Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Malaria

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 494 woorden
  • 18 november 2003
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is malaria en hoe kun je het krijgen? Malaria wordt veroorzaakt door parasieten die via de steek van malariamuggen worden overgebracht. Malaria wordt veroorzaakt door de Malariaparasiet en deze wordt voornamelijk overgebracht door de malariamug, wat ook wel Anophelesmug wordt genoemd. Er zijn bijna 400 malariamuggen en daarvan kunnen er 80 malaria overbrengen. Malariamuggen steken vooral ’s avonds en ’s nachts. Als je malaria hebt krijg je grieperig gevoel met spier-en gewrichtspijnen en daarna krijg je koorts met koude rillingen en hoofdpijn, daarna kan je snel ernstig ziek worden. De malariaparasiet komt na een steek door een besmette malariamug via het bloed in de lever en dringt later in een rode bloedcel. Telkens als uit uiteenvallende rode bloedcellen een nieuwe generatie jonge malariaparasieten vrijkomt, ontstaat een koortsaanval. Er zijn verschillende soorten malaria. Zoals: -Malaria tropica: dit is de gevaarlijkste vorm van malaria. Als het niet behandeld wordt, kun je er binnen enkele weken aan overlijden. Malaria tropica wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falciparum. Deze vorm van malaria komt het meest voor. Je kan deze vorm van malaria oplopen in tropisch Afrika, Zuid-Oost-Azie of Centraal- en Zuid Amerika. -Malaria tertiana: dit is een goedaardige vorm van malaria. Het wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium vivax en/of Plasmodium ovale. Er komen koortsaanvallen om de 48 uur. Deze parasieten kunnen in de lever achterblijven en zo vele maanden tot jaren later nog malaria aanvallen veroorzaken. Deze vorm van malaria tref je vooral aan in Zuid-Oost-Azie, Midden-en Zuid-Amerika en Ethiopië. -Malaria quartana: deze vorm van malaria vertoont geen verschil met malaria tertiana, behalve dat de koortsaanvallen om de 72 uur plaatsvinden. Malaria quartana wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium malariae en komt bijna nooit voor. De naam malaria komt uit het Italiaans: mal aria, wat letterlijk slechte lucht betekent. Waar komt malaria voor? Malaria komt meestal voor in tropische en subtropische gebieden, omdat het daar warm en vochtig is. De malariamug wil schoon, liefst stilstaand, zoet oppervlaktewater. In sommige steden is het milieu zo vervuild, dat de malariamug naar gebieden buiten de stad is gegaan.
Maatregelen tegen malaria Draag bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen, schoenen en sokken) en smeer de onbedekte huid in met muggenolie of een muggenstift welke DEET bevat
Verblijf in een muskietenvrije kamer of gebruik een muskietennet Vaccin tegen malaria Er zijn verschillende malariatabletten. Deze malariatabletten kunnen verdeeld worden naar hun werking. Sommige malariatabletten pakken de malariaparasieten in het bloed aan, terwijl andere malariatabletten de malariaparasieten al in een vroeg stadium in de lever vernietigen. In Nederland brengt de Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) een zogenaamde 'landenlijst' uit en geeft advies over welke malariatabletten in een bepaald land of gebied geslikt moeten worden. De LCR houdt o.a. rekening met de verblijfsduur, de resistentie (ongevoeligheid) van de parasiet en de mogelijke bijwerkingen van malariatabletten. Dit advies wordt door iedere GGD, Travel Clinic, vaccinatiepoli, (huis)arts of apotheker gehanteerd en is primair gericht op het voorkomen van malaria tropica. Bronnen: www.malaria.nl
www.tropenzorg.nl

REACTIES

D.

D.

Hallo!
Enorm bedankt voor het werkstuk!
We hebben er ontzettend veel aan gehad!
Nogmaals dank!
Roos & Dorien

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.