Drugs

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 5143 woorden
  • 6 mei 2003
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Wat zijn drugs?

Drugs veranderen het bewustzijn. Je stemming verandert daardoor: je wordt vrolijk (of juist niet). Er zijn verschillende soorten stoffen die je stemming kunnen veranderen en drugs is daar maar een deel van (bijv. alcohol, tabak en koffie, enz) Voor de duidelijkheid delen we genotsmiddelen als drugs in naar de werking ervan. Er ontstaan zo 3 soorten: - Verdovende middelen (ze verminderen angst en pijn, de gebruiker reageert later, maar voor hem lijkt het alsof ze juist stimulerend werken!) - Stimulerende middelen (Deze middelen houden de gebruiker wakker en actief, waardoor hij meer kan presteren. Hij kan ook overmoedig worden en het lichaam kan heel erg uitgeput raken: de gebruiker voelt dat niet!) - Hallucinogene middelen (Ze veranderen je waarnemingen. Je gaat anders zien. Het lijkt alsof fantasie echt wordt
Sommige drugs zijn verslavend. Lichamelijk houdt in dat je lichaam afkickverschijnselen geeft als je niet meer gebruikt; het is er aan gewend geraakt. Geestelijk houdt in dat de gebruiker er naar verlangt en zich niet meer prettig kan voelen zonder de genotsmiddelen. Veel mensen weten op een gegeven moment niet eens meer waarom ze gebruiken: een groot risico daarvan is dat ze verslaafd kunnen raken.

Softdrugs

Er zijn verschillende soorten drugs. Deze zijn verdeeld in 2 groepen. Die twee groepen zijn softdrugs en harddrugs. Softdrugs en harddrugs zijn allebei gevaarlijk en slecht voor je. De minst gevaarlijke zijn de softdrugs. Aan softdrugs raak je namelijk minder snel verslaafd en ze beïnvloeden je eetlust ook niet zo erg als de harddrugs. De twee meest voorkomende softdrugs zijn hasj en marihuana.

Hennep
Marihuana (een andere naam voor wiet) is gemaakt van gedroogde en verkruimelde bloemtoppen van de hennepplant. De kleur ervan loopt van bruingroen tot grijsgroen. Hasj is gemaakt van de hars van de hennepplant. Hars is een bruine of zwarte kleverige stof. Marihuana en hasj worden samen ook wel cannabis genoemd. Cannabis, of eigenlijk cannabis savita, is de wetenschappelijke naam van de hennepplant. Hennep kan overal groeien waar het niet te koud is. Vooral in China, Marokko en Turkije wordt veel hennep verbouwd. Van hennepvezels wordt al meer dan duizend jaar touw en kleding gemaakt. Daarom is het een nuttige plant. Zo’n vijfduizend jaar geleden hebben de Chinezen al ontdekt dat je door het roken van hennep high kunt worden. Pas na 1960 gingen bepaalde groepen mensen in Nederland marihuana en hasj gebruiken. Nu zijn softdrugs in coffeeshops te koop.

Blowen
Blowen is het roken van marihuana of hasj. Zo’n sigaret wordt joint genoemd. Van blowen kun je high worden. Als je high bent krijg je een licht en vrolijk gevoel in je hoofd. Je ogen kunnen rood worden en je kunt een droge mond krijgen. Je reactievermogen en je aanwezigheid nemen ook af. Dat gevoel duurt meestal zo’n twee tot drie uur. Als je meer ervan gaat nemen kun je stoned worden. Je reactievermogen en je aanwezigheid worden dan nog minder dan als je high bent en je armen en benen voelen zwaar aan. Eén op de vijf jongeren blowt wel eens. Meestal doen ze dat uit nieuwsgierigheid; ze willen weten hoe het voelt om high te zijn.

Harddrugs

Verschillende harddrugs zijn XTC, LSD, heroïne, cocaïne en paddo’s. Harddrugs zijn dus de gevaarlijkere drugs. Je kunt er al verslaafd aan raken als je het een keer probeert. Vooral heroïne en cocaïne werken verslavend.

XTC
De letters XTC zijn een afkorting van het Engelse woord "ecstasy". Dat betekent in het Nederlands "extase". Bij extase ga je helemaal uit je dak. XTC is in de vorm van pillen en capsules te koop. De pillen hebben verschillende vormen en kleuren. Vaak staat er een afbeelding op. Als je XTC gebruikt kan het invloed hebben op je geheugen, je concentratie en je stemming. Toch wel het grootste gevaar is dat je geen vermoeidheid voelt. Zo kun je uren achter elkaar blijven dansen. Als het dan ook nog eens warm en vochtig is en er niet genoeg wordt gedronken kan je lichaam oververhit en uitgedroogd raken. Het zou ook kunnen dat sommige spieren en organen (zoals de nieren) niet meer werken. Omdat de gevolgen van een XTC-pil best heftig kunnen zijn, behoort XTC ook tot de harddrugs.

