Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

OPS (Organisch Psychosyndroom)

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 587 woorden
  • 20 december 2007
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
3 keer beoordeeld

OPS
Organisch Psychosyndroom


Kyona en Gaya
4 VWO en 4 HAVO
19 Maart
ANW

Inleiding

Wij hebben besloten om samen deze PO te maken. Deze PO gaat over OPS. Een andere naam voor OPS is schildersziekte. Wij hebben nog nooit van OPS gehoord.

Wat houdt OPS in en wat zijn de symptomen ervan?

OPS is de afkorting van Organisch Psychosyndroom. Het wordt ook wel chronische toxische encephalopathie (CTE) genoemd. OPS staat ook bekend als de schildersziekte. OPS is een beschadiging aan het zenuwstelsel die wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan oplosmiddelen. Oplosmiddelen zijn onder andere tolueen, thinner, wasbenzine, terpentine en alcohol. Veel oplosmiddelen zitten in verf, beits, lijm, autolak, ontvettings- en verdunningsmiddelen, vandaar ook de naam schildersziekte. OPS zou je kunnen omschrijven als een vorm van dementie. Mensen met OPS hebben verschillende klachten, die in de loop van de tijd veel sterker dus erger kunnen worden. De symptomen zijn:
o vergeetachtigheid

o concentratiestoornissen
o prikkelbaarheid, agressiviteit
o hoofdpijn
o moeheid
o angstdromen
o persoonlijkheidsveranderingen
o verwardheid
o slecht orienteren in ruimte en tijd
o gebrek aan logica
o waarnemingsstoornissen
OPS wordt onderverdeeld in vier stadia. OPS-klachten in het eerste en tweede stadium verdwijnen als mensen niet meer worden blootgesteld aan oplosmiddelen. Vanaf het derde stadium zijn de klachten onomkeerbaar en zijn mensen niet meer te genezen. In de meeste gevallen kunnen mensen dan niet meer werken. Veel OPS-patiënten worden door hun ziekte depressief, krijgen relatieproblemen en hebben bijna geen behoefte aan een sociaal leven meer.

Welke beroepsgroepen lopen de grootste risico, en waarom juist deze beroepsgroepen?

De beroepsgroepen die risico lopen zijn schilders, autospuiters, drukkers, vloerenleggers, tapijtlijmers, laboranten, kuntstofwerkers en dakdekkers. Juist hun lopen risico op OPS want hun werken vaak in een warme omgeving, in die omgeving is er onvoldoende of geen afzuiging, ventilatie, persoonlijke beschermingsmiddelen tegen huidcontact met en inademing van de oplosmiddelen, zoals mondkapjes, beschermende kleding en beschermend schoeisel.


Welke voorzorgsmaatregelen moet je treffen als je met organische oplosmiddelen werkt?

Je moet er voor zorgen dat je niet in een warme omgeving werkt. Dat de afzuiging goed is, dat er voldoende ventilatie is, mondkapjes aan zodat je geen schadelijke stoffen inademt. Je werkgever moet hiervoor zorgen.

Zijn er alternatieven voor die oplosmiddelen mogelijk?

OPS is niet te genezen, daarom is preventie van belang. Alternatieven voor OPS zijn door oplosmiddelen te vervangen voor oplosmiddelarme of oplosmiddelvrije producten.

Hoe is het werken met organische middelen in de wet geregeld?

Aan welke verplichtingen de werkgever moet voldoen met het werken van organische middelen staat in de Arbo-wet en het Arbo-besluit. Het gebruik van oplosmiddelen moet zo veel mogelijk worden vermeden. Als het mogelijk is moet er met stoffen zonder oplosmiddelen gewerkt worden. De zogenaamde MAC-waarde (maximaal aanvaarde concentratie) voor oplosmiddelen mag niet worden overschreden. Verontreinigde lucht moet worden afgevoerd, tegelijkertijd moet er schone lucht worden aangevoerd. Er moeten persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking worden gesteld die voldoende bescherming bieden tegen blootstelling aan oplosmiddelen. Werknemers moeten kunnen pauzeren in een ruimte waar ze niet worden blootgesteld aan oplosmiddelen. Hoe lang en in welke mate werknemers worden blootgesteld aan oplosmiddelen moet door de werkgever in kaart zijn gebracht. Welke gevaren er kleven aan stoffen moet in kaart zijn gebracht. Werknemers moeten hierover worden voorgelicht.

Bronnen

De bronnen die wij gebruikt hebben zijn deze 2 sites :
http://home.szw.nl/navigatie/dossier/dsp_dossier.cfm?set_id=93&link_id=2124#306600 http://bbz.cms.fnv.nl/renderer.do/clearState/true/menuId/68138/returnPage/65365/

Nawoord

Wij hebben veel geleerd met het maken van deze PO. Deze PO was best wel makkelijk om te maken. Er zijn geen plaatjes te vinden over OPS, vandaar dat het werkstuk er niet zo vrolijk uitziet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.