. 2 weken voordat de Space Shuttle in februari 2010 zou lanceren, zette Obama een streep door alle grootse plannen.
In Obama’s begroting wordt een (povere) 6 miljard extra opzij gezet voor de ruimtevaart, wat niet genoeg is geen dollar gaat daarvan naar het maanprogramma (ook wel Consellation genoemd , waarvoor al 9 miljard opzij was gezet incl. proeflancering van de Ares) waardoor de maanreis niet meer door kan gaan , de maanreis (alleen) zou namelijk volgens Bush 104 miljard gaan kosten.
Bush had namelijk een plan bedacht, wat niet echt goedkoop was.
Hierdoor kan de reis naar Mars ook niet doorgaan, waarmee de doelen verloren raken, en dus waarschijnlijk ook het einde nadert van de bemande ruimtevaart .
In April heeft Obama zijn plannen toch gewijzigd en heeft de reis naar Mars goedgekeurd. Ook heeft hij de ontwikkeling van de ruimtecapsule Orion goedgekeurd , die zal worden gebruikt als reddingsvoertuig aan het ruimtestation ISS,
Wel heeft hij gezegd nabije ruimtevluchten te laten besteden aan commerciële bedrijven.
Ook zou het teveel geld gaan kosten, Het zou het budget flink overschrijden.
De kosten zijn echt hoog, doordat ze steeds weer nieuwe lanceringsmethoden moeten bedenken om die ongelukken te voorkomen. vandaar dat Obama heeft gezegd de nabije ruimtevluchten aan de commerciële bedrijven over te laten
Artikel:
Het tijdperk van de bemande ruimtevaart spoedt ten einde. Menige astronoom zal er geen traan om laten. Bemande ruimtevaart was van begin tot eind een peperduur politiek spelletje. Als het om ruimtevaart gaat, zijn onbemande vaartuigen vele malen goedkoper en efficiënter. Miljarden zijn er over de balk gesmeten, alleen maar om te laten zien wie de baas was in de ruimte. God zij dank komt daar nu een eind aan.
Deelvraag 6 - Hoe kijken verschillende landen tegen de ongelukken van de bemande ruimtevaart op?
Ten eerste heb je verschillende ruimtevaart organisaties namelijk:
- De NASA: Amerikaans en nog aantal andere landen.
- De ESA: Europese ruimtevaart o.a. Canada, Hongarije, Italië, Nederland enz.
- CNSA: Chinese ruimtevaart
- Glonass: Russische ruimtevaart.
Verder kleinere individuele landen.
De meeste ongelukken met bemande ruimtevaart zijn gebeurd met de Amerikanen, vervolgd door de Russen. Dit komt doordat de Amerikanen ook de meeste ruimtevaart leveren. Tijdelijk is de Amerikaanse NASA gestopt met de bemande ruimtevaart naar de maan te brengen. De oorzaak hiervan ligt deels bij de grote kredietcrisis in Amerika. Ze hebben daarom besloten om flink te bezuinigen op de bemande ruimtevaart en dit pas weer op te pakken als ze weer meer geld hebben. Een andere grote oorzaak van het stoppen van bemande ruimtevaart zijn de ongelukken. In het verleden zijn er een groot aantal heftige ongelukken gebeurd met bemande spaceshuttles bv met de Columbia.
De Amerikanen kijken dus serieus tegen de ongelukken op, ze onderzoeken van alles om de oorzaak te kunnen achterhalen. Tegenwoordig nemen de landen ongelukken met bemande ruimtevaart serieuzer dan in het verleden. Dat komt omdat er toen ook de strijd tussen de SU en Amerika was. Ze wilden allebei de beste zijn in de ruimtevaart. Als het toen een keer mis ging, was de oorzaak wel belangrijk om de volgende raket te verbeteren, maar de dood van de astronauten was minder belangrijk, de strijd ging natuurlijk gewoon door.
Nu is dat natuurlijk wel belangrijk en ze willen dat ook voorkomen in de toekomst. De meeste landen kijken ernstig tegen de ongelukken op. Er word overal ook flink gediscussieerd om de bemande ruimtevaart helemaal te automatiseren. Daardoor vallen er geen doden meer en het is goedkoper. Aan de andere kant vinden ze het onzin om de bemande ruimtevaart te stoppen. Dit komt omdat er op aarde veel meer dodelijke ongelukken gebeuren met vervoersmiddelen dan in de ruimte mensen dood gaan.
Eindconclusie: De bemande ruimtevaart is niet noodzakelijk als je kijkt welke resultaten het heeft opgeleverd vergeleken met de resultaten van de onbemande ruimtevaart. Er worden wel onderzoeken gedaan in het ISS, die nu nog alleen mensen kunnen, maar dat zijn vooral medische dingen over mensen in de ruimte. Dat heeft vrij weinig te maken met de verkenning van de Ruimte.
Er worden ook veel lanceringen verricht door bepaalde bedrijven, vooral met satellieten .De NASA wordt wel geholpen door de bedrijven, omdat ze ruimtetoerisme mogelijk willen maken zoeken ze naar betere technologieën en goedkopere lanceringen. Ze willen de mensen laten betalen voor bepaalde ruimtereisjes. Dit heeft alleen niets te maken met verkenning van de ruimte, maar de bedrijven willen hier gewoon geld mee verdienen. Er wordt veel meer ontwikkeling besteed aan de verbetering van satellieten en andere verkenningsapparatuur dan aan de verbetering van de bemande ruimtevaart. Het is dus zeer waarschijnlijk dat er in de toekomst geen bemande ruimtevaart meer noodzakelijk is. Alleen wordt er door een ruimtetoerisme een breder publiek aangesproken en er een nieuwe impuls aan de ruimtevaart gegeven
REACTIES
1 seconde geleden