LSD
De stofnaam van LSD is d-lysergzuurdiëthylamide. LSD is een chemische stof en is kleur- en reukloos. Het is te koop in papertrip en in vorm van kleine tabletjes. Een papertrip is een soort papier waarop een druppel LSD zit. Het papier eet je op. LSD is een tripmiddel. Als je gaat trippen kom je terecht in een soort droomwereld. Je ziet dan dingen die er niet zijn of niet kunnen gebeuren. Zo denk je bijvoorbeeld dat je kunt vliegen. Of je ziet mooie kleuren en hoort geluiden die er niet zijn. Zo’n trip kan soms wel 10 uur duren. Maar als je LSD inneemt gebeuren er niet alleen mooie dingen. Soms wordt een trip een nachtmerrie en raak je in paniek of wordt heel bang. Dat heet flippen.

Heroïne
Heroïne wordt gemaakt van de papaver. Papaver is een soort klaproos. Vooral in Zuidoost-Azië wordt veel papaver gekweekt. In de zaadbol van de papaver zit opium. Daarvan wordt de heroïne gemaakt.

De heroïne wordt uiteindelijk bruin of wit poeder. Door heroïne op een stukje aluminiumfolie te leggen en te verwarmen komt er damp vanaf. Die damp wordt opgesnoven. Het komt dan regelrecht in je longen. Je kunt het ook in water oplossen en in een spuit doen. Dat noem je een shot. Heroïne werkt verdovend. Je hebt geen last van pijn. Ook voel je geen honger en kou. Heroïne heeft verschillende straatnamen gekregen, zoals smack, bruin en horse. In Nederland zijn er ongeveer 25.000 mensen aan heroïne verslaafd.

Cocaïne
Cocaïne wordt uit de bladeren van de cocaplant gehaald. De cocaplant groeit in Zuid-Amerikaanse landen, zoals Bolivia en Colombia. Vroeger aten de indianen de bladeren om zichzelf fit te voelen en meer moed te krijgen. Nu nog kauwen arme kinderen in Zuid-Amerika de bladeren van de cocaplant tegen de honger. Cocaïne is wit, kristalachtig poeder. Meestal wordt het gesnoven. Een beetje cocaïne wordt in een lijntje op een plaatje van glas gelegd. Dat wordt dan opgesnoven. Na een minuut of drie voel je je fitter en vrolijker. Van zorgen, vermoeidheid en honger merk je een half uur niks meer. Op straat heeft cocaïne (net zoals heroïne) aparte namen gekregen. De meest bekende naam is "coke". Verder wordt het ook wel snow, en crack genoemd.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Paddo’s
Paddo’s is de verzamelnaam voor soorten paddestoelen die als drugs worden gebruikt. Ze worden op straat ook wel kaalkopjes genoemd. Paddo’s worden direct gegeten of er wordt ook thee van gezet. Ook van paddo’s kun je gaan trippen, je ziet dingen die er niet zijn. Paddo’s kunnen ook je stemming versterken. Als je vrolijk bent word je nóg vrolijker, als je droevig bent word je nog droeviger.

Verslaving en afkicken

Dit wil je ook lezen:

Verslaving

Als je op een gegeven moment niet meer zonder drugs kan, ben je verslaafd. Soms kan je eetlust verdwijnen, of je krijgt een dodelijke ziekte. Het ligt er ook aan welke drugs je gebruikt. Iemand die regelmatig harddrugs gebruikt, gaat zichzelf ook eenzaam voelen. Door al die klachten en eenzaamheid heb je steeds meer behoefte om weer drugs te nemen. Maar hoe vaker je drugs neemt, des te slechter je je gaat voelen als de drugs zijn uitgewerkt. Zo word je dus uiteindelijk verslaafd. Elk jaar gaan ongeveer zestig drugsverslaafden dood door een overdosis van drugs.

Afkicken

Als je verslaafd bent aan heroïne is "methadon" een goede oplossing. Methadon is een vervangingsmiddel, waardoor je minder behoefte aan heroïne krijgt. Methadon is dus nog steeds wel een drug, maar niet zo zwaar als heroïne. Een verslaafde kan elke dag bij de methadonbus of in een opvangcentrum een glaasje methadon drinken. Als je van de drugs af wilt kun je ook terecht bij een afkickcentrum. Een bekend afkickcentrum is de Jellinek-kliniek in Amsterdam. Meestal wordt er daar ook methadon gebruikt bij het afkicken. Steeds wat minder, totdat ook de methadon gemist kan worden. Dat is zo simpel nog niet. Onderzoek heeft aangetoond dat na vijf jaar behandeling nog maar zes procent helemaal geen drugs meer hoeft te gebruiken (clean zijn). Afkicken lukt sowieso niet altijd. Als je ongeveer 10 jaar drugs hebt gebruikt, lukt het afkicken bijna nooit. In Dordrecht bij afkickcentrum “De Hoop” is een ander, strenger afkickprogramma. Daar zijn alcohol, methadon, sigaretten en slaapmiddelen helemaal verboden. Bij “De Hoop” horen een broodjeszaak, een muziekwinkel, een werkplaats en een boerderij. Zo vergeten de verslaafden het leven met de drugs op straat, en leren ze te werken. Dit programma werkt goed. Eén op de drie verslaafden maakt het programma af zonder de methadon, alcohol, sigaretten, of slaapmiddelen. Wetgeving De regering wil de risico’s van het gebruiken van drugs voor iedereen voorkomen. Daarom maakt de Opiumwet van 1976 een verschil tussen drugs met onaanvaardbare risico’s (harddrugs) en drugs met minder risico’s (softdrugs). Nederland heeft zoals dat heet een gedoogbeleid: in coffeeshops mogen onder bepaalde voorwaarden softdrugs worden verkocht. Alle coffeeshops moeten zich houden aan de zogenaamde AHOJ-G regels:

