Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Klonen van embryo's mag

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 446 woorden
  • 23 maart 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Klonen van embryo’s mag (bron: http://scholieren.nrc.nl/weekkrant/2000/37/2.shtml) Hoofdvraag 2: Hoe wordt natuurwetenschappelijke kennis gebruikt? Bepaalde manieren van klonen worden inmiddels op allerlei soorten dieren toegepast. Dit vooral in de vorm van onderzoek, om uiteindelijk gekloonde organen te kunnen gebruiken voor transplantaties. Het gaat niet alleen om grote transplantaties zoals het plaatsen van gekloonde organen, het gaat ook om de kleinere vorm van transplantaties zoals cellen en weefsel. Cellen en weefsels kunnen gekloond worden, zodat ze bij een ziek mens kunnen worden ingebracht. Bijvoorbeeld om daar de eiwitten te produceren die diegene mist. In de meeste landen is het nog niet toegestaan ‘het menselijk leven’ te gebruiken voor medische doeleinden. Maar in de VS is het al langere tijd toegestaan gekloonde embryo’s te kweken voor medische doeleinden (stamcelonderzoek). In Groot-Brittannië sinds kort dan ook en in Nederland is er een wetsvoorstel in de maak. Het is vooral om ethische redenen dat dat voorstel is doorgezet. Weegt het kunstmatig produceren van een mens en het daarna weer moedwillig vernietigen op, tegen de mogelijkheid om er later mensenlevens mee te redden? Hoofdvraag 4: Hoe beïnvloeden de samenleving en de natuurwetenschappen elkaar? Voor een voorbeeld waarin de samenleving de natuurwetenschappen beïnvloedt kunnen we terug komen op het feit dat het in de meeste landen nog niet is toegestaan om ‘het menselijke leven’ te gebruiken voor medische doeleinden. De samenleving stelt bepaalde grenzen aan bepaalde natuurwetenschappen. Een voorbeeld waarin de natuurwetenschappen de samenleving beïnvloedt: Natuurwetenschappelijk onderzoek verschaft de samenleving meer kennis, zo ook over de positieve mogelijkheden hiervan. En zo ontstaan dus kwesties als: Weegt het kunstmatig produceren van een mens en het daarna weer moedwillig vernietigen op, tegen de mogelijkheid om er later mensenlevens mee te redden? Hierdoor ontstaan verschillende meningen en daardoor eventuele nieuwe wetsvoorstellen.
Hoofdvraag 5: Wat is je mening over bepaalde toepassing van de natuurwetenschappen oftewel mag alles wat kan? Weegt het kunstmatig produceren van een mens en het daarna weer moedwillig vernietigen op, tegen de mogelijkheid om er later mensenlevens mee te redden? Of alles mag wat kan, vind ik dat ‘alles’ een te groot en breed woord is. Dit probleem heb ik vergeleken met abortus, waar ik voor ben. Na de tijd waarna een abortus niet meer toegestaan is, zie ik een embryo pas als echt een vorm van mensenleven, wat niet meer vernietigd mag worden. Voor die tijd mogen ze de cellen gebruiken voor echt belangrijke dingen, zoals het redden van mensenlevens. Maar van een geheel mens klonen zie ik het belang niet in. Tenslotte, hoort dood ook bij het leven en is het onnatuurlijk om door te draven in het redden van mensenlevens met behulp van natuurwetenschappen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.