Het heelal

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 460 woorden
  • 19 februari 2000
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
64 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Practische Opdracht ANW Heelal

Zwart gat: een hypothetisch object in het heelal, waarvan de aantrekkingskracht zo groot is dat niets (ook geen licht) van dit object kan ontsnappen (vandaar de naam).

Supernova: een ster waarvan de helderheid in een periode van enkele dagen met soms meer dan 20 magnitudes (maat voor helderheid van een ster) toeneemt. De lichtuitstraling bedraagt dan meer dan het miljardvoudigste dan die van de zon. Zo'n piek duurt meestal 50 dagen.

Witte dwerg: een ster die ongeveer zo groot is als de aarde maar hetzelfde gewicht heeft als die van de zon. Betrekkelijk licht-zwakke ster. Door hun geringe lichtsterkte moeilijk aan de hemel te zien. Men neemt aan dat zeker 10% van de totale massa van het melkwegstelsel witte dwergen zijn.

Zwaartekracht: de kracht die de aarde op een massa uitoefent.

Dagelijkse parallax: door de rotatie van de aarde schommelt de schijnbare positie van maan of planeten ten opzichte van de sterren hemel een beetje.

Poolster: de helderste ster in het sterrenbeeld van de kleine beer. Deze ster dankt haar naam aan het feit dat zij zich dichtbij de noordelijke hemelpool bevind. Ook neemt de poolster een vrijwel vaste stand aan in de hemel, in tegenstelling met de andere sterren.

Zonnestelsel: verzamelnaam van de zon en de omheen draaiende hemellichamen, bestaande uit: planeten, kometen en meteoroïden.

Sterrenkunde: = astronomie = de wetenschap van fysische systemen die in het heelal buiten de aardse dampkring worden aangetroffen zoals: sterren, sterrenstelsels, planeten, gas- en stofwolken en kometen.

Zon: Een gasbol op 149 600 000 km. van de aarde, in feite een doorsnee type ster. De zon onderscheidt zich van andere sterren doordat hij zo dicht bij de aarde staat. Straal = 696 000 km. De zwaartekracht is 28 keer zo groot als de aarde.

Veranderende ster: ster waarvan de lichthelderheid, binnen de nauwkeurigheid bepaald door de meetapparatuur, zowel periodiek als op onregelmatige wijze verandert.

1. Het zwarte gat heeft een grote zwaartekracht.

2. Hier is zwaartekracht (elke ster, hemellichaam heeft zwaartekracht)

3. Bij sterrenkunde bekijk je o.a. sterren dus ook de witte dwerg.

4. Bij het berekenen van de afstanden tussen de hemellichamen, de sterren, de sterrenstelsels met de aarde moet met rekening houden met het dagelijks parallax om fouten te vermijden.

5. Bij het berekenen van de afstanden tussen de hemellichamen en de aarde moet met rekening houden met het dagelijks parallax om fouten te vermijden.

6. Op de hemellichamen in het zonnestelsel heerst zwaartekracht

Dit wil je ook lezen:

7. Bij sterrenkunde bestudeert men o.a. het zonnestelsel.

8. Op de zon heerst zwaartekracht.

9. Bij sterrenkunde bestudeert men o.a. de zon

10. Bij beide sterren verandert de lichthelderheid.

11. Er heerst zwaartekracht op de veranderende ster.

12. Bij sterrenkunde bestudeert men o.a. de veranderende ster.

13. Op de poolster heerst zwaartekracht.

14. Op de supernova heerst zwaartekracht.

15. Bij sterrenkunde bestudeert men o.a. de poolster.

16. Bij sterrenkunde bestudeert men o.a. de supernova.

REACTIES

J.

J.

Wow zo kortttttttt!!!!!!!

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.