Geen Affiches (reclame) Geen Harddrugs verkopen
Geen Overlast veroorzaken
Geen toegang voor Jeugdigen onder de 18 jaar (ook niet om alleen iets te drinken) Geen verkoop van Grote hoeveelheden (maximaal vijf gram)

Het bezit van zowel soft- als harddrugs is strafbaar in Nederland, maar als je niet meer dan 30 gram softdrugs en 0,5 gram harddrugs voor eigen gebruik bij je hebt, word je niet gestraft. Maar als je je niet aan de regels houdt:

HARDDRUGS Maximale vrijheidsstraf en/of boete
Invoer/uitvoer 12 jaar F 100.000,- Verkoop, vervoer, vervaardiging 8 jaar F 100.000,- Bezit 4 jaar F 100.000,- Bezit voor eigen gebruik 1 jaar F 10.000,- SOFTDRUGS
Invoer/uitvoer 4 jaar F 100.000,- Verkoop, vervoer, vervaardiging, bezit van meer dan 30 gram 2 jaar F 25.000,- Verkoop, vervaardiging, bezit tot 30 gram 1 maand F 5.000,- De werking van drugs. Drugs kan op veel verschillende manieren ingenomen worden. - Een pil die je slikt , komt eerst in je maag terecht en wordt via de maagwand in de bloedsomloop opgenomen. - Drugs die je rookt worden via kleine bloedvaatjes in je longen opgenomen en komen in de bloedsomloop terecht dit gaat sneller als bij het slikken je voelt dus sneller effect. In beide gevallen zorgt de bloedsomloop ervoor dat, dat de werkzame stof de hersenen bereikt, vanuit daar beïnvloed de drugs het centrale zenuwstelsel dat min of meer voor de besturing van jou lichaam zorgt het stuurt signalen naar allerlei lichaamsdelen. Waardoor je in staat bent te lopen, te praten, te horen en te zien zo zijn er natuurlijk nog veel meer functies te noemen. Elk deel van je hersenen bestuurt een andere functie: een deel zorgt voor het gezichtsvermogen, een deel voor de tastzintuigen en weer een ander deel zorgt voor de manier waarop je je voelt. Wat doet drugs als ze via je bloed in je hersenen word gepompt? Heel langzaam veranderd ze de taken van de hersenen ze brengt het hersendeel dat voor jou gezichtsvermogen zorgt in de war. Er zijn 3 duidelijke effecten te vinden: stimulerend, verdovend en bewustzijnsveranderend.

Stimulerend: Bij gebruik van deze middelen krijgt de gebruiker het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn. Voorbeelden van deze middelen zijn cocaïne, amfetamine, speed, XTC maar ook tabak en koffie.

Verdovend: Hierbij krijgt de gebruiker het effect van een roes. Door de kalmerende en ontspannende werking worden de scherpe kantjes van het leven wat weg gedrukt. Voorbeelden hiervan zijn cannabis, heroïne en andere middelen gemaakt van opium bijvoorbeeld morfine wat veel word gebruikt in ziekenhuizen als pijnstiller.

Bewustzijnsveranderend: Bij het gebruik hiervan veranderen de stemming en waarneming: de wereld ziet er heel anders uit. Voorbeelden hiervan zijn LSD, paddo’s en andere tripmiddelen. Je ziet dingen die in werkelijkheid heel anders zijn (hallucinaties) er wordt dus gegoocheld met je zintuigen geluiden klinken mooier en intenser en alles voelt beter aan je bent tevreden met je zelf.

