Inleiding
Dit is een praktische opdracht voor ANW (Algemene Natuur Wetenschappen). Het thema van deze praktische opdracht is "kleur". Hiervoor hebben wij een verschijnsel onderzocht, waarin kleur een hele belangrijke rol speelt. We hebben voor ons onderzoek "graffiti" gekozen. We hebben graffiti gekozen omdat we het in ons dagelijks leven telkens weer tegenkomen, omdat er veel kleur bij graffiti wordt gebruikt, omdat we ons erg interesseren voor het onderwerp en omdat er hele mooie graffiti bestaat!
Door middel van een voorwerp / opstelling / afbeelding, een poster en een procesverslag willen wij laten zien dat er dus mooie graffiti bestaat, met veel kleur!
Graffiti Info
Graffiti in het algemeen:
Graffiti zie je overal, je kunt het niet ontlopen.
De vormen en voorstellingen (graffiti) bestaan uit gespoten of geschilderde initialen en stripachtige afbeeldingen. De meeste graffiti wordt op muren, schuttingen, treinen of gebouwen aangebracht. Het kladden en spuiten op muren (andermans eigendom) werd oorspronkelijk als een vorm van vandalisme beschouwd. Daarnaast is er graffiti op papier of op doek gemaakt. Hierdoor werd graffiti-kunst wel geaccepteerd. De vormgeving van de letters en beelden is origineel en decoratief, het kleurgebruik is uitbundig. Enkele kenmerken die uniek zijn voor deze kunstvorm: * De uiteenlopende stijlen en ontwikkelingen. * De oorsprong ( strips, kalligrafie massacultuur etc.). * Kunst gemaakt op bewegende oppervlakken, bijvoorbeeld treinen. Dit betekent een verandering in de traditie van de beeldende kunst. Vergelijkingen met films zijn mogelijk. * Het feit dat de maker zich rechtstreeks tot het publiek richt, zonder selectieprocedures, zoals die bij bijvoorbeeld galerieën.
Naamgeving en geschiedenis
Graffiti is een Italiaans woord. En het is eigenlijk een meervoud, al kom je het enkelvoud graffito maar uiterst zelden tegen. Graffiti komt van het Griekse grafein. Grafein betekent schrijven. De term graffiti is een uitvinding van de archeologie. Op oude Romeinse muren vonden oudheidkundigen inkrassingen van verschillende aard. Je had officiële inscripties en ook minder officiële zoals aankondigingen of publiciteit. En dan had je nog een derde soort: zeer eenvoudige tekeningen of korte opschriften die helemaal niets officieels hadden. Die laatste inkrassingen noemden de archeologen in de negentiende eeuw graffiti.
Graffiti; waarom:
- Misschien alleen maar uit verveling. - Om de kick, het opwindende gevoel dat je iets doet wat niet mag, omdat het illegaal is. - Omdat de kunstwerken in openbaar gemaakt worden. Hierdoor krijg je bekendheid. - Als protest tegen de materialistische samenleving. - Om het straatbeeld of stadsbeeld te veranderen; vrolijker, kleuriger en minder saai te maken. Hoe de graffiti kunstenaars te werk gaan
" Het zetten van een graffiti begint met het uitzoeken van een geschikte muur, een muur van een lelijk gebouw waar veel mensen langskomen. Thuis ga je dan een ontwerp maken, wat inhoudt dat je de letters ontwerpt. Want de kleuren improviseer je afhankelijk van de verschillende spuitbussen die je hebt. 's Nachts ga je er met je ontwerp op uit. Op de uitgekozen muur schets je met een lichte kleur de vorm en de grootte. Dan ga je het invullen en gooi je er wat pijltjes en sterretjes tegenaan. Daarna omlijn je het geheel en teken je een achtergrond. Als laatste signeer je de graffiti en maak je dat je wegkomt. Meestal slaap je de volgende dag uit tot een uur of twee en dan pas ga je kijken of het gelukt is. Graffiti neemt vrijwel al je vrije tijd in beslag. Je zit de hele tijd een beetje te ontwerpen, een beetje te tekenen en over graffiti te praten. Bovendien moet je elke week minstens een graffiti schrijven om er iets mee te bereiken ".
Graffiti en kleur
Graffiti wordt vooral met spuitbus aangebracht. Er zijn spuitbuskleuren genoeg. Van papyruswit, oceaanblauw en olijfgroen tot bordeaux rood of metaalgrijs. En als dat nog niet genoeg kleuren zijn, worden de verschillende kleuren gewoon gemengd. Het is meestal de bedoeling van graffiti-spuiters dat hun kunstwerken of muurschilderingen opvallen. Daarom spuiten ze op opvallende plekken maar ook met veel kleuren. Door de kleur springt de graffiti uit z'n omgeving en valt het nog meer op.
Hieronder staan de 3 verschillende soorten graffiti. Iedere soort heeft een ander kleurgebruik. * De Tag (bestaat uit 1 kleur) Dit is een klein woordje of lettertje. Het is een soort snelle handtekening. * De Throw up (bestaat uit 2 kleuren) Dit is een woordje of tekening, 1 kleur wordt gebruikt voor de omlijning en 1 kleur voor de invulling. * De Piece (bestaat uit heel veel kleuren) Dit is een groot kleurrijk geheel, erg arbeidsintensief. Het is een soort muurschilderij.
Graffiti is verboden
Volgens de APV's ( Algemene Plaatselijke Verordening) is vrijwel alle Nederlandse gemeenten graffiti verboden. Een voorbeeld is artikel 64, hoofdstuk van de APV van Zaanstad. Dat gaat als volgt: " Het is verboden op een aan een ander toebehorend roerend of onroerend goed dat vanaf de openbare weg, of de spoorbaan zichtbaar is, zonder toestemming van de rechthebbende, bekendmakingen, afbeeldingen of tekens aan te brengen, deze goederen te bekrassen of te bekladden ".
Graffiti is duur
Graffiti is een dure kunstvorm. Zowel voor de graffiti-boeoefenaars als de graffiti-verwijderaars. Een spuitbus kost ongeveer een tientje en je kunt er maar ongeveer 2 vierkante meter mee spuiten (in 2 tot 3 lagen, zodat het goed dekt). Nederland kent enkele duizenden graffiti-beoefenaars en deze groep richt schade aan van miljoenen. De NS betaalt jaarlijks rond de 4,5 miljoen voor het schoonmaken de treinen en stations. Het schoonmaken van een trein kost ongeveer 150 gulden per vierkante meter. Een Piece kost gemiddeld 1600 gulden aan reinigingskosten.
Graffiti en de 4 centrale ANW vragen
1) Hoe komen wetenschappers aan hun kennis? Zij komen aan hun kennis door in dit geval graffiti te bestuderen, interviews te houden en tot slot gewoon informatie over het onderwerp te (onder)zoeken.
2) Hoe wordt de wetenschappelijke kennis toegepast in het dagelijks leven? De kennis van de wetenschappers wordt toegepast in het dagelijks leven door middel van boeken, afbeeldingen en kunstwerken. De wetenschappers brengen zo hun kennis over naar de mensen.
3) Hoe weet je wat waar is? Je weet pas of de wetenschappers de waarheid spreken, als je alles onderzocht hebt. Dus het is dan de bedoeling alles precies na te gaan. Dit is waarschijnlijk onmogelijk. Wel kan je zelf de graffiti bekijken en bestuderen.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
E.
E.
ik heb zelf ook met Quik samen gewerkt en ik vind t vet dat er ook een stukje van hem in je werkstuk staat!
15 jaar geleden
Antwoorden