Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

po anw - gezond leven

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 6e klas vwo | 889 woorden
  • 19 mei 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

De beste manier om 100 jaar te worden!

De afgelopen eeuw neemt de gemiddelde levensverwachting van mensen steeds meer toe, de gemiddelde mens wordt nu al rond de 82 jaar oud. Het is een mooie mijlpaal en voor veel mensen een doel om de 100 jaar te bereiken. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw kans om 100 jaar oud te worden wordt vergroot?

Iedereen weet wel dat het belangrijk voor je gezondheid is om veel te bewegen. De richtlijn voor volwassenen is minimaal 30 minuten bewegen per dag, 60% van de volwassene haalt dit doel ook. Door regelmatig te bewegen verklein je de kans hart- en vaatziektes, diabetes type 2, kanker et cetera. Bovendien is regelmatig bewegen ook goed voor je mentale gezondheid en het verminderen van stress.                    

 Een andere belangrijke factor om gezond oud te worden is je voeding. Zorg dat je gevarieerd eet, met veel groentes, fruit en volkoren producten. Probeer producten met veel zout te vermijden, aangezien te veel zout een belangrijke oorzaak is voor hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes. Probeer ook de consumptie van alcohol, vlees en vette vis te minimaliseren, aangezien dit ook slecht is voor je gezondheid.

Misschien wel het belangrijkst om gezond oud te worden is het goed zorgen voor je mentale gezondheid. Stress en eenzaamheid zijn twee van de grootste problemen in onze samenleving. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat je er wel 17 jaar ouder uit ziet dan je eigenlijk bent. Ook zorgt constante stress voor een zwakker immuunsysteem en lagere weerstand.                                                                                                        Zo een 85% van de ouderen voelt zich regelmatig eenzaam. Deze eenzaamheid is niet alleen mentaal slecht voor je, ook lichamelijk kan dit problemen opleveren zoals een lagere weerstand en hogere kans op Alzheimer en hart- en vaatziektes. Eenzaamheid vergroot de kans op somberheid en depressie, wat weer een negatief effect heeft op onze hersenen, wat weer zorgt voor een hogere kans op dementie geeft. Hierom is het erg belangrijk dat je sociale support en gezelschap zoekt. Uit een onderzoek van het RIVM bleek namelijk dat het ontvangen van sociale support niet alleen je psychologische gezondheid verbeterd, maar ook je lichamelijke gezondheid.

Tot slot is het belangrijk om je hersenen te blijven trainen, zorg voor een goed geheugen en leer nieuwe dingen. Veel ouderen zijn vergeetachtig en zijn bang dat ze ziektes zoals dementie krijgen. Alzheimer Nederland zegt: ‘’een actief brein verminder de kans op dementie’’. Om je brein actief te houden kan je bijvoorbeeld geheugenspellen zoals memory doen. Ook andere spellen en puzzels zijn goed voor je hersenen zoals kruiswoordpuzzels en sudoku’s. Het zoeken van een actieve hobby is ook goed voor je hersenen, zoals tuinieren of het bespelen van een instrument.

Concluderend, de beste manier om gezond oud te worden is gevarieerd eten, veel bewegen, stress en eenzaamheid minimaliseren en je hersenen actief houden. Het CBS verwacht dat de groeiende levensverwachting in de toekomst zich door zal zetten. In 2060 ligt de gemiddelde levensverwachting misschien wel rond de 95 jaar.

De invloed van alcohol op je hersenen

Iedereen weet wel dat alcohol niet goed voor je is, maar wat doet alcohol nou echt aan je hersenen? Wat zijn de korte en langetermijneffecten van het gebruik van alcohol? En maakt het nog uit op welke leeftijd je alcohol gebruikt?

Alcohol is natuurlijk erg slecht voor je hersenen, dat weten we allemaal wel. Veel drinken kan zowel je lange als je kortetermijngeheugen permanente schade aanbrengen. Ook beïnvloedt het je gedrag en emoties, wat een oorzaak kan zijn voor depressies, angststoornissen en andere mentale ziektes. Dat is ook een rede dat het extra moeilijk is voor alcoholisten om af te kicken, hun hersenen zijn al zo erg aangetast.

Bij jongeren zijn hun hersenen nog in ontwikkeling, waardoor het effect op de hersenen extra zwaar is. Je hersenen ontwikkelingen zich gemiddeld nog tot hun 24ste, soms zelfs tot hun 30ste. Wanneer je met grote maten alcohol drinkt terwijl je hersenen nog in ontwikkeling zijn heeft dit zeer schadelijke effecten.

Op de korte termijn, wanneer je een glas alcohol drinkt komt dit via de dunne darm en maag in je bloed. Wanneer de alcohol door je bloed begint te stromen, verspreid het zich door je hele lichaam en komt het dus ook in je hersenen. Wanneer de alcohol je hersenen bereikt, dat is wanneer je zelf begint te merken dat je hebt gedronken. Al na het drinken van 1 of 2 glazen alcohol beginnen je hersenen slechter te functioneren. De alcohol verdooft je hersenen, waardoor je als gevolg nog meer gaat drinken. Je reactiesnelheid gaat achteruit, je gaat misschien dingen zeggen die je niet meent en als je te veel drinkt kan dit leiden tot een alcoholvergiftiging krijgen, waardoor je in een coma kan raken.

Op de lange termijn raken je hersenen zeer beschadigt door de alcohol. Wanneer je meer dan 25 glazen drinkt per week begint de hersenbeschadiging. Zo gaan je lange en kortetermijngeheugen snel achteruit en wordt je denken vertraagd. In sommige situaties kan het volume van je hersenen zelfs krimpen. Ook verhoogd het regelmatig drinken de kans op bepaalde ziektes zoals dementie, depressie, een beroerte en slaapstoornissen. De meest extreme vorm van hersenschade is het Wernicke-Korsakovsyndroom. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B1 en magnesium als gevolg van het regelmatig veel drinken van alcohol. Mensen die last hebben van deze ziekte zijn het vermogen om kennis op te slaan in je langetermijngeheugen volledig kwijt geraakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.