Het combineren van drugs
Alles over het mixen van drugs
Over de effecten en de risico's van het combineren is niet zo veel bekend. Deze folder is opgesteld, die gaat over het combineren van verschillende drugs. Voor elke drug en elke combi geldt, dat de effecten ervan van persoon tot persoon kunnen verschillen. Deze verschillen hangen af van: 1) je geestelijke en lichamelijke conditie, 2) de omgeving waarin je drugs neemt, 3) de kwaliteit van je drugs en
4) hoe veel en hoe vaak je drugs neemt. Het combineren van drugs is niet alleen het optellen van de effecten (1+1=2), maar
brengt ook meer onvoorspelbare effecten met zich mee (1+1=3). Uppers: coke, speed, xtc, efedrine, herbal xtc, red bull enz. Uppers zorgen voor de afgifte van opwekkende stoffen in je hersenen. Wat je direct voelt, is het volgende: · je hart gaat sneller kloppen · je bloeddruk stijgt · je wordt actiever · je eetlust en vermoeidheid verdwijnen · je lichaamstemperatuur stijgt
lange termijn gevolgen: - Als je veel en vaak uppers gebruikt, raak je eraan gewend. Je hebt dus steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Pas als je een tijd stopt, komt het 'oude gevoel' terug. · Als je veel en vaak uppers gebruikt, raken je hartslag en je bloeddruk niet gewend aan uppers. Je hartslag en bloeddruk blijven dus stijgen. · Ook aan het slaaponderdrukkende effect wen je niet. Je blijft dus slecht slapen. · Door het snuiven van uppers, kan je neusslijmvlies geïrriteerd en ontstoken raken. · Als je vaak uppers gebruikt verander je in een opgefokt, snel geïrriteerd en ook achterdochtig persoon.

Downers: alcohol, slaappillen, ghb, heroïne enz. Downers maken verdovende stoffen vrij in je hersenen, waardoor: · je ademhaling afneemt · je hartslag en je bloeddruk dalen · je sneller afkoelt · je je bij een lage dosis ontspannen, vrolijk en zorgeloos voelt · je bij een hoge dosis roekeloos, sloom en slaperig wordt
lange termijn gevolgen: Als je veel en vaak downers gebruikt, raak je eraan gewend. Je hebt meer nodig om hetzelfde effect te voelen. De gevoeligheid van je hersenen voor dit soort stoffen neemt namelijk tijdelijk af. Deze gevoeligheid is pas na drie weken niet gebruiken weer volledig hersteld. Je hart en bloeddruk raken niet gewend aan downers. Als je veel gebruikt en ook steeds meer per keer, blijven je hartslag en bloeddruk dalen. Dit kan leiden tot bewusteloosheid. stars lsd, paddestoelen, ketamine, cannabis enz. Onder invloed van stars verandert je waarneming zo, dat:  je jezelf en de werkelijkheid anders ziet, hoort, proeft en voelt  je stemming van die dag (prettig of vervelend) versterkt wordt  je je bij een lage dosis ontspannen en uitgelaten voelt  je bij een hoge dosis gaat trippen
lange termijn gevolgen: Als je een paar dagen achter elkaar paddo's of lsd gebruikt, verliezen ze hun effect; ook al neem je meer. Het duurt dan minstens een week voor het weer zin heeft om deze stars te proberen. · Het eten van bepaalde stars kan je flink misselijk maken. · Zonder dat stars echt opwekkend zijn, kun je onder invloed van stars ook langer wakker blijven omdat de effecten blijven aanhouden. Uppers & Uppers: coke, speed, xtc, efedrine, herbal xtc, red bull enz. In combinatie met andere uppers worden er extra veel opwekkende stoffen in je hersenen vrijgelaten. Dit betekent: · dat hartslag en bloeddruk extra stijgen. In het ergste geval kan dat ernstige hartritmestoornissen, een hartinfarct en hersenbloedingen tot gevolg hebben. · dat zenuwen die de opwekkende stoffen in je hersenen doorgeven, uitgeput raken. Hierdoor voel je je soms dagenlang leeg en gesloopt. Ook neemt het risico toe dat je deze zenuwen beschadigt. · dat je uitdroogt en oververhit raakt, wanneer je lang blijft dansen in een slecht geventileerde ruimte en/of weinig water drinkt. Oververhitting kan dodelijk zijn, doordat organen blijvende schade oplopen als ze te warm worden. Downers & Downers: alcohol, slaappillen, ghb, heroïne enz. Het combineren van downers is zeer riskant. In combinatie met andere downers, worden er namelijk extra veel verdovende stoffen in je hersenen vrijgemaakt. Dit betekent: · dat je hartslag en bloeddruk extra dalen. In het ergste geval heeft dat ernstige hartritmestoornissen en een hartinfarct tot gevolg. · dat je ademhaling zodanig afneemt, dat dit de dood tot gevolg kan hebben. · dat de zenuwen die de verdovende stoffen in je hersenen doorgeven, uitgeput raken. Hierdoor wordt je ongevoelig voor de rustgevende effecten van downers. Alcohol in combi met slaappillen of ghb is bijzonder riskant, omdat je bewusteloos kan raken en in je eigen braaksel of tong kan stikken. Stars & stars: lsd, paddestoelen, ketamine, cannabis enz. Door stars met elkaar te combineren, veranderen verschillende aspecten van je waarneming. Verder : · wordt je gemoedstoestand nog eens extra versterkt · laat je omgeving een veel sterkere indruk op je achter dan voorheen · duurt de trip langer · kan een plezierige ervaring uit de hand lopen · raak je in jezelf gekeerd wanneer je je in een drukke, onberekenbare omgeving bevindt. Je kan in deze toestand verstrikt raken. Een rustige, vertrouwde omgeving en vrienden in de buurt zijn belangrijke
factoren voor een prettig verloop van een dergelijke combi-ervaring. Uppers & Downers: coke, speed, xtc, efedrine, herbal xtc, red bull & alcohol, slaappillen, ghb, heroïne enz. Als je uppers met downers combineert, kunnen de verschillende effecten elkaar zowel versterken als afzwakken. · het combineren van welke upper dan ook met alcohol, zorgt voor een toename van de toxiciteit van de upper. Hart, nieren en lever moeten harder werken om het lichaam schoon te maken en kunnen zodoende schade oplopen. · coke + alcohol: naast de gebruikelijke afvalstoffen van alcohol en coke, vormen ze ook coca-ethyleen. Deze stof is een extra belasting voor je hart en bloedvaten. · xtc + alcohol of speed + alcohol: versnellen de uitdroging van het lichaam. Alcohol maakt je minder geremd, waardoor je sneller geneigd bent teveel te nemen. Uppers & stars : coke, speed, xtc, efedrine, herbal xtc, red bull & lsd, paddestoelen, ketamine, cannabis enz
Het combineren van uppers met stars doet de effecten van de stars in tijdsduur toenemen. · verhoging van bloeddruk, hartslag en de kans op oververhitting nemen toe. · het combineren van ketamine met uppers vergroot het risico op een overdosis, doordat ketamine je bewustzijn loskoppelt van de signalen die je van je eigen lichaam ontvangt. Stars en uppers kunnen elkaars effecten zowel gedeeltijk versterken als gedeeltelijk uitdoven. Zo is de euforie van xtc lager en de trip van lsd minder intens, wanneer deze twee stoffen met elkaar worden gecombineerd. Downers & stars: alcohol, slaappillen, ghb,heroïne & lsd, paddestoelen, ketamine, cannabis enz
Om de soms met stars gepaard gaande onrust enigszins te onderdrukken, worden wel eens downers genomen. Dit brengt risico's met zich mee, doordat: · de lang aanhoudende uitwerking van stars het vergemakkelijken veel downers te nemen om de ervaring af te remmen. Bijv. de riskante combinatie van ketamine met downers kan leiden tot verlies van bewustzijn. · de door de downers ingezette slaap de uitwerking van stars niet stopt. ghb + lsd: ghb wordt genomen, zodat met minder spanning met lsd kan worden begonnen. de ghb wordt in sommige gevallen ook later genomen om de aanhoudende effecten van lsd te verminderen. Met meer dan genoeg ghb val je in slaap, wat de uitwerking van lsd echter niet stop zet. Je tript in je slaap verder. Uppers & downers & stars: coke, speed, xtc, efedrine, herbal xtc, red bull & alcohol, slaappillen, ghb, heroïne & lsd, paddestoelen, ketamine, cannabis enz
Over de uitwerking van deze combinatie op je lichaam is het minst bekend. Er is slechts weinig bekend over ervaringen van consumenten, die dergelijke hals- en breinbrekende combinaties uitproberen. Wel duidelijk is, dat hoe meer (soorten) drugs je met elkaar combineert: · hoe moeilijker de roes is te sturen · hoe meer risico je loopt op ongewenste bij-effecten · hoe zwaarder het wordt voor je lichaam om de afbraakproducten te verwerken · hoe langer het duurt voor je weer op een normaal peil terug bent

Risico’s op korte termijn.

Het effect van een drug hangt voor een belangrijk deel af ven de conditie en de stemming van de gebruiker op het moment dat hij het middel neemt. Veel drugs versterken die stemmig, en daarbij kunnen de effecten soms anders uitpakken dan de gebruiken had verwacht. Onvrede kan overslaan in diepe neerslachtigheid, angst kan overslaan in paniek. Ook lichamelijk kan een drug ‘verkeerd vallen’. Dat kan zich uiten in misselijkheid, braken en onpasselijkheid.

Het gebruik van drugs is extra gevaarlijk voor mensen die geestelijk kwetsbaar zijn, voor mensen met hart-en vraatziekte, mensen met geestelijke gezondheidsproblemen en voor zwangere vrouwen. Vrouwen die hun kind borstvoeding geven, moeten weten dat de werkzame stof van de drugs via de melk doorgegeven kunnen worden.

Een risico van een bepaald drugs is overdosering: het innemen van een dodelijke hoeveelheid. Sommige drugsgebruikers nemen bewust een te hoge dosis. Wat vaker voorkomt is dat iemand iets anders inneemt dan hij verwacht
Het kan voorkomen dat een pil of poeder niet bevat wat de verkoper beweerd. Voor illegale drugs bestaat immers geen kwaliteitscontrole. Veel gebruikers gebruiken verschillende drugs door of naast elkaar. De effecten van combinaties zijn onvoorspelbaar en kunnen ook dodelijk zijn.

Drugs beïnvloeden de waarneming en het concentratievermogen van de gebruiker. In het verkeer en op het werk vergroot drugsgebruik de kans op ongelukken. Drugsgebruik in het verkeer is strafbaar. Ook prestaties op school kunnen onder het gebruik van drugs lijden.

De risico’s van drugs staan ook in verband met de wijze van toedienen. Door drugs te spuiten met al gebruikte injectiespuiten, kunnen infectieziektes als HIV (aids) en hepatitis verspreid worden.

Risico’s op langere termijn.

Bij langdurig gebruik van drugs is er spraken van ‘moeten’ gebruiken, ofwel van verslaving (geestelijk en/of lichamelijke afhankelijkheid) Bij verslaving is op lange termijn de kans op geestelijke of lichamelijke schade groot. Lichamelijk kunnen er voor een gebruiker vervelende klachten optreden. Door overbelasting functioneren bepaalde organen bijvoorbeeld minder goed. Geestelijk kan bij langdurig gebruik een soort van ‘oververhitting’ plaatsvinden. Gebruikers kunnen hun gedachten dan alleen nog maar richten op drugs en draaien als het ware door.

De manier van leven van de verslaafde kan er voor zorgen dat de lichamelijke en geestelijke schade beperkt blijft of niet. Wanneer alleen het middel nog van belang is en gezond eten en drinken en het onderhoud van sociale contacten niet maar, kan de gebruiker snel aftakelen.

Wat doet de overheid?

Productie, handel en bezit van alle middelen zijn in Nederland verboden. Politie en justitie pakken grootschalige productie en (grensoverschrijdende) handel streng aan. Daarbij gelden voor middelen op lijst I van de Opiumwed (harddrugs) zwaardere straffen dan voor die op lijst II (softdrugs en slaap- en kalmerende middelen) Aan opsporing van bezit van kleine hoeveelheden drugs voor eigen gebruik geeft de politie geen voorrang, zelf at gaat het om middelen van lijst I. De achterliggende gedachte is dat streng optreden tegen drugsverslaafden de problematiek eerder vergroot dan verkleind.

Een belangrijke doelstelling in het Nederlandse drugsbeleid is daarnaast het voorkomen van (problematisch) gebruik. Om dit doel te bereiken ondersteunt de overheid voorlichtings- en preventie-activiteiten. Ten aanzien van de bestaande gebruikers is het beleid gericht op beperking en gezondheidsrisico’s. Voor afkicken biedt de verslavingszorg mogelijkheden. In gevallen waarin een drugsvrij bestaan op korte termijn niet haalbaar is, wordt gestreefd naar een verbetering van de levensomstandigheden van de gebruiker. Bij heroïne gebruiker gebeurt dit bijvoorbeeld door een ‘onderhoudsdosis’ methadon (of een ander middel) te verstrekken en te zorgen voor schone spuiten. De overheid probeert ook de maatschappelijke overlast door probleemgebruikers terug te brengen. Daarbij is de laatste jaren nadruk komen te liggen op ‘drang’: verslaafden die geregeld met de politie in aanraking komen, kunnen kiezen tussen ‘straf of behandeling’. Of deze aanpak werkt moet de komende jaren blijken.

Cijfers

Alcohol: bijna een miljoen (boven de 15 jaar) probleemdrinkers. 650.000 van hen werken acht glazen alcohol per dag weg. Harddrugs 28000 gebruikers
Gokken 70.000 gokverslaafden
Hasj en wiet 323.000 blowers
Tabak 4.500.000 rokers

Druggebruik onder de 18
Roken: In het basisonderwijs heeft vijftien procent van de leerlingen wel eens gerookt. Op de middelbare school rookt veertien procent elke dag. Eenderde van die groep paft meer dan tien sigaretten per dag weg. Alcohol: In het basisonderwijs heeft dertig procent van de leerlingen wel eens alcohol gedronken. Vijf procent daarvan is ooit dronken geweest. Op de middelbare school drinkt 75 procent wel eens. De helft van hen is ooit dronken geweest. Blowen: Tien procent van de middelbare schoolleerlingen blowt wel eens. Ze roken meestal twee jointjes per keer. XTC, coke en speed: Op de middelbare school heeft vier procent wel eens een XTC-pil geslikt. Drie procent heeft ooit speed en/of cocaïne geprobeerd.

Opname
Sommige druggebruikers zitten zó stuk dat ze zich laten opnemen in verslavingszorginstellingen. In 1998 waren dat er: Alcohol 25.584
Heroïne 22.300
Cocaïne 6.000
Hasj en wiet 3.739
XTC 392
Speed 1.115
Medicijnen 598
Gokken 4915

Hoe kom je aan drugs in Nederland?

Ten eerste hebben wij Nederlanders een coffeeshop waar cannabis te verkrijgen is. Hier is een heel rare regeling voor. In Nederland is cannabis eigenlijk verboden, maar het wordt gedoogd, wat inhoud dat het door de vingers wordt gezien. Niemand mag cannabis dus in zijn bezit hebben maar omdat het gedoogd is toch ook weer wel. Zo zijn er wat rare problemen ontstaan. De coffeeshop 'mag' namelijk wel cannabis in zijn bezit hebben maar ze kunnen het op geen enkele manier verkrijgen. Want cannabis telen is wel verboden. Dit wordt dan de achterdeurregeling genoemd omdat de telers die hun cannabis aan een coffeeshop willen verkopen dit stiekem via de achterdeur moeten doen. Als je achttien jaar bent mag je legaal een coffeeshop in. Een gram kost gemiddeld vijf euro. Zelf ‘mag’ je ook cannabis telen, namelijk vier planten, voor eigen gebruik. De wiet die iemand in een coffeeshop koopt is op geheime plaatsen geteeld. De vrouwelijke planten moeten eerst een paar maanden groeien waarna de toppen worden afgeknipt, daar zit de werkzame stof THC in. Deze toppen worden gedroogd en zijn dan klaar voor vervoer naar de coffeeshop. Een dergelijk hennepkwekerij wordt meestal door de politie opgerold doordat ze zien dat de stroomrekening heel hoog is, of omdat buurtbewoners de doordringende geur ruiken. Als kweker heb je zo’n hoge stroomrekening doordat er heel wat lampen en afzuigkappen voor nodig zijn om de planten te laten groeien en om de geur te camoufleren. Als je hoort dat sommigen al op hun elfde blowen merk je dat wiet wel erg makkelijk te verkrijgen is. Een hardere drug is toch net wat moeilijker te krijgen maar als je eenmaal een dealer hebt gevonden kan je daar meestal zoveel kopen als dat je geld hebt. Coke bijvoorbeeld komt veel uit Colombia. De planten worden in een opengemaakte plek in een bos geteeld. Als de cocaïne los van de plant is wordt deze gedroogd om daarna te worden vervoerd. Omdat je in geen enkel land cocaïne in je bezit mag hebben is het dus gevaarlijk om zomaar een koffer mee te nemen. Er is wel een manier, je neemt een ballonnetje of een condoom en doet daar coke in. Dat slik je in waarbij je moet hopen dat het niet openscheurt of dat je wordt gepakt. Een gram coke is ongeveer vijfenveertig euro. De dealers van coke maar ook van andere drugs zoals XTC, MDMA, etc vind je in grote disco's en als je in een achterbuurt van bijvoorbeeld Amsterdam loopt zal het vast niet moeilijk zijn om wat spul te bemachtigen. In Nederland hebben ze cannabis legaal gemaakt om het in de hand te kunnen houden. Zo weten ze hoeveel er wordt verkocht. Wat zeer handig is aan dit beleid is dat er bijna geen illegale circuits rondom ontstaan. Als het illegaal zou zijn zou het allemaal stiekem moeten en zouden er cannabismaffia’s zijn. Dus ook weer mensen met wapens, dus dan wel weer wat meer doden. Zo gaan de jongeren nu naar de coffeeshop, en niet naar de dealer. Natuurlijk heeft zo'n dealer ook wel hardere drugs dus dan pakken de jongeren makkelijker naar zo'n drug.

Ten eerste hebben wij Nederlanders een coffeeshop waar cannabis te verkrijgen is. Hier is een heel rare regeling voor. In Nederland is cannabis eigenlijk verboden, maar het wordt gedoogd, wat inhoud dat het door de vingers wordt gezien. Niemand mag cannabis dus in zijn bezit hebben maar omdat het gedoogd is toch ook weer wel. Zo zijn er wat rare problemen ontstaan. De coffeeshop 'mag' namelijk wel cannabis in zijn bezit hebben maar ze kunnen het op geen enkele manier verkrijgen. Want cannabis telen is wel verboden. Dit wordt dan de achterdeurregeling genoemd omdat de telers die hun cannabis aan een coffeeshop willen verkopen dit stiekem via de achterdeur moeten doen. Als je achttien jaar bent mag je legaal een coffeeshop in. Een gram kost gemiddeld vijf euro. Zelf ‘mag’ je ook cannabis telen, namelijk vier planten, voor eigen gebruik. De wiet die iemand in een coffeeshop koopt is op geheime plaatsen geteeld. De vrouwelijke planten moeten eerst een paar maanden groeien waarna de toppen worden afgeknipt, daar zit de werkzame stof THC in. Deze toppen worden gedroogd en zijn dan klaar voor vervoer naar de coffeeshop. Een dergelijk hennepkwekerij wordt meestal door de politie opgerold doordat ze zien dat de stroomrekening heel hoog is, of omdat buurtbewoners de doordringende geur ruiken. Als kweker heb je zo’n hoge stroomrekening doordat er heel wat lampen en afzuigkappen voor nodig zijn om de planten te laten groeien en om de geur te camoufleren. Als je hoort dat sommigen al op hun elfde blowen merk je dat wiet wel erg makkelijk te verkrijgen is. Een hardere drug is toch net wat moeilijker te krijgen maar als je eenmaal een dealer hebt gevonden kan je daar meestal zoveel kopen als dat je geld hebt. Coke bijvoorbeeld komt veel uit Colombia. De planten worden in een opengemaakte plek in een bos geteeld. Als de cocaïne los van de plant is wordt deze gedroogd om daarna te worden vervoerd. Omdat je in geen enkel land cocaïne in je bezit mag hebben is het dus gevaarlijk om zomaar een koffer mee te nemen. Er is wel een manier, je neemt een ballonnetje of een condoom en doet daar coke in. Dat slik je in waarbij je moet hopen dat het niet openscheurt of dat je wordt gepakt. Een gram coke is ongeveer vijfenveertig euro. De dealers van coke maar ook van andere drugs zoals XTC, MDMA, etc vind je in grote disco's en als je in een achterbuurt van bijvoorbeeld Amsterdam loopt zal het vast niet moeilijk zijn om wat spul te bemachtigen. In Nederland hebben ze cannabis legaal gemaakt om het in de hand te kunnen houden. Zo weten ze hoeveel er wordt verkocht. Wat zeer handig is aan dit beleid is dat er bijna geen illegale circuits rondom ontstaan. Als het illegaal zou zijn zou het allemaal stiekem moeten en zouden er cannabismaffia’s zijn. Dus ook weer mensen met wapens, dus dan wel weer wat meer doden. Zo gaan de jongeren nu naar de coffeeshop, en niet naar de dealer. Natuurlijk heeft zo'n dealer ook wel hardere drugs dus dan pakken de jongeren makkelijker naar zo'n drug.

Waarom neemt iemand voor het eerst een drug?

Als je als kind wordt opgevoed krijg je een paar dingen mee voor later. Je mag niet roken, niet stelen en geen drugs gebruiken. Want het is allemaal "slecht". Maar waarom gebruiken mensen nou drugs, als ze horen dat het slecht is, dat je eraan verslaafd kan raken en dat het ook nog moeilijk is om van die verslaving af te komen? Er zijn een aantal redenen waardoor men in aanraking met drugs kan komen. • Vooral tijdens hun jeugd zitten de meesten in hun experimentele fase, ze proberen de grenzen te overschrijden die anderen hun opleggen, bijvoorbeeld de ouders of de leraar. Zo beginnen ze eerst met het stiekeme roken en het drinken van alcohol. Na een tijdje komt er misschien iemand uit de vriendengroep die een joint heeft kunnen regelen. Degenen die zich stoer willen voordoen pakken de joint aan zonder er bij na te denken. Tegenwoordig kan het al voorkomen dat iemand op zijn elfde een blow rookt.

• Een andere reden om aan deze drug te beginnen is doordat een persoon niet stevig genoeg in zijn schoenen staat. Hij wordt door zijn ‘vriendjes’ overgehaald met de reden dat hij anders een watje is. Het ligt er dan aan hoe goed zijn ouders hem hebben opgevoed, of hij de joint zal aannemen of niet. • Wat ook kan gebeuren is dat de verslaving al in je zit als je bent geboren. Je moeder is een harddruggebruiker en geeft er niet om hoe ze haar kind opvoed. Het gebeurt zelfs dat moeders hun kinderen drugs geven. • In zeldzame gevallen zal een persoon die drugs bestudeerd en er een boek over wil schrijven die drug misschien uitproberen. Het is namelijk moeilijk om het effect van een drug te beschrijven zonder het zelf te hebben gebruikt. • Er zijn ook kunstenaars die drugs gebruiken, hiermee kunnen ze hun onderbewustzijn tevoorschijn halen en ook kunnen ze in een droomwereld terecht raken. Zo doen ze hun ideeën op om bijvoorbeeld een schilderij te maken of een muziekstuk te componeren. • Nog een reden om verslaafd te kunnen raken is doordat je de drugs eerst als medicijn gebruikte (bijvoorbeeld als pijnstiller) en er later afhankelijk van raakt. • Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van drugs in de genen ligt. Sommigen mensen hebben een onverzadigbare drang om prikkels te krijgen. Er zijn er die dus de hele dag films kijken, maar er zijn er dus ook die daarnaast ook naar de drugs grijpen. Er zijn waarschijnlijk nog wel een paar redenen waardoor je in aanraking kan komen met drugs of er aan verslaafd kan raken maar de hierboven genoemde punten zijn wel het meest voorkomend.

Bronvermelding:

We hebben de boeken ‘Plantaardige drugs; planten brengen mensen in een roes’ en ‘Politie en drugs gebruikt’ en we hebben gebruik gemaakt van de volgende sites:

§ http://www.euro.net/unity/documenten/combi.htm § http://www.drugsinfo.nl/ § http://www.drugsweb.nl/facts/cijfers.html § http://www.drugsbase.com/default.asp?artikel=1289 § http://verslaving.pagina.nl/ § http://www.netdokter.nl/ § http://drugs.pagina.nl/ § http://www.tactus.nl/html/drugs.html

REACTIES

R.

R.

Hey Marloes,

Ik moet voor ANW ook een Praktische Opdracht maken over drugs. Een van mijn deelvragen is wat er gebeurt in een afkickcentrum en de resultaten ervan. Weet jij daar toevallig een website van waarop ik dat allemaal kan vinden?
Alvast bedankt!
groeten Robert